Общинският съвет ще решава отново за референдума за концесията на "Софийска вода"

Общинският съвет ще решава отново за референдума за концесията на "Софийска вода"

© Цветелина Белутова, КапиталСтоличният общински съвет ще разглежда отново въпроса за провеждането на референдум в София за прекратяването на концесията на Столичната община със "Софийска вода". Това става ясно от решение на тричленен съдебен състав на Административен съд - София-град, който се е произнесъл по казуса на 1 август.


Председател на съдебния състав е Наталия Ангелова, членовете са Боряна Бороджиева и Галин Несторов, а секретар е Цветанка Митакева. С "особено" мнение се е произнесъл председателят на състава – Наталия Ангелова.


По-рано през днес до медиите беше разпространен имейл с текст от заседание на "Дискусионен клуб за социална местна политика" с подвеждащ текст по казуса, според който общинският съвет трябва автоматично и задължително да проведе референдума. Според мейла на дискусионния клуб референдумът трябва да се назначи между 45 и 60 дни от решението и да се проведе в периода между 20 октомври и 5 ноември – 20.10, 27  или 3.11.2013 г. В заседанието са участвали и общинските съветници  Николай Белалов (БСП) и Борис Цветков (БСП - КБ).
Инициативата за искания местен референдум беше на БСП, а към нея се присъедини и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.Друго обаче гласи самото съдебно решение. Съдът е отменил решението на Столичния общински съвет, което означава, че общинският съвет трябва отново да разгледа внесеното предложение за местен референдум. След това то трябва да бъде гласувано и да се вземе решение дали такъв ще се състои.


Предложението за референдум трябва да бъде гласувано отново от общинските съветници в срок до един месец след като съдебното решение постъпи в общинския съвет. Решението на съда е окончателно.


В ранния следобед по въпроса се произнесе и председателят на общинския съвет Елен Герджиков, според когото съдът не е отменил решението на Общинския съвет, а го е върнал за ново разглеждане с определени мотиви. "В решението на съда не пише "правете референдум", в решението на съда пише "разгледайте предложението отново и си мотивирайте решението по-добре", казва той пред БГНЕС. "Доколкото ми е известно съдът не се е преместил на "Позитано" 20 и не там се тълкуват решенията на съда", допълва той.


Според Елен Герджиков реална е опасността, ако Столична община прекрати едностранно концесията със "Софийска вода", общината да бъде осъдена да плаща неустойки между 400 милиона и 1 млрд.лв.


Делото е образувано по жалба на общински съветници от БСП срещу решение на Столичния общински съвет от 6 декември 2012 г. С решението тогава общинският съвет отхвърли доклад с предложен проект от петнайсет депутати от БСП и един от ВМРО за референдум с въпрос "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионният договор между Столичната община и "Софийска вода" АД".

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  решението на СОС е ОТМЕНЕНО Еленчо !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Не знам дали може да се отнеме концесията, но трябва да ги принудят да си изпълняват договора.Да подменят тръбите от началото на 20-ти век, а не да плащаме 60% загуби

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  може защото КРАДАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  всичко ,което правят от БСп в момента е против държавата и обществото ,всички концесии ,договори в енергетиката и Вик, заменки , кражби са с участие на комунистите и депесарите

 5. 5 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ИЗЕДНИЦИТЕ ВЪНКА,НЕ МОЖЕШ ДА ЗИМАШ ПО ДВЕ СТОТИНКИ КУБИКА И ДА ГО ПРОДАВАШ НА ХОРАТА ПО ДВЕСТА,ДА ИМ ПРИБИРАШ АПАРТАМЕНТИТЕ СЪС СКАПАНИ БАНКЕРСКО ЛИХВАРСКИ ХВАТКИ,ТИЕ СА ПРЕДИЗВИКАЛИ РЕВОЛЮЦИЯ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА ЗАСТРЕЛВАРИ СА ХОРА ЗАРАДИ ТЯХ,И ТУКА ЛИ ТРЯБВА ДА СТАНЕ СЪЩОТО ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ ОТ ПРЕДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СА ПЪЛНИ ПРОДАЖНИЦИ!!!

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Т'ва е "софийска отрова"...

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#5] от "4i4e":

  абсолютно си прав ,време е за преразглеждане на всички такива договори и цялостно рестартиране на системата в която комунистите ни закопаха

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Да се развали просто ей така концесията, едно, че не е толкова проста задача и второ това не би било най-елегантното решение. Трябва да им се стъжни бизнеса така, че те да се молят да развалят концесията и да избягат през девет планини в десета. А това негово величество българския чиновник го владее до съвършенство, дали ще го направи зависи от това дали са им спрели джобните от софийска вода.

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#8:"442"]негово величество българския чиновник го владее[/quote]
  Владее саво "изкуството" да стъжнява живота на обикновения българин. Като види отпреде си адвокат и става много любезен.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Столичният общински съвет няма какво да решава отново за референдума за концесията със "Софийска вода". Съгласно Конституцията на Република България, гражданите имат право да участват в управлението на общината, както чрез избирането на органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението, като израз на пряка демокрация. Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /обн., ДВ, бр. 44 от 12.06.2009 г./, първата от формите на пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление се осъществява чрез референдум . Гражданите участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението - чл. 17, ал. 2 от ЗМСМА .

 11. 11 Профил на s_vetlin
  s_vetlin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето линк към един доста добре направен документален филм по тази тема. ВЕОЛИА тук сепциално е опомената. Наистина си заслужава да се изгледа, за да се види от къде иде злото. Филма го има и на немски език. Линка тук е за френската версия: http://www.youtube.com/watch?v=7wbXe5DQgZQ

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Защо всичко трябва да е на концесия?Толкова ли сме тъпи,че не можем да управляваме една общинска фирма със социални функции?

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  СО си хрантути достатъчно много общински фирми ,просто трябва да си върне водоснабдяването и да се спре този грабеж !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Boris Tsvetkov
  Boris Tsvetkov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как се казва авторът на статията, който подвеждащо посочва за: някакво "заседание на ДКСМП", за подвеждаща информация, за това че искането за референдум е инициирано от БСП? Явно не е участвал в пресконференцията за да чуе и разбере изнесената информация:

  До
  Средствата за масова информация


  И Н Ф О Р М А Ц И Я
  от пресконференция на ДКСМП


  Днес, 4.08.2013 г., се проведе пресконференция на Дискусионния клуб за социална местна политика на тема „Гражданите на столицата извоюваха своя първи местен референдум!”, в която участваха Николай Белалов – общински съветник от БСП в СОС и Борис Цветков – народен представител от БСП-КБ от София.
  Административен съд София град (АССГ) със свое решение № 5330 от 1.08.2013 г.
  http://domino.admincourtsofia.bg/BCAP/ADMC/WebData.nsf/ActsByCaseNo/ACC57FF3535BBE28C2257BBB003E63AE/$FILE/temp414885965740741C990E9BF87807F60C2257BBB00294F2B.pdf
  отмени решение № 621/6.08.2012 г. на Столичния общински съвет
  http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f26633.pdf, с което СОС отказа насрочването на местен референдум в Столична община за прекратяване на концесията за водата. Немотивираното и незаконосъобразно решение на СОС бе взето въпреки искането за референдум, подкрепено от десетки хиляди граждани на СО и внесеното предложение от 16 общински съветници (15 от БСП и 1 от ВМРО).
  За съжаление до момента представителите на АССГ не са могли да открият представители на СО и СОС за да връчат официално решението на АССГ. (Интересно е щом кмета на СО г-жа Фандъкова обяви че е прекратила отпуската си, дава интервюта, защо в общината няма кой да приеме решението на съда?!)
  Датата и връчването на решението са от изключителна важност, защото от датата на официалното връчване на решението тече едномесечния срок, в който СОС трябва да вземе решение по искането за референдум.
  Според разпоредбите на ЗПУГДВМС при отмяна на незаконосъобразно решение на СОС провеждането на референдум става автоматично и задължително. Столичният общински съвет е длъжен на насрочи местен референдум в предвидените от закона срокове (между 45 и 60 дни от решението си т.е. референдумът ще се проведе в периода между 20 октомври и 5 ноември – 20.10, 27.10 или 3.11.2013 г.).
  Ето защо ние настояваме:
  1. Представители на СОС и на СО незабавно официално да получат решение № 5330/01.08.2013 на АССГ и да започнат подготовка за референдума: административна и информационна!
  2. До 6.08.2013 г. Председателят на СОС или ако и той е в отпуск неговия заместник да насрочат заседание на СОС за насрочване на дата за местен референдум за прекратяване на концесията за водата. Заседанието на СОС трябва да се проведе в едномесечния срок т.е. през месец август или най-късно до 5.09.2013 г..
  3. В изпълнение на указанията на АССГ кметът на СО и председателя на СОС да изготвят и представят официални писмени становища по предложението за местен референдум и подготвят за утвърждаване всички изборни книжа.
  4. Организираме граждански протест на 6.08.2013 г. (вторник) от 10 часа пред Столична община, на който каним г-жа Фандъкова и г-н Елен Герджиков за диалог с нас по поставените от нас конкретни искания.
  https://www.facebook.com/events/185409928303060/
  5. Настояваме кметът на СО, председателя на СОС, мнозинството общински съветници от ГЕРБ и персонално 34-та, гласували отмененото незаконосъобразно решение на СОС публично да се извинят на десетките хиляди граждани на Столична община, внесли искането за референдум.
  В случай на продължаващо пренебрежително отношение и липса на диалог си запазване правота за следващи действия за защита на обществения интерес с всички позволени от закона средства.
  Изпратените ви като прикачени файлове снимки може да използвате свободно!
  За повече информация: Николай Белалов 0889 207710, Борис Цветков - 0888 408256


  Извадки от ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ:
  Обжалване на отказа за произвеждане на местен референдум
  Чл. 32. (1) Решението на общинския съвет, с което се произнася по искането за произвеждане на местен референдум,може да се обжалва от лицата по чл. 27, ал. 1, 2 и 3 или от съответния областен управител пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяване на решението. Административният съд разглежда жалбата в тричленен състав. Решението на съда е окончателно.
  (2) В случай че административният съд постанови решение, с което отменя отказа за произвеждане на референдум, общинският съвет е длъжен да насрочи референдума в предвидените по чл. 30, ал. 4 срокове, които текат от обявяване на решението на съда.
  (3) Ако в случаите по ал. 2 или по чл. 27, ал. 2 и 3 общинският съвет не приеме решение за насрочване на референдум, инициативният комитет има право да поиска от областния управител да насрочи референдум.
  (4) В случаите по ал. 3 областният управител изисква подписката от председателя на общинския съвет, който трябва да я изпрати в тридневен срок от получаване на искането.

 15. 15 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някой май разчита на емоциите на българина.
  Никакви емоции при взимането на такива важни решения!
  Не вярван да няма начин да се принуди фирмата концесионер да бъде заставена да си изпълнява задълженията да се накара да си обоснове цените, които са нереално високи.
  Интересите на България над всичко.

  Childhood's End
 16. 16 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Дано поне на този референдум не говорим само чисто пожелателно, а да се докажат нещата в реалност! Нека г-н Герджиков бъде така добър и да застане с ясна сума за дължимите неустойки, някакси смешно ми звучи между 400 мил. и 1 млрд., предполагам, че има много фактори, но не смятам, че те могат да дават разлика от 2,5 пъти. А от БСП няма да е лошо да докажат с отмяната на договора какво ще се спести за софиянци. Само така ще можем да решим много по-съвестно, а не емоционално!

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  А съвета споменава ли кога ще накара скапаняците да си изпълнят задълженията? Нали преди 10 години "загубите" щяха да са стопени? Докога ще ги плащаме? А цацаратурата няма ли да се сети най-после, че ако имаше такива "загуби" половин София да е отнесена?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanko77":

  Всъщност не е нормално да има референдум по такива въпроси.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Според Рогоносец Елен Герджиков реална е опасността, ако Столична община прекрати едностранно концесията със "Софийска вода", общината да бъде осъдена да плаща неустойки между 400 милиона и 1 млрд.лв. Елен “корнуто”, т.е. рогоносец Герджиков, нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави. Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.
  "Доколкото ми е известно съдът не се е преместил на "Позитано" 20 и не там се тълкуват решенията на съда", допълва Рогоносеца. Доколкото ми е известно съдът като първа и последна инстанция, може да е само Цветан Генчев Цветанов.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#18:"Цецо"]Всъщност не е нормално да има референдум по такива въпроси.[/quote]

  До коментар [#18] от "Цецо":"Цецо"? Цветан Генчев Цветанов? Консилиерито Цецо Ушната мида на мафиотския бос "капо ди тути капи" Борисов? Познах те...

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  така е котенца коньовичарчета и подобни.... Кат давате властта на разни рестипутчета седерастчета тип мафиянски, винаги ще има "чуждестранен инвеститор", който да ви стриже, в случая на темата "питейна вода"...
  Ако и водата да е от Бог, а язовир Сталин и съоръженията са построени още в далечната 1955.... ама луд умора, няма...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако не ме лъже споменът, неустойки се дължаха в случаите на неизпълнение от страна на неизправната страна по договора. В тоя ред на мисли, хич не ми се връзва Столична община-изправната страна (ако действително е такава), да бъде осъдена от концесионера, който грам не си дава зор да изпълнява стриктно задълженията си по договора. Ся, ако Еленчо счита, че Софийска вода са чисти като сълза, да бъде така добър и вместо да плаши с неустойки, да си го каже в прави текст.

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ИЗПРАЩА делото като преписка на Столичния общински съвет за ново разглеждане на доклад вх.№ 9300-520/22.11.2012г. на СОС с предложение за провеждане на местен референдум в Столична община с въпрос: „Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столична община и [фирма] и приемане на решение по предложението при спазванена задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, дадени в съдебното решение.
  ОПРЕДЕЛЯ СРОК за приемане на решение по предложението за
  произвеждане на референдум в Столична община с въпрос: „Съгласни ли стеда бъде прекратен концесионния договор между Столична община и [фирма], в заседание на Столичния общински съвет, което да бъде насрочено в срок до един месец от получаване на настоящото съдебно решение в СОС.
  Елен Герджиков, тикво скапана, какво не ти е ясно? Съгласно разпоредбата на чл. 177, ал. 1 от АПК решението има сила за страните по делото. Актове и действия на административния орган, извършени в противоречие с влязло в сила решение на съда, са нищожни. Всеки заинтересован може винаги да се позове на нищожността или да поиска от съда да я обяви.
  Чл. 296 от НК (1) Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Трети популистичен референдум ще опорочи този механизъм на пряката демокрация още в зародиш. Дотук ни стигат този за Белене (20 милиона на вятъра) и за Змеево в Ст. Загора, чиито резултати никой не е луд да вземе насериозно

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 26. 26 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 458 Разстроено

  [quote#25:"cinik"]Трети популистичен референдум ще опорочи този механизъм на пряката демокрация още в зародиш.[/quote]
  Прави си, може би това е целта на занятието.

 27. 27 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изказването на Елен Герджиков определено е много по-гнусно, отколкото на бесепарите. Без да подкрепям компартията, но гербаджията-шеф на общинския съвет мисли и лъже по комунистически. Как така не можело да се прави референдум, понеже нямало мотиви и финансова обосновка от вносителите какво да се прави при еди какъв си резултат от въпросния референдум? Що за тъпоумна обосновка за отхвърляне на искането? А и при това става дума за лична обосновка на Герджиков. Както ставя ясно от бесепаря, няма мотиви за отхвърлянето на предложението за референдум. Идиоти като Еленчо (независимо под какъв байрак се подвизават) пречат да има живот в България. Съвсем отделна тема е, както пространно се обяснява Герджиков, дали има смисъл от референдум (-не), може ли да се прекрати концесията (-да), ще бъде ли неизгодно (-зависи за кого), толкова невъзможно ли е на общината веднага да поеме водния цикъл (-съвсем не е толкова трудно) и т.н.

 28. 28 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Тия загрижени за народното добруване другаре докато не изгонят всеки инвеститор идваш западно от Калотина няма да мирясат !

 29. 29 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  референдуми трябва да има за сключването на такива договори, а не за развалянето им. Едно от задължителните условия в тях би трябвало да бъде извършването на периодичен независим одит на изпълнението на поетите задължения.
  За разваляне на договор (и изобщо за влияние и контрол върху инвеститора) има други механизми.

 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не върви. В СВ има документи за всеки разход. Това не ти е общинската бухгалтерия дето не е ясно кой пие и кой плаща.
  Айде да видим - отменете концесията, пък съда в ЕС ще си каже мнението.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#2:"hodounski"]Не знам дали може да се отнеме концесията, но трябва да ги принудят да си изпълняват договора[/quote]
  Докато не се изритат всички комунета от Дружеството независимо как се казва няма да няма оправия.
  Ще задам един въпрос за да разлая кучетата
  Някой знае ли колко доносници на ДС и МВР работят в '' Софийска вода '' АД ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 32. 32 Профил на Monstritta
  Monstritta
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се провежда референдум по въпрос при наличен договор между концесионера и общината е пълен абсурд и популизъм на квадрат. Нито хората имат достатъчно информация и познания, за да вземат адекватно решение (вкл. и аз), нито решението ще отмени договорните отношения. Времето за референдум (евентуално) е било, когато се е решавало дали Софийска вода да се отдава на концесия или да остане общинска. Сега общината трябва да вземе всички мерки съгласно договора и закона, за да принуди концесионера да изпълнява концесионния договор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK