ГЕРБ обвини "тройната коалиция" в реваншизъм и политическа репресия

Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Цветан ЦветановГЕРБ осъди политическия реваншизъм и разправата с държавните служители и призова правителството и парламента "незабавно да спрат политическата репресия в страната". Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в декларация от името на парламентарната група, повод за която бяха уволнението на шефа на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов и на шефовете на всички регионални инспекции по околната среда и басейнови дирекции в екоминистерството.


От БСП и ДПС не останаха длъжни на бившите управляващи и напомниха за назначенията по тяхно време, когато нарицателни станаха "калинките".


"Незабавно призоваваме правителството и Народното събрание да спрат политическата репресия в страната. Парализирането на администрацията ще погуби бизнес климата в страната и ще отблъсне и чуждестранните инвеститори", заяви Цветанов.
Той добави, че дирекциите в екоминистерството, "които бяха обезглавени от политическата метла" са бенефициенти по оперативна програма "Околна среда". Хаосът в системата и парализирането на държавната администрация чрез подобни политически действия застрашава сериозно изпълнението на проектите в областта на превенцията от наводнения, управлението на речните басейни и опазването на чувствителни зони, каза той. Според него зад този "груб акт на политически реваншизъм и репресия прозира желанието на Тройната коалиция да постави на ключови постове свои послушници, които удобно да прилагат и интерпретират екологичното законодателство в полза на нечии интереси и да компрометират изпълнението на проектите".


Това е стара практика на Тройната коалиция, в следствие на която Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради грубото нарушаване на европейските норми за опазване на околната среда, припомни Цветанов.


За уволнението на Калин Каменов Цветанов предупреди, че съществува реален риск Агенцията за закрила на детето да се превърне в орган за саморазправа с българските граждани с активна позиция.


Бившият вицепремиер предупреди за "реален риск ДАЗД да се превърне в орган за саморазправа с българските граждани с активна позиция". "Това опасение е породено от настояването на коалиционните партии БСП и АТАКА, агенцията да санкционира родителите, които протестират с децата си срещу безобразията на настоящото правителство. Това е и основната причина за политическата разправа с Калин Каменов, който категорично отказа агенцията да бъде използвана за политически цели, вместо в интерес на българските граждани" заяви той.


Провокиран от изказването на Цветанов, депутатът от БСП Христо Монов, който беше зам.шеф на агенцията до 2010 г., оспори професионализма на Каменов и каза, че преди да го наследи на поста, той не е имал и един ден стаж в системата. Обяви, че извеждането на дете в приемно семейство струва 250 хил. лв., за които то може да бъде отгледано до 20-годишна възраст "доста добре". "Ако мислите, че политиката за децата е само деинституционализацията, доста са ви ограничени вижданията. Големият проблем е благосъстонието на българските деца, за което 4 години не направихте нищо", обърна се той към ГЕРБ.


Цветан Цветанов посочи, че Монов нарече протестиращите "интернет лумпени". Зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев защити колегата си: "По-добре да наречеш хора, които нарушават правата на други, лумпени, отколкото да наречеш едни лекари детеубийци".


Цонев се обърна към ГЕРБ и попита кога са искрени – сега или когато в началото на управленския си мандат през 2009 г. Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е дошъл в парламента и гордо е докладвал, че е сменил шефовете на 28 областни земеделски служби и залата се срутила от аплодисменти. "Кога сте искрени – когато сменихте всички шефове на РДВР и на регионалните звена на НАП без мотиви", каза още той. "Сменяхте ги всички от зам.-министър до портиер на селско училище. Как да нарека това, което правите днес, след като по ваше време беше въведен терминът "калинка"?", възмути се Цонев.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се сдържа: "При вас толкова бързо ги сменят калинките, че нямаме време да реагираме". Цонев му отговори, че в момента не ставало въпрос за калинки, а за съобразяване с общественото мнение – "такова, каквото демонстрираме от първия ден на управление на това мнозинство".В пленарната зала присъстваха представители на неправителствени организации, дошли по покана на ГЕРБ в защита на Калин Каменов. След декларацията те направиха изявление в кулоарите, в което поискаха обяснение от управляващите за уволнението на шефа на ДАЗД и заявиха, че ще говорят с премиера Пламен Орешарски. Бившият социален министър от ГЕРБ Тотю Младенов нарече кадровата смяна "не по-малък гаф от този с Делян Пеевски".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK