Президентът върна в парламента актуализацията на бюджета (допълнена)

Президентът Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Президентът Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание актуализацията на държавния бюджет за 2013 г.


Държавният глава подчерта, че одобрява заложения от кабинета социален пакет от 40 млн.лв за подпомагане на най-уязвимите граждани, но смята за преждевременно и неамбициозно изменението на приходната част и вижда много неясноти около поисканите от правителството разходи, включително около възможността за емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв.


Решението му идва на фона на силен натиск в последните дни от страна на управляващите партии БСП и ДПС, които обявиха, че евентуално връщане на актуализацията ще забави сериозно социалните плащания към хората с най-ниски доходи. Преди дни парламентарният шеф Михаил Миков обяви, че дори при налагане на вето, парламентът няма да бъде свикван извънредно през лятната си ваканция за повторно гласуване по текстовете. 
Днес подписах указ, с който връщам за  повторно разглеждане някои текстове от закона за актуализацията, обяви президентът на специална пресконференция. Той посочи неколкократно, че връща частично закона, тъй като има текстове, с които е напълно съгласен (вижте пълния текст на мотивите)


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 3356 гласа

  1. Да, аргументите му са състоятелни (49.73%)
  2. Да, не е редно кабинетът да не обясни как ще харчи толкова пари (34.59%)
  3. Не, това ще забави помощта за най-уязвимите (1.16%)
  4. Не, мотивите му са чисто политически (13.29%)
  5. Друго (0.54%)
  6. Не мога да преценя (0.69%)

Подкрепям заложеното завишаване на средства, с които държавата увеличава помощите за деца с увреждания, даже смятам, че те трябва да са по-големи, но не приемам спекулирането с гражданите в тежко материално и социално положение. Не приемам да се спекулира, защото социалният пакет е една много малка част от предвидените разходи. Искаме да знаем повече за предвидения дълг, заяви Плевнелиев.


Държавният глава упрекна управляващите, че в частта "Разходи" липсва прозрачност и аргументи, защитени с цифри и записани в закона. "Коригира се само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи тези пари за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще отидат средствата", смята президентът. 

Добави, че не вижда нищо сложно в това Министерство на финансите да обяви колко се дължи за ДДС и тези суми да се предвидят в бюджета на ведомството, защото  в противен случай "натрупването на стотици милиони в резерв за непредвидени разходи буди съмнение".


Той заяви, че подкрепя тезата държавата да се разплаща с бизнеса навреме - един от основните аргументи на социалистите и ДПС за актуализирането на бюджета, но посочи, че общините дължат много повече, отколкото държавата. "Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се парламентът да разпише конкретно кой орган колко дължи", каза Росен Плевнелиев. 


По думите му в актуализацията няма сериозна заявка за политики и реформи, свързани с конкурентоспособността на икономиката, а това е основен проблем, тъй като за излизане от кризата е нужно да расте икономиката, а не разходите. 


Финансирането на текущи разходи чрез кредит е пагубно


"Не съм против вземането на дълг - вземете не един, а 2 млрд. лв, ако искате, но съм против, ако той се използва не за генериране на икономически растеж и създаване на нови работни места, а за финансиране само на текущи разходи", каза президентът и допълни: "Вярвам, че финансирането на текущи разходи чрез кредит е пагубно". 


Аргументите ми са принципни, а не плод на политически заигравания, декларира той и допълни, че се придържа стриктно към конституционните си правомощия. През последните седмици чух много въпроси и обвинения. На всички тях конституцията е дала много ясен отговор - че президентът има право да налага вето по всички закони не само при противоречие с основния закон, а и по целесъобразност, заяви Плевнелиев. 


Държавният глава подчерта, че възнамерява да отстоява правомощието си да връща за ново обсъждане всеки закон, към който има възражения. В момента тече кампания по очерняне и делегитимиране на президента, но аз няма да отстъпя, Ще понеса всичко това в името на хората, в името на активното гражданско общество, което има правото да бъде информирано, когато се харчат държавните милиарди, каза той.


Плевнелиев отвърна и на обвиненията на депутати от левицата, че досега никой президент не си е позволявал да наложи вето над закона за бюджета, като припомни, че предшественикът му Желю Желев го е правил.


Какво следва


Ако парламентът наистина не прекъсва лятната си отпуска, но след това реши да прокара текстовете максимално бързо, това е вероятно да стане до 15 септември. После президентът има нови 7 дни от получаването на текстовете, за да подпише указа, тоест 22 септември. Парламентарната практика показва, че понякога парламентът действа и по-стегнато. 


Основният закон определя, че ветото се преодолява с мнозинство повече от половината от всички народни представители - т.е. със 121 гласа.Одобрената от парламента бюджетна актуализация предвижда планираният дефицит да се увеличи с 500 млн. лв. до общо 1.7 млрд. лв., или 2% от БВП. С нея на кабинета се дава право да емитира до 1 млрд. лв. нов заем. Близо 200 млн. лв. ще се заделят в специалния резерв за непредвидени и неотложни разходи, откъдето правителството ще разплаща задължения, поети от предишни правителства, без да са били финансово обезпечени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK