БСП иска извънредно заседание на парламента за ветото на актуализацията на бюджета

Антон Кутев БСП

© Юлия Лазарова

Антон Кутев БСПБСП ще започне преговори и ще свика извънредно заседание на Народното събрание заради ветото на президента, съобщи секретарят на БСП Антон Кутев.


Ветото на президента беше очаквано и не ни изненада, каза Кутев. Постави под съмнение мотивите му. Не може да приемем обвиненията на непрозрачност или липса на диалог.


"Ако президентът е проспал бюджетната процедура, в нея бяха заложени възможностите да се комуникира. Имаше становище и на синдикатите, и на работодателските организации и те подкрепиха актуализацията", каза Кутев.
След срещата на министъра на финансите Петър Чобанов с президента огромните въпроси, които си задава президентът след това, за нас са липса на експертен потенциал или злонамерен прочит, коментира Кутев.


Според БСП ветото на президента означавало политически опити той да се намеси в бюджета, без това да е в правомощията му.


Разпределението на средствата е в три направления – разплащане с бизнеса, социално плащане и подкрепа за фискалния резерв. Не смятаме тази намеса на президента за добра демократическа практика, въпреки това БСП и правителството ще започнем серия от преговори наново с всички заинтересовани страни за актуализацията на бюджета, като работодателски организации, майки, тютюнопроизводители, хора с увреждания, хора, които употребяват ваучери, каза още Кутев.


Не мога да кажа дали президентът взема решенията си под диктовка, но определено - от кръгове, които търсят политически реванш. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП), цитирана от БГНЕС.


Налагането на ветото върху бюджета е едно от действията да се саботира това парламентарно мнозинство и това правителство, които работят за хората, добави Манолова. Според нея, ако някой е имал изобщо съмнения дали президентът ще бъде докрай пристрастен, след ветото вече няма такива основания.


Държавният глававзе страна, а налагането на ветото върху бюджета е недопустима намеса в действията на изпълнителната власт без никакви сериозни аргументи, смята Манолова. Продължава политиката му за атаки срещу кабинета и за разделяне на обществото, защото част от хората, от най-уязвимите групи, имат нужда от средства, работниците - от ваучери, първокласниците и техните семейства - от допълнителна помощ и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK