Депутатите ще заседават извънредно на 30 август заради ветото

Депутатите ще заседават извънредно на 30 август заради ветото

© Анелия НиколоваПо-малко от час след като от централата на БСП обявиха, че ще поискат извънредно заседание на излезлия във ваканция парламент, за да се обсъди върнатия закон, с който се актуализира бюджетът за тази година, председателят на парламента Михаил Миков обяви, че ще свика извънредно заседание на Народното събрание на 30 август, петък, от 10.00 часа.


Това съобщиха от пресслужбата на парламента.


Досега няколко пъти Миков коментира, че няма да прекъсва по такъв повод ваканцията на депутатите. Със свое решение от 31 юли депутатите решиха ваканцията им да е 5 до 31 август включително.
В дневния ред на заседанието в края на август има само една точка - ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г.


"Преди два дни заявих, че няма да използвам правото си по чл. 78, т.1 от конституцията за свикване на заседание на Народното събрание, защото се надявах, че всички държавни институции ще изпълнят отговорно ролята, която им е поверила конституцията, и в този смисъл ще оправдаят общественото доверие, с което са облечени. Днес обаче президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.", коментира Миков в писмено изявление.


Той допълва, че се е запознал и с позицията на министър-председателя за ползите от едно повторно обществено обсъждане на въпросите около този закон със заинтересованите.


"Отчитайки тежестта на аргументите на президента и на министър-председателя и интереса на българското общество, както и нагласата в повечето политически партии и парламентарни групи, считам, че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища. С оглед на казаното приканвам народните представители и парламентарните групи да подготвят позициите си в следващите седмици за ново обсъждане на закона", заявява Миков. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK