Йовчев: Протестиращите имаха вътрешна информация откъде ще мине белият автобус

Цветлин Йовчев

© Георги Кожухаров

Цветлин ЙовчевКъм протестиращите е изтекла вътрешна информация за планирания маршрут на т. нар. бял автобус, с който полицията опита да изведе депутатите от блокираната сграда на Народното събрание точно преди седмица. Именно затова се наложило той да бъде променен. Това заяви във Враца вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от БНТ.


Маршрутът, по който мина белият автобус, извел депутати и министри от парламента преди седмица, е бил избран така, че да бъдат избегнати най-агресивните групи. На участниците в протеста обаче явно бил подаден сигнал, че "не трябва по никакъв начин да се допуска да напуснат народните представители и гражданите района на Народното събрание". След това "хора легнаха пред автобуса, седнаха пред него и забавиха движението", каза министърът. "Тъй като имаха много добра организация тези, които целяха ескалация на напрежението, имаха вътрешна информация, затова сменихме маршрута", каза още Йовчев.


Късно вечерта на 23 юли автобусът, в който бяха качени депутати, министри и служители на Народното събрание потегли от служебния вход на сградата, опита да излезе извън загражденията край храма Св. Александър Невски"; спрян от протестиращите, заобиколи катедралата от другата страна, не успя да пробие кордона им при ул. "Оборище" и накрая се върна на изходна позиция. 
Вътрешният министър смята, че ведомството е дало ясни отговори на всички обвинения за действията на полицията същата нощ и ще настоява протоколът от огледа на атакувания автобус да се предостави на медиите, за да се разсеят всички митове. Йовчев повтори уверенията от вчера, че в превозното средство е имало само един служител на МВР и това е бил шофьорът. Подчерта, че на
записите се вижда, че камъни летят към автобуса. 


На въпрос дали е манипулиран записът, вътрешният министър каза, че не може да отговори. "Не е наша работа, но този, който го прави, трябва да поеме цялата отговорност за това нещо", добави Йовчев.


Той предупреди, че ако няма диалог между политическите партии и протестиращите и ако партиите на отправят послания, в които протестиращите видят път за разрешаване на проблемите си, ще последва ескалация. "Агресията в политическото говорене и поведение се предава надолу при хората. Толкова продължителни протести водят до фрустрация. Като не могат да постигнат целите си, това е предпоставка за агресия", коментира вътрешният министър.


Според Йовчев към момента няма информация, че агресията от 23 юли ще се повтори. Но все още има групи хора, които се стремят към ескалация на напрежението и МВР ще предприеме всичко необходимо това да не се случи. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK