Неправителствени организации предупредиха за "скандално" назначение в столичен дом за деца

Неправителствени организации предупредиха за "скандално" назначение в столичен дом за деца

© Анелия НиколоваЗа "скандално назначение" в дом за деца "Св. Иван Рилски" в София предупреди коалицията от над 150 неправителствени организации в сферата на детските права "Детство 2025". На директорското място в дома е върната Маргарита Джурелова, която през 2011 г. е отстранена от същия пост, след като са установени поредица от инциденти с децата и липса на адекватна грижа за тях, както и цялостно лошо управление на дома, обясняват загрижените организации.  


Джурелова е презибрана за директор на дома за медико-социални грижи (за деца до три години) след конкурс. При първото и управление, продължило над 8 години, тя е глобена за случай, при който на дете от дома е ампутирана една от ръцете, след като е прекарало продължително време завързано за легло (2003 г.). При друг случай дете с над 80% изгаряния и опасност за живота е оставено без медицинска помощ с дни. 


През 2011 г. след широка обществена реакция са извършени проверки от Държавна агенция за закрила на детето, които доказват системна лоша организация, липса на контрол и адекватна грижа за децата в дома. Изпратени са сигнали до Районна прокуратура за образуване на наказателно производство срещу д-р Джурелова в качеството й на директор и са направени препоръки за уволнението й. 
Тревогата на коалиция "Детство 2025" е, че това назначение е признак, че правителството няма да успее да продължи процеса на деинституционалнизация в страната, а вместо това "ще го превърне в заложник на стари кадри и идеи". Те отнесоха притесненията си до министрите на здравеопазването и на социалната политика в отворено писмо като категорично се обявиха против назначението на Джурелова и поискаха отмяната му. Досега няма отговор от институциите. 


"За нас подобно компрометирано назначение е в конфликт с поетите от правителството ангажименти да продължи процеса на деинституционализация в страната. Считаме, че цитираните инциденти и извършените проверки доказват, че д-р Джурелова не притежава необходимия опит, компетенции, лични и морални качества за продължаване на реформата в дома за деца и гарантиране качеството на грижа за всяко едно от настанените деца", пише в писмото на неправителствените организации. 


В подкрепа на опасенията им дойде и уволнението на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, който е активен поддръжник на процеса на деинституционализация, а също и изказванията на депутата от БСП Христо Монов от днес, че приемните грижи са твърде скъпи, допълниха пред "Дневник" представители на коалицията от гражданси организации. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK