Трафик на хора: "Дет' се казва за по-добър живот" - историята на Мария

Снимката е илюстративна

© Красимир Юскеселиев

Снимката е илюстративнаНационалната комисия за борба с трафика на хора започна годишната си кампания за превенция. През март 2012 "Дневник" публикува специална поредица за трафика на хора, която включваше и няколко разказа на жертви. С нея се опитахме да разкажем истината за пораженията, които трафикът нанася върху психиката и живота на жертвите, да насочим внимание към проблема.  
В продължение на поредицата през тази седмица ви предлагаме още три истории, интервю и статистика. Четете всеки ден в специалната тема "Трафик на хора"


"Лятото работих на морето, в Несебър. Като миячка... И като свърших, връщам се в Пловдив, пристигам на гарата... Там се хващам с едно момче, уж да се женим, хубав живот това–онова... "Много хубаво ще живееш", каза... И отивам аз с него, хващаме влака за Чирпан, и оттам стават истории..."


Така започва историята на Мария. Тя, разбира се, не се казва така. Истинското й име е различно, но то е част от друг живот, в който не иска да се върне. Скрила се е от него в едно от многобройните защитени жилища за жени, преживели сексуално насилие – в един панелен блок, в един краен квартал, в един град.
Гледка към Виена


През есента на 2008 г. Мария била на 37 г., а онова "момче" от гарата в Пловдив на 41. Нямал работа, излязъл от затвора само няколко седмици по-рано. В тази история той е от героите без имена.


- И... как така се запознахте на гарата, питам аз.


- Как се запознахме, повтаря въпроса ми Мария, вдига рамене и мълчи... Дет' се казва... за по-добър живот.


В разговора ни по-нататък тя ще повтори това изречение още няколко пъти. То е някакво универсално извинение, или обяснение за всичко, което не може да обясни.


В ромската махала на Чирпан двамата заживели у лелята на "момчето".


- Отидохме там и уж всичко беше наред, но той се напи още първата вечер, продължава да разказва Мария. И почна - тормоз, физически, психически, издевателства, изнасилване... Ей така мина една седмица. В петък дойде друго момче. Попита ме искам ли да отида с него в Германия. Ами, викам - да!


Тръгнали още на следващия ден. Едва успяла да събере малката чанта с багаж, която взела със себе си.


- Дойдоха двама, от Хасково бяха, и ме взеха с кола. Платиха ли за мен, не платиха ли... Не знам. Бях горе, в стаята на втория етаж, и хич не чух какво си говориха, казва тя.


В Хасково живяла в едното от "момчетата". Той й купил бельо, дрехи, грим. Давал й цигари, защото нямала пари. Нито лев.


- Мина една седмица и заминахме уж за Германия, пък после се оказа за Австрия, разказва Мария. Уж объркали маршрута. А аз тръгнах за нормална работа, за миячка, обяснява тя, обаче по пътя момичето, дето пътуваше с нас, ми обясни, че отиваме в Австрия да работим като проститутки. На 37 години беше – малко по-млада от мен.


Питам защо не се е опитала да откаже, да потърси помощ?


- Няма как. Няма как!, клати глава Мария и гледа надолу в пръстите си с изрязани до дъно нокти. Всеки отива нанякъде за по-добър живот. И за прехрана на децата, понеже имам три деца. В село Искра, Първомайско, са. Голямата е при първия ми мъж. Малките - момче и момиче, ги гледа вторият.


- Добре де, как тогава тръгна за Чирпан с онова "момче" от гарата, питам аз.


- Как...., прави дълга пауза тя. С мъжа ми също имахме препятствия – малко скарване, разделени бяхме, туй-онуй...


От четири години Мария не е виждала нито мъжете, нито децата си. Не им е давала знак, че е жива. Не може да го направи и сега, защото живее тайно.


Мъжете от кафене "Хасково"


Първата гледка към Виена, която Мария вижда, е в рамката на прозореца. Зад него е малък, задушен апартамент в шестнадесети бецирк, или "шестнайста Виена", както казва тя. В двете му стаи живеят десетина роми, а вероятно и повече - "бащи, синове, баджанаци, братовчеди...".


- Всички бяха роднини, казва тя. Говорят на турски, на цигански, нищо не разбирах. Непрекъснато някой тръгваше нанякъде, друг пристигаше... Някои спяха, други играеха карти, пият, викат, крещят. Само две стаи имаше, а бяхме много народ. Как да е, намерих едно място да легна, малко да почина.


Няколко часа по-късно "момчетата" я будят нетърпеливо. Време е да слезе на улицата, за да изкара някой лев.


- Облякохме се, оправихме се..., разказва Мария. Обаче не знаех как да се гримирам, че ми беше за първи път в живота. Помогна ми момичето. Тя ми беше сводницата. А на мен не ми се вършеше тази работа, никак! Ама нямаше начин. После и бой съм яла, като не искам да изляза.


Цяла седмица двете със сводницата безуспешно търсят клиенти. Най-напред отишли в кафене "Хасково".


- Държат го турци, казва Мария. Български турци. Всички пият, играят карти... Там проститутките отиват, за да търсят клиенти. А аз бях много срамежлива, кафе не смеех да си поръчам, за първи път отивах в чужбина. По едно време станахме да танцуваме с едно момче, той ме хареса...


Танцът обаче продължава повече от предвиденото и сводницата го прекъсва почти със скандал.


- Цяла вечер не успях да хвана клиент, спомня си Мария. Изобщо не знаех как става. Трябваше да спя с някакви много стари мъже, един дядо имаше в кафенето – турчин. Обаче аз казах, че няма да ходя с него, щото не е хубав човек. Така ми направи впечатление още като го видях, мръщи тя веждите си с погнуса.


Първият побой я очаква призори, когато се прибира в квартирата без нито едно препечелено евро. Но поводът е друг. Сутеньорът не й прощава, че е прикрила сводницата си, която прибрала цялата печалба от бърз сеанс със собственика на кафенето.


През следващите дни също няма клиенти. Мария няма лични документи, нито медицинско удостоверение, нито т.нар. "зелена карта" - разрешаваща легалното проституиране. Всички документи са задължителни на територията на Виена според федералното законодателство на Австрия.


Новият "собственик"


"Вземи я, да не става зян!" - с тези думи след седмица безуспешни опити да заработи парите на сутеньора си Мария е препродадена на друг "братовчед". Той знае как да я "разработи" и идва да я прибере заедно с жена си.


- Тя само науж му беше жена, обяснява Мария. Живееха на семейни начала, обаче и тя беше сводница. Жена му беше в Хасково, ама аз още не знаех.


Новите "собственици" завели Мария в магазин за дрехи. "Нищо не са ти купили тези, казали те. С една чантичка дрехи как да хванеш клиент?".


- Аз бях толкова слаба тогава, казва Мария. Предишните не ме хранеха, изобщо. Купиха ми дрехи, поразходихме се малко в шестнайста Виена. Помислих си, че този път съм случила на хора, ама... не беше така. И тези се оказаха същите.


Първата вечер жената на новия сутеньор не излиза на работа с Мария.


- Никой не се страхуваше, че ще избягам. Нямаше как, казва тя. Те знаеха.


Клиенти търси в два хотела почти в централната част на Виена. Собствениците им са австрийци. В следващите дни преговорите с клиентите започнала да води сводницата й.


- Аз не разбирах нищо, но после бавно започваш да запомняш думи, които клиентите често казват и така се научаваш... по памет, по памет и проговорих немски, смее се Мария.


Този път работата тръгва по-добре.


- Като се облечеш, като се гримираш хубаво клиентите тръгват, обяснява тя.


Мъжете обикновено я водят в някой от многобройните хотели наоколо, които предлагат почасов наем на стаи. След всеки сеанс се връща при сводницата си, за да й даде всички спечелени пари.


- Бавех се различно – по половин час, по час, но тя все чакаше. Прибираше всичко и не ми оставяше нито стотинка, казва Мария. Често си лягах гладна, ако нямаше приготвена храна. Ма мен ми беше забранено да готвя, такива бяха правилата. А тя изобщо не можеше.


В началото сутеньорът на Мария се държал добре с нея. Какво точно означава "добре", е отделен въпрос. Жените като нея наивно приемат като искрен всеки жест на добронамереност. Затова и разочарованието не закъснява. Поведението на сутеньора се променя рязко, когато месец след пристигането си във Виена едно от момичетата на брат му, също сводник в Австрия, успява да избяга.


- Аз знаех, че има такова намерение, но замълчах, разказва Мария. Беше се влюбила в един от бодигардовете на хотела, където работехме - ром от Пазарджик. Двамата отдавна мислеха за бягство и най-накрая изчезнаха.


Брадвичката


Вечерта Мария заварила сутеньора си пиян. Щом влязла вкъщи, казал на сводницата да затвори прозорците, за да не се чува на улицата онова, което ще последва.


- Най-напред започна да ме бие с едно късо желязо, после – с каквото му падне под ръка. През цялото време не спря да пие и да смърка от белите лентички на масата. Преби ме от бой, а "жена му" през цялото време гледаше, без да направи дори един опит да ми помогне. Те са свикнали да гледат как се гърчи някой, такива хора са...


Когато започва да разказва за брадвичката, Мария леко заеква. Малка брадвичка с червена дръжка - стояла върху шкафа в кухнята.


- Би ме цяла нощ, казва жената и поглежда задълго встрани. Имах голяма рана на главата си, цялата бях в кръв и синини - гърба ми, ръцете ми, краката ми, всичко! Когато стана, за да посегне към брадвичката реших, че всичко свършва. После тръгна към мен и каза, че ще ми отсече и двата крака, ако не кажа къде е заминало момичето на брат му. Не помня как се спря, нищо не помня оттогава нататък.


Няколко дни след побоя Мария не могла да се изправи на краката си. През това сутеньорът й губел и понеже бил находчив станал изобретателен.


– Не разбрах защо реши, че ако ме облече цялата в черно, синините няма да личат, вдига вежди Мария. Тя си е такава - доверчива и наивна. А и трудно навлизала в професията. Затова не знаела, че комбинацията от черно облекло, едва зараснали рани и синини е "униформа" на онези от момичетата, които били принуждавани да предлагат "специални" услуги на клиентите си. Под същата тази "униформа" сутеньорите лесно криели следите от побой.


"Guten Abend"


Сутеньорът започнал да бие Мария всеки път, когато не успявала да изпълни "нормата".


- А невинаги става, казва тя. Като не можеш да намериш хубави клиенти, няма и пари. Когато има, може да направиш и 300 - 400 евро на ден.


За да ги спечели, обслужвала по 10-15 клиенти дневно. Цените на слугите започвали от 30 евро. Всеки път когато била хващана, че е работила за по-малко, следвал нов бой.


- Още първата вечер, когато започнах да работя на ново място - "Фелберщрасе" ("Felberstraße", улица във Виена, на която проституирането не е разрешено), двама клиенти ми дадоха по 70 евро, разказва Мария. Сводникът прибра всичко. Нямах в себе си нито цент за кафе или цигари. За всичко трябваше да се помоля. А излизах на работа в 5 следобед и продължавах до 6-7 ч. сутринта. През цялото време бях убита от умора. Нямаше никакъв начин да си почина.


През октомври 2009 г. Мария е преместена да работи на "по-добро място", точно до виенския "Пратер".


- Там иначе е много хубаво, казва тя. Има колело... изобщо добре е. На една от улиците до парка има казино и край него полицията разрешаваше да чакаме клиенти.


По това време Мария вече има всички необходими документи, които й позволяват да работи легално като проститутка. Така е казал сутеньорът й. Всеки понеделник ходи на медицински прегледи, вече има и "зелена карта". Въпреки това непрекъснато получава актове за глоби от патрулиращите полицаи.


- Бях се научила да казвам "Добър вечер" на немски, смее се тя. Единият от полицаите дори се шегуваше с мен, защото ме познаваше. Аз му казвам Guten Abend (добър вечер на немски), а той се прави, че чантата му пада от изненада. И после ми пише глобите.


Понеже не плаща глобите си, Мария три пъти попада в затвора – веднъж за три и два пъти за по шест месеца.


- На мен ми беше по-добре там, казва тя. Сутеньорът искаше да ми плати глобите, за да мога отново да работя, но аз не позволявах. Как ще му разреша, затворът ми беше като курорт – ядеш, пиеш, къпеш се, вратата на килията е отворена цял ден - все едно си на свобода.


- В затвора никога ли не стана дума за това, че имаш нужда от помощ?, питам Мария.


- Не, бързо отговаря тя. Те не разбират нищо, австрийци са...


Докато е в затвора, сутеньорът й купува още три момичета. Едното е на 18 г., второто на 19 г., а третата жена - на 32 г. Всички живеят в апартамента заедно с него и сводницата.


- Момичето, което беше на 19 години, изкара най-голям късмет, казва Мария. Разрешиха й да си тръгне веднага след като изкара парите, за които я бяха купили. Тя беше млада и се оправи бързо. Дадоха й даже пари да купи на децата си подаръци, разни сладки неща... Беше българче, от София.


Цената – 350 лв.


Втория път, когато попада в затвора, Мария е бременна. Бащата бил сръбски търговец на дървен материал. Минавал често през Виена и винаги я търсел.


- Много го харесвах, казва тя. Много! С него беше добре и затова реших да задържа детето. Обаче сутеньорът не искаше и каза, че трябва да махна бебето. Негово желание беше, не мое. Така реши.


Мария излиза от затвора след три месеца и веднага е изпратена отново на улицата. Въпреки, че е бременна и дори точно затова.


- То беше голямо бебе – глава, крака всичко му беше оформено, казва тя. Докато говори, почти се разплаква, но крие сълзите зад дебелите диоптрични стъкла на очилата си. - Аз исках да го запазя за себе си това дете. Но ме биха и така ме накараха. Когато пазарувахме, даваха на мен да нося най-тежките торби. Казваха, че така бебето щяло да падне, но не стана.


За да "стане", сутеньорът тръгва сам за Хасково. Бави се там няколко дни, а след като се връща, Мария разбира, че е пътувал, за да уреди аборта й.


- Беше страшна жега, една задуха! Сигурно е било юни или юли, мъчи се да си спомни тя. Автобусът – пълен до горе и всички се познават. Няма как дори да си помислиш за бягство, ама и аз не исках да бягам тогава. Като знам, че в България е криза, че няма работа...


Заедно с нея към Хасково пътува и сводницата й. Веднага след като пристигат в града, самата тя я отвежда при жената на сутеньора й.


- Настани ме у тях – в ромската махала, любезна беше. Най-напред, още на следващия ден, отидохме в поликлиниката – хасковската поликлиника. Прегледа ме лекарят и най-напред нищо не ми каза. После си говори с жена му. Чух само като и викаше: "Няма да стане! Вие да не сте луди! Аз не мога да рискувам нито моя живот, нито нейния. Още на масата ще умре жената, жива касапница ще е това!"


Казали на Мария, че е бременна в четвъртия - петия месец.


– Ама може и повече да е било, пресмята тя. Излъгали са ме, щото после чух като говореха, че вече имало всичко, нали ти казвам – глава, ръце, крака... Затова каза – жива касапница!


По-късно в разговора ни Мария повтаря тези думи още няколко пъти. Точно същите!


- След това направихме аборта на частно в хасковската болница, разказва тя, но не знае имената на нито един от двамата лекари. Всичко е уговорено предварително от сутеньора и жена му. За свършената работа платили на лекаря 350 лв.


Около седмица Мария остава в дома на сутеньора си заедно с жена му. Взема предписаните медикаменти, докато спре да кърви, и веднага след като става ясно, че вече може да пътува, е натоварена на микробуса за обратен път към Виена.


- Още първата вечер когато излязох на работа, видях, че на улицата вече има цивилни полицаи, казва Мария. Вървяха по двама – мъж и жена, не можеш да ги различиш от другите. Спират, заговарят те, даваха ни брошури. Имаше и българки – преводачки. Колко пъти ме пита едната "Не искаш ли да ти помогна да избягаш?". Ама аз още не бях готова по това време.


Четири години по-късно


Една вечер в началото на декември 2012 г., четири години след като е напуснала България за първи път в живота си, Мария събира куража сама да спре цивилните полицаи. Разказва им всичко, че е бита, тормозена, държана гладна и принуждавана да проституира – всичко, което те вече са чували много пъти от много български момичета по улиците на Виена.


- Веднага се обадиха и след малко пристигна полицейска кола с преводач. Заведоха ме първо в "Лефьо" (Център за жертви на трафик на жени - бел. ред.), а оттам направо в приют. Казаха, че е за временно настаняване на всякакви хора, но беше пълно с българки и ромски момичета.


На 7 декември купуват на Мария билет за самолета до София и я съпровождат до виенското летище.


- Познаха ме още като пристигнах, и аз не знам как, все още се чуди тя. Бяха една жена и две момчета. Сигурно австрийците са ме описали преди това, не знам...


Сега Мария пак работи като миячка. В един голям хотел.


- Да, работя си...Имам си хубава работа, хубави колеги-и-и, добри шефов-е-е-е... Вземам си аванс, получавам си заплата, хвали се тя, но тук разговорът свършва.


Все още не се е обаждала на никого, че е в България. Не е виждала децата си. А тази година синът й ще навърши 18 години.


- Като свърша тук, може да им се обадя, казва Мария. Малката питала за мен, а мъжът ми й казал, че съм на работа. Само толкова.В момента Мария е настанена в един от приютите на Националната комисия за борба с трафика на хора. По данни на разследването двамата й сводници са задържани и в близките седмици се очаква срещу тях да започне съдебно производство.
По неизвестни причини медицинското лице, извършило аборта на Мария в болницата на Хасково, не е издирвано и срещу него няма да бъдат предприети никакви действия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Човек живее така както мисли.

 2. 2 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мъка голяма!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 3. 3 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Отвратителна циганска работа!

 4. 4 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#1:"liion44"]Човек живее така както мисли.[/quote]
  100 %

  никой не си задава въпроса -

  ако всичко е истина-защо точно Аз да спечеля.....

  и "печелят "

 5. 5 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тъжна история ... Да ти е6ем и "демократичния" преход!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 6. 6 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 539 Гневно

  "Илюстративна снимка - София, Околовръстно шосе"

  Абе много си е реалистична снимката даже.
  Пълно е с работнички. И вместо куките да си свършат работата, те ги пазят.
  Много ми е смешно като чат-пат арестуват някоя друга и се почне "3 проституиращи задържани при специализирана акция" - ами другите 30, които не са задържани???

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "GM":


  [quote#6:"GM"]И вместо куките да си свършат работата, те ги пазят.[/quote]
  Не само ги пазят ....

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#6] от "GM":

  В "капиталистическа" България проституцията е разрешена, занаят и той най-древен, преследва се само сутеньорството и склоняването към най-древния занаят.... За такива случаи съобщава полицията....

  При Тато си играеха и на морал и от време на време "преместваха" дамите от пред хотел Хемус, не знам защо, все в Силистренско, да отморят....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всички проблеми решихме- до ромската любов опряхме. Не мога да си обясня този интерес на (уж) сериозни журналисти да се задълбочават в разни ромски теми. Онзи ден 12 годишна ромка роди - пак ли е "жертва" на разни трафици .....

 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#9:"boby1945"]В "капиталистическа" България проституцията е разрешена,[/quote]
  Не е вярно, пишеш наизуст. Законът е от края на 60 -те години и не е променян. Той не забранява проституцията, но и не я позволява. Свежда я твърде неясно до "непочтено и неморално занятие".

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  В този бизнес много инстанции ми изглеждат замесени ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 539 Неутрално

  НК:

  Чл. 155. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

  Ми ето желанието за справяне с проблема - глоба, равна на дневния оборот за сводниците.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 14. 14 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "- Аз бях толкова слаба тогава, казва Мария. Предишните не ме хранеха, изобщо..."

  Ей Богу - както животното го хранят...

  Нямам думи!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Защо ли нещо не ми се вярва на тези сърцераздирателни истории?
  Ето един цитат: "Непрекъснато получава актове за глоби от патрулиращите полицаи" - значи не е била заключена някъде да я изнасилват, а на улицата, при полицаите - е, защо тогава не им е казала "Господин полицай, ей този тук ме бие и ме заключва" - това да не са нашите ченгета, това е Европа! Веднага щеше мангала-сводник да изгори.
  За мен изводът е, че или не са я тормозили, а сама си е избрала професията; или пък е била толкова загубена и проста, че не се е сетила да се оплаче на някого, или може би е била мазохистка?
  Родила още като тийнейджърка 3 чавета, и сега трябва да ни е жал за нея, или може би да даваме от данъците си, за да ги храним? Че искала и четвърто да роди - тя първите три зарязала, не им се обаждала от години, но сега плаче, че не й дали да роди четвърто.
  Абе направо нямам думи. Дано си ги вземат всички такива в Европа, там да ги интегрират.

 16. 16 Профил на vilasamodiva
  vilasamodiva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "liion44":

  Човек мисли това което вижда... Ако живееш в свят в който виждаш само подобни неща - нали не мислиш че можеш да бъдеш различен...
  Дори и да се освободиш от този свят - надали ще разпознаеш друго/други около теб - провери Пещерата на Платон

 17. 17 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Липсата на образование, при циганите, а оттам и невъзможността да излезеш от заразената и наситена със скотски битовизми, от векове, среда на ЦК-то и в семейството, водят до това да се стане лесна(буквално и преносно) плячка за подобни "бизнес" дела.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 18. 18 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Вместо да крият жените не е ли по-добре, по-ефикасно, а и по-справедливо да съдят сводниците?

 19. 19 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Човешкия мозък се развива ,Информацията която постъпва във всеки от нас се анализира и синтезира .преди да вземем решение .

 20. 20 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":

  Напълно съгласен!Особено ми хареса частта с 19-годишната девойка,която била "оправна" и я пуснали по живо по здраво ,даже с подаръци за децата,пък нашата..

 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  Разказва се за Човек, нито едно човешко същество не може да бъде измъчвано така!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 575 Неутрално

  [quote#15:"Камен"]За мен изводът е, че или не са я тормозили, а сама си е избрала професията; или пък е била толкова загубена и проста, че не се е сетила да се оплаче на някого, или може би е била мазохистка? [/quote]

  Изглежда е комбинация от всички тези фактори. Пускали я били без надзор, полицаите минавали ама тя не се оплаквала, щото не искала да се върне заради кризата...

 23. 23 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Май всички стигаме до извода ,че Марчето за всичко си е виновна тя.

 24. 24 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":
  Много ограничен поглед демонстрирате! Ако селд това дето сте прочели не Ви е жал - ми е жал за Вас!

 25. 25 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Защо всички решихте, че Мария е циганка???
  Тя си казва, че не разбира нито турски, нито цигански ...
  "В двете му стаи живеят десетина роми, а вероятно и повече - "бащи, синове, баджанаци, братовчеди...".

  - Всички бяха роднини, казва тя. Говорят на турски, на цигански, нищо не разбирах. "

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Трагедия си е отсякъде. Събират неуки момичета (макар за 37-годишна жена ми е трудно да мисля като за момиче), оглупяли от недоимък, лъжат ги, вкарват ги в отвратителния си бизнес, от който излизане няма. Дори физически да се спасиш, си носиш в главата ужасиите цял живот.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":

  Явно не си наясно ((
  Австрийско или немско ченге няма да си мръдне пръста за източноевропейска просттитутка ...
  А да си създава проблеми да й търси сводника - изключено !!!

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 28. 28 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  а журналиста на Дневник как се е свързал с нея за интервю?

 29. 29 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#15] от "Камен":

  А "чаветата" не са ли хора ???
  И пак подчертавам: самата Мария си казва, че не е разбира цигански ...

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 30. 30 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "chovek":

  Язък за добре рекламираната българска състрадателност. Човешко същество, минало през толкова много скръб, унижение, издевателства, а ние сме цинични. Нищо чудно, че в България на никого не му пука за лагерите в Белене и Ловеч.

 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  24 години паразна икономика по български!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":


  Защо ли нещо не ми се вярва на тези сърцераздирателни истории? "

  -То не е и за вярване-нито,че точно така е било всичко,нито че не можеш да се противопоставиш,ако не го желаеш.

 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мъка, мъка...,мизерия физическа и духовна, която се възпроизвежда.
  И въпроси. Един въпрос: "Защо?"

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на vyzroden
  vyzroden
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е един от истинските проблеми който трябва да се решават.Но според мен скоро няма да се стигне до разглеждане.

 35. 35 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не се учудвам от липсата на състрадание у някои от пишещите тук.Но егоизмът винаги се връща като бумеранг...

  rock n' roll is king!
 36. 36 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Една човешка трагедия!

 37. 37 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "lone_S":

  Пазят ги бе-пазят ги да не забременеят!

 38. 38 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#24:"chovek"]Ако селд това дето сте прочели не Ви е жал - ми е жал за Вас! [/quote]

  Жал ми е, и какво от това? То аз и бездомно куче и коте като видя на улицата ми е жал, но да ги взема у нас ли? На теб не ти ли е жал за милиони африканчета, които умират от глад - и направил ли си нещо, за да им помогнеш?

  То на някой за да помогнеш, първо трябва да иска и той да си помогне. Ето за такива жени има центрове против насилие, има полиция, има много други неща, финансирани от дарения и от европейския бюджет, в който и ти и аз внасяме - но защо Мария не е отишла там? Защото май повече й харесвало в Австрия, отколкото в България, където миела тоалетни. Е хубаво, и на мен нямаше да ми се мият тоалетни, но затова съм учил и работил, та да не мия. Който нищо друго не умее да прави - ще мие тоалетни, или ще обслужва австрийски пенсионери за пари. Училище завършила ли е? Образованието до 12 клас е безплатно в БГ - тоест, платено пак с моите и твоите пари, за да могат всички като Мария да се изучат и да не мият тоалетни.

 39. 39 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Какво общо намират малоумните комуноиди между пазарната икономика и темата на статията?!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Каква трагедия. Типична циганска история. Няма как да и напишат акт ако няма документ за самоличност. Значи по всяко време е можела да се измъкне, но не го е направила.


  Била е в панделката и пак се е върнала на улицата. Да пишат по-добре за истински жертви на трафик, които са бити, насилвани и дрогирани, а не отишли да заработват.

 41. 41 Профил на nelidi
  nelidi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В ромската махала на Чирпан двамата заживели у лелята на "момчето". " - колко българки с лека ръка ще заживеят с циганин в ромска махала?

  "- Как се запознахме, повтаря въпроса ми Мария, вдига рамене и мълчи... Дет' се казва... за по-добър живот."

  На 37 години с мислене на 12-годишна!
  Отива на гарата и се запознава с някакъв циганин, който й обещава по-добър живот и тръгва с него, спи с него при леля му в циганската махала и видиш ли - а, излъгали са я. Циганска работа...

  Очаквах повече от тази история. За някоя от жените, които са били жертва на трафик, а не на простотията си. Не може 37-годишна жена да разсъждава така. Малко дете би се подлъгало, но човек, живял толкова време в България, би видял доста неща, които да го накарат да му светне лампичката.
  И след като е разбрала, че няма да е миячка, а проститутка:

  "Няма как. Няма как!, клати глава Мария и гледа надолу в пръстите си с изрязани до дъно нокти. Всеки отива нанякъде за по-добър живот."

  Дано се разбият всичките схеми с трафик на хора, особено на деца и отвличания на жени, и да няма повече такива случаи, но тази история не ме трогна особено.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дааа, тъжно. Не дори за самата Мария, а за обществото у нас. За съжаление немалък процент от хората са оскотяли от простотия и мизерия. Не мога да определя кое е първичното - простотията, която ражда мизерия или обратното. Има примери и за двете тези.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Жестоко отношение, малтретиране... А тя оставила дацата си да ги гледат бащите им и отново тръгнала да си търси мъж. Като гледам хич не е била придирчива.
  За съжаление никой не може да защити жертвите на трафик на жени и насилие от собствената им глупост.
  Познавам отблизо един такъв случай, косите ми настръхват. Момичето прави, струва и пак се връща в чужбина при такива насилници.

 45. 45 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#44] от "pamela":

  По-добре, че децата са останали при бащите им, иначе и те щяха да са станали жертва на трафик, особено момичетата ((
  Всички, които критикуват така наречената Мария трябва да знаят, че трафикантите са много добри манипулатори и техниките им работят безотказно, а и нарочно избират проблемни жени за жертви ...
  Дори и в най-здравите общества си има хора с проблеми, но при добре работещи институции те не могат да стават жертва на трафик, както става в България

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#45:"socioscan"]но при добре работещи институции те не могат да стават жертва на трафик, както става в България[/quote]


  Точно тук е разковничето. У нас институциите не работят като хората - дали заради демотивирани от мизерно заплащане служители, лоша организация или просто толкова си можем, но хората с проблеми, ако нямат близки, готови да помогнат, са оставени сами на себе си - деца, болни, възрастни и ....малограмотни, оскотели хора, като в случая.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#5] от "lone_S":


  [quote#5:"lone_S"]Тъжна история ... Да ти е6ем и "демократичния" преход!!! [/quote]Ак оси мислиш,че през комунизма не е имало проституция,дълбоко се лъжеш.Просто се продаваха по-евтино-за вносни дрехи и уиски или за общинско жилище на някой влиятелен другар.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#25] от "socioscan":


  [quote#25:"socioscan"]Защо всички решихте, че Мария е циганка???
  Тя си казва, че не разбира нито турски, нито цигански ... [/quote]Това не означава,че не е циганка.Те са различни племена и някои от тях са православни и знаят само български.

 49. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#47] от "yanne":
  [quote#47:"yanne"]Просто се продаваха по-евтино-за вносни дрехи и уиски или за общинско жилище на някой влиятелен другар. [/quote]

  Дори за една паста за зъби ''Колинос'' !

  Иначе по темата.......приказката я чувам редовно тук.Щом полицаите хванат незаконна проститутка от бившия соц плочата е една и съща.......''взеха ми паспорта/документите,биеха ме,подлагаха ме на глад и разбира се........изнасилваха ме без прекъсваня'' !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#49] от "EREBUS":


  [quote#49:"EREBUS"]приказката я чувам редовно тук.Щом полицаите хванат незаконна проститутка от бившия соц плочата е една и съща.......''взеха ми паспорта/документите,биеха ме,подлагаха ме на глад и разбира се........изнасилваха ме без прекъсваня'' ! [/quote]Истината е,че голямата част от тези жени отиват доброволно с цел да изкарат пари.Няма как да е масово и да става на сила.не знам как е при тази жена,но обясненията и ми са малко нелогични.

 51. 51 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  и децата, на тези хора, които докараха до този филм на ужасите, който множество семейства са преживели и в момента преживяват, сега ни управляват отново по-най наглия и безскруполен начин. хак да ние щото не сме народ , а мърша и е крайно време всеки да си го признае сам на себе си!!!

 52. 52 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  Е ти явно си експерт - аз не съм толкова запознат с циганските "племена", като теб
  Калдарашите и влашките цигани имат по-различни диалекти в България, сигурно има и други нямам представа ...
  По-важно е, че форумците веднага определиха Мария за циганка и така обясниха проблемите й, а те едва ли са свързани с етническия й произход ((

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 53. 53 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  миячка е била и миячка си е останала, само че сега е доволна от това което Е! Прави са будистите не искай нищо не се привързвай, желанието е пътя към страданието.

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#52] от "socioscan":


  [quote#52:"socioscan"]Е ти явно си експерт - аз не съм толкова запознат с циганските "племена", като теб
  Калдарашите и влашките цигани имат по-различни диалекти в България, сигурно има и други нямам представа ...
  По-важно е, че форумците веднага определиха Мария за циганка и така обясниха проблемите й, а те едва ли са свързани с етническия й произход[/quote]Не знам етноса и.Просто отговорих на един форумец по въпроса.А,че при ромите този начаин на изкарване на пари е широко застъпен-няма две мнения.

 55. 55 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#54] от "yanne":

  Извинявай за заяждането, беше по-скоро несъзнателно ((
  И да е застъпен и да не е, това си е личен избор, но трафика на хора и сводничеството не са, а са си престъпления и да се изкарват жертвите виновни е кощунство ...

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 56. 56 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#54:"yanne"]А,че при ромите[/quote]

  Български парламентарист вече легитимира в публичното пространство израза "черен циганин" и рискуваш да нарушиш нечии права и свободи с израза "роми"

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 57. 57 Профил на edin_chovek
  edin_chovek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото са виновни сводниците, толкова са виновни и клиентите. Според мен единственият начин да се премахне тази отвратителна практика е да се арестуват клиентите.

  Ако няма търсене, няма да има и такива мизерии.

 58. 58 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Три деца - едното при единия съпруг, двете при другия! Ама тя подведена - вместо в Германия, в Австрия. Ма то зарад децата дет са вика отишла, чайниии да умива! Щот е унижително за нейя съпруговите да са грижат за дицата. Ма на - трафакирана е и жиот, ко да гу прайш! Бе Дневник, нема ли по-достойни хора с истинска драма, че ни занимавате с тоз миндил?

 59. 59 Профил на kwiksilver
  kwiksilver
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всеки може да стане жертва на трафик, не само необразовани, безработни или ромки, макар и тези групи да са по-податливи. Всеки може да се излъже да приеме работа в чужбина, или пък да замине с гаджето си и там нещата да се окажат много различни. Трафикантите имат много начини да ги държат в подчинение - заплахи (знам къде живее семейството ти!), манипулации (ако идеш в полицията те ще те арестуват, защото си работила като проститутка, а това е незаконно тук), изнудване (изнасилват ги и заснемат и им казват, че ще изпратят снимките/видеото на роднините). Животът в трафик е живот в плен, подобен на концентрационен лагер - жертвите са бити, унижавани, живеят с постоянната заплаха от смърт и са сведени до единствената мисъл да оцелеят още един ден.
  Някои наистина отиват с идеята да работят като проститутки и да припечелват от това, но се оказват в същия плен на сводниците си, които им взимат всичките пари. Мъжете също стават жертва на трафик (над 20% в световен мащаб) - принуждавани са да работят по 18 часа на ден в строителството или земеделието, срещу някакви мизерни пари и условия за живот.
  И накрая, бих препоръчал на Дневник да обърне внимание и на тази форма на трафик/принудителен труд/експлоатация - темата с ромските проститутки е малко изтъркана и обществото остава с впечатление, че ако си добре образован/а няма да попаднеш в такава ситуация, което, както казах в началото, не е вярно.

 60. 60 Профил на kwiksilver
  kwiksilver
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#57] от "edin_chovek":

  По принцип съждението ти е вярно, но да се изкорени проституцията (и особено трафика) чрез наказване на клиентите на проституиращите, е една меко казано наивна цел, сходна на борбата с наркотиците, която всички знаят, че е загубена! Преследването на клиентите на проституиращите само ще ги накара да търсят още по-тайни (и съответно опасни) начини да си намират клиенти. Този модел вече е възприет от някои скандинавски страни и резултатите са доста спорни - не е ясно дали трафикът и принудителната проституция са намалели, но е ясно, че проституиращите са изправени пред все по-големи трудности и нарушения на човешките им права. По-скоро ако проституцията е легализирана или някак регулирана, тогава няма да има нужда от принудителна проституция.
  Но отново да кажа, трафикът не е само проституция - много хора по света са подложени на нечовешки условия на труд и насилие, докато произвеждат дрехите, кафето, захарта, бижутата, мобилните телефони, и почти всичко друго евтино, което ползваме. Ето този сайт е доста интересен и може да ви даде идея колко "роби" (т.е. хора в принудителен труд) работят за вас http://slaveryfootprint.org/

 61. 61 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "mozaka":

  Като е намерил правилните хора, които могат да му осигурят достъп до нея.

 62. 62 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  България на мутрите.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 63. 63 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В България е налице дълбока хуманитарна криза за една малка, необразована и оскотяла част от населението, включително деца, но както институциите, така и обществото си затварят очите.
  Вторият проблем е пълната апатия, обзела огромното мнозинство от хората, които иначе не попадат в горната категория.
  Дано малцинството мислещи, образоващи се и търсещи развитие хора да успее да се пребори за този "по-добър живот", който всички бленуваме.
  ОСТАВКА!

 64. 64 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 927 Разстроено

  [quote#0:"статията"]По неизвестни причини медицинското лице, извършило аборта на Мария в болницата на Хасково, не е издирвано и срещу него няма да бъдат предприети никакви действия.[/quote]
  Това е също толкова потресаващо, колкото и самата история.
  Какъв изрод трябва да си, за да убиваш за 350 лв????!!!

 65. 65 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#18] от "Митев": А как да съдят сводниците, като законът, който направиха Татяна Дончева и Мая Манолова ги защитава? Знаете ли че наказанието за тежко сводничество бе намалено от 16 на 4 години - това е рожбата на кюстендилската приятелка на галеви и безочлива парламентарна простачка!

 66. 66 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Може би защото съм имал различно детство, но неща като "не можеш да избягаш", "няма как" и т.н. в случай, когато те бият и насилват не мога да ги разбера.

  А това:

  "Защо не поиска помощ в затвора? - Австрийци са, нищо не разбират...."

  Съвсем не мога да го проумея. За три месеца в затвора все някой щеше да се обади в българското посолство и да поиска преводач, ЕС сме все пак....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 67. 67 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#57:"edin_chovek"]Колкото са виновни сводниците, толкова са виновни и клиентите. Според мен единственият начин да се премахне тази отвратителна практика е да се арестуват клиентите. [/quote]

  Иди в Холандия да видиш, че там проституцията е право на избор.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 68. 68 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 426 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK