Промени в закона за културното наследство щели да ускорят инфраструктурните проекти

Остров св. Иван край Созопол.

© Дневник

Остров св. Иван край Созопол.Министерството на културата работи по промени в Закона за културното наследство, с които ще се облекчат процедурите при осъществяването на инфраструктурни проекти.  Това се разбра от думите на зам.-министъра на културата Велислава Кръстева, цитирана от "Фокус".


Кръстева е на работно посещение в Созопол. Кметът Панайот Рейзи се оплака от тромавите съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство, които бавят изграждането на колектор за дълбоко заустване, част от проекта за водния цикъл на града. Кръстева отговори, че  "в момента се работи по промени в Закона за културното наследство с цел облекчаване на процедурите". 


Кръстева съобщи, че директорът на института за паметниците на културата ще бъде сменен, а нов ръководител ще бъде избран с конкурс. "Установихме, че в преходния политически период това се е отразило на темповете, с които работи администрацията. Там работата е доста забавена от момента на подаване на оставката на предходното правителство. Не е работено в периода на служебния кабинет. Сега мисля, че постигнахме някакво темпо", каза тя, цитирана от "Фокус".
Островите Свети Иван и Свети Кирик да бъдат предоставени на  община Созопол, предложи кметът, цитиран от БНР.  Рейзи даде за пример остров Св. Анастасия край Бургас, който след като стана собственост на общината, се развива като туристическа атракция по европейски проект.


"За мен това са стратегически обекти в Созопол и трябва по някакъв начин държавата да решава - ще го продава ли Кирик, ще го дава на дългосрочна концесия ли?" попита кметът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK