Промени в закона за културното наследство щели да ускорят инфраструктурните проекти

Остров св. Иван край Созопол.

© Дневник

Остров св. Иван край Созопол.Министерството на културата работи по промени в Закона за културното наследство, с които ще се облекчат процедурите при осъществяването на инфраструктурни проекти.  Това се разбра от думите на зам.-министъра на културата Велислава Кръстева, цитирана от "Фокус".


Кръстева е на работно посещение в Созопол. Кметът Панайот Рейзи се оплака от тромавите съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство, които бавят изграждането на колектор за дълбоко заустване, част от проекта за водния цикъл на града. Кръстева отговори, че  "в момента се работи по промени в Закона за културното наследство с цел облекчаване на процедурите". 


Кръстева съобщи, че директорът на института за паметниците на културата ще бъде сменен, а нов ръководител ще бъде избран с конкурс. "Установихме, че в преходния политически период това се е отразило на темповете, с които работи администрацията. Там работата е доста забавена от момента на подаване на оставката на предходното правителство. Не е работено в периода на служебния кабинет. Сега мисля, че постигнахме някакво темпо", каза тя, цитирана от "Фокус".
Островите Свети Иван и Свети Кирик да бъдат предоставени на  община Созопол, предложи кметът, цитиран от БНР.  Рейзи даде за пример остров Св. Анастасия край Бургас, който след като стана собственост на общината, се развива като туристическа атракция по европейски проект.


"За мен това са стратегически обекти в Созопол и трябва по някакъв начин държавата да решава - ще го продава ли Кирик, ще го дава на дългосрочна концесия ли?" попита кметът.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Сложни процедури- големи далавери!

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 706 Любопитно

  "За мен това са стратегически обекти в Созопол и трябва по някакъв начин държавата да решава - ще го продава ли Кирик, ще го дава на дългосрочна концесия ли?" попита кметът.

  Кмете , нещо намекваш ли ....Сигурно вече и купувачите са се изнервили от чакане....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Комунистите са като антилопа ГНУ в стъкларски магазин. Те не признават частна собственост, не признават културно наследство, не признават опазване на природа, животински и растителни видове, признават само далавера от типа през куп за грош.

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Каква концесия направете една резиденция на резидента Тервел , Телериг.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Министерството на културата работи по промени"... "в културното наследство"

  veni vidi fugi
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  [quote#0:"Велислава Кръстева"]Министерството на културата работи по промени в Закона за културното наследство, с които ще се облекчат процедурите при осъществяването на инфраструктурни проекти. [/quote]

  Тези тъпи ком-социалисти хич не мислят за културното наследство на България. Работят по примера на своите деди, които за да си построят място за маршируване разрушиха целия виенски вид на столицата, а също и старини от времето на римската империя и преди това.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1026 Гневно

  И скритата идея е да се върнат джамиите и вакъфските имоти, стотици хиляди декари земя. Продажници, предатели гнусни. Да пукнете дано!!!

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На комуноидиите за културата им е през оная работа. На тях кОлтура им дай, ама такава, която стимулира производството на салфетки...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 9. 9 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Много неща щяха да ускорят инфраструкторното строителство - но при тройната ламя асфалт не се яде.

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...Промени в закона за културното наследство щели да ускорят инфраструктурните проекти..."

  Дрън-дрън...тая зам-министърка, като е така загрижена за културното наследство, що не земе да иде в Арчар, краи Видин и да се запознае с иманярските кощунства над културното ни наследство, ми е бръмнала в Созопол на "работно" посещение...аман от идиоти, които искат ни напрявят кривогледи...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 434 Неутрално

  с промените ще разрешават и върху пътищата да се строят хотели след като места по плажа не останаха.
  Предишната петилетка бетон,сега два пъти повече

 12. 12 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Твърдо против облекчени процедури! Така искаше и Бойко - да топлели с печки земята археолозите и да копали.

  Аман от комуноиди!

  С такива кметове бракониери и убийци сърни като Панайот Рейзи - нищо не трябва да е облекчено, защото сигурно и без това има далавера.

  Не сме забравили мръсни комунисти как наляхте бетон в уникална църква без аналог, открита при разкопки за мутро-хотел и бързо, бързо я заляхте с бетон, въпреки ИЗРИЧНИТЕ ЗАБРАНИ на културните институции.

  Никакви облекчения за черноморската мафия. Доказали сте, че само рушите!!!!

 13. 13 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Разбира се става дума за уникална, изгубена вече за човечеството църква именно в Созопол и именно при управлението на мошеника Рейзи

 14. 14 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Те са еквивалент на афганистанските талибани, които, както знаем, взривиха уникални скални статуи на Буда

 15. 15 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Относно това кой разруши "виенския вид" на столицата, направи справка относно разрушенията от англо-американските бомбардировки. Има и книги по въпроса (Операция пойнт бленк цел България на Кирил Янев). А можеш да си онагледиш представите с http://www.lostbulgaria.com/ има достатъчно снимки относно разрушенията от онова време.

 16. 16 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":
  Относно разрушаването на останалите старини, не оправдавам тяхното разрушаване, независимо кой и с какви цели го е вършил.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  [quote#10:"Γαλλα"].тая зам-министърка, като е така загрижена за културното наследство[/quote]
  Точно обратното! Изобщо не се интересува за културното наследство в родината. Нали това цели с промените, за да ускорили инфраструктурните проекти.
  И това го прави министъра на културата, чиято главна задача е да защитава културните богатства в страната.
  Тя за това ли смени всички заместници на един път!? С такова темпо като нейното скоро няма да остане камък върху камък от историческите руини в страната.
  О С Т А В К А !
  Докато има все още останала историческа и културна памет по българската земя.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#15] от "ikar_01":
  Моля, моля! Все още има кадри от разрушаването на "Градската градина". Как са свалили врата на градината, как са преорали и разделили градината само зада си построят плаца и мавзолея. Да се изсе.ат на средата на центъра, с техния тъп "партиен дом" да прекъснат руините на стара Сердика. Кой знае колко са унищожили, какви щяха да бъдат разкопките ако този просташки "партиен дом" не беше тропнат точно по средата между руините на разкритото пред Министерския съвет и откритото под черквата Света София!? Кой знае колко са разбили простаците, които с калните си цървули се навряха в царския дворец и си повярваха, че са със синя кръв и недостижими!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  За мен, през годините 1944 - 50-та червените не само разрушиха идеално работещата икономика на една просперираща и демократично развиваща се страна и я набутаха в ръцете на феодално организирана империя, чиито лидери се наричаха болшевики. Освен това, благодарение на влиянието на пролеткулта, българските комунисти (чиито синчета все още не желаят да се отречат и извинят за щетите които нанесоха) унищожиха също и българските традиции, българското село и изобщо българщината, която дори отоманската империя не можа да разруши. По този начин те разбиха една самобитна култура, която бе в основата на запазването на българските език и култура. Те стоят в основата на икономическото и културно разрушаване на нашата родина България....
  И тези вандали, техните синове и дъщери, техните внуци имат наглостта да държат сметка на последните напъни на истинските българи да продължат да съществуват и да са свободни и независими! Да отстояват истински българското. Да се борят срещу завземането на България от чужди и не български етноси и култури!
  Срам и позор!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#7:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Продажници, предатели гнусни. Да пукнете дано!!![/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 21. 21 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Тези кретени са способни да бетонират и Свети Иван, и Свети Кирик!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Да, дайте ги на общината и те (обшинарите) ще ги заменят за нещо и другото лято ще има увеселителен парк или хотел.Всички за доволни...особенно мафиотите и алчните мутрогени и псевдобиснесмени.
  Давай,продавай...акай на всичко!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Гневно

  Националните предатели са готови да харижат половин България на Турция като вакъфски имот към джамиите и това ще го прикриват като загриженост за някакви инфраструктурни проекти.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#19:"Храбър"]За мен, през годините 1944 - 50-та червените не само разрушиха идеално работещата икономика на една просперираща и демократично развиваща се страна [/quote]
  Идеално работеща икономика? Ти нормален ли си? Или всичко това е в твоята лична алтернативна вселена?

 25. 25 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 806 Неутрално

  И без друго и сега доста исторически обекти се съсипват заради неспазване на законите, поне вече ще узаконят разсипията. И пак по комунистически саморазправа с тез които се опитват да запазят нещо. Тая ще тури някой "Делян Пеевски" и край.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Гневно

  Та викаш, булка, да се ускоряла и опростяла процедурата, а кметО направо си направил устата островите Св. Йоан Евангелист и Св. Кирик да станат собственост на общината...

  Алчността и простотията комуно-мутрашки край нямат. Познайте защо не остават млади хора в България ?

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  ами трябва да ги ускорят ,къщата на дядо ми е паметник на културата и е отчуждена 1956 година ,досега не можем да си оправим собствеността и ходим от съдилище на съдилище ,а тя се разпада поради този факт

 28. 28 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Преди време Рейзи се хвалеше, че е намерил арабски инвеститори за Св. Кирик - щели да правят там казина и хотели. По едно време Доган също беше метнал око на острова пак със същата идея, само че с турски инвеститор - добре че предишното правителство го спря, като пусна на острова археолозите. Веждито искаше там да се строи амфитеатър, тракийски музей, сцени за концерти. Хубаво би било разкопките да продължат още 10-20 години с надеждата за това време местните да поумнеят, че от повече кръчми и хотели няма нужда. В созополския санджак природа не остана.  До коментар [#15] от "ikar_01":
  Бомбардировки е имало и в Будапеща. Иди да видиш как са възстановили всичко, както е било.

 29. 29 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Насърчаване на инфраструктурните обекти звучи добре, стига само да не се неглижират археологически открития и др.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK