Иван Кръстев: Протестиращите рискуват да останат политически изолирани

Иван Кръстев: Протестиращите рискуват да останат политически изолирани

© theguardian.comТова, което отличава българските протести в сегашната протестна вълна в Европа, е позицията, заета от Брюксел и големите европейски столици. В България противно на бюрократичните си инстинкти официална Европа зае страната на протестиращите, а не на елитите."


Това посочва Иван Кръстев в коментара си "Защо българските протести се отличават в Европа?" в зоната за свободни коментари на сайта на британския в."Гардиън". Той включва в аргументите си съвместната статия на посланиците на Франция и Германия и позицията на еврокомисаря Вивиан Рединг.


Кръстев нарежда България във вълната от последните години на протестиращи и "окупиращи" предимно млади, добре образовани и мобилизирани през социалните мрежи в интернет хора в САЩ, Египет, Русия, Испания, Бразилия, Турция. Те искат не просто смяна на правителството, а и на начина, по който се управлява.
Общото според Кръстев между тези протести е, че нямат бизнес или политически елити, грабват общественото внимание, без да предлагат нова идеология или харизматични политически лидери, и ще бъдат запомнени с видеоклипове, а не манифести, с хепънинги - не с речи, с конспиративни теории - не с политически насоки.


Авторът обяснява на читателите на "Гардиън", че България е "класически пример за всичко сбъркано в демокрацията - корупция, негодни институции и обществена апатия, както и учебникарски пример защо демокрацията остава най-добрата ни надежда заради потенциала си да мобилизира гражданска енергия и да позволява на хората мирно да свалят правителства, които трябва да си отидат."


Като заявява, че е време кабинетът на БСП и ДПС да мисли за оставка - включително защото кризата, от която и започнало всичко, прилича на сценарий от евтин холивудски филм - Кръстев казва, че българите "протестират не просто срещу това правителство, а срещу всяко правителство, което се отнася към хората като към ненужни мебели".


"Какво ни казват летните протести в София за "революцията на глобалната средна класа"?", пита Иван Кръстев. 


"Първо, след повече от 40 дни протести това впечатли чуждестранните кореспонденти, но не и българското правителство. Второ, в епохата на "Файсбук" градската средна класа рискува за остане политически изолирана и неспособна да се свърже с други обществени групи. И трето, готовността на правителството да приложи сила срещу протестиращите е пропорционална на активната обществена подкрепа, която може да мобилизира", казва Кръстев и обяснява, че докато в Турция премиерът Реджеп Тайип Ердоган хвърля полицията, защото събира митинги със стотици хиляди привърженици, в България контрапротестите не надхвърлят 300 души.


"И последният урок от цикъла на протести и избори в България по-рано тази година е, че протестите могат да променят почти всичко, но не и задължително да променят и начина, по който хората гласуват. Ако протестиращите не представят политически алтернативи, които хората биха били готови да подкрепят, те са обречени да останат просто един епизод, за който участниците един ден ще си спомнят с носталгия като за красива защита на демокрацията, продължила една нощ."


След това предупреждение Кръстев вкарва и нотка оптимизъм - че дори да се провалят, протестите вече са успели, понеже социолозите показали увеличаване на подкрепата на българите за демокрацията и Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Фандъкова излъгала за "спонтанния протест"

  news.bgnes.com

  Оказва се ,че има уведомление, организатори и дори са поели ангажимент да изплатят щетите.

 2. 2 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Протестите имат и безспорно положителен ефект, защото принудиха правителството да се съобразява поне с някои от интересите на обществото.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/07/blog-post_31.html

 3. 3 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  чудесна статия на кръстев, както винаги, заглавието на дневник е леко пресилено.
  чудесно е, че има анализатори като кръстев и минчев, в нашата татковина!

 4. 4 Профил на exile
  exile
  Рейтинг: 442 Любопитно

  "Депутатите рискуват да останат протестно изолирани."

 5. 5 Профил на exile
  exile
  Рейтинг: 442 Весело

  "изолирани" да се чете "блокирани". ^^

 6. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Весело

  Ха-ха! Че те нали са умните и красивите! Как така "изолирани"! Е, да те са напълно не-солидарни с онези, които имат проблеми със сметките си!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на AZ
  AZ
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След време историята ще пише за тези, не просто, че съзнателно или не са ограбили българският народ(не само това правителство!!!). Ще се пише за тях като хора, които са се опитали да унищожат българската нация. Крайно?!? Погледнете внимателно каква политика се води през последните 23г. Тотална кражба на 90% от българите за сметка на нечии интереси. До какво води това? Ами замислете се колко приятели и роднини имате в чужбина и колко още са готови да ги последват. А след 15-20г. как ще изглежда България... Време е това правителство и всяко следващо след него да разберат, че има хора, които искат да живеят в България и те ще са коректив за всяко тяхно решение.

 9. 9 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Първо, след повече от 40 дни протести това впечатли чуждестранните кореспонденти, но не и българското правителство.

  -----------------------

  Правителстовото е над тези неща. Ръководството на партията майка БСП ще прецени дали някой по някакъв начин да обърне внимание на простетите. Пак те ще решат дали да има дебат с някои от протестиращите, дали дебатът да е публичен или при закрити врати, както и най-важното - с кои протестиращи ще се дебатира - от протеста или контрапротеста.

  "Демократична" България 2013!

 10. 10 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Момент, че не разбрах правилно!

  Иван Кръстев (от НПО-то Център за либерални стратегии) се отвръща от протеста и Вие го публикувате? Ехо, Икономедия? Нова посока Ви е дадена - спираме да викаме "оставка"! Явно там кирия няма. Ще се преговаря някак .

  Отделно, публикацията казва нещата точно и правилно. Но това не прави Кръстев светец. Очаквам втора негова статия с носител гранд-идея.

 11. 11 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "grund":

  Това не значи, че правителството трябва да остане. А ти с правописа си на Вие (ако тоя блог е твой)...

 12. 12 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Анализаторите вече четвърт век анализират, според откъдето идва парАта.

 13. 13 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ..представят политически алтернативи.....

  Как се казваше партията на Безуханова?

 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#7] от "~песимист с бедна фантазия":

  кажи ми как един "оптимист с богата фантазия" може да има много допирни точки с "песимист с бедна фантазия"?

  нас ни делят светове, пич. ти си кротуваш в калта на най-ниското ниво на пирамидата на Маслоу и не искаш да погледнеш нагоре докато някой не ти даде подслон или хляб. ние дори там, искаме да се издигнем по-нагоре, защото животът на хляб и вода е това, което е. живот на хляб и вода.

  когато ти не искаш да чуеш симфония, да прочетеш книга, да харесаш фотография или картина, продължаваш да мислиш само за хляб и вода. и за размножаване, разбира се.

  айде ходи при Pig Sha да те вдъхнови с порция йист коуст рап.

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Как жабата стана принц

  Събрал лъвът животните и им казал:
  - Красивите да застанат отляво, умните отдясно.
  Всички се раздвижили само жабата седи в в.средата и се оглежда. Лъвът я пита:
  - Ти какво, бе жабо?!?!
  - Е, какво да се разчекна ли?

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 16. 16 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Това момченце се опитва да дава тон за песен? От школата на "демократичната" ДС?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Всеки има своите политически предпочитания и право на това, но е неразбираемо да робуваш безогледно на политическите си пристрастия.И най-вече да не признаваш същото право на другите, или да го манипулираш. А за политолог това е непрофесионално. Щото може би съм пропуснал официалната позиция, както г-н Кръстев великодушно ни съобщава.Много патологично изглежда г-н Кръстев да се изживява като единствен изразител на всички Нхора у нас.
  Г-н Кръстев не харесва П. Орешарски и иска той да се махне. Аз пък не харесвам Плевнелиев. Но това не значи, че Плевнелиев не е президент и че България няма президент. Не всички, но достатъчн голяма група хора го избраха и той е.
  Имаме и легитимно и законно избрано правителство и министър-председател. Няколко хиляди души, главно в София не го харесват и протестират. Но той е истинския премиер. И е над средното интелектуално ниво на всички, които се изредиха досега. Беше номиниран преди изборите и много хора гласуваха по-скоро за него, не за политическата сила. Н еистовия , и на моменти комичен напън да се промени мащаба на протеста, да се изкара масов и национален няма нищо общо с действителноста. А опитите да се противопоставят едни групи хора на други - включително и от страна на г-н Кръстев в статията му, навяват закономерно спомени от близкото тоталитарно минало, и са контарпродуктивни, вкл. и за самите протестиращи.
  Г-н Кръстев много говори за демокрация, но подхода му да не уважава чуждо мнението на друга голяма част от гражданите едвали може да се определи като демократичен.

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  "Това, което отличава българските протести в сегашната протестна вълна в Европа, е позицията, заета от Брюксел и големите европейски столици. В България, противно на бюрократичните си инстинкти, официална Европа зае страната на протестиращите, а не на елитите."

  Само факта, че сме в Европа, НАТО и ЕС ни спасява все още да не станем задунаяска губерния на Русия.

 19. 19 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Към момента политическата алтернатива е една - без БСП и ДПС във властта (дори и извън парламента). Столетницата се бави и протаква, мъти водата и демагогства, заета с нищо-не-правене и гръмки обещания, докато нещата се размият и станат противни и се размиришат, така че повечето хора се отвратят от всичко и всеки, а комунистите (не са бивши, така както няма и бивши негри) са си тук и разчитат на онзи електорат, който с умиление си спомня миналото и онази партия-майка, която се грижеше за всеки (стрижеше е по-правилно за мен, но ще бъда заклеймен като диверсант и родомразец).

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#2:"grund"]Протестите имат и безспорно положителен ефект, защото принудиха правителството да се съобразява поне с някои от интересите на обществото. [/quote]
  Това е безспорно. Очевидно е, че политиците започнаха доста да се замислят преди да предприемат каквото и да е. Оттук нататък със сигурност ще се мисли за обществения ефект на политическите решения. Въпросът е, че протеста в момента е безидеен. Искат някаква промяна, но не знаят точно каква. Всичко се свежда само до "оставка", което ме кара да мисля, че протестите се подстрекават от партиите, които загубиха изборите и чрез протестите търсят реванш. Защото оставката и нови избори без да е променено нищо в политическата система единствено ще доведат до пренареждане на силите между сегашните политически субекти.

 21. 21 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Гьонсуратлъка на новото правителство е долкова ужасен, че смъртта на 10 полицаи и 40 протестиващи при радикализация, няма да са причина за подаване на оставка....И това ако не сте разбрали....Разхождайте се и слушайте пиано да 2017 г.....

 22. 22 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Некадърнци и лъжци подавайте оставка.

 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Добре казано, както и и всичко останало на Кръстев. Но, мисля че оптимизмът за ролята на тези протести трябва да бъде по голям, както и мисля че те промениха мисленето на много хора, които иначе са подкрепяли съзнателно или не статуквото до сега.

 24. 24 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":
  Само факта, че сме в Европа, НАТО и ЕС ни спасява все още да не станем задунаяска губерния на Русия

  Такава губерния България не е била и няма опасност да стане. Но ще си остане "задния двор на Европа", дори с НАТО и ЕС!

  нели ангелова
 25. 25 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Всички успели и не дотам политолози правят упражнения на тема протести.Добре, трябва да има плурализъм и различни мнения но всичките те не забелязват едно, че умните и красивите взе да им писва от наглостта на управляващите и че протеста освен че може да се радикализира но ще се и революционизира!

 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  По принцип протеста трябва да има "лице",иначе остава многопосочен.

 27. 27 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#14] от "Rage Against":
  защото животът на хляб и вода е това, което е. живот на хляб и вода.

  когато ти не искаш да чуеш симфония, да прочетеш книга, да харесаш фотография или картина, продължаваш да мислиш само за хляб и вода. и за размножаване, разбира се.

  А ти му предлагаш духовни и физически наслади? Кой нормален човек би търпял воя на свирки, вувузели, тъпани, крясъците червени боклуци, долу, оставка....? Само такъв с твоята ценностна система!

  нели ангелова
 28. 28 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  В България, противно на бюрократичните си инстинкти, официална Европа зае страната на протестиращите, а не на елитите.

  Това не е вярно - официална Европа не би си позволила да вземе страна по протеста, за разлика от И Кръстев.

  нели ангелова
 29. 29 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нито сегашното правителство нито тези които останах извън парламента разчитат това ,което по-голямата част от протестиращите им казват . Провалихте се,вървете си,защото ние нито ще забравим,нито ще простим.

 30. 30 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Весело

  Преди малко по бТВ дадоха новата фаза на пролетарската революция - ПЛАЖНИЯ ПРОТЕСТ на столичани.
  Мегдана пред Народното събрание е запълнен с излегнали се чички и лели по дребни гащи, ехтят скандирания - "Зарад вас олигарси дольни, ша са тръснем тука на паветата по гащи дольни, щот не ни давате пари за море"
  ---
  Айде сега "дневник" върнете ми изтритите коментари в които описвах бъдещите протестни акции с търкаляне на софиийското население по дребни гащи връз пищималчета прострени на жълтите павета, груповото натапяне на джоланчета в кофи и легени с подсолена водица, весели плажни преживявания на софийския пролетариат със кофички пясък и плажни поясчета.
  ---
  Е те тоя плажен протест ше сурне тирана.
  Не маршировките по мегдана с барабанчета, не бутането на колелета от по-заможната средна класа на столицата, даже не изваждането на всенароден оглед на едната цица на оная революционна другарка от театрото.
  Само плажната революция на мегданя ше може да разтърси из основи тиранията, и да събори бастилията.
  Ади бе Фънди, кметицо ненагледна пусни ората у фонтана да са подмият малце, че им са напука кожата у тоз пек и пот.
  Заб.
  Оглеждайте за провокатора Румен П. и повишете своята революционна бдителност на мах, щот нали знаете тоя кви ги върши кат види фонтан, дан замиришете освен на пот и на напикано.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 31. 31 Профил на wilson
  wilson
  Рейтинг: 253 Неутрално

  "Ако протестиращите не представят политически алтернативи, които хората биха били готови да подкрепят, те са обречени да останат просто един епизод, за който участниците един ден ще си спомнят с носталгия". Г-н Кръстев, как за 47 дни не разбрахте, че НЯМА да излъчим политическа алтернатива, поради простата причина, че огромната част от нас НЕ ИСКА да се занимава активно с политика (поне към този момент). Имаме си професии и работа, които харесваме и които смятаме да упражняваме и в бъдеще. Това е ГРАЖДАНСКИ протест срещу начина на правене на политика в България, като оставката на настоящото правителство е само един етап от трудния път към промяна, който надявам се ще извървим докрай. Аз лично считам, че по този начин малко по малко ще принудим съществуващите политически партии да се реформират и да работят главно в полза на обществото, и в по-малка степен за кукловодите си. Затова съм разочарован от Вашата ще я нареча индиректна покана за канализиране на протестите и съответно обезличаването им. Когато се появят политици с горните качества и морал, тогава същите ще получат подкрепа. В противен случай отново ще има протести. Вие сте умен човек и не мога да проумея как така не разбрахте какъв тип протест е това, защо същият няма "представители", и защо не предлага "политическа алтернатива". Още веднъж повтарям, че съм разочарован от анализа Ви.

 32. 32 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#27:"Нели Ангелова"]когато ти не искаш да чуеш симфония, да прочетеш книга, да харесаш фотография или картина, продължаваш да мислиш само за хляб и вода. и за размножаване, разбира се. [/quote]

  И защо реши, че тези които протестираме сме всичко това.
  Явно ни бъркаш с електората на БСП и ДПС.

  [quote#27:"Нели Ангелова"]Кой нормален човек би търпял воя на свирки, вувузели, тъпани, крясъците червени боклуци, долу, оставка....? Само такъв с твоята ценностна система!.
  нели ангелова[/quote]

  А как да протестираме, за да ни чуят и глухите? Може би с пушка на рамо? Виждам че се стремиш към ценностна система, която не ти е присъща, тъй като чалгата е приседнала дълбоко в същността ти. Виждам че и насъщният не ти е проблем, което и оправдава политическата ти ориентация.
  Или може би си от тези които години наред очакват от Партията и се надяват пенсиите да им стигнат, за да си платят разходите . Е, каквото и да те кара да си това, което си не те прави по малко жалка.

 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  увеличаване на подкрепата на българите за демокрацията и Европейския съюз.
  =========================================
  Навремето бащата на Иван Кръстев - др. Йото Кръстев, завеждащ отдел в ЦК на БКП доказваше увеличаване на подкрепата на българите за социализма и СССР. Сега отличникът по маркс -ленинска философия Иван Кръстев доказва и той разни работи. В това семейство умеят да се ориентират по вятъра.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#31:"wilson"]Аз лично считам, че по този начин малко по малко ще принудим съществуващите политически партии да се реформират и да работят главно в полза на обществото, и в по-малка степен за кукловодите си. [/quote]
  Извинявай, ама съм скептично настроен, че ще успеете в това си намерение. Защото политическите партии и кукловодите от своя страна смятат малко по малко да сменят посоката на протеста ви, да ви сложат намордник и да ви използват за свои цели. Даже мисля, че това вече се случва. Кръстев е прав, ако протеста не създаде свое политическо представителство, тези хора, които твърдят че са непредставени политически, ще продължават да са такива дори и след оставка на това правителство и нови избори.

 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#24:"Нели Ангелова"]Такава губерния България не е била и няма опасност да стане.[/quote]Всеки който е живял през периода от 1944 до 1989 ще ви се изсмее в очите за тази елементарна лъжа.

  Първият фалит: Как Живков тайно продава българския златен резерв на СССР
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/05/394493_purviiat_falit_kak_jivkov_taino_prodava_bulgarskiia/

 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 552 Любопитно

  До коментар [#34] от "Rage Against":
  Може би не са Ви го казвали - просташкото надървяне не се счита за личностно израстване

 38. 38 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Ние СМЕ в политическа изолация, ако някой още не му е увряла главата за това. Ние не сме против или за определена политическа сила, а за определени правила и морал в политиката. До момента много от нас не виждат партия, която да демонстрира готовност да изпълни желанието ни за нормално политическо и икономическо управление на България, така че... къде по-голяма изолация?!?

 39. 39 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не съм съгласен с Кръстев по няколко точки. Протеситащите ЩЕ намерят политическо представителство. Който търси, намира! Ако не намира, създава. Ако не създава, не търси. Не е нужно политическото представителство да се намира точно в парламента. ПП "Зелените" не е в НС, но според мен има по-голямо влияние в обществените нагласи от Атака например.
  Убеден съм, че в бъдеще политиката ще се прави не от количеството, а от качеството.

  Fortuna favet fortibus.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#30] от "PlamenVarna":

  Добро утро тролче, отдавне не съм те виждал нещо. Притисних се да не са те съкратили от БСП-то след загубата във Варна

 42. 42 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кръстев рискува да остане едноок...

 43. 43 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мoni56":Едните лъжат, другите лъжат.Като погледнеш, играят едни страшни игри на гърба на обикновените хора.
  А Кръстев се опасява,че няма да се получи да изградят образа на новия месия.

 44. 44 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 552 Любопитно

  До коментар [#40] от "Rage Against":
  Ама съвсем ме разсмяхте!
  В качеството си на какъв обещавате нещо от името на синдикатите? И защо трябва да вярвам на съновиденията Ви?
  Безмислените измишльотини също не се считат за личностно израстване .


 45. 45 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#36] от "BlueWater":

  не, не. ти не разбираш. по времето на соца имаше за всички!
  тогава се произвеждаше и се изнасяше...

  а никой не отваря дума, че това, което го имаше беше оскъдно и достатъчно само за преживяване, това, което се произвеждаше и изнасяше беше некачествено и скъпо и носеше само предимно загуби за икономиката... но разбира се западните корпорации са искали да заробят българската конкурентна, развита и прогресивна икономика.

  РЕФОРМИ !
 46. 46 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#45:"Rage Against"]това, което се произвеждаше и изнасяше беше некачествено и скъпо и носеше само предимно загуби за икономиката[/quote]

  Аман от иконимисти и то бьлгарски. Има просто нещо - нарича се пазар. Там има и качествени стоки (много малко) и много некачествени стоки. Стоката си има цена. Толкова за мита качество.

  Айде бегай на плошада да надуваш свирката. Икономиката не е за тебе.

 47. 47 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  [quote#36:"BlueWater"]Всеки който е живял през периода от 1944 до 1989 ще ви се изсмее в очите за тази елементарна лъжа.

  Първият фалит: Как Живков тайно продава българския златен резерв на СССР [/quote]

  Като пускаш линкове поне провери какво пише в тях, опитвайки се да градиш теза, без изтъркани лозунги от черно-белите телевизори. И с моя руски ниво 4 клас ми става ясно, че в документите в линка се говори за поръчка и съхранение, после продаждба срещу валута за сметка на България, без комисионни за Руската банка. Всичко останало е отделен въпрос, не че това има каквато и да било връзка със сегашните събития в България, освен да се използва за жалки опити за евтина пропаганда, сякаш утре идват руските танкове в България.

  Впрочем подобни валутни операции са правени и с нацистка Германия, по времето на бащата на Симеончо, когато България е част от тристанния пакт - обръщане на злато в немски райхсмарки, което си било чиста проба минавка за България. Не се сещам някой да е повдигал тоя въпрос на царчето или да с го обвинили, че ще връща фашизма. Та поспри се малко и си измисли по-добра теза за тия 10-20 стотинки на пост, които взимаш.

 48. 48 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  В България, противно на бюрократичните си инстинкти, официална Европа зае страната на протестиращите, а не на елитите."
  ============

  И обяснението какво е, г-н Кръстев? Не го виждаме в този текст.

 49. 49 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Кого да съберат еничарите от БСП? Нали и собствените им избиратели виждат че БСП не представлява тях. Че работи само и единствено за мафията на Доган.

  В този парламент няма представена нито една група от обществото.
  БСП са уж социалисти - а са представители на 5 човека от олигархията на ДПС
  ДПС са уж за права и свободи - а реално работят за крепостничество дори и на собствените си избиратели.
  Атака са уж срещу ДПС, а подкрепят същото това ДПС.
  ГЕРБ е уж срещу БСП, но реално подкрепяха преди това същата тази олигархия на ДПС.

  Какво става накрая - едниствените представени в това правителство са Цветан Василев и Пеевски.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  Кръстев, викаш, че три пъти вече го режете и все късо?
  Ех и вие, политтехничарите

  Кой нахъсваше протестантите да се самосегрегират?
  Кой ги чешеше зад ушето и мантросваше с непродуктивни, изсмукани от пръстите, фалшиви и поради това естетсвено вредни и за самите тях "самоопределения"?
  Кой се присламчваше, подквасваше и тъъънинко подбутваше в определена посока случилото се досега?

  Ех, вие, перестройчици, както точно ви определи форумеца "Big Al" ...

 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Иван Кръстев: Протестиращите рискуват да останат политически изолирани

  Или казано иначе, политическите партии рискуват да останат изолирани и никоя от тях, да не се облажи за сметка на протестиращите. Май това са страданията Кръстеви и мъките Иванови, откъм Виена.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#49:"kai"]Какво става накрая - едниствените представени в това правителство са Цветан Василев и Пеевски. [/quote]
  Тези двамата са свръхпредставени, представят ги всичките 4 партии в парламента едновременно. Интересно е как Цветан Василев съумява да разпредели сиянието си така равномерно, че да няма обидени.

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  До коментар [#25] от "Striker":
  Добре, трябва да има плурализъм и различни мнения но всичките те не забелязват едно, че умните и красивите взе да им писва от наглостта на управляващите и че протеста освен че може да се радикализира но ще се и революционизира!
  *************
  Вярно.
  Както е вярно и че кандидатреволюционерите, вгледани в пъпа си, пропускат какво става в Подкрепа и КНСБ. Които накрая май ще го играят горския. И спрямо кандидатреволюционерите от площада, включително.

 54. 54 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#31:"wilson"]Г-н Кръстев, как за 47 дни не разбрахте, че НЯМА да излъчим политическа алтернатива, поради простата причина, че огромната част от нас НЕ ИСКА да се занимава активно с политика (поне към този момент). [/quote]
  никого не съдя и не си натрапвам мнението но няма как да е така, простестите са политика сами по себе си, така че ако не искате вие да кажете какво искате( аз досега съм чул само общи приказки и 10 тина взаимоизключващи се идеи
  за изборен закон) , та ако вие не кажете какво искате ще се намери кой да го каже вместо вас и да се възползва от ситуацията

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 55. 55 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#52:"kykyyy"] Интересно е как Цветан Василев съумява да разпредели сиянието си така равномерно, че да няма обидени. [/quote]
  съвсем просто с равно разпределение на пари

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 56. 56 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#53] от "xm...":


  [quote#53:"xm..."]пропускат какво става в Подкрепа и КНСБ. [/quote]
  Какво може да стане с тези наши синдикати?Ще им напълнят отново джобовете и ще спрат да пискат.

 57. 57 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#14] от "Rage Against":

  Исканията ми са за честност и справедливост едионствено, а рапа оставям на теб .I.
  Да плащам своето без да ме крадат, надписват и т.н. Не искам нищо чуждо, камо ли подаяния! *
  Но в страна, в която толкова хора все още харесват само тарикати като бУрисУв, и най-елементарните искания за честност и справедливост са прекалени! Каква спрведливост и честност в страната на тарикатите! Които се оприличават с тарикати в политиката и си избират своите подобия!

  Защото познавам хора, които не се вписват в изискванията за детски, но се редят на опашки за някакви 30-40 лв на месец! Не съм от тях!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  българите "протестират не просто срещу това правителство, а срещу всяко правителство, което се отнася към хората като към ненужни мебели"

  Това е съвсем точно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  До коментар [#56] от "Striker":
  Доообре!

  Аз кат' ви викам, че сте се засвяткали и заплеснали, та не внимавате в картинката ...

 60. 60 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 988 Любопитно

  До коментар [#59] от "xm...":

  Ти не беше ли от демократите?Да не си обърнал резбата и си минал от другата страна на барикадата?

 61. 61 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#32] от "baxter":
  Виждам че и насъщният не ти е проблем

  Най-обичам такива като тебе, които никога не са ме виждали, да ми правят характеристика. Ти остави моята ценностна система. Кажи не си ли от успелите, плащащите си сметките? Не протестираш ли за ценности? Ако е за насъщния, не трябва да си там. Или греша?

  нели ангелова
 62. 62 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#57] от "~песимист с бедна фантазия":

  като имаш искания за честност и справедливост, идваш на пл. Независимост всяка вечер след 19:00 и искаш ОСТАВКА!

  и след това отново продължаваш да идваш на същото това място, ако следващите правителства се държат по непочтен начин и са пример за мерзост, задкулисност, престъпност и вредят на народа на Републиката.

  РЕФОРМИ !
 63. 63 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#17] от "ПРОРОК ИЛИЯ": Ако вникнем в казаното от Кръстев можем да махнем и Орешарски и Плевнелиев, защото той говори за смяна на начина на управление
  Всъщност най-важното което казва е, че ако протестиращите не съумеят да излъчат политически елит, който да ги представлява, и по-ясни и подробни програмни цели, няма да свалят нито Орешарски нито Плевнелиев.
  Но има една подробност - Плевнелиев има някакъв шанс да се окаже част от въпросният елит, а Орешански няма такъв шанс. Това, обаче, е избор на тези, които са на улицата, а не на някакво задкулисие. Не е и твой проблем, доколото май не си на улицата.
  А по въпроса как ще се разберем аз и ти след това, ще му мислим по-нататък. Казват му политически компромиси, търсене на общото и т.н. За мен лично е очевидно, че нямам и не мога да имам нищо общо с Орешарски, но имам усещането че с теб мога да имам нещо общо.

 64. 64 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Така е, много хора му повярваха. Но оттогава минаха 2 месеца, в които трябва да си сляп, за да не виждаш зверствата, които се извършват в бюджета ни за години напред. Както много пъти се каза, в един мач, ако направиш глупост и в първата минута, червеният картон е задължителен.

 65. 65 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#34] от "Rage Against":
  иначе ако те срещна на площада ще те натикам обратно в смрадливите канали, от които изпълзяхте.

  Що канала на майка ти не е ли смрадлив? И що не се опиташ, хвалипръцко?

  нели ангелова
 66. 66 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#54:"stg"]та ако вие не кажете какво искате ще се намери кой да го каже вместо вас[/quote]
  Е..са..ти не виждаш ли КОЙ? Ас сам и истината и пътят! Ще дойда наново, даже и да не ма искати, нема отърване, ясно?

 67. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#62] от "Rage Against":

  Имаше една басня, която завършваше с думите:

  "...
  Често търтеят се крие
  зад тази силна, честна дума - ние"

  Във форума на Дневник всяка глупост се скрива зад интереса на народа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  До коментар [#60] от "Striker":
  Де да знам.
  Не си падам по етикетосването.

  И не намираш ли за малко странно изживяващите се като нон плус ултра да се привиждат като башдемократите?
  При това единствените и безпрекословните?

 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#14] от "Rage Against":

  "очи имат, а не виждат, уши имат, а не чуват" Чети! И като го е писала чужда агенция, чуждопоклонико, дано да остане нещо между ушите ти! http://pik.bg/%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-news89826.html

  те това харесвате вие
  http://pik.bg/%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82!-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%22%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%22-%D1%8E%D1%80%D0%BA%D0%B0-%22%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B8%22-%D0%B7%D0%B0-800-%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8-news90159.html
  но не! това теб не те касае-значи не съществува! По стечение на жребия! Този път и сега!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Весело

  Как ще останат политически изолирани бре, Йотов Кръстев?При това обгрижване от реформаторски блок, Безуханова, кръга "Капитал" и президент Росен? Разбира се, по всяко време могат да разчитат и на твоето политинженерство.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дамян":

  Това за политическия елит ми прилича малко на ученическа свалка. Девойката си навива поличката с пръстче, примигва на бързи обороти и пита младежа:
  "- Ами ти като си нямаш гадже другите момчета не ти ли се смеят?!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#62] от "Rage Against":
  [quote#62:"Rage Against"]ато имаш искания за честност и справедливост, идваш на пл. Независимост всяка вечер след 19:00 и искаш ОСТАВКА! [/quote] -няма как управлението на ББ ЦЦ и ИФ да бъде проверено обективно, ако те отново се върнат на власт!
  А проблемът на проблемите в последните 23 години е безнаказаността! Тоталната безнаказаност на политици, магистрати и висши държавни чиновници! Един бивш премиер да бъде осъдеи и няколко министри, следващите ще внимават повече! В Румъния преди седммици бе осъден действащ министър на 5г затвор, но у нас това не мога да си го представя!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 73. 73 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#31] от "wilson":
  очевидно г-н Кръстев добре разбира това И именно затова, казва, какво ще се случи. И според мен, е прав.
  Лично аз не желая да се занимавам с политика, както много други хора около мен, но... започвам да изпитвам остра нужда някой от "нашите" да го направи, за да ме представлява. Ти изпитваш ли такава нужда или ти е достатъчна говорилнята в интернет?
  А даваш ли си сметка, че интернет може да се използва и за партийно изграждане? В Европа има няколко интернет партии, които в момента са в парламентите

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#71] от "tribiri":
  Хаха духовит както винаги. Работата е там, че си имаме гаджета, които не ни харесват и не сме си ги избрали сами. Лично мен ме притеснява повече това, а не дали изобщо съм без гадже.
  И понеже ме върна в младостта... няма нищо лошо в това да опитаме няколко гаджета (едно след друго, че да не изпадаме в полигамия) ... Това донякъде даже е неизбежно.

 75. 75 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#24:"Нели Ангелова"]Такава губерния България не е била и няма опасност да стане. Но ще си остане "задния двор на Европа", дори с НАТО и ЕС! [/quote]

  Нещо май забрави за целувките на Живков и Брежнев, след които мадър раша ни отпускаше още някой милиард... Че ако не бяха парите на ссср, социализЪма у Българско щеше да е фалирал още 50-те години.
  А да сме задния двор на Европа, най голяма вина имат твоите хора - комунистите. Помисли малко и ще разбереш какво ти казвам.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 76. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#14] от "Rage Against":

  О-о-о-о! Господинът, който натиква опонентите си в канали се изживява и като възвишен интелектуалец!!!

  Ама защо пък не!? Той и Бойко Борисов стана интелектуалец откакто престана да си носи въдица когато ходи на Лебедово езеро и да купува подаръци за Сватбата на фигаро.

  Всъщност двама с г-жата Ангелова сте еднакво дразнещи. Единия с комунистическия си плам, а другия с претенциозната си мутренска простащина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Много глупости, "карашък програм" -от 'великия' политолог на жельо ..))
  Какво общо имат нашите със стачкуващите анархисти и сие в Щатите ??
  Рискували да бъдат политически 'изолирани" !!??
  Нито един гражданин , с мнение и възгледи , НЕ е политически изолиран ...Той МОЖЕ да си намери СРЕДА - партия, организация, гражданско сдружение и т.н..
  Освен това -НЕ са изолирани , а все повече ще се говори и ДЕЙСТВА с тях - заедно с "политически" изолираните :))

  BIG AL
 78. 78 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  България е "класически пример за всичко сбъркано в демокрацията -:)
  ..........
  Глупако , НЕ демокрацията е виновна - а ТАЗИ псевдодемокрация в България - на МУТРИТЕ и мафията ...Червената- защо винаги забравяш ?? :))

  BIG AL
 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  , прилича на сценарий от евтин холивудски филм -:)
  ..............
  Русофилчето , в евтините холивудски филми - ИМА един с КОЛТ- който решава проблема :)
  В "скъпите" ти мисли - липсва МАФИЯТА в България , която я няма в САЩ - от 30 -те години на миналия век - но си я ИМАМЕ тук и то в Народното събрание ..
  Не от клана Дженовезе са искали да са шефове в ДАНС - а от клана на - ДС-ДПС-БКП мафията , сега , в България ..
  Наукообразен глупак ..

  BIG AL
 80. 80 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#61:"Нели Ангелова"]Най-обичам такива като тебе, които никога не са ме виждали, да ми правят характеристика. Ти остави моята ценностна система. Кажи не си ли от успелите, плащащите си сметките? Не протестираш ли за ценности? Ако е за насъщния, не трябва да си там. Или греша?

  нели ангелова
  [/quote]

  Не е задължително да ме харесваш, а характеристиките ги правиш ти. Дали съм от успелите? Може би, въпреки че съм от хората които винаги искат повече. Сметките си плащам
  спокойно и да, протестирам, защото в 21 век да можеш да си плащаш сметките не е достатъчно. Искам да живея достойно, искам децата ми да растат в нормална държава, нещо което ние в момента нямаме. Искам родителите ми да не зависят от подаяния и да изживеят старините си достойно. И мисля че българският народ заслужава това. Затова ще протестирам и ще настоявам за това, което искам.

 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  "протестират не просто срещу това правителство, а срещу всяко правителство,...:)
  ...........
  Засега гадателю- се протестира срещу ТОВА правителство ..Иска се оставка ..
  А в бъдеще - за КАКВО и срещу кого ще се протестира - това и ти "гениалния ум" - не знаеш :)

  BIG AL
 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  [quote#17:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Г-н Кръстев не харесва П. Орешарски и иска той да се махне. Аз пък не харесвам Плевнелиев. Но това не значи, че Плевнелиев не е президент и че България няма президент. Не всички, но достатъчн голяма група хора го избраха и той е.
  Имаме и легитимно и законно избрано правителство и министър-председател. [/quote]
  Приравненията ти на двата избора са неправилни. Парламентарните избори бяха най - грубо манипулирани от БСП, за което те (а най-вече Маноловица и Станишев) би трябвало да понесат и съдебна отговорност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 84. 84 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"Къти"]Това момченце се опитва да дава тон за песен? От школата на "демократичната" ДС?[/quote]


  точно,известен е отдавна,знаят го хората,но...продължава да се тиражира! нали те са си от наш'те кръгчета и проектчета....
  Това е БГ и това ще си бъде,то се знае...докато накрая се отвинтят табелите "БГ" по границите и... толкоз!

 85. 85 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ако протестиращите не представят политически алтернативи,.....
  ....... те са обречени да останат просто един епизод
  .........................
  Алтернативите са ЯСНИ : долу мафията , червените боклуци , руската държавна мафия , жельожелевците- конформистите, червената мафия , феодализма по селата , купуването на гласове , ДС-ДПС _БКП- мафията , свободни ич естни избори , нови лица , но НОВО идеи в Демокрацията - няма , за сега ...
  Или ленинските съвети ?? !!???

  BIG AL
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  [quote#81:"BIG AL"]А в бъдеще - за КАКВО и срещу кого ще се протестира - това и ти "гениалния ум" - не знаеш[/quote]
  Той се води по акъла на червените. А именно че така както БСП организира празника на Бузлуджа, така и ще може да организира евентуални протести срещу неудобното им бъдещо правителство. Да ама не!
  Няма да имат сила да го направят. Те едни подписи (поне равни на гласувалите за тях на изборите) в защита на сегашния кабинет не могат да съберат, та камо ли да направят нещо такова след гръмоломната загуба която им предстои.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#86:"Храбър"] А именно че така както БСП организира празника на Бузлуджа, така и ще може да организира евентуални протести срещу неудобното им бъдещо правителство.[/quote]

  Айде ти ми кажи кой е сьставил това неудобно правителство. Да се досещам - Боко, Бочко.... Нали така протестиращи гербери?

 88. 88 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#83] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  А ако проектът не е от стари отломки? Изчакай малко с лайномета. Препоръчвам ти да заредиш от мунициите срещу чорбаджии изедници, алчни капиталисти и др. подобни бронебойни

 89. 89 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#88] от "Дамян":
  "Експерте" Дамян, човек трябва да е напълно скаран с реалността като теб, за да се прави, че не разпознава старите отломки в т.нр. "реформаторски блок", както и гравитиращите около Безуханова. Прочее, продължаваш ли да отричаш, че се кълнеше как Костов щяла да влезе в Парламента, щото "независимата ти експертна натура" го предвиждала по научному? Щото, ако го правиш или става дума за деменция, или за липса на достойнство да признаеш, че си сбъркал.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 90. 90 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#89] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Тоя разговор го водехме вече. Лично аз предсказах, че ДСБ няма да влезе в Парламента и че Костов ще си подаде оставката. Виж в архивя някъде през пролетта
  А Саша Безуханова не може да бъде наречена стара отломка, защото не е била в политиката изобщо. Но се кани да влезе. Съвсем друг е въпросът, кого ще представлява.
  Виж, помисли какво ти казвам. Има едни хора, които досега са работели през пратиите, лобирали са за интересите си чрез тях. Новото е, че се гласят да създадат своя партия. Съвсем друг е въпросът дали ще успеят да влязат в НС и дали в този процес няма да привлекат и някои стари муцуни при себе си, като политически лица.
  Казвам това, не за да ги защитавам от оплюване и обругаване, напротив, помагам ти да се преориентираш. Само с това "стари отломки" нищо не правиш.

 91. 91 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#89] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  За реформаторският блок си прав. Да, може да се каже, че са стари отломки но преживели катарзис, нали? Сега катарзиса е епидемия, и ГЕРБ и БСП пък даже и ДПС имитираха симптоматично лечение
  Кака ти Саша Безуханова е друг случай... Тя самата е признай, че ТЕ ще се пазят от старите отломки именно защото са стари отломки.

 92. 92 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "AZ":

  Просто след време в историята ще пише - "Имало едно време една държава България. тя просъществувала 1300 години. но се намерил народ, който си избирал години наред управляващи работещи срещу държавата. Те просто я ограбили и ЗАКРИЛИ!"
  А иначе макар, че Иван Кръстев в повечето случаи пише дълбокомислени "бля, бля", сега е прав.
  Не може да протестираш само заради самият протест.
  Идеи - никакви!
  Искания - повече от неразумни и неизпълними!
  Предлагани алтернативи - никакви!
  И за какво протестираме - като не е Орешарски, ще е Боко, Олигархски или някой друг хубавец!
  И ако преобърнем поговорката - "Керванът си лае, но кучетата си вървят!"

  ура и да живей!!!
 93. 93 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Иван Кръстев: Протестиращите рискуват да останат политически изолирани"

  -Достатъчно им е,че са политически инспирирани.-От всички недоволни от непостигането на мечтаните от тях,поне 1% или 4 % на изборите. Които шетат между протестантите като "частни" лица,а в останалото време се изживяват в интервюта като партийни лидери.

 94. 94 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#65] от "Нели Ангелова":

  aха, значи и ти като Криси Вигенин се оказа жена, скрита за мъжко име...
  има нещо много извратено във вашата партия.
  what is wrong with you, people?

  РЕФОРМИ !
 95. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#90:"Дамян"]Саша Безуханова не може да бъде наречена стара отломка, защото не е била в политиката изобщо. Но се кани да влезе.[/quote]
  -"На младо прасе и нов началник не се радвайте.-Не се знае каква свиня ще излезе после"./БГ народна мъдрост/

 96. 96 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дамян":
  "Всъщност най-важното което казва е, че ако протестиращите не съумеят да излъчат политически елит, който да ги представлява, и по-ясни и подробни програмни цели, няма да свалят нито Орешарски нито Плевнелиев. "
  Почти 100% съм за. И то няма как да е другояче.
  Аз съм дълбоко убеден, че повечето от протестиращите хора са честни и почтени хора , с искрени желания. Още по-убеден съм, че почти всички хора /не само протестиращите/ искат премахването на мафията, олигархията, задкулисните машинации. Тъжното, даже трагичното е, че посятото в първите години безумно противопоставяне и тотално отричане, дори омаскаряване на другите все още дава плодове.Масово се манипулират и заблуждават хората и се насъскват едни срещу други. И проблемът идва когато трябва да се реши как и кой да го направи това което всички искат.
  А при сегашната система това без участитето на политическа партия /и няма как да стане. С незабавна оставка - още по-малко.
  Вие представяте ли си, ако днес и правителството, и парламента подадат тотална и пълна оставка, а БСП и ДПС откажат всяко продължение на работата на НС, най-вече по Изборния кодекс / един вид - искахте оставка, ето ви оставка - оправяйте се/, какво ще се случи. Първото е, че самите протестиращи ще загубят. Всичко. Второ - нямат партия, която да реализира исканията иим чрез участие в пилитическия живот - нещо което Кръстев подскзва, бе разбира се да се е отказал от политическата си ограниченост.
  Но явно, че манипулирането на хората /не говоря за плащане - няма никакви доказателства/ е твърде силно. А и безумната конфронтация по оста Борисов-Станишев стимулира емоционалното пред рационалното и отговорноста.
  В такава ситуация, може би е вярно, че и най-лошия мир е по -добър от най-справедливата война
  Това, което не съм съгласен с Вас, е по отношение на Плевнелиев. Той е слаб политик, защото не успя да намери компромис и решение на кризата. Даже в някаква степен я стимулира с непремерените си баналности Никой няма желание да го сваля - в момента обслужва несъзнателно интересите на всички, независимо какво те говорят. Което е само временно.


 97. 97 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  [quote#75:"stiga_be"]Такава губерния България не е била и няма опасност да стане. Но ще си остане "задния двор на Европа", дори с НАТО и ЕС! - цитат на коментар #24 от “Нели Ангелова”


  Нещо май забрави за целувките на Живков и Брежнев, след които мадър раша ни отпускаше още някой милиард... [/quote]
  -Целувките и целуването сами по себе си не винаги водят до брак и сватба.А при това, винаги е добре да получиш " сватбени подаръци",дори без "сватбата" да се е случила. И доста наивно е да смяташ,че от тях БГ се е развивала 45 години,достигайки непостижимото сега 25 място по индекс на човешкото развитие.

 98. 98 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#76] от "tribiri":

  подавай оставка и не насочвай разговорите към странични теми!

  гнусни крадливи червеи!
  всички сте ми антонкутевци в тази заразно болна партия.

  РЕФОРМИ !
 99. 99 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#75] от "stiga_be":
  А да сме задния двор на Европа, най голяма вина имат твоите хора - комунистите
  1. Не съм знаела, че БКП е била моя!
  2. За всичко са виновни комунистите.
  3. За всичко са виновни комунистите.
  4. За всичко са виновни комунистите.
  5. За всичко са виновни ..... упсс, знае се кои!


  България бе производител на качествени стоки, които пласираше не само на руските пазари, но и на арабските, и на западните. Предлагането не можеше да задоволи търсенето. Днес има предлагане на боклуци за храна на високи цени. Тонове храна се разваля, защото хората нямат покупателна възможност.За това:
  1. Комунистите са виновни.
  2. Комунистите са виновни.
  3. Комунистите са виновни.
  4. Кому..... упсс, няма ли и други партии? Всички ли партии са на комунисти? Ми аз го твърдя, пък вие ми викате комунист! А вие какви сте?

  нели ангелова
 100. 100 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#96] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  аха, Плевнелиев ви е виновен. защото прикова вниманието на западняциет към вашите свинщини и "защото не се придържал към конституционните си права"...

  Плевнелиев е разделител, а не обединител на нацията, защото подкрепи протеста. а вие сте обединителите на нацията, защото разделята хората 1 милион социалисти и 2000 на улицата, на софиянци и провинцията, на високи заплати и изнемогващи труженици.

  ей, вбесявате ме с вашите гнусни ченгеджийски похвати.
  но се успокоявам, че колкото повече квичите и обикаляте сутрешните блокове, толкова повече ви личи, че ви е обзела паниката и се гърчите в предсмъртна политическа агония.

  избори през есента ще ви стопят като лански сняг

  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK