Ден 47-ми на протестите (хронология)

Ден 47-ми на протестите (хронология)

© Георги Кожухаров47-ият протест срещу управлението на кабинета на Пламен Орешарски се оказа най-краткият. Основната му част приключи около 21 ч., тоест два часа длед началото. Официалните данни на МВР сочат, че е бил и най-малко посетеният като ведомството на Цветлин Йовчев преброи 800 души на площад "Независимост" в 20 часа. 


След като се събираха около час пред сградата на Министерския съвет, участниците в протеста преминаха по бул. "Цар Освободител" до сградата на Народното събрание, а след кратък престой там продължиха към Орлов мост. 


По-рано днес хора от организацията "За нов обществен договор", подкрепящи кабинета, внесоха в Министерския съвет подписка, към която са се присъединил 327 хиляди души в подкрепа на сегашното управление. 
По информация на агенция "Фокус" контрапротестът на подкрепящите правителството също е бил кратък. Той продължил около 15 минути, а началото му било белязано от скандал. Събралите се 50-тина граждани обявили един от журналистите, отразяващи мероприятието им, за провокатор заради некоректния според тях начин, по който отразява събитията и го изблъскали встрани. Имало е изказвания за и против инициативата на "За нов обществен договор". 


Екип на "Дневник" проследи случващото се от мястото на събитието и тази вечер.


21.08 ч. Организираната част от протеста на практика приключи, с което днешната акция се оказва най-кратката  от общо 47. Хората се разхождат свободно по бул. "Цар Освободител" и движението е спряно както на Орлов мост, така и на кръстовището пред университета. Тъпаните замлъкнаха. Тук - там се срещат полицаи от пътната полиция и от частите "антиконфликт". Хората са тихи, не скандират. 


Към 800 души са участвали в протеста днес към 20 ч., сочи официалната информация на МВР. Органите на реда охраняват протеста, който протича без инциденти. Обстановката е спокойна, няма нарушения на реда, се казва в официалното съобщение. 


Снимката е разпространена от пресцентъра на МВР и показва ситуацията на площад "Независимост" към 20 ч.

© МВР

Снимката е разпространена от пресцентъра на МВР и показва ситуацията на площад "Независимост" към 20 ч.


21.00 ч. Част от протестиращите, стигнали до Орлов мост, се насочиха към Борисовата градина, други си тръгват. Групата с барабаните и тъпаните остана пред Народното събрание с малко поддръжници. 


20.48 ч. Част от протестиращите се разотидоха, основната група остана пред  парламента, а много хора със знамена, но без скандирания се насочиха към Орлов мост като спряха движението през кръстовището пред Софийския университет. Регулировчик опита да попречи на блокирането, но беше обвинен от някои от участниците в протеста, че е провокатор. В крайна сметка движението беше спряно, а все повече хора от основната група също се насочват към Орлов мост.  


20.27 ч. Подписката с искане за оставката на кабинета "Орешарски"  е събрала 7 хил. подписа за десет дни. Пред Народното събрание в импровизирана касичка се събират и дарения за децата на загинали миньори. 


Протестът към този час е пред парламента. 


20.20 ч. Шествието достигна Народното събрание.  Паметникът "Цар Освободител" е ограден от снимки от протестите, разпечатани на платно от винил. Шествието спира за кратко. 


20.01 ч. След като изпълни площад "Независимост", с викове "Оставка" множеството потегли към Народното събрание. Отпред са барабанистите, всички облечени с фланелки "лумпен". Между тях е и "вечният протестиращ" Йоло Денев. Под едно дърво е застанало момче с надпис "Сенчесто дърво с вместимост 55000 спонтанни баби", намеквайки за спора между представителите на БСП и техните опоненти за броя на участниците в събора на Бузлуджа в събота. 


Ден 47-ми на протестите (хронология)

© Велислава Попова


19.44 ч. Хората на площада между Министерския съвет, президентството и бившия Партиен дом са малко, но нови участници продължават да се пристигат. Скандиранията са за оставка, а много от лозунгите - срещу актуализацията на бюджета. Днес бюджетната комисия одобри за второ четене промените, които позволяват повече разходи на управляващите. Президентът Росен Плевнелиев заяви готовност да наложи вето, ако не чуе убедителни аргументи в  полза на актуализацията.


"Не искам 1 млрд. лв. заем", обявява плакат срещу проектозакона, който се очаква утре Народното събрание да приеме окончателно.


Момиче държи плакат с друг надпис: "МВР - Ме Ке Ре". 


Ден 47-ми на протестите (хронология)

© Велислава Попова19.04 ч. Около 200 души са се събрали пред сградата на Министерския съвет. Тук е групата с барабаните, които задават ритъм на шествието всяка вечер. Младежите, събрали в неделя купчина дини пред парламента, също са тук. Някои от протестиращите носят тениски с надпис "лумпен" с номер на гърба. Един от тях споделя, че идеята е "да се преброят лумпените". Много хора обаче са сложили на фланелките произволен номер, който харесват. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK