Михаил Миков ще сезира прокуратурата за нарушения в НЦИОМ

Председателят на Народното събрание Михаил Миков

© Анелия Николова

Председателят на Народното събрание Михаил МиковПредседателят на Народното събрание Михаил Миков ще сезира прокуратурата за нарушения в работата на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Това обяви самият Миков в интервю за БНТ днес, след като в неделя съобщи, че центърът ще бъде закрит, а на негово място се обмисля създаването на звено, което да изследва ефекта от прилаганите закони.


Миков посочи, че при планов вътрешен одит, възложен от предишното ръководство на парламента, но приключен сега, са открити нарушения, които "ще вървят в прокуратурата и ще бъдат последвани от определени отговорности". Добави, че ако през годините е бил упражняван по-добър контрол, нямало да се стигне до тези нарушения.


Пред "Дневник" председателят на парламента уточни, че е имало предварителен доклад, последван от обяснения на ръководителя на НЦИОМ Лидия Йорданова и през миналата седмица окончателно е приключила проверката. Заключенията от нея ще бъдат дадени днес на прокуратурата. Лидия Йорданова е в болнични от миналата седмица, след като е отказала на председателя на парламента да бъде освободена по взаимно съгласие. Тя не отговаря на мобилния си телефон.
Роднински назначения, хонорари без договор, двойни възнаграждения


В днешния си брой в. "Стандарт" съобщава за множество открити нередности, регистрирани в одитния доклад за работата на НЦИОМ от 1 януари 2013 г. до 30 юни 2013 г. В документа са отбелязани изплащания на хонорари без договор, а собствените приходи не са превеждани към републиканския бюджет, а са разпределяни като вид парични бонуси чрез граждански договори.


За анкетьори са наемани роднини на служители на центъра. Според доклада 211 879 лв. са изплатени за анкетьорска дейност без подписан договор. "НЦИОМ е заплащал на своите щатни служители за едни и същи дейности както възнаграждения по трудови правоотношения, така и по граждански такива. Така служителите получавали по 2 заплати на месец", пише в заключението на документа.


При одита са установени и нарушения при командировките на Лидия Йорданова, както и при външни договори на центъра, в които не са определени редът и начинът за формиране на цената на изследванията.


"Стандарт" посочва, че бюджетът на НЦИОМ, който е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и се одитира от Сметната палата, за миналата година е малко над 380 хил. лв., а за тази - около 500 хил. лв. Справка в сайта на Сметната палата показва, че за 2011 г. центърът е разполагал с 368 104 лв.


През 2012 г. от БСП поискаха от тогавашния председател на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) да възложи проверка на НЦИОМ в рамките на тогавашния мандат. Поводът беше информация на проекта "Отворен парламент", според която две партийно профилирани проучвания на НЦИОМ за БСП не са поръчвани, нито са получавани впоследствие от парламентарната група на социалистите. Изследванията са били обявени от НЦИОМ като "национални представителни проучвания". Първото разглежда "Общественото мнение за лидерите на БСП", а второто – "Общественото мнение за 48-я конгрес на БСП".


Социолози за закриването на НЦИОМ: прибързано решение


Преди Михаил Миков да съобщи за нарушенията в работата на НЦИОМ, социолози коментираха идеята за затварянето му като прибързана. Пред "24 часа" шефът на агенция "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов каза, че би било грешка "държавата да се лиши от възможността за изследване на институциите сама, а не чрез търговските изследователски дружества".


Доц. Петя Кабакчиева, ръководител на катедра "Социология" в Софийския университет, заяви вчера пред "Дневник", че в НЦИОМ работят професионалисти, които могат да се справят и с проучвания за ефективността на прилаганото законодателство, стига задачата да им бъде възложена. Според нея закриването на центъра е абсурдна идея, а единственото обяснение е, че НЦИОМ е отразил обективно общественото мнение за парламента и правителството.


Съсобственикът на агенция "Галъп" Кънчо Стойчев отказа да коментира от етични съображения, тъй като е работил в центъра. Председателят на Българската социологическа асоциация проф. Михаил Мирчев не отговаря на телефона си.


Създаден от Политбюро


НЦИОМ е създаден с решение на Политбюро от 20 октомври 1989 г. с идеята да провежда "системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер". В задачите му тогава влизат и "бързи сондажни проучвания, периодични обобщения и сравнителни анализи на въпросите, повдигани от гражданите в техните лични писма до ръководните органи и средствата за масова информация, да следи състоянието на обществено-политическия, идеологическия и морално-психическия климат в страната", пише в решението.


Днес Михаил Миков заяви, че НЦИОМ е "изчерпал историческата си роля". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK