Вигенин заподозря, че по темата с ветото президентът е воден от его и лични амбиции

Кристиян Вигенин

© Георги Кожухаров

Кристиян ВигенинМинистърът на външните работи Кристиан Вигенин очаква президентът Росен Плевнелиев  да наложи вето върху актуализацията на бюджета. Според него това е неправилен ход и държавата не може да става заложник на лични амбиции и на егото на един политик. Вигенин коментира очакваното днес налагане на вето върху закона в интервю за БНТ. 


При евентуално вето разделителните линии между президента и правителството, а и вътре в обществото ще се засилят, прогнозира той.


"Трябва да се подадат сигнали - положителни сигнали, и към обществото, и положителни сигнали към правителството, към парламента, които да бъдат върнати след това. Ако президентът не работи в тази посока, няма кой друг да го направи. Негова е отговорността да гарантира, че ще има поне минимум съгласие по най-важните въпроси и смятам, че в неговите задължения е да осигури поне минимален комфорт правителството да изпълнява своята политика", каза външният министър. 
Това правителство иска да води различна политика, президентът се мъчи да върне страната към политиката на Симеон Дянков, повтори Вигенин тезата от вчера на лидера на БСП Сергей Станишев.


Външният министър не изключи възможността евентуалното вето да не бъде преодоляно при прегласуването в Народното събрание. "Ще трябва да се работи по бюджета на Дянков - с минимални резерви на държавата, които не гомогат да поемат външни шокове, да не се разплатим с бизнеса и да не се осъществят социалните програми", каза външният министър.


Вигенин посочи, че като министър няма съществени различия с държавния глава по външната политика, но "ако тази нарастваща пропаст (бел. ред. между президентската институция и правителството) продължи да се разширява, ще се отрази и на мен като външен министър, и на президента като човек, който представлява България в чужбина", каза Вигенин. 


"Конфронтацията между отделните власти не може да продължи, а и не е донесла досега добро на България. Който я е участвал в подобна конфронтация, е напускал с поражения театъра на бойните действия", посочи той.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK