Ден 46 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

Ден 46 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

© Велислава ПоповаИзбори 2022

За 46-и пореден ден продължават протести срещу правителството на Пламен Орешарски. По традиция вечерната акция започва на площад "Независимост" в София, където се събират недоволни от управлението с плакати, знамена, свирки.


Екип на "Дневник" следи случващото се от мястото на събитието и тази вечер.


22.05 ч. Все още има протестиращи и на "Орлов мост" и пред Народното събрание, но броят им намалява. Някои от тях се движат по "Цар Освободител" между двете групи.
21.33 ч. Голяма част от протестиращите, които са на "Орлов мост" се разотиват. Оставащите са насядали по пътното платно.


21.20 ч. Групата протестиращи, която мина по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", а след това и по бул "Васил Левски" остана за малко на кръстовището на СУ и след това продължи към Народното събрание. "Искам оставка, защото политиката, която натрапват, ни води към поредната национална катастрофа", каза един от протестиращите.


По данни на МВР към този момент няма данни за инциденти по време на протеста, съобщиха от пресцентъра за "Дневник".


20.58 ч. Около 1000 души от протестиращите тръгнаха към НДК, скандирайки "червени боклуци". Те спряха на кръстовището пред Националния стадион и завиха по ул. "Йосиф Гурко". Групата се движи по бул. "Васил Левски" отново към Софийския университет. Един от тях носи плакат "Незабавна и безусловна оставка".


20.56 ч. Повечето протестиращи вече са на "Орлов мост", където спряха. Мина линейка, която бързо беше пропусната от множеството.


Към 20 ч. протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет в центъра на София са били около 2000, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служителите на реда имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации, казаха още от министерството, като благодариха на гражданите за това, че запазват мирния характер на протеста.


20.43 ч. С мощни викове "Оставка" част от протестиращите стигат до "Орлов мост". След шумните протести от последните дни много хора са с тапи за уши. Част от шествието тръгна по бул. "Васил Левски" край ректората на СУ за традиционната вече обиколка на парламента.


20.29 ч. Хората застанаха пред парламента, а мъж и тази вечер хвърли конска глава от стиропор към сградата. Има плакати с призиви към полицаите: "Полицаи, не бъдете еничари към своя народ" и "Полицаи, и Бог не ще ви прости, ако биете народа".


20.23 ч. Шествието се събра пред Народното събрание, където пристигат още протестиращи. Те скандират "Оставка" и свирят със свирки.


Ден 46 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

© Велислава Попова


20.08 ч. Протестиращите, които в момента са около 1500-2000 души, се отправят към парламента, скандирайки "Оставка". Първите от тях носят познатия вече транспарант: "България каза: Орешарски, върви си".


19.58 ч. Заради сериозната жега не всички протестиращи са излезли на платното, много от тях са се скупчили около фонтана на президентството, където е и сянка.


Ден 46 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

© Велислава Попова


19.28 ч. Към Министерски съвет продължават да идва още хора, недовлни от кабинета "Ореашрски, като към този момент те се вече към 1000. Към протестиращите се присъединиха и познатите хора с тъпани и барабани, които задават ротъм на шествието. "Когато човекът ПЕС се вживява в ролята на Завс, то все някой ще го тресне, та истината да му блесне, Негадяй", гласи един от плакатите.


19.05 ч. Около 200 протестиращи блокираха площад "Независимост". Протестиращите свирят и викат "Оставка". Към протеста прииждат още хора въпреки жегата в столицата.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK