През есента ще бъдат затворени 11 училища

През есента ще бъдат затворени 11 училища

© Мария СъботиноваВ началото на тази есен 11 училища ще бъдат затворени. За други 34 има риск да бъдат закрити, съобщава БТВ. Според Министерството на образованието и науката евентуална промяна на критериите за защитени училища може да бъде направена след анализ от междуведомствена комисия.


"Тези училища са закрити по предложение на общинските сесии заради демографски проблеми", коментира за "Дневник" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Новината, че в началото на новата ще бъдат затворени 11 учебни заведения тя е научила от  "Държавен вестник". Част от училищата са в района на Бойчиновско, Подгорие, Петричко.


Според Янка Такева закриването не е правилна политика, а всички заведения, които работят с намален брой деца, трябва да станат защитени училища. Причината е, че в тях учат децата от малките населени места и малцинствените групи. "Когато тези училища бъдат затворени, тези деца нямат шанс да продължат образованито си", коментира председателят на синдиката. Тя подкрепя идеята на министъра на образованието Анелия Клисарова, училищата, които имат "неотложни нужди", да получават между 25 000 лв. и 30 000 лв., без тези пари няма да зависят от броя на учениците.
"Училищата са около 2500 и мисля, че с около 2,5 млн. лв. това може да се случи", коментира в края на юли Клисарова


В опит да бъде решен проблемът синдикатът на учителите е изпратил писмо до министъра на образованието Анелия Клисарова. В него се настоява да бъдат усъвършенствани критериите за защитени училища и около 34 учебни заведения в България, които имат проблеми с броя на децата, да получат статут на защитени.


По тези случаи синдикатът се е срещал лично с образователния министър Анелия Клисарова и с председателя на Парламентарната комисия по образование Ваня Добрева и заместник-председателя на комисията – Милко Багдасаров. Те са поели ангажимент критериите да бъдат разгледани и усъвършенствани.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK