Антикорупционната комисия иска да изслуша президента, лидерите на ГЕРБ и Фидосова

Антикорупционната комисия иска да изслуша президента, лидерите на ГЕРБ и Фидосова

© Юлия ЛазароваПрезидентът Росен Плевнелиев, председателят и зам.-председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов и напусналата наскоро ръководството на партията и паралмента Искра Фидосова ще бъдат сред поканените на разговор в парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Това съобщи днес председателят на звеното Волен Сидеров.


Поканата към тях е, за да се разбере как са били прекратявани сигналите в Комисията за установяване на конфликт на интереси, оглавявана от вече уволнения председател Филип Златанов. На заседанието си днес комисията се самосезира по случая и изслуша четирима от подчинените му - Николай Николов, Катя Станева, Сабрие Сапунджиева и Паскал Бояджийски. Филип Златанов не е бил поканен на изслушване, но това ще се случи на следващо заседание на комисията.


Златанов беше отстранен от поста си след като прокуратурата откри в дома му тефтерче с указания как да се действа по различните преписки спрямо лицата, проверявани  за конфликт на интереси. Най-често срещаните инициали от кого да се чака обаждане и на кого да се позвъни са "И.Ф.", споменати са и буквите Б. Б., Ц.Ц., множество имена и фамилии, между които и това на държавния глава.  
След днешното закрито заседание Сидеров съобщи, че доскорошните подчинени на Златанов са прехвърлили отговорността за всички проблеми върху началника си.


"Очевидно е имало манипулации от страна на председателя", каза Сидеров, според когото е имало "политически натиск, целящ, да бъдат укрити определени лица, да бъдат прекратявани определени сигнали и съответно - удряне на неудобните".  


Сидеров изказа убедеността си, че "зад инициалите Ц. Ц. стои бившият вътрешен министър на ГЕРБ Цветан Цветанов". По думите му с напускането на парламента Искра Фидосова може би е потвърдила, че споменатите в тефтерчето букви И. Ф. са нейните инициали.  Това било и причината и тя да бъде поканена на разговор в парламентарната комисия.


Волен Сидеров каза, че ако няма съдебни пречки, ще бъде изискано копие от намерения тефтер, за да се установи, дали има и други инициали. Според него изводите от дейността на комисията, която оглавява, ще доведат и до законодателни промени. "Вероятно пукнатините в закона позволяват тази игра със сигнали", каза той и обясни, че днес са били установени "пукнатини" в закона по отношение на правомощията на председателия на Комисията за установяване на конфликт на интереси.


По думите на Сидеров оглавяваната от него комисия и настоящият парламент трябва да работят "докато се установят истините за управлението на ГЕРБ". Оглавяваното от него звено днес е решило да предложи на Народното събрание да не приема доклада на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси


След като беше изслушана Сабрие Сапунджиева, член на Комисията за установяване на конфликт на интереси каза, че не е знаела за тефтерчето на бившия си началник Филип Златанов. След като сравнила няколко закона, тя установила, че комисията на която е член, е единственият колективен орган, чиито правомощията и задълженията не са разписани.


Пред медиите и четиримата членове на комисията (Николай Николов, Катя Станева, Сабрие Сапунджиева и Паскал Бояджийски) отрекоха да им е бил оказван натиск. Николай Николов каза, че няма обяснения за открития тефтер. Паскал Бояджийски обясни, че при взимането на решения се е водел от собствените си съвест и от закона, а когато не е бил съгласен с решенията на колегите си е съставял "особени мнения"; те били общо над 40 на брой. "Гласовете са равнопоставени на всички членове на комисията", каза Бояджийски.   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK