Трафик на хора: "Детегледачката" - историята на Гергана

Илюстративна снимка - кадърът е от протест на проститутки през лятото на 2011 срещу действията на полицията, която през последния месец постоянно ги арестува, задържа за 24 часа и им пречи да работят.<br />

© Юлия Лазарова

Илюстративна снимка - кадърът е от протест на проститутки през лятото на 2011 срещу действията на полицията, която през последния месец постоянно ги арестува, задържа за 24 часа и им пречи да работят.Националната комисия за борба с трафика на хора започна годишната си кампания за превенция. През март 2012 "Дневник" публикува специална поредица за трафика на хора, която включваше и няколко разказа на жертви. С нея се опитахме да разкажем истината за пораженията, които трафикът нанася върху психиката и живота на жертвите, да насочим внимание към проблема.  
В продължение на поредицата през тази седмица ви предлагаме още три истории, интервю и статистика. 
Четете всеки ден в специалната тема "Трафик на хора"
В понеделник публикувахме историята на Мария, днес продължаваме с друга:


В бледото слънчево петно на стената тичат сенки. Гласът на малката Зара се чува едва през тесния прозорец на сутерена. Тя е на пет. Горе на улицата играе с децата от квартала. Долу - във влажния сумрак, са баща й Страхил и Гергана. Не говорят. Крещи само той.


- Омитай се веднага! Ясно ли е? Веднага! - вика Страхил. Не ми циври, ще те смачкам. Докарал съм те тук да се чукаш. Разбра ли ми, бе? - замахва към лицето й той, но спира, преди да я удари. Този път.
Гергана мълчи. Задушава се, но не от страх. От погнусата е.


- Още един път ми откажи, само още един път и ще ти счупя врата като на онзи боклук. Никой няма да те намери. Ще те хвърля в езерото като нея! Чуваш ли ме? Чуваш ли ме? - продължава да вика Страхил.


Едно "нормално семейство"


Гергана е израснала в един от социалните домове за деца, лишени от родителски грижи, край София. Попаднала там на 7 години. Пак там навършила 18.


Един ден през септември в дома дошла млада двойка. Представили се - Страхил и Сияна. Донесли храна и дрехи.


Разказали, че са ходили и в други домове - търсели детегледачка за малката си петгодишна дъщеря Зара, но все не попадали на подходящото момиче. Тук открили Гергана.


- Изглеждаха като нормално семейство. Държаха се добре, винаги бяха щедри, спомня си тя. Предложиха ми да замина с тях за Германия, защото имали там сериозен бизнес - почиствали апартаменти. Затова нямали достатъчно време на дъщеря си. Имали и по-голям син, който обикновено оставяли при баба му.


Служителите в дома били неспокойни. Не харесали мъжа и няколко пъти предупредили Гергана да внимава. Казали й, че не искат да заминава, въпреки, че е вече на 18 години. Тя не ги послушала.


- Бях вече пълнолетна, а и с възпитателите не се разбирахме много, карахме се непрекъснато, казва тя. Освен това предложението беше супер! Мислих цяла седмица и накрая реших да избягам. Каквото и да ми струва.


Гергана напуснала тайно дома, в който израснала, на 25 септември 2011 г. Тръгнала следобед и още привечер излязла от страната с новите си приятели.


- Живееха в Ботевград, спомня си момичето. Намерих ги лесно и когато отидох у тях, те вече привършваха с подготовката за пътуването. Бяха натоварили багажа си в колата, чакаха само мен.


Следващите два дни минали в път. Нощем Страхил, Сияна и Зара спели заедно в колата, а през деня бързали. Спирали само за да заредят на крайпътните бензиностанции. Фериботът Видин - Калафат, после - Румъния, Унгария, Чехия...


- Пристигнахме в Мюнхен и още същия ден Страхил и жена му започнаха да търсят квартира, разказва Гергана. Намериха почти веднага един апартамент, но се ядосваха, че бил скъп - 200 евро на месец. Затова само няколко дни след като го наеха, трябваше да се пренесем в сутерена на един голям жилищен блок.


Сияна била на 28. Държала се странно, не говорела много...


- Първото нещо, което двамата направиха още щом пристигнахме в новата квартира, беше да включат лаптопа си, спомня си Гергана. Бързаха, говориха си нещо, което не разбрах. Скараха се дори, но мислеха, че не ги чувам, защото бях в банята. Исках  да изпера няколко дрешки - на детето и мои, които ми се бяха натрупали от пътуването.


Когато влязла в стаята, за да подреди багажа си, погледът й случайно попаднал върху дисплея на компютъра. Заредената страница бил порносайт със снимки на Сияна.


- Беше странно, но се направих, че не съм видяла нищо, казва Гергана. Замълчах си тогава, изплаших се... После разбрах, че така Сияна търси клиентите си, спомня си тя. Снимаше се вкъщи с един малък фотоапарат. Всеки ден си правеше нови снимки, измисляше си ново име. Понякога избираше готови снимки от интернет, после сменяше лицата на момичетата със своето и така лъжеше клиентите.


Петгодишната Зара също разглеждала с интерес снимките, които майка й публикувала в порносайтовете.


- Беше малка, но знаеше, какво прави майка й, казва Гергана. Изобщо не се криеха от нея. Често, когато Сияна беше при клиент, малката вдигаше телефона и говореше разни глупости с хората, които се обаждаха. Използваше думите на майка си, каза тя. Отговаряше за всичко, което клиентите питаха. Много ме беше срам.


Приятелят


Един ден всички лоши предчувствия на Гергана се сбъднали. "Ти ще ставаш ли проститутка или не", попитал Страхил.


- Каза ми, че ще е само за малко, за няколко дни, но аз отказах. А той все още се правеше на добър. "Ти решаваш. Щом не искаш – не искаш!", вика ми. И аз вярвам.


Още на следващия ден обаче Страхил повторил същия въпрос. Но този път вече не бил "добър". Искал да чуе друг отговор.


- Тогава стана страшното, казва Гергана и ме гледа право в очите. Нахвърли се отгоре ми с юмруци и ритници. Силен беше, нямаше как да се съпротивлявам. Удряше ме нарочно в бъбреците, насини ме цялата, всичко ме болеше. И през цялото време крещеше, че няма да спре, докато не чуе "да".


Страхил държал Гергана гладна няколко дни, заплашил я, че ако вземе нещо от хладилника, ще й счупи ръцете. Карал я непрекъснато да върши нещо – черна домакинска работа. А когато свършела, трябвало да започва отново – и така до безкрай.


- Към края на седмицата дойде един негов човек, разказва Гергана. Работеха заедно, той също беше сутеньор. При него Страхил скри колата си, след като един ден полицията го задържа заедно със Сияна. После си купи друга - по-малка. Този човек имаше много връзки - уреждаше документите на всички ни с някаква жена. В посолството ли, в консулство ли казваха, че работи, не знам... През цялото време Страхил ме заплашваше, че ако не мълчи за това, което знае, ще ме убие "като две и две".


Гергана чува как двамата мъже говорят за нея. Страхил се оплакал, че не иска да работи, а другият му каза: "Как не иска? Няма "не искам", нали знаеш?". После извикали Гергана.


- Този, другият, вече нищо не ме питаше, казва тя. Започна направо да ми обяснява как да си намеря клиенти, как да търся адресите им, как да говоря с тях, какво да правя с тях... Всичко!


Гергана остава в Мюнхен от септември 2011 г. до февруари 2012 г. През това време снимките й се появили в сайта, в който и Сияна публикувала своите.


- Гадно беше, отвратително! - потръпва тя. Преби ме и повече нямах сили за нищо. Бях цялата в синини и рани. Бях преуморена, едва се влачех по улицата. В това състояние Гергана е принудена да посети няколко адреса още на следващия ден.


"Обича да играе на доминант и подчинена", отговарял вместо нея Страхил, когато виждал, че клиентите са изненадани от синините и раните по тялото й.


Всички услуги, които Гергана предлагала, били предварително уговаряни по телефона. У себе си винаги имала телефон – уж за спешни случаи. Често обаче на адресите, които посещавала, я посрещал не един, а по няколко клиенти. Тогава Страхил и нареждал да държи телефона си включен, докато "работи". Записвал разговорите, които подслушвал, и пазел файловете. На Гергана обяснявал, че го прави, за да може да я спаси, ако прекалят с грубостите или я отвлекат.


Прегръдката


Когато водел момичето и жена си до адреса на клиентите, Страхил вземал със себе си и Зара, защото нямало на кого да я остави. Изчаквал търпеливо в колата си, прибирал парите, а после ги връщал обратно вкъщи. През свободното си време спортувал.


- Беше много едър, бягаше всеки ден, вдигаше щанги, казва Гергана. Поддържаше форма... За да може да бие до припадък и жена си. Наистина – докато припадне! Онези удари в бъбреците бяха специалитетът му – от тях ти прималява, краката ти омекват и губиш равновесие.


Гергана си спомня, че един ден, докато миела чиниите, Сияна припаднала. Строполила се на земята в конвулсии.


- Сигурно е било пак от боя предната вечер, каза момичето. Изглеждаше страшно - започна да рита във всички посоки, удряше главата си в мебелите наоколо. А Страхил само я хвана за косите, вдигна я и вика: "Ставай! - не ми се прави на умряла. Щот' кат' те запукам пак, ще те съживя бързо, нали знаеш!"


През март семейството тръгнало обратно към България. Прибрали се в Ботевград и още на следващия ден Страхил накарал Гергана да излезе на близката магистралата. Но я прибрал вкъщи веднага щом разбрал, че там заедно с нея работят почти всичките й връстнички от дома.


- Още първия ден момичетата ме познаха. После разбраха, че не искам да работя, и сигурно са се оплакали на сутеньорите си, предполага Гергана. Уплашили са се, че ще ги издам на полицаите, които се въртяха наоколо по няколко пъти на ден. Онези пък са казали на Страхил и така... Прибра ме и ме затвори.


Гергана остава заключена в апартамента на Страхил четири месеца. Извел я чак през юни, а поводът бил странен. Момичето поискало да види брат си, изоставен в същия дом, в който израснала и самата тя.


- На срещата Страхил не се откъсна от нас. Слушаше целия разговор, нищо не можах да кажа, спомня си Гергана. Даде на брат ми пари, цигари, но ме беше предупредил да не ме прегръща. Иначе можел да усети току-що заздравелите рани от бой по гърба ми. На тръгване брат ми наистина посегна да ме гушне, а аз се дръпнах. Казах му: "Бързаме много, пък и виж колко хора има наоколо...". А той ме погледна с ей такива очи. Нищо не разбра. Лъгах го през цялото време, че съм добре.


Среща с фотограф


В средата на юни цялото семейство тръгва за Варна. Не за почивка, идват по работа.


Денят бил един от най-горещите през онова лято, но четиримата не стигнали до морето. Черната KIA на Страхил спряла на паркинга пред мол "Варна". Търговският център се намира на едно от най-непривлекателните места в града – край входната магистрала от София, недалеч от ромското гето "Максуда", близо до гробището... Въпреки това Гергана е впечатлена.


- Когато видях Варна... направо онемях! - усмихва се тя. Мислех си, че е някакъв малък град. Не очаквах да е толкова красиво.


- Мюнхен не е ли по-голям? - питам я аз.


- Какво съм видяла от Мюнхен аз - клати глава Гергана и затваря очите си задълго.


На паркинга пред мол "Варна" Страхил имал среща с професионален фотограф, който трябвало да направи еротична фотосесия на Гергана и Сияна.


- Когато човекът дойде, Страхил го отведе настрани. Говориха нещо, пазариха се май. После забелязах, че фотографът ме гледа втренчено. Приближи, за да ме види по-добре, и каза: "Нея няма да я снимам. За жената ще се разберем, но момичето – не! В никакъв случай!"


Макар че е вече почти на 19 години, Гергана има детско лице. И е много красива - с дълбоки тъмни очи и големи трапчинки в двата края на устните.


- Уплаши се нещо. Сторих му се малка ли...и аз не знам, казва тя. Но Страхил пак побесня. Когато Сияна тръгна с фотографа за снимките, останахме сами. И тогава ми вика: "Имай късмет да кажеш на някого за всичко, дето го чуваш тук. Ще ти затваря очите завинаги! Ще ти дам една Варна, няма да я видиш никога повече!"


После Страхил разходил Гергана из мола. Не за друго, а за да не остава сама, докато той си купи уреди за фитнес. А когато Сияна се върнала, всички заедно поели обратно към Ботевград.


- Заради жегата, но и от пътя бяхме убити от умора, разказва Гергана. Прибрахме се привечер и макар че не беше време за спане, Страхил и жена му легнаха да дремнат. Не знам защо, но точно тогава събрах сили. Живеехме на първия етаж, а прозорците бяха отворени заради задухата. Явно не са се страхували, че ще избягам, защото беше високо.


Въпреки това Гергана скача от прозореца.


- Нямаше начин - казва тя. Можеше да се пребия, но реших да опитам. Ако не го бях направила, щеше да ме пребие Страхил – все едно ми беше.


На един дъх момичето дотичало до първия полицейски патрул. Разказала всичко, а после я отвели в полицейското управление, защото вече била обявена за издирване. Започнали да я търсят веднага след като напуснала дома през септември 2011 г.


Същата нощ полицаите завели момичето до апартамента на Страхил, за да го разпознае, преди да го арестуват.


- Такъв артист беше, казва Гергана и слага ръка на устата си сякаш от почуда. Когато ме видя, първата му работа беше да ми се скара: "Къде ходиш, бе момиче, вика, цял ден те търся, притесних се за теб. Да не би да е станало нещо лошо?" После дори се опита да благодари на полицаите, че са ме довели обратно, защото се тревожел за мен. А те го видяха такъв як, голям... И сигурно затова не му повярваха.


По същия сценарий


По време на съдебният процес срещу Страхил като свидетел се явила и жена му Сияна. Разследването установило, че няколко години преди да отвлече Гергана, той действително е извършил убийство. Жертвата му била "наета" като детегледачка от социален дом в страната по същия сценарий. Един ден Страхил счупил врата й, защото му откраднала пари. Искала да избяга, за да се прибере в България.- Всички имена в този текст са измислени.


- Документалният разказ на Гергана е публикуван след сериозна стилистична редакция. Тя е прекарала 11 години в социален дом и въпреки че е преминала целия курс на училищна подготовка в държавното учреждение, днес продължава да говори зле български.


- До този момент не са известни подробности за съдбата на "второстепенните" герои в тази история - Сияна, "човекът" на Страхил от Мюнхен, жената, която урежда документи, и фотографа от Варна.


- Сега майката на Гергана живее някъде край София с новото си семейство. След като оставила седемгодишната Гергана в дома за деца, лишени от родителски грижи, не я посетила нито веднъж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Егоистично, вълче общество въведе робски капитализъм и ологархия!Следват въпросите:
  Кой плати и плаща цената на пазарната икономика и нас?
  Каква точно пазарна икономика правим и защо е толкова неуспешна за толкова голям брой хора? Защо у нас, както в Африка пазарната икономика не сработи? Има ли корупция? Има ли правосъдие? Кое го има и кое го няма? Кой има интерес от това!
  Милиони българи бяха и са принудени да си търсят какво ли не препитание по света, казвам препитание, а не работа, защото много от тях не работят работа, а се препитават!
  И върхът на наглостта е след като обикновения човек плаща цената на пазарната икономика в България, обществените ресурси да се изразходват толкова корупционно и в полза на определени играчи! На тоя фон ВЕИ-тата и узаконеният грабежът от обществото става още по-неморален! Но те са анонимни! Точно колкото и жертвите на трудова и сексуална експолатация! Защото така е най-лесно за болните съвести на олигарските, политиците, че и на цялото незаинтересовано общество! Егоистично, вълче общество въведе робски капитализъм и ологархия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на mindlock
  mindlock
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да принтираме по едно топче от тези статии и да ги разлепим из детските домове и училищата, а?

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Благодаря на Дневник, че чрез информираност се опитва да се бори с проблема! Но ако сме разумни, трябва да се запитаме:
  Кои са причините? По правилен път ли вървяхме цели 24 години? И нима този път с толкова много корупция, липса на законност и олигархия би могъл да доведе до нещо друго освен превръщането на милиони българи в роби-безотечественици! Които си търсят какво да е препитание по света!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Ужасна история (и още по-ужасна, защото е истинска)! Ето затова също -- #ДАНСwithme всеки ден, протест на площада, до дупка!

  Защото стигнахме дотам беззаконието да е норма, мафията да си има държава, трафикът на хора и насилствената проституция да са нещо "нормално", а парите от мафията да финансират... правилно, "марионетните" правителства, които доведоха България до пълен крах! Време е да има промени, време е да спрем! Време е да се роди едно гражданско общество! Време е законът да започне да върховенства, а не мафията да купува и продава политици "на кило"!

  Все отнякъде трябва да се започне...

 5. 5 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1211 Гневно

  Първото нещо което напира в мен е възмущението от този Сводник. Това момиче като е разбрало за какво става въпрос не е ли намерило сили да избяга по рано?

 6. 6 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ужасна история. И най лошото е че подобни типове се чувстват безнаказани и може би с право.

 7. 7 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Една фондация и бивш английски преподавател по готварство реализират в момента успешен проект за кафене със здравосовни закуски, хляб итн във Видин. Работещите в кухнята и кафето са младежи, навършили 18 години, от дом за изоставени или деца без родители в Ново село. Така се дава шанс на тези деца да стартират по различен път живота си, а не да станат проститутки или крадци. Държавата, в това число и другаря Миков(депутат от региона повече от две десетилетия), искам да ми кажат какво са направили по тази тема за 23 години преход!

  malart.blog.bg
 8. 8 Профил на kroki1
  kroki1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote]"Гергана остава в Мюнхен от септември 2011г. до февруари 2014г[/quote] хм?

  Горкото момиче... Сигурно ще има кошмари цял живот. Дано се намери някой бизнес да й протегне ръка за нормална работа...

 9. 9 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "malart":

  Не мисля, че това ще помогне някак.
  Проблема на всичките тези деца е, че никой не ги подготвя за живота. Няма как да си израснал в саксия и да те пуснат в живота и да се справиш.
  Никакъв шанс.

  Жената е покана за щастие
 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#1:"~песимист с бедна фантазия"]Защо у нас, както в Африка пазарната икономика не сработи?[/quote]
  Защо да не е сработила? У нас, както и в Африка никой няма полза да се изгради силно общество и модерна правова и социална държава.
  В случая пазарната икономика е по-скоро средство за постигане на цели на международната политическа конюнктура, отколкото самостоятелна причина за реалността към днешна дата. Случващото се и в съседните държави показва, че на Балканите успешно се използват всякакви причини - военни, етнически или икономически за стимулиране на повсеместен хаос и бедност.
  Не на последно място Комунизмът успя да създаде прекършено общество, което може да търпи почти всичко.
  Когато обществото и държавата успее да си възвърне Християнския дух и ценности, ще имаме повече шанс за успех.
  Дай Боже!

 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Тъжна работа, поредната индобългарска история. Далаверата е огромна и вече се изхитряват да си напазаруват полицаи и служители по посолствата (пълно е с мошеници там).

 12. 12 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Неутрално

  С риск да не харесате това, което ще кажа, но множество българки имат манталитета на проститутки. Искат да имат пари, а са мързеливи и се правят на много умни. Желаят по гръб, евро да им тече в банковата сметка. Тъжно ми е да го кажа, но понякога, си го търсят. Това твърдение е базирано на лични наблюдения, дефакто имам емпирични данни, както не влагам грам лична емоция. А имам такава.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 13. 13 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Рано или късно, онази сила свиша, в която всеки вярва или не, независимо как я нарича, раздава това което си заслужил, лично за героя - Страхил и стотиците като него голяма вина имаме всички ние, с нихилизмът озлобението, завистта си, а истината е, че не сме лош народ, но това в което сме превърнали е страшно. Супер комплексирана нация, без грам основание според мен, гонеща нещо супер имагинерно, и не осъзнаваща голямата заплаха за своето съществуване. Благодаря на всички - анти българи за това, и рано или късно както Лилов, лека му пръст, в едно интервю преди година две, спомена, направиха се много грешки, които сега и в бъдеще, ще се осещат. голямата част тези хора, ще остареят сами, и няма да има кои да ги погледне, както сега се случва с много от обикновенните хора, сега си мислят "абе ние тука да изкараме...", но парите придобити по лесен начин бързо свършват и тогава!!! Тъжно е, но това е картинката освен ако не се случи чудо. Едно българско чудо.

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 14. 14 Профил на kvintesenciq
  kvintesenciq
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Потресаваща история, за жалост не единствена и не от днес. Не само, че не ги подготвят за живота, но не получават и достатъчно добро образование(тя цялата ни образователна система куца), не се поема никаква отговорност за случващото се с тях след излизането от дома.
  През юни гледах една постановка("Медея майка ми", която е именно на тази тематика и представя как се развива живота на израсналите в подобни домове, много тежка и силна постановка, която поставя много въпроси - не само за живота след дома, а и за този вътре!

  "Success is not final. Failure is not fatal. The courage to continue is what counts." - Sir Winston Churchill
 15. 15 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Разстроено

  [quote#9:"bgpainter"]Не мисля, че това ще помогне някак.
  Проблема на всичките тези деца е, че никой не ги подготвя за живота. Няма как да си израснал в саксия и да те пуснат в живота и да се справиш.
  Никакъв шанс. [/quote]


  За съжаление напълно е вярно !
  Самата жертва го признава неволно : "- Бях вече пълнолетна, а и с възпитателите не се разбирахме много, карахме се непрекъснато, казва тя. Освен това предложението беше супер! Мислих цяла седмица и накрая реших да избягам. Каквото и да ми струва."

  Затова и децата от тези домове често стават жертви на насилие, на трафик и т.н.
  В нашия квартал има защитено жилище, в което живеят младежи над 18 години, които преди това са били в домове за деца, лишени от родителски грижи. Виждам ги когато ходят по магазините и пазаруват ! Просто е трогателно, тези момчета разсъждават така наивно, като 10-годишни деца ! Те не са с умствени увреждания, съвсем нормални са, но просто са напълно неподготвени за живота

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "~песимист с бедна фантазия":

  Кое и е неуспешното на пазарната икономика у нас?

 17. 17 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "- Документалният разказ на Гергана е публикуван след сериозна стилистична редакция. Тя е прекарала 11 години в социален дом и въпреки че е преминала целия курс на училищна подготовка в държавното учреждение, днес продължава да говори зле български."

  Значи ли това, че и Страхил е циганин? Нали е следял какво си говорят Гергана и брат й. Да им имам и разследването, щом от осъден за убийство не са успели да изкопчат имената на останалите по веригата.

 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Често се появяват подобни истории, а аз все се питам, а от къде се взимат тези "клиенти"? Що за изроди са и те? Що за идиот би спрял на магистралата... и би платил за съмнителното удоволствие?...

 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Наистина страховита история, една от многото.... Миналата година следих рубриката в "Дневник" по темата. Чудя се дали има напредък в борбата с трафика на хора, или корупцията е все тъй мощно подло оръжие срещу справедливостта? За сутеньорите е ясно, че са говеда. Корумпираните служители в полиция, посолства и всякакви отговорни институции са не по - малки престъпници, загубили всичко човешко у себе си заради някоя и друга хилядарка!

 20. 20 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Посмали малко... "Гергана остава в Мюнхен от септември 2011 г. до февруари 2014 г. " сега сме 2013 г.

  Иначе , да има смисъл да се знае и да не се позволява повече да се случва и ++++ за #2 mindlock

 21. 21 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този човек имаше много връзки - уреждаше документите на всички ни с някаква жена. В посолството ли, в консулство ли казваха, че работи, не знам...
  ------------
  Тук трябва да бъде доразследвано. Ако може "Дневник" да вземат снимки от МВнР на служителите в консулството в Мюнхен (в този период) и да ги покажат на "Гергана". В случай че разпознае някого или има замесени в тази история могат да излезнат интересни неща.

  Fortuna favet fortibus.
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Фериботът Видин - Калафат, после - Румъния, Унгария, Чехия...
  - Пристигнахме в Мюнхен
  ===================================
  Защо за Мюнхен някой ще пътува през Румъния и после пък след Унгария - през Чехия. Колкото маршрута е достоверен, толкова и историята.

 23. 23 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  http://nervousshark.wordpress.com/2013/07/31/zashtoto-sme-svodnici-i-trafikanti-na-hora/

  С парите от тези ужас и нещастие се хранят доста силни на деня.

 24. 24 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#22] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Историята е абсолютно достоверна и аз съм този, който гарантира за това.

 25. 25 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Потресаваща история,робство в 21 век...

 26. 26 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Наистина какви изроди са тези клиенти ,които виждат следи от побой и се съгласяват да взимат момичета..ами ако няма търсене няма да има и предлагане..

 27. 27 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Служителите в дома били неспокойни. Не харесали мъжа и няколко пъти предупредили Гергана да внимава. Казали й, че не искат да заминава, въпреки, че е вече на 18 години. Тя не ги послушала.

  И така братчеди, след това ще се окажат задължително виновни, международното положение и лошият капитализъм, нищо че професията е стара, като света. От една страна казваме, че при гражданското общество, гражданинът е отговорен за обществото, а от друга - искаме обществото да е отговорно за индивидуалните грешки на всяка куха лейка. Кое от двете?

  /не се чете/
 28. 28 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "vestonosec":Наистина какви изроди са тези клиенти ,които виждат следи от побой и се съгласяват да взимат момичета..

  Братчед, защо си мислиш, че клиентът ще започне да я разглежда под лупа, особено в началото, когато му се чука, та две не вижда? По-вероятно е да са забелязвали, след това.

  "ами ако няма търсене няма да има и предлагане.."
  Братчед, ако нямаше търсене от страна на бащите ни, нямаше да има и предлагане, от страна на майките ни и със сигурност тогава, човечеството не би съществувало. Бог е помислил за всичко и затова е създал, както търсенето, така и предлагането.

  /не се чете/
 29. 29 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Те хубаво са я предупредили да не заминава, но оттам нататък няма никакъв механизъм да се следи къде отива този човек, няма начин да се свърже с никого, никой не го търси.

  След като децата от домове са застрашени от трафик, защо няма кой да следи да не изчезват по този начин?

 30. 30 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "lil_alex":

  Защото родната полиция сега ни пази....

 31. 31 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Добре де, наистина не вдявам - първо какви толкова документи има "да се оправят" в Германия? Второ - полицаи в Мюник не е да няма, ако някой е отвлечен - да се обърне към полицията, оттам - самите немци ще намерят начин да я върнат в България.
  Нещо ми изглежда хем искам да съм в Германия, хем явно не знам немски, хем съм отвлечена, хем не бягам от тези, дето са ме отвлекли, хем искам помощ, хем нищо не правя, хем пищиме срещу сутеньора, хем не завеждаме никакви искове срещу него - за склоняване към проституция примерно. Защото "няма смисъл и никой няма да ми помогне". Е...е!

 32. 32 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "sib":

  Извинявай, но не си прав. Отиваш в държава, чиито език не знаеш. Пребиват те. Отиваш при клиент какво да му кажеш не не искам. Пребиха ме, насилвт ме да проституирам. А и мъжете които са склони да си платят за такава услуга считаш ли че им пука за съдбата на момичатат, с които са.

 33. 33 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Мисля, че трябва много патерналистична политика спрямо потенциалните жертви на трафик. Колкото и свобода да има, за някои групи да е много трудно да излизат от страната. Ако е от дом, да има режим на подписване. Губиш свобода, но печелиш известна сигурност.

 34. 34 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Поздравления за "Дневник". Бъдете упорити! Резултатите от труда Ви не могат да бъдат бързи.
  Ако няма подобна гласност, за обществото жертвите на трафик на хора винаги ще си останат невидими или в "най-добрия" случай - "те сами са си виновни"

 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#33:"lil_alex"] Губиш свобода, но печелиш известна сигурност.[/quote]

  Та какво викаш братчед, правим кръгом и ходом марш към 1989-та година.

  /не се чете/
 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Може би още в училището трябва да предупреждават младите момичета за възможните опасности ако се доверят на непознати или им бъде обещана работа в чужбина. Да им се повтаря, че (не дай Боже) да се озоват в подобна ситуация да избягат и да търсят полицията, независимо, че не знаят езика. Във всяка държава ще им намерят преводач, ще ги настанят в центрове за защита и ще им помогнат да се завърнат в България.

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Не задължително. Доста свободни общества въвеждат патерналистични политики на парче, ако се налага. Това не е същото като тоталитарно, защото все пак се прави с уважение към индивида. Все пак повечето от домовете не си стягат багажа за Харвард.

  Не мисля, че затворените граници преди '89та бяха патерналистични.

  Замисли се и ще откриеш разлика.

 38. 38 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 447 Весело

  До 12-да Ви допълня-впечатляваща е и мъжествеността на българските съпрузи в лицето на този Страхил. Уверявам Ви, че и в чужбина често са изказвали пред мен учудването си от феномена български мъж.

 39. 39 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "sib":

  Много точен анализ. С риск да бъда обвинен в коравосърдечие ще добавя, че не изключвам варианта девойката да се е ошлайфала и да е решила, отсега да работи за своя сметка, без да я "подяжда" сводника. Познавам няколко момичета от бранша и обикновено по-оправните от тях си бръмчат самосиндикално. Казвали са ми, че номерът с "мене ме принудиха", вършел доста добра работа, пред полицията извън България. Всички сдружения в тяхна защита, обикновено се оказват хранилки с обществени средства, за работещите в тях. Както и да се заработи някой и друг хонорар в медиите, от статийка на тази тема. Не виждам с какво, последните изброени са по-добри от сводниците, които също изкарват пари за тяхна сметка.

  /не се чете/
 40. 40 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разказала всичко, а после я отвели в полицейското управление, защото вече била обявена за издирване. Започнали да я търсят веднага след като напуснала дома през септември 2011 г.

  Не мога да разбера как е минала границата 2 пъти, след като е била обявена за издирване?

 41. 41 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#22] от "Каишков - Гласът на Америка":

  То е същото като да отидеш в някое село и да кажеш на една бабичка(никога не излизала от него, селото), че ще я заведеш в Лондон на хубав живот(като по телевизора), но преди това ще минете през Москва защото ви е по път.

  Москва, Лондон... дали според теб и говорят нещо географски най-малкото?

  Жената е покана за щастие
 42. 42 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#40:"greenenergy"]Не мога да разбера как е минала границата 2 пъти, след като е била обявена за издирване? [/quote]

  Ми има шанс. Примерно на границата Гърция-България можеш да минеш без дори да си покажеш личната карта. Като видят кола с българска регистрация, направо пускат

  Порусначен народ- слаба държава
 43. 43 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#40] от "greenenergy": годината е 2013 и отдавна сме в ЕС

  ум море, глава шамандура
 44. 44 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  [quote#22:"Каишков - Гласът на Америка"]Защо за Мюнхен някой ще пътува през Румъния и после пък след Унгария - през Чехия. Колкото маршрута е достоверен, толкова и историята.[/quote]
  Да се сещаш, че тоя път е заради граничния контрол? Нали не смяташ, че с лична карта(През Сърбия ще да е бил нужен паспорт по онова време, а дете от дом как да има такъв?) ще се мине лесно по прекия път или в нормални страни, в които по-малко се искат подкупи на митницата? Сутеньорът едва ли е искал някой митничар или полицай да разпитва Гергана(Едва ли това е името й.) къде отиват и какво смятат да правят там.

  КАНАЛ ЗА КОНТРАБАНДА ИЛИ ТРАФИК НА ХОРА НЕ МИНАВА НИКОГА ПО НАЙ-КРАТКИЯ ИЛИ ЛОГИЧЕН ПЪТ, иначе досега всички Страхиловци и покровителите им да са по затворите, като говорим не само за случая с българите- има сериозен трафик и на румънки, рускини.

 45. 45 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "say 10q":

  Има голяма разлика между ЕС и Шенген. Все още са длъжни да проверяват документи както при влизане, така и при излизане.

 46. 46 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#33] от "lil_alex":

  а защо да не легализират такъв тип труд. Ако е легално да го практикуваш поне сутениорте отпадат от веригата.

 47. 47 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  [quote#29:"lil_alex"]След като децата от домове са застрашени от трафик, защо няма кой да следи да не изчезват по този начин?[/quote]
  Защото на 18 са вече пълнолетни граждани и има Конституция, в която правото на личен живот е обявено за неприкосновено! Институция не може да кара човек да се разписва, ако не е пуснат предсрочно затворник, т.е. човек с отнети права, не може да го следи къде какво прави, няма право да му пречи да изпълнява личните си решения как да живее.

  Проблемът не е в липсата на контрол над живота на излезлите от домове или проблемни семейства. Проблемите са два:

  - Безхаберието на персонала в домовете, както и остарялата система на възпитание там, водят до липса на израстване в децата- на по 20-30 чакат да им се даде, наивни са, не знаят цената на труда и дали даже, че трябва да се работи. Съответно са първи на опашката за дребна престъпност или проституция, като просто нямат идея с какво друго могат да изкарат за един хляб. Има и изключения, но адски малко за съжаление. Защитен дом след сиропиталището как ли помага, ако чакаш храна и покрив да ти се дават? Ще отидеш да носиш тухли?

  - Корупция и даже схеми с пряко участие на администрация, политици, полиция. Ако имаше годишно по 2-3 Страхиловци в затвора, трафикантите щяха да са 100 пъти по-малко от страх да не лежат по 20-30г не само за сводничество(То това е само да си сводник на доброволно решила да проституира жена всъщност по закон.), но и за отвличане(бая по-тежка присъда), нанасяне на тежки телесни повреди с цел изнудване, участие в организирана престъпна група и т.н. Чиновникът от консулството в Мюнхен дали е разследван? Да познаем ли от един път?

  НЕ ТРЯБВА НИКОГА ЗАРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ И КОРУПЦИЯ В ТЯХ ДА СЕ ИСКА НАРУШАВАНЕ НА ПРАВА И СВОБОДИ НА ГРАЖДАНИТЕ С ЦЕЛ ИЗБЯГВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ! Днес ще се откажем от правата на израстналите в домове, ще ги караме да живеят като престъпници под постоянен контрол от районното, утре ще се наложи да се поиска същото за нас, защото 1 на 100 от нас върши престъпление и подкупва полицаи да не го пипат, та трябва всички да бъдем следени дали не искаме да престъпим закона.

 48. 48 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  [quote#46:"joan12"]а защо да не легализират такъв тип труд. Ако е легално да го практикуваш поне сутениорте отпадат от веригата.[/quote]
  Не е нелегално, ако питаш. Само сутеньорството е извън закона, има даже патентен данък за компаньонки. Няма официални публични домове с трудови договори в тях, което би било да е напълно легалилизирано. Принципно без сводник проститутка би станала една на десет жени, които днес проституират, сигурно. Важният въпрос е защо сводниците не са по затворите и защо полицаите пазят проститутките им- патрулката спира на 5-10м от момичетата и ги пази като полицаите да са бичетата, дето трябва да пазят от пияни, някой да не изнасили и т.н..

 49. 49 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#22] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ми девойката вероятно няма международен паспорт, та през Сърбия трудно биха минали...

 50. 50 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Същата трагедия като в предишната статия.
  Докато държавата не започне да прилага законите си, тези нещастни същества са обречени.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 51 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вместо да оправяте силната държава, лошите закони, калпавата администрация, виновните роми и гадната икономика на прехода, вземете направете нещо друго. Нещо постижимо. Нещо мъничко. Като например да осиновите дете.

 52. 52 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ужасна история! За съжаление жертвите попаднали в мрежите за трафик на хора са една огромна цифра. И всеки един от тях вероятно може да разкаже подобни потресаващи истории. Проблемът засяга цялото общество, а не само станалите пряка жертва, тъй като последиците касаят не само техните близките, но и засягат цели социални групи. Трафикът на хора е много остър проблем и заслужава да бъде ежедневно във фокуса на общественото внимание. Една кампания срещу трафика на хора - http://www.a21.bg/

 53. 53 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#50:"Jessika"]Докато държавата не започне да прилага законите си, тези нещастни същества са обречени. [/quote]
  Този проблем не е само български. Нужни са усилията на всички държави засегнати от трафика на хора.

 54. 54 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1181 Гневно  [quote#26:"vestonosec"]Наистина какви изроди са тези клиенти ,които виждат следи от побой и се съгласяват [/quote]
  И наемащите здрави проститутки са изроди.Тях трябва да вкарват по затворите,а не сутеньорите.

 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#24] от "Спас Спасов":
  А каква присъда е получил.
  Защо не се публикуват снимките на такива изроди.Ако някой ден излезе на свобода/ако изобщо е в затвора/ няма да се бави и един ден да затрие пак някого.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#56] от "ajsaider":
  Това ти ли си...безстаршни "Страхилчо"?!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на ajsaider
  ajsaider
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#57:"raining"]Това ти ли си...безстаршни "Страхилчо"?!!! [/quote]
  а защо реши,че съм аз ...
  Говори ти го Малка Звездица?
  Не, просто съм Български Мъж.. и тъпоумните българоженски обобщения невероятно много ме подразниха ..
  То бива , бива простотия .. та така е българската жена - тъпа ..ей я историята по-горе, ей ви ги коментарите ...

 59. 59 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 928 Неутрално

  @Атанас, принципно е така, но на практика?

  Сигурна съм, че дори отглеждани в семейства 18-годишни могат да попаднат под чуждо влияние, и да станат жертва на недоброжелателни манипулатори. В такъв случай семейството следи, разбира се.

  А кой да следи за децата от домовете?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK