Беседа за превенция или какво се случва, ако протестираш в София...

Беседа за превенция или какво се случва, ако протестираш в София...

© Юлия ЛазароваПолицията в Благоевград е привикала за провеждане на беседи 18 души от региона, които са участвали в  протести в София тази сряда (31 юли). От местната дирекция на Министерството на вътрешните работи съобщават, че на призованите не са наложени административни наказания, а са им връчили предупредителни протоколи.


В сряда два автобуса от Благоевград и Гоце Делчев се отправили към София, за да участват в протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. След като пристигат в София и паркират в района на Националния стадион "Васил Левски" на шофьорите са съставени актове.


"Автобусите са нарушили знак, който забранява влизането на превозни средства над определен тонаж", заявиха за "Дневник" от Столичната дирекция на вътрешните работи.
Проверка на всеки километър
След протеста в София автобусите тръгват обратно към Благоевград и на околовръстното в Перник са спрени от представители на МВР и ДАИ. "Казаха, че това е рутинна проверка", коментира за "Дневник" очевидецът Венцислав Георгиев.


По думите му на входа на Благоевград автобусите отново са спрени, като този път са били чакани от четири полицейски автомобила и 20 служители на местното МВР. На 18 от пътуващите в единия автобус са връчени призовки.


В някои от тях е било записано: "МВР-призовка, първо РПУ, Благоевград, за явявяване в качеството на свидетел по дознание за бързо полицейско производство", а в други е било записано само "справка".


"Документите бяха предварително подготвени, полицаите попълниха само имената", заяви още Венцислав Георгиев. Мнението му е, че хората са били и привикани да се явят в  районно управление на полицията в Благоевград, за да не участват в протестите в София. Той отрича групата, която е пътувала до София да е организирана от някоя политическа сила.


От пресцентъра на МВР в Благоевград коментираха, че хората е трябвало да отидат на "беседа", за да бъде събрана информация. Целта била превантивна, за да не нарушават участниците в протеста обществения ред. "След като те участват в протестни действия, е нормално да бъдат профилактирани", казват МВР-Благоевград.


В официалното съобщение на ОДМВР Благоевград по случая пише:

В ОДМВР - Благоевград се провеждат беседи с граждани, които са участвали в протеста в столицата вчера. Целта е да бъде събрана допълнителна информация за лица от региона, за които има данни, че са извършили противоправни действия и са провокирали насилие по време на протестите. На призованите днес не са налагани административни наказания.


"Ще спрем, когато Орешарски подаде оставка"
Венцислав разказва, че са идвали до София, за да протестират няколко пъти - "поне пет-шест"
"Почти всеки път са спирани по няколко пъти на отиване и връщане от протеста в София, но никога досега не са им били връчвани призовки, както вчера".


Няма какво да ни спре да протестираме. Единственото, което ще направи това е Орешарски да си подаде оставката", коментира очевидецът.


По отношение на случилото се в местното РПУ, Георгиев казва, че ще се обърнат към компетентните институции в България и чужбина, но не уточнява кои ще бъдат те. Крайното решение за това ще бъде взето в петък или в понеделник, след като всички протестиращи решат как и към кого да бъде формулиран сигналът. "Ако не утре, то в понеделник ще сезираме всички институции".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK