За 200 спешни случаи на ден по Южното Черноморие отговарят 22 линейки

За 200 спешни случаи на ден по Южното Черноморие отговарят 22 линейки

© Надежда Чипева, КапиталЦентърът за спешна помощ, който обслужва морските курорти по Южното Черноморие разполага с 22 линейки, а случаите, на които отговаря всеки ден са около 200. Целият район разполага с една шокова зала, съобщава БТВ.


За Несебър и целия Слънчев бряг екипите са два, в Поморие - един стационарен и един мобилен, в Царево е само един. Когато трябва да бъде воден пациент Спешното отделение в Бургас, районите остават без медицинска помощ.


В Несебър и Слънчев бряг спешните екипи са два, в Поморие има един стационарен и един мобилен, а в Царево има само един мобелин екип, а когато има нужда да бъде откаран пациент до Спешното отделение в Бургас, районите остават без медицинска помощ. По-тежките случаи се карат в Шокова зала, която е една за целия регион.
Малко над 4700 са били пациентите през този юли, за които са се погрижили служителите на Спешна помощ по Южното Черноморие. За същия период през 2012г. пациентите са били 4407. През миналата година за целия месец август Спешна помощ се е погрижила за 4075 спешни случаи.


От КАТ съобщават, че през юли 2013г. в сравнение със същия период през миналата година, увеличението на пътните катастрофи е почти двойно. Тежките катастрофи с ранени на път за морето са 124 само за месец.


"Има алкохолни отравяния, има ентероколити, обезводняване, слънчеви изгаряния. Днес имаме инсулти, колабирали, припаднали" казва д-р Иван Събев от Спешен център в бургаската болница.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Затова и повече от 50% от тях завършват със смъртен случай... Пореден пример, как държавата иска да се плащат данъци, туризмът генерира милиони, а дори не можем да се погрижим за туристите, които ни посещават.... Трагедия...

 2. 2 Профил на miami3
  miami3
  Рейтинг: 466 Весело

  Най-спешните случаи са от алкохолно ''удавене'' !

 3. 3 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#2] от "miami3":


  [quote#2:"miami3"]Най-спешните случаи са от алкохолно ''удавене'' ![/quote]
  И най-честите

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тази държава е абсолютно катастрофирала от всякаква гледна точка – политическа, културна, медицинска, образователна, цивилизационна и каквото искате друго. Пълно е падението ни!

 5. 5 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#1] от "s1lv3r":
  Трагедията е че в ОБ Бургас вече има само един лекар в БП, останалите са фелшери. Места има колкото искаш, кандидати не.
  Бяха назначили доколкото знам македонка и украинка но избягали след 2 месеца.
  Навремето имаше един комунистически министър Гайдарски, професор, той заплашваше че щял да внесе лекари от Виетнам, ......
  Без спешни реформи и вдигане на здравните вноски след 7-10 години и фелшери няма да има.

 6. 6 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#5] от "olly":

  Трагедията е подобна навсякъде. Че кой лекар ще отиде в най-кошмарната сфера, ако като просто джи пи ще получава тройно и четворно повече? При това с риск да бъде пребит от разгневени близки на пациентите...

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално
 8. 8 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гневник":

  И, какво се опита да кажеш?

 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#5] от "olly":
  Заплатите на лекарите в Бърза помощ са между 500 лева и 700 лева, на сестрите - 400-450 лева, а шофьорите на линейка получават 360 лева, а се скъсват от работа. В Спешна помощ за суми от типа на премии, бонуси или под друго наименования доплащания, за стимули - забрави! Не им дават една стотинка отгоре ! След "увеличението" заетите в спешна помощ в страната се оплакаха, че не само не са получили обещаното повишение от 1 юни 2012 г., а дори сега взимат по-малки заплати. Филма „Последната линейка на София" показва много сериозно проблемите в Спешната помощ, тежкото положение и разпада в този сектор. Показва пълната нищета и огромната трагедия на хората заети в нея, която е най-голяма отколкото във всяка друга от обществените дейности в България. Работещите в Спешна помощ са подложени на пълен и тотален геноцид от страна на държавата...Ей на това му вика народа мародерство! Филмът не е художествен, а изцяло документален, но при все това няма и претенцията да изчерпва цялата българска действителност. Всъщност не е и филм, а е само една малка част от българската действителност, която както в повечето случаи се оказва по-страшна и от най-кощунствените думи. Кошмарната българска действителност с драмите на нацията и нейните страшни ужаси и падения.

 10. 10 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гневник":

  Няма нужда да ми копипействаш статии. Ако сам имаш някакво мнение, моля.
  Заплатите в БП Бургас не са посочените от теб , по-високи са. И въпреки това няма а и няма да има кандидати.
  Една магазинерка в Била вземала 700 лева.
  Като ви се каже обаче че не може на 20 км. да има болници както в Девин и Смолян и реввате всички че искате като в комунизма. Е на ви го.
  Ресурса е недостатъчен и трябва да се концентрира, за да може да се повиши и заплащането и качеството.
  В двумилионен Мюнхен, плюс квартали и села по на 50 км около него има 3 големи болници, в София колко са? 15....или повече.

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#6] от "8th_ball":

  E, ako GP-тата са прости, ти трябва да се сложиш в категорията дълбок профан, доколкото пък явно нямаш никакво медицинско образование. 70% от личните лекари у нас имат тясна специалност, като не включвам 'Общата Медицина' като специалност. В UK 51 % са общопрактикуващи без специалност и получават 30пъти повече от българския лекар на същата длъжност. Ето точно поради това нагло отношение и неуважение към лекарската професия няма да имаш нито Спешна Помощ до 2 години, нито личен лекар на разположение в рамките на до 8-10 години. Да допълня ,че по славната Свободната Черноморска Икономическа Зона няма недостиг на лекари и линейки, защото всичко се плаща кеш. Всеки хотел има лекар работещ за 50 лева и повече на преглед. Ако искате и хеликоптер ще ви изпратят, естествено социалистическо здравното осигуряване за 20 лева месечно там не важи. Днес в морските курорти утре и в други градове. Китайски , нигерийски и виетнамски доктори няма да видите дори като доброволци. Перспективата е санитарни вертолети на NATO само…

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Не е важното да има оборудвани линейки, важното е да има големи болници във всяко село, пак необорудвани, но с по 10 стаи и 18 легла в стая, които да бомбардират здравната каса със сметки за навъртяни леглодни от бронхопневмония и чревно разстройство.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  [quote#5:"olly"]Без спешни реформи и вдигане на здравните вноски след 7-10 години и фелшери няма да има.[/quote]

  Особено вдигането на здравните вноски, то ще помогне най-много, да знаеш....

  Понеже не ги вдигнаха преди няколко години от 6% на 8%, а осигурителният доход да не говорим колко скочи, и как въведоха прагове навсякъде, и най-накрая нямало за линейка и спешна помощ....

  Ами така е, като е допуснала социалната система всеки трети да е пенсионер (2,2 милиона пенсионери на 7,2 милиона население) и 922 хиляди да се водят инвалиди, накрая какво става? Ти ли ще го кажеш или аз? Айде аз! Пак на мен се падна да изрека неудобната истина: от много социализъм накрая когато ти трябва държавата, никаква я няма! Ще пострада човек, тя една линейка няма да му изпрати и ще се поболее от нещо, а помощ ще има само ако му съберат от Българската Коледа. Защо? Защото след 2,2 милиона пенсионери, 922 хиляди инвалиди, 45-хилядна армия, която няма пари за нафта и накладки за камионите (за бронежилетки, патрони и снаряди изобщо не отваряй приказка, че ще те помислят за луд...). Е при такива разходи, сега и линейка да очакваш, наистина е прекалено, нали!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  [quote#1:"s1lv3r"]Пореден пример, как държавата иска да се плащат данъци, туризмът генерира милиони, а дори не можем да се погрижим за туристите, които ни посещават[/quote]

  Без да ти бях прочел мнението, написах коментар #13 в същия дух. Прегледай го, да сравниш!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 15. 15 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dr_Doolittle":

  Приятелю, не съм имал за цел да обидя джипитата, изпитвам уважение и респект към тях. Написах "прости" в смисъл, че тяхната работа, като необходими изградени качества и квалификация, е именно много "по-проста" от тази на един лекар от бърза помощ.

 16. 16 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dr_Doolittle":

  В този ред на мисли, смяташ ли за нормално, едно джипи да има доходи в пъти по-големи, от един хирург в "Бърза помощ"? Това ми беше и идеята.

 17. 17 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  На цинизми от рода, много са ни пенсионерите затова нямаме лекари в БП не смятам да отговарям.
  Цялата система трябва да се реформира и да се скъса с мисленето че здравеопазването е безплатно.
  Системата е недофинансирана и трябват пари, тъпизмите че държавата им го дължала безплатно ги слушаме 25 години.
  Проблема не е в базата или линейките а в кадрите, лекарите отдавна не предават опита и знанията си на по-младите, кътат си ги за себе си, след 10 години ще има такъв срив в качеството, че идиотии като болницата в Девин ще са ни най-малкия проблем.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  [quote#17:"olly"]Цялата система трябва да се реформира и да се скъса с мисленето че здравеопазването е безплатно. [/quote]

  8% от месечния доход хич не е безплатно. Да не говорим, че оттам се почва, а колко се доплаща наръка всеки знае от собствен опит!


  [quote#17:"olly"]Системата е недофинансирана и трябват пари, [/quote]


  Повече пари няма да успеете да съберете от никого!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#5:"olly"]Без спешни реформи и вдигане на здравните вноски след 7-10 години и фелшери няма да има.[/quote]

  Ако вдигнат здравните вноски,нищо няма да има.

 20. 20 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#18:"cinik"]8% от месечния доход хич не е безплатно. Да не говорим, че оттам се почва, а колко се доплаща наръка всеки знае от собствен опит! [/quote]
  Тогава няма да мрънкаш че нямало лекари в БП, колкото плащаш толкова получаваш.
  В Германия е 14 % плюс още толкова от работодателя. Ти сметни колко се плаща на 4000 брутна заплата месечно.
  На здравеопазването му трябват пари и то много, но Андрешко ще реве и после ще плаща на ръка.
  Щото е голям тарикат.

 21. 21 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#19:"vjacho"]Ако вдигнат здравните вноски,нищо няма да има. [/quote]
  Ми да ги махнем тогава, или да те направим теб министър на здравеопазването, кво ше каиш?
  Явно си много в час.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  [quote#19:"vjacho"]Ако вдигнат здравните вноски,нищо няма да има. [/quote]

  Сега гледам изпълнението на гръцкия бюджет до 1-во шестмесечие на 2013. Те, където са 1,5 пъти по-многолюдна държаава, от 30 години в ЕС и ставката им за корпоративен данък е 25%, събират 2 пъти по-малко приход от този данък спрямо нас (0,3 млн евро спрямо 1,15 млрд лева при нас). Значи, колко пъти стана ефективната разлика, без изобщо да сравняваме БВП-тата? 2,5 пъти по-висок, при 1,5 пъти по-голямо население и 2 пъти по-малко събран приход: 2,5 х 1,5 х 2 = 7,5. 7,5 пъти по-ниска събираемост.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Мръсотияяяяя.........!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Тасева съм...А как е положението на Евксиноград?

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 25. 25 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#20:"olly"]В Германия е 14 % плюс още толкова от работодателя.[/quote]

  8% е само здравната. Общо с другите осигуровки е 30.3%

 26. 26 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#25:"Finland"]8% е само здравната[/quote]
  Да за здравното осигуряване говорим, 8 спрямо 14%. Общото не ни интересува в случая.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  [quote#20:"olly"]В Германия е 14 % плюс още толкова от работодателя. [/quote]

  Сладките сънища са напрвени от шекер! Общо 14,9 до15,5 % е здравното, разделени между работодател и работник. А общо осигуровките са 36% спрямо 31% у нас. И какво получаваш обратно като качество от едната и другата система няма да говорим....Разликата е в порядъци...

  За здравната трудно може да се мери, че ти плаща и лекарствата, а ти ще кажеш - ама те са на еднакви цени по цял свят, а тук доходите са ниски. О.К. хайде да видим сега пенсионната система: заместващият доход е 80% от последната ти заплата, тук някъде на 40% се върти....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Но само за последно да кажа, че Германия е държава, в която на растеж от 1,5% му викат "прегряване на икономиката". Ако нея ще вземаме за пример, направо да се примирим на още 100 години мизерия в ъгъла на Европа.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#10:"olly"]Няма нужда да ми копипействаш статии. [/quote]

  До коментар [#10] от "olly":Няма нужда и да те броя за жив, прав си.

 30. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#20:"olly"]В Германия е [/quote]
  От некадърен, неграмотен, чуждопоклонник и евтино копие, нищо не става.
  [quote#10:"olly"]В двумилионен Мюнхен[/quote]
  ИЗПОВЕДТА НА ЕДИН ЧУЖДОПОКЛОННИК

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гневник":

  За съжаление много сте прав!++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#10:"olly"]В двумилионен Мюнхен[/quote]
  Население на Мюнхен — 1 447 614 души (май 2013)

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 790 Весело

  [quote#21:"olly"]Явно си много в час.[/quote]

  Алчността е лош съветник.Не й се доверявай!

 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 790 Весело

  [quote#21:"olly"]Ми да ги махнем тогава, или да те направим теб министър на здравеопазването, кво ше каиш? [/quote]

  Направете ме,ако можете!
  С наема за аптеката ми изоставам вече доста месеци.С хазяина се гледаме строго.Оказа се че ако не беше ми вдигал наема ударно през целият период на кризата,щях да съм няколко месеца напред,в аванс.Давам ти го за пример,че нещата не са винаги това,което ти се представят.Сега ми казва:Аз да знам,че ще го получавам редовно,да го намаля?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK