Янаки Стоилов се опасява от нови протести през есента

Янаки Стоилов

© Красимир Юскеселиев

Янаки СтоиловПрез есента трябва да се подготвим за нови изпитания, защото ако сегашните протести са основно политически мотивирани, следващата им вълна може да почива върху икономически и социални претенции, за които има не по-малко основания от това, което ставаше през последните седмици.


Така зам.-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Янаки Стоилов отговори на журналистически въпрос дали промяната в позицията на ГЕРБ може да се тълкува като провал на протестите, тъй като лидерът на партията Бойко Борисов е бил най-силният привърженик на идеята за незабавни предсрочни избори.


По-рано днес в кулоарите на парламента Борисов заяви, че е най-добре управляващите да обявят  предсрочни парламентарни избори през май 2014 г. заедно с вота за Европарламент.
"Изборите ще бъдат определени от това каква политика провежда правителството, какъв бюджет ще предложи и какви ще бъдат резултатите от неговия план за действие с изпълнението на конкретните мерки", заяви Стоилов и допълни: "Когато имаме отговор на всички тези въпроси през следващата година, тогава можем да обсъждаме тази тема."


Оставката не е част от задължителната политическа програма, в която ние трябва да изпълним очакванията на определени групи или на Бойко Борисов, заяви Стоилов.


На въпрос дали е изненадан от корекцията в позицията на ГЕРБ Стоилов отговори, че това е промяна в политическата програма на партията и от ГЕРБ трябва да дадат обяснение за нея.


Той допусна, че в бъдеще формацията на Бойко Борисов може би ще се включва по-активно в работата на парламента, след като основните аргументи на Борисов са, че изборите ща са твърде скъпи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK