Откритите след 18-дневна операция миньори са починали бързо от задушаване

Откритите след 18-дневна операция миньори са починали бързо от задушаване

© ДневникОткритите след 18-дневна издирвателна операция миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов от рудник "Ораново" са починали бързо от задушаване, сочат резултатите от аутопсията. Според зам.-директора на МБАЛ - Благоевград, Александър Костов точният медицински термин е механична асфикция.


До нея са стига, когато заради притискане на гръдния кош и корема, заедно или поотделно, се стига до прекратяване на дихателните движения. Тежестта в случая е дошла от тоновете кална маса, която е и запушила дихателните пътища.


При първите двама миньори, открити веднага след инцидента, причината за смъртта е същата, като е имало и комбинирани травми вследствие на притискане от земната маса.
Днес е ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на загиналите в рудник "Ораново" миньори.


Междувременно от думите на управителя на рудника Валери Манов стана ясно, че по план в срутилата се галерия е трябвало да се копае от началото на август. "Наложи се по-рано да започнем, тъй като в предишната 63-та галерия се оказа, че запасите от въглища са с 50% по-малко от предвиденото. Пластовете в този проход бяха изтънели, което означава, че не можем да добиваме. Затова, вместо да чакаме три месеца и да бездействаме, започнахме да проучваме следващия 64-ти тунел", обясни Манов.


Според него това не е нарушение, нито пък е причината за срутването на калната и скална маса. "Не сме длъжни да уведомяваме енергийното министерство всеки път, когато променим предварително начертания план на работа", коментира управителят. Тези решения се взимат от ръководството и от главния инженер на рудника.


Днес миньорите започнаха укрепване на някои критични участъци в мината. В момента е спрян добивът на въглища, не се извършва производствена дейност. Работи се само по ремонт и поддръжка на техниката и съоръженията, ползва се намален състав, тъй като няма работа за всички.


На смяна се трудят не повече от 20 подземни работници. Миньорите изпълняват предписанията, дадени от Областна инспекция по труда - Благоевград. Извършва се вентилация на забоите. Следи се за противопожарната обстановка. Източват се подпочвените води, за да не се наводнят изработките.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 565 Разстроено

  И както винаги няма да има виновни нито от собственика и управителите на мината,така и от контролните органи които не са направили нищо за подобряване на условията на труд в мината!!!

 2. 2 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Дано да е така. Мир на душите им и кураж за семействата им!

 3. 3 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Мир на праха им, наистина нелепа смърт, дано поне този инцидент да допринесе занапред да се подобрят условията на труд в мината и да няма други такива инциденти за вбъщете, което много ме съмнява.

 4. 4 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бог да ги прости хората..

 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Трагедия.
  Нека почиват в мир.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":

  В България куче влачи рейс, диря няма.

  Минното дело е много опасно. За това и развитите държави гледат да купуват всичко на готово от третия свят. Китай се бият в гърдите колко били изкопали но там всяка година хиляди изчезват под земята...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Гневно

  Днес трябва да замълчим пред смъртта,

  но от утре трябва да настояваме за отговор за колониалните условия в които работят миньорите в България, за схематичния резултат в случая - ламборджини на детенцето, автомобил материализиран от мизерията и подарени животи на друга "категория" бащи и деца, изключително безпардонен концесионер и смачкани, отчаяни, отритнати от нормалния живот хора.

 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Смъртта на тези миньори е поредната трагедия.Да-този труд е много рисков.Сигурно се случва и в други страни.Но когато има дори идея съмнение за нарушени условия за достатъчно безопасност на работата им...за мен означава само престъпно неглижиране на Човешки живот!
  Почивайте в мир!
  Бог да е с близките ви в скръбта им...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Живи погребани. Може и да е бързо, но е било много мъчително.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Откритите след 18-дневна издирвателна операция миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов от рудник "Ораново" са починали бързо от задушаване,..."

  задушаването по този брутален начин е един от най-гадните, мъчителните и нечовешки начини да умре работлив и предполагам честен човек, каквито са повечето миньори...

  мир на праха им. дано близките им получат някаква застраховка и обезщетение.

  а държавата да се замисли защо тези хора вместо да работят в мините не работят в някакви фабрики за производство на електроуреди, оптимизирани еко-ферми или други ферми, винарни и т.н. нормални бизнеси и нормални условия за държава в ЕС. с всичките природни ресурси и местоположение все ние вършим най-тъпата, нископлатената и черна работа в Европа.

  благодарение на селтаците комунисти, които продължават да ни затриват родината!

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Демагогията на левичарите се състои в това, че изкуствено поддържат нископлатени и опасни професии, защото там можеш да търсиш тяхната членска маса. Подземният добив и производството на муниции са им любимите. ВМЗ Сопот - 3000 души лъскат снаряди и завиват взривители с голи ръце. Утепало си за леви партии!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":
  И както винаги няма да има виновни нито от собственика и управителите на мината,така и от контролните органи"

  -Разбира се,че трябва да се засили контрола и изискванията,но не бива винаги да търсим вина на всяка цена.В този случай нищо не е било предвидимо и избегнато.
  Опасна професия и не само тя.

 13. 13 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Бе бързо - от задушаване, си е направо ужасно. Не знам, но от впечатленията, които съм натрупал през годините, миньорите като да са най-читавите хора в страната. Работата им е изключително тежка и опасна, пък нито се изтъкват, нито се оплакват. Всички ми изглеждат достойни хора. Жалко за за тях и за нас! А виновни са синдикатите. Миньорите работят при ужасни условия, пък т.нар. синдикални лидери не си мръдват пръста. Като стане нетърпимо в някой сектор се тъпанят по всички медии и се правят на големи организатори и защитници. Вместо да вдигнат всички на стачка, напр. за миньорите, оставят ги сами да се оправят, пък после държавата била виновна, че допускала да се работи в такива условия. Държавата и собственика на мината, ако не ги притискаш, нема ич да се напънат. Виновни са синдикатите и безхаберното им отношение!!!

 14. 14 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Конфискация и съд за собственика - както и дълъг затвор след това!

 15. 15 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бог да прости момчетата!
  И никакава прошка за живите, от които е зависело мината да не се превръща в гроб!

 16. 16 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Гневно

  "...миньори са починали бързо от задушаване"

  Така да се каже, "хуманна" смърт !?
  Дай Боже, същата (от бетонов самосвал) да "сполети" и мутрата- Концесионер !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 17. 17 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Управителя , или КАПИТАЛИСТА с червен билет какво губи ??
  " бързо умрели " ??
  Само за тия думи - веднага в затвора мушморок, тлъст куманист !!

 18. 18 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Иначе си прав, ама относно снарядите в интерес на истината е, че не се завинтват взривателите в завода. обикновенно са отделно и се завиват непосредственно преди стрелбата....поне що се отнася до по-големите калибри.

 19. 19 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 535 Гневно

  В кой век живеем, че да ни трябват въглища ??!?!? За какво ги ползваме с неработещ АЕЦ и с толкова ВЕИ капацитет ? Или си ни харесва да ни смърди на сгурия ?

 20. 20 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мир на праха им!Бог да благослови душите им!
  Но това е трагедията на България-безкрупулни и нагли собственици,държава,разядена от корупция и обладана от мафията!
  На собственика ще му се връщат тези причинени мъки!
  А иначе нямам думи за телевизии,радиа,преса-от тази мъка си направиха близо месечна новина-срам за журналята!Толкоз ли не могат да намерят новини,че трагедията трябваше да я правят още по-голяма?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK