Трафик на хора: "Върви си, ако можеш!" - историята на Теди

Илюстративна снимка - проститутки от Дунав мост

© Юлия Лазарова

Илюстративна снимка - проститутки от Дунав мост



Националната комисия за борба с трафика на хора започна годишната си кампания за превенция. През март 2012 "Дневник" публикува специална поредица за трафика на хора, която включваше и няколко разказа на жертви. С нея се опитахме да разкажем истината за пораженията, които трафикът нанася върху психиката и живота на жертвите, да насочим внимание към проблема.  
В поредицата през тази седмица събрахме истории, интервю и статистика. 
Четете всеки ден в специалната тема "Трафик на хора"
Досега публикувахме историите на Мария и на Гергана. Днес ви предлагаме третата от тази поредица - историята на Теди.


За последните четиринадесет месеца от живота си Теди разказва набързо. Нарочно пропуска детайлите и все иска да стигне до края на историята - там се чувства в безопасност. Приела е за неизбежно всичко, което се е случило в живота й досега. Затова в преразказана си версия той звучи като като конспект. Като хроника без емоции.


- Как се преживява всичко това - питам, когато разговорът ни привършва.




- Не знам... - вдига рамене тя.


Както във всички подобни истории...


Теди се запознала с Иван в едно кафене. В Хасково. Пътувала дотам често "на разходка и на пазар".


- Дойде при мен, здравей – здрасти! Беше симпатично момче, разказва тя. Седна, говорихме дълго. После се виждахме често, станахме близки, приятели. Ама не бяхме гаджета, набързо добавя тя, с тон, който звучи по-скоро като оправдание. Тогава още не знаех, че е женен, че жена му работи някъде по Германия...


За около месец през февруари или март миналата година Теди отишла на гости при сестра си в Пловдив. Там се запознала с друго момче - Георги.


- Дълго време преди това си бяхме писали в интернет, казва тя. Знаехме разни неща един за друг, но не се бяхме се виждали. Предложи ми да се срещнем, аз казах "добре" и... така.


Георги също бил симпатичен и мил. Затова двамата с Теди заживели заедно. После тя разбрала, че е зет на Иван, но и до днес продължава да твърди, че това е без значение в историята, която ми разказва.


Един ден двамата й предложили да замине с тях за Австрия. Имали приятели там, щели да си търсят работа.


- Казаха ми, че веднага ще ме уредят като сервитьорка или барманка. Аз имах опит, обяснява Теди. А тук... Какво да правя тук? Нямах работа, нищо! Тъкмо бях навършила 18 и никога дотогава не бях излизала в чужбина. Толкова наивна съм била!


На 24 май миналата година тримата заедно тръгнали за Австрия. Както във всички подобни истории - с кола. Към обяд на следващия ден пристигнали във Виена. И само няколко часа по-късно завели Теди, за да й покажат заведението, в което щяла да работи.


- Седнахме на една маса, а наоколо българи, турци..., разказва тя. Георги и Иван говориха два часа със собственика на заведението, а аз не разбрах и дума - не знаех немски. Казаха ми, че спорили за парите, какво ще правя... такива неща.


Във Виена Георги и Иван имали квартира. На Теди обяснили, че я държат от дълго време, но "кой знае защо досега не е станало дума за това". И тя им повярвала. Пак и пак.


Настанили се, а четири дни по-късно Георги внезапно казал, че трябва да се върне в България. Имало нещо спешно, което трябвало да уреди, и веднага след това щял да се върне. Бърза, за да не кара Теди да го чака.


- ...и не се върна, въздъхва дълбоко Теди. Остави ме с Иван, а той още на следващия ден ми каза: "Слушай ме сега, моето момиче! Ще работиш като проститутка, ясно? Хайде, от днес!"


Тактиката на Иван


Както повечето момичета от историите като тази, Теди отказала. Тогава все още мислела, че Георги ще се върне, за да уреди нещата.


- Не знаех какво се случва с мен, казва тя. Цяла седмица не излизах навън, спрях да се храня. Карахме се непрекъснато, но не, не ме биха. Не са ми посягали нито Иван, нито Христо. Просто стоях и плачех. Повтарях само, че искам да си тръгна, да се прибера. Една седмица по-късно Христо ми каза: "Добре де, върви си! Обаче аз пари нямам! Ако искаш да си ходиш – ей там е улицата. Отивай, изкарай си парите!"


Тактиката на Иван сработила. После всичко тръгнало "като по вода". Взел личната карта на Теди, следял я на всяка крачка. Вечер прибирал всичките и пари. Казвал, че ги спестява за пътуването.


- Всеки ден го питах дали вече не са достатъчно, а той ми казваше, че не стигат за нищо, разказва Теди. "Как не стигат, викам аз. Толкова пари донесох?" Вечер само за няколко часа парите, които печелех, стигаха до 900 – 1000 евро. Един ден просто спрях да броя клиентите. Беше ми отвратително, просто не мога да го опиша, толкова е гадно!


В стаята на приюта, където сега е настанена Теди, бръмчи само климатикът. Тихо е, а тя мълчи. Разказът й е спрял на място, от което тя не иска да продължи. Срамува се от безсилието си.


На една виенска улица


За два месеца момичето е продадено четири пъти. На четирима различни сутеньори. Държат я гладна с дни, когато отказва да работи. Не я бият. Но и повтарят, че няма изход. Всеки ден, докато я накарат отново да застане на улицата. После прибират всичките й пари и така тя никога не успявала да събере нужното, за да си тръгне.


- Имаше една жена на улицата – българка от полицията, разказва Мария. Непрекъснато ме питаше трябва ли ми нещо, може ли да ми помогне. А аз все отговарях: "Не!". Страхувах се. Другите момичета на сутеньорите ме следяха. Наблюдаваха ме непрекъснато.


Тук, на една улица във Виена, две от историите за трафик на жени, които през последната седмица разказваме в "Дневник", се преплитат. Теди се среща с Мария.


- Виждах я всеки ден. Говорехме си, даваше ми цигари. И тя тръгнала от Хасково уж за Германия, а я докарали във Виена. Да мие чинии й казали, ама...


Мария забременяла от някакъв сърбин – търговец на дървен материал. Бил редовен клиент, а тя го харесвала. Искала да задържи детето, но сводникът й не позволил. Накарал я да го махне – в петия месец. Върнал я обратно в Хасково, а там лекар от местната болница свършил работата тайно. Платили му 350 лв.


- Казваше ми, че на всяка цена трябва да избягам, разказва Теди. И аз след месец и половина събрах кураж. Един ден по улицата отново минаха онези момичета от социалните служби във Виена, които раздават на проститутките брошури и презервативи. Направих се, че уж си говорим нещо друго, а им разказах цялата история.


Десетина минути по-късно на улицата пристига полицейски патрул. Поискали на Теди документи за самоличност, разрешителни за работа, медицински сертификати – всичко онова, което тя нямала. Проверката трябвало да изглежда като истинска. После под претекст, че трябва да й бъде направена проверка, я отвели със себе си.


- Свързаха се с посолството, за да ми направят пасаван, и ми купиха билет за самолета, казва тя. И още на следващия ден излетях за България.


Тук историята на Теди не свършва. И не се повтаря. Просто продължава в друга история.


- Прибрах се веднага при баща си, разказва тя. Живеят заедно с дядо. Не съм виждала майка си от 15 години, когато напусна татко. Той нищо не ме попита, аз сама му разказах - че съм била на работа в чужбина, че не съм могла да се обадя... А той дори не изчака края, всичко му беше ясно - заради сестра ми. "Не искам да знам повече", каза.


И понеже нито една мръсна история не свършва толкова лесно, няколко дни по-късно "на гости" на Теди пристигнал първи братовчед. За това, което се е случило, тя не иска да разказва. Махва с ръка - той също бил сутеньор. Само че на жена си. Насила я карал да спи с гърци, които редовно минавали границата, за да търсят проститутки в селата наоколо.


Този път Теди потърсила помощ веднага. Така била настанена в един от приютите за жени – жертва на трафик. Останала там пет месеца – от края на юли м.г. до декември. Тогава се появил нов, пак симпатичен и добродущен младеж. Като Иван, като Христо...


Срещи с психолога


- Докато бях в приюта, ходех на вечерни курсове. Исках да завърша средно образование, а после да отида на курсове за готвачка в Русе. Обаче се запознах с това, другото момче - Данчо. И той отначало беше добър. Много добър беше! Говорихме си, че ще отидем в Гърция, там да работим, да спечелим някой лев....


И тръгнали. Хванали се на работа в овчарник – някъде из селата край Солун. Но още след първия-втория месец всичко се променило.


- Живеехме в къщата на собственика и един ден Данчо изчезна. Остави ме сама с овцете. Сто-и-трийсет-бяха! Сто и трийсет, повтаря Теди и се смее. Нищо не знаех – нито как се гледат, нито каква да правя с тях, ама се оправих. И почнах да се уча, щото вече се бяхме хванали с работата. Плащаха ми редовно, нямах никакви проблеми, а парите събирах у дома. След месец Данчо се появи и взе всичко. После продължи да си идва, но докато ме няма. Обръщаше къщата наопаки и крадеше парите. После хойкаше някъде и така – до следващия път, разказва тя.


Когато работата свършила, Теди помолила собственика на овцете да я пусне уж за изпити. Излязъл свестен човек и съжалява, че трябвало да го излъже. Платил й последната заплата и дори я изпратил - чак до Солун.


Сега Теди отново е настанена в приют на Националната комисия за борба с трафика на хора. Работи като готвачка в един от най-луксозните ваканционни клубове в страната и редовно се среща с психолог.


"Разбрах, че съм много наивна и винаги разчитам на някой до мен, почти декламира тя. Нямам самочувствие, не си вярвам, че мога да се справям сама. Но сега съм тук, за да работя върху себе си. И трябва много да внимавам с мъжете оттук нататък!"


Думите не са нейни. Затова и звучат като чужди - сякаш казани за някой друг.



Всички имена в тази история са измислени.


Съдебните дела срещу сутеньорите на Теди се очаква да започнат всеки момент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 850 Неутрално

  В нормалните държави нещата не свършват по този начин. След завръщането в България, жената която е била принуждавана да проституира би трябвало моментално да бъде посетена от полицай, да се започне разследване и цялата мафиотска шайка да бъде изпратена в затвора за много дълги години. Ха сега да видим имали полза от журналистическите разследвания или не. Очакваме продължение. МАФИЯТА в България ще бъде ликвидирана, когато у нас се създаде гражданско общество подобно на това в Австрия: подава се сигнал към полицията от обществено активните граждани, полицията реагира мигновено, прокуратурата и съдът също и обществото получава възмездие! Трябва да се разбере ясно, че без Павлик Морозовци няма и не може да има гражданско общество, демокрация и правов ред!

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Весело

  Добре де, върви си! Обаче аз пари нямам! Ако искаш да си ходиш – ей там е улицата. Отивай, изкарай си парите!".
  ___________
  Тези истории са много странни , още повече ,че властите в съответните страни никога не се опитват да помагат на белите робини .
  А тя ако е искала да си ходи можела е сама да потърси помощ в полицията или да си хване автобус който е по-малко от 100 € до България! С няколко бакшиша ще си ги задели !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#1:"bobhunter"] гражданско общество подобно на това в Австрия: подава се сигнал към полицията от обществено активните граждани, полицията реагира мигновено[/quote]
  Там просто гражданите които си нямат работа и постоянно пускат сигнали "anzeigen" в полицията !
  Доносничеството им е втора природа , а полицията наистина не се церемони с анонимните сигнали .
  Но като става въпрос за емигранти те там стават невидими щом имат собствени проблеми !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А колко различнаа би била историята, ако момичето бе продължило да учи, например в университет, а не да се гласи за черна работа и вярва на всеки, който и обещава някой лев. Трагедия.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#1] от "bobhunter":

  Глупости, в целия развит свят сутеньорите са покровителствани от полицията! Да не би тази жена да е проституирала в БГ? И тамошната полиция се прави на приятно разсеяна, освен ако някое момиче не се окаже особенно инат и не тръгне на директно обвинение и разпознаване на бандата. Но това е опасно и страшно и никоя не го прави, което оставя полицията да се измъкне е елегантното - ами няма сигнали, няма свидетели, няма обвинения.

 6. 6 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Проблемът не е никак лесен за разрешаване. И в Израел е пълно с рускини и най-вече украинки, занимаващи се с проституция. Разликата е тази че не са карани на сила, а идват доброволно с фалшиви документи, свидетелства за брак и т.н.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  Тук е мястото да "благодарим" на Ванко 2 - Татяна Дончева,внесла поправката "Ванко 1" ...

  [quote#2:"comandante"]А тя ако е искала да си ходи можела е сама да потърси помощ в полицията или да си хване автобус който е по-малко от 100 € до България![/quote]


  Ако така лесно ставаха нещата,както ги описваш,то едва ли щеше да има трафик на хора.Или не в такива размери...

 8. 8 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поредната нелогична и изсмукана из пръстите тъпня, която дори и да е изстинска показва, че когато някой е тъп, то е завинаги. Но мен нещо друго ме интересува? Какъв е бюджетът на Националната комисия за борба с трафика на хора. Колко души работят в тази комисия и за какви заплати на месец. Също така ме интересува и колко ще струва на данъкоплатеца така наречената "годишна кампания за превенция". Защото една от новите схеми на ЕС е, уж под благовиден предлог, да се създават паразитни административни хранилки за защите на нечии права - включително и на колорадските бръмбари. В този смисъл, както казах вчера, подобни чиновници са ми по-гнусни и от най-гадния сутеньор и в никакъв случай не стоят над него. Защото и те "преживяват" от момичетата. Отврат!
  Авторе, чакам данни за бюджета, заплатите и цената на кампаниите.

  /не се чете/
 9. 9 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Разстроено

  Тези истории са като че ли написани под индиго ! И защо всички момичета вярват, че като отидат да работят като сервитьорки на запад, върху тях ще се изсипе манна небесна ?
  Не са ли наясно, че жените в тази професия са с доста ниска репутация от векове ! Трудно може да остане почтена жена, тази, която сервира на пийнали клиенти, които се задяват с нея !
  Но така е, младото поколение не обича да чете книжки, ако го правеше, нямаше да се учи само от собствен горчив опит !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 10. 10 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност проблемът започва от въпроса защо хиляди българи всяка година напускат страната ни, повярвали ей така на празни обещания. Защо голяма част от тях, въпреки възможността не се връщат обратно. Бедата е там, че за тях няма препитание в България. Познавам такива хора, познавам и ужаса на роднините, останали месеци без известие за съдбата на близките си в чужбина. Познавам ужаса на семействата, изправени пред дилемата за собственото си оцеляване или за подкрепата на трайно изпаднал в безизходица роднина. След кратък престой в България, тези хора поемат обратно по пътя за чужбина и към неизвестното, защото им се вижда някакво възможно решение. Или възможност да отърват семействата си от собствената си тежест. Малцина са тези, които успяват да постъпят в някаква програма и след това да им се намери работа - на тях им желая искрено успех. Но какво остава за другите, които продължават да гният в мизерия. Нищо, или още по-голяма мизерия.

 11. 11 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Трудно може да остане почтена жена, тази, която сервира на пийнали клиенти, които се задяват с нея ! "

  Т.е. клиентите са непочтени, а не жената.

 12. 12 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Разстроено
 13. 13 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "magen_enoshi":

  и тогава какво общо има това с горната история. горната история показва как мързеливите мъже у нас карат женките да им работят като робини, я като проститутки, я да разкарват овце, въобще каквото дойде. и не, като арестуват 5-6 или 20 няма да се променят нещата. просто тука мъжете си живеят на гърбовете на жените, докато се ожалкаряват как "ги издържали", пълни лъжи.

 14. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#8] от "Тони Шнайдера":

  мда, щото мъжете наоколо сте много остри, нали? не стига че живеете на чуждите усилия, ми и раздавате акъл, че и държавата управлявате и боковци и станишевци ми се разхождат като голяма работа наоколо.

 15. 15 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#11] от "ikoden":

  Ако жената няма морални задръжки, при положение че не може да свърже двата края със заплатата си на сервитьорка, ще се навие да легне с някой по-настойчив клиент ! Хайде да не се заблуждаваме, това се прави и в България !
  Всъщност защо трябва да крием истината - всяка жена може да изкара повече пари като проститутка, отколкото като шивачка, сервитьорка, изобщо работничка ! И тук вече нещата опират до морала - дали една жена без квалификация и образование ще се примири с ниската заплата на неквалифициран работник или ще предпочете по-лекия път ! Ето един пример за подобен "избор" : http://www.focus-news.net/?id=n1788103

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Та така братчеди, докато ни размахват нечии прашки, държавата хубаво ни обира.
  Цитат: Сега Теди отново е настанена в приют на Националната комисия за борба с трафика на хора. Работи като готвачка в един от най-луксозните ваканционни клубове в страната и редовно се среща с психолог.
  Интересно ми е, дали сладурчето Теди си плаща от заплатата за въпросните нощувки в приюта, както и за посещенията при психолог, или за това се е бръкнал собственикът на един от най-луксозните ваканционни клубове в страната? Предполагам, че не е нито едното нито другото, а редовият български данъкоплатец е пак на пангара. И както винаги, обират го за справедлива кауза. Неслучайно един Латиноамерикански поет беше написал:
  "Когато за душата някой ти говори,
  джобовете си хубаво пази.."

  /не се чете/
 17. 17 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#14:"bette"]че и държавата управлявате и боковци и станишевци ми се разхождат като голяма работа наоколо. [/quote]

  В България наистина гъмжи от "умни" жени, благодарение на които хубавци като посочените от Вас вече второ десетилетие са във властта и само си сменят позициите на управляващи и опозиция !
  Съгласен съм че има и мързеливи "мъже", които няма да се погнусят да живеят на издръжката на жените си, без да се интересуват с цената на какво я изкарват /и не е задължително непременно жените да са проститутки/
  Но има и прости, мързеливи и алчни жени, които ще предпочетат да продават плътта си, вместо да бачкат ! Защото за бачкане не плащат - ами да са учили, да са станали юристи, икономисти, инженери, архитекти и прочие и прочие, да са кадърни и да печелят от ума и труда си !
  Не трябва обаче да поставяме нито всички мъже, нито всички жени под общ знаменател !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#14:"bette"]щото мъжете наоколо сте много остри, нали? не стига че живеете на чуждите усилия, ми и раздавате акъл,[/quote]

  Брачедке, ние сме друга тема. Напиши статия, или помоли Дневник да напише такава и тогава ще коментираме мъжете. Предполагам, че вече си намислила и заглавието - "Мъжът, като паразит"

  /не се чете/
 19. 19 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "bobhunter":

  как се доказва склоняване към проституция.

 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Основният проблем е , безработицата в България!!! Котролните органи задължени за спазването на Кодекса на труда , не просто са корумпирани!!! Те са назначени на тази Държавна работа , щото а роднини на полицаи , магистрати , депутати , които са станали такива , щото са също роднина на НЯКОЙ. Или , както казаваше Иван Костов:"В малка България, всички са братовчеди"... Е не е баш , така , НО НА ВЛАСТОВИТЕ ДЪРЖАВНИ позиции , е така , а това се НАРИЧА МАФИЯ!!! Липсата на контрол над работодателите , при спазването на Кодекса на труда , води до там , "честните" работодатели , да експлоатират работниците си , като РОБИ!!!
  -Не всички могат да са умни и с образование!- казваше моя позната. И каква е алтернативата пред тях??? Да бачкат по 12, 14, 16 часа, за по 300-500 лева на месец , без ОТПУСК и без ПОЧИВЕН , ден , или наивно да чакат "златният" принц???? Не ги оправдавам от морална гледна точка тези момичета... Имам информация , че много от тях , доброволно се тикат в ръцете на сутеньорите си и започват да се оплакват от тях , не ЗАЩОТО СА ГИ НАПРАВИЛИ проститутки , а са ги ИЗМАМИЛИ с пари... Основната причина , обаче почтени жени и момичета да бъдат измамени е ТОТАЛНАТА БЕЗРАБОТИЦА, лошите условия на труд , там където , въобще има работа и мизерното и несигурно заплащане... И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УБЕДИ , че работодателите нямали пари за коректни заплати и нормални условия на труд , съобразени с Кодекса на труда у нас!!! Щом имат пари за автопаркове и яхти за милиони. Щом имат милиони за мутробарок и мутреси , значи пари имат , но МАФИЯТА превзела държавата , ги пази от силата на ЗАКОНА!!!

 21. 21 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":

  Брачед, колежката в известен смисъл е права да ви коментира тук, а не в отделна статия, защото представителите на вашия пол са част от историята. Дали девойчето е отишло по собствено желание знаейки какво ще прави, или наистина е нямало хабер е друга тема, факт е че е имало там някакви си Ивановци, Георгевци, Христовци и тем подобни, които са печелели от органа и. Сега доколко е мъжкарско за един мъж друг да го .... а той да плюска от това всеки сам може да си прецени. Факт е също, и че има госпожи, които предпочитат работата по гръб, защото не могат нищо друго или ги мързи. И едните и другите не са стока, и ако така са си нагласили живота, то никой не може да ги спре. Единственото което е важно поне за мен в подобна схема е да няма принуда, че тогава става кофти. Иначе паразити дал Бог, и от двата пола. А доколко описаните от автора истории са достоверни, както са представени, това знаят само героините.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Тарикатите ще свършат, когато свършат глупаците (глупачките). А човешката глупост както знаем, е безкрайна...

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 23. 23 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#13:"bette"]и тогава какво общо има това с горната история.[/quote]

  Ами има общо след като става дума за проституция. Прави ми впечатление разликата мезду нивото! Разказите за съдбата на проститутките от България си приличат по едно: във всичките случаи става дума за някакви изключително прости (явно от цигански проихзод) жени. Простотия граничеща с инфантилност. В сравнение с рускини и украинки, които може и да не са интелигентни, ама и не са идиотки.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 24. 24 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  [quote#20:"kimba3"] Те са назначени на тази Държавна работа , щото а роднини на полицаи , магистрати , депутати , които са станали такива , щото са също роднина на НЯКОЙ.[/quote]

  Ама този начин е описан и в статията. Познати и роднини карат тези момичета да проституират. Сиреч и за проститутка се изискват някакви "връзки". Не е смешно, ноооо....

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#21:"bee"]Сега доколко е мъжкарско за един мъж друг да го .... а той да плюска от това всеки сам може да си прецени. [/quote]
  Точно така! Едно е доброволно да проституираш, продавайки собственото си тяло за едни като начин за препитание, а за други - за луксозен живот, съвсем друго е да караш някой друг да проституира, а ти само да обираш печалбата. Първото е само неморално, но второте е не само в пъти по-неморално, но и престъпно.
  Защо тези бабанковци не станат мъжки проститутки за да се продават на гейове срещу заплащане? Долни боклуци!

 26. 26 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всички тези истории са тъжни, безнадеждни и толкова си приличат.
  В коментарите се говори за отговорността на полицията, на социалните служби.
  Според мен разговорът трябва да започне много по-рано.
  От семейството и отговорността му за децата. Майката на едното описано момиче я оставила в приют и по вече не я посетила. Майката на Теди напуснала баща й и не я видяла 15 години.
  Следват възпитанието, ценностите, образованието. И трите описани момичета нямат образование и се надяват, че някой друг с вълшебна пръчка ще оправи техния живот.
  Липсата на работа за неквалифицирани хора.
  После идва ролята на полицията и на социалните служби.
  И накрая, възпроизводството на историята. Мария има деца, които не е виждала от години...

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До тук от всичките истории общото е: нискоинтелигентни, почти неграмотни тъмнозелени индобългарки, които са много наплашени и наивни разбираш ли и си намират оправдание.

  И след като се знаят имената на сутеньорите, защо спи полицията и прокуратурата ?! За склоняване към проституция и трафик на хора се дават поне 5-6г.

 28. 28 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#19:"joan12"]как се доказва склоняване към проституция.[/quote]
  с бой. ако не помогне - много бой. може и малко ритане по топките.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 29. 29 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#25:"pamela"]Защо тези бабанковци не станат мъжки проститутки за да се продават на гейове срещу заплащане? Долни боклуци![/quote]
  И аз много пъти съм се чудила Пам. Сигурна съм, че ако тези бабанковци бъдат поставени в същите условия, някой да разполага с телата им не би им било много добре. Предполагам и, че осъзнават какво причиняват на жените, но изхождат от позицията на силата и тоталната си човешка деградация. Така че си абсолютно права, измет са.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 30. 30 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Имаше подобен случай, само че не в България - мъж си взел аматьорски порнофилм под наем, в който главната женска "роля" играела жена му, а главната мъжка "роля" - един от близките им семейни приятели.

 31. 31 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "_scythe_":

  Бе тя средното си образование не е завършила, ти за къв университет говориш? Жертва е не на трафик, а на глупостта си. Ако си се прекарал веднъж - в Австрия, където хората на крака идват и те питат имаш ли някакъв проблем, могат ли да ти помогнат, хем на чист български, пък ти продължаваш да проституираш, уж за да събереш пари да се прибереш и не търсиш помощ, какво има да говорим. Не само това, ами после, щот си наивна, пак се юрнеш с някакъв непрокопсаник в Гърция. Не само това, ами и братовчед ти е сводник на жена си и това ти е добре известно. Абе какво има да говорим ...

 32. 32 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#4:"_scythe_"]А колко различнаа би била историята, ако момичето бе продължило да учи, например в университет, а не да се гласи за черна работа и вярва на всеки, който и обещава някой лев. Трагедия.[/quote]

  Историята щеше да е много по-различна също, ако момичето имаше двама родители, които да са и обръщали нужното внимание като малка, вместо да я отсвирват с "не искам да чувам повече". Та така де - чакайте вие на полиция и НПО-та да решават родителски проблеми...

 33. 33 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 485 Неутрално

  И в тази история има много странни моменти. Не може да се вярва на разказа на циганка-проститутка, може да се съчувства и всичко, но не и да се вярва на обективните факти. Убеден съм, че ако дадат на сутенъора да разкаже, той ще излезе с не по-малко правдоподобна версия. Влязъл в бизнеса заради дългове, някой друг стоял над него, а момичетата може да са го изнудвали, за да не му създават проблеми. Както и всеки друг капиталист, той просто експлоатира своите подчинени.

 34. 34 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#25] от "pamela":

  Защото е много по-лесно със сила да наложиш на едно слабо, бедно и наивно момиче да проституира , а ти да живееш в лукс, това си е чисто и просто робовладелство в 21 век...

 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#21:"bee"]Единственото което е важно поне за мен в подобна схема е да няма принуда[/quote]

  Напълно съм съласен с тезата ви. Но за друго идеше реч, за различните ангенции и агенцийки, които се прехранват и то доста добре, без реално да са в състояние да разрешат какъвто и да е проблем. Така наречената "принуда" е престъпление, отразено в Наказателния кодекс и ние плащаме на Полиция, Съд и Прокуратура, за да подържат нивото на престъпността в санитарния минимум. Създавайки такава агенция, държавата един вид признава, че най-мощните репресивни власти, не вършат никаква работа. Ситуацията става доста комична, ако приемем, че въпросната агенцийка, лишена от всякакви сериозни правомощия, ще се справи с проблем, пред който са се повалили специализираните органи. Просто става дума за поредната хранилка на бюджетна издръжка. Да вземем и така нареченото РВД/Ръководство въздушно движение/, което е "държавна фирма". Там заплатите са между 5000 и 7000 лева, а нужната квалификация за работата е на ниво средно образование. Във времето когато въздухоплаването се цифровизира и компютъризира, когато излитането, кацането и полетът на самолетите, предстои да бъде контролиран, не от пилоти и диспечери, а от по някой и друг оператор, администрацията във въпросното РВД нараства, като лавина. И колкото практически по-ненужна става, толкова повече, щатът и се раздува. Така, че ако говорим за работа "по гръб", мисля че подобни служители са истинските лежачи и спокойно слагат проститутките, в малкия си джоб.

  /не се чете/
 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#1] от "bobhunter":

  за мафиотка шайка ли говорим, или за масова престъпност, действаща на битово ниво? Всред полу-грамотни хора, но и не само!
  И докато се изкарва колото споменатата тук, че и повече, ще има огромен натиск за склоняване към проституция !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#25:"pamela"] съвсем друго е да караш някой друг да проституира, а ти само да обираш печалбата.[/quote]

  Братчедке, според теб и капитализмът е "неморален", защото капиталистът в жаждата си за луксозен живот, също осъществява принуда над работниците и служителите си. Макар и по-завоалирано, взаимоотношенията са същите - едни работят, а друг обира печалбата. Нещо да ме светнеш по въпроса?

  /не се чете/
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#37:"Тони Шнайдера"]Братчедке, според теб и капитализмът е "неморален", защото капиталистът в жаждата си за луксозен живот, също осъществява принуда над работниците и служителите си. [/quote]
  И няма разлика, нали?
  Да не би капиталистът да държи работника със сила да му работи, държи го затворен или го бие и насилва?

 39. 39 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тони Шнайдера":

  За тази страна на проблема съм съгласна. Има такива агенции и агенцийки и едни хора в тях, които доста добре пощипват покрай конкретния бизнес, но и не само. Навсякъде където има далавера едни хора се наместват уж да правят нещо, подкрепени от държавата, докато в имитацията на дейност си живуркат доста добре.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 40. 40 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Държавата има интерес да разследва тези случаи, май само когато има полза и може да конфискува имущество. Човешката съдба, интеграцията на този индивид явно е безинтересен. Може би дори държавата- за съжаление- има интерес тези хора печелят в чужбина и да поддържат роднините си, а да не се прехранват с престъпления на локално ниво, както и да разчитат на социалните служби.
  Темата е наистина много сериозна.

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  [quote#21:"bee"]Единственото което е важно поне за мен в подобна схема е да няма принуда, че тогава става кофти. [/quote]
  Ами то в статията не видях принуда. Нито момата е била отвлечена, нито роднините са я търсили, нито някой е подал някакъв сигнал някъде... Ако твоята щерка отива в чужбина (дори на екскурзия), дали няма да настояваш да ти звънне, а? Абе цялата работа е била доброволна, ама нали момата се е върнала и трябва да обяснява къде е била и какво е правила, та от срам е измислила нещо правдоподобно. Нямала пари и документи, та нямало къде да ходи... дрън, дрън. Всеки ограбен турист остава без пари и документи, ама не тръгва по улиците да заработва за връщане, ами отива директно в полицията (или там и полиция няма). Много ми прилича на статия-пързалка — силните, лошите и подлите, мачкат добрите, беззащитни, млади и наивни момиченца (нищо че са над 18 г., и по закон може да се грижат за себе си и да отговарят за децата си), абе яко по струната на чувствата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#23] от "magen_enoshi":

  Не знам дали си даваш сметка, но току що, в желанието си да извлечеш генерален извод, каза страшна глупост. Тази глупост, както и казаните в ред предходни коментари, е описана в литературата като ревиктимизация на жертвата. Надявам се да провериш смисъла на понятието в литературата.

  Съветвам те най-добронамерено, за да не звучиш като човек, който се изхвърля по тема, по която не е компетентен, преди да се ангажираш с твърда гледна точка по въпроса, да поработиш с жени, които са били жертви на насилие и да се ориентираш в ситуацията. Проучи също така що е психична травма и как се отразява тя на себеоценката на един човек. Направи преглед и на понятието repetition-compulsion и също се позамисли. И следващия път, когато говориш за човешки съдби, вземи прояви малко смирение, защото може да се случи и на дъщеря ти. Или на моята. Никой не е застрахован.

 43. 43 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#41:"gost22"]Ами то в статията не видях принуда. Нито момата е била отвлечена, нито роднините са я търсили, нито някой е подал някакъв сигнал някъде...[/quote]
  Аз пък от статията не видях нормално семейство, което да е било загрижено. Кои роднини да я търсят като сигнализират? Някакъв баща живеещ с дядото, който нищо не я питал, и даже не искал да знае като му разказала или майка и, която тя не е виждала от 15 години?
  Не твърдя, че историята не е сърцераздирателно поразкрасена и в предния си пост говорех за принудата по принцип. За онази насилствена принуда с бой и насилие. Има и друг вид принуда поради безработица, безизходица, вкарване в заблуда как там ще работи нещо друго пък като разбере какво точно ще " работи " не прави всичко възможно да се спаси, защото трябва да се върне пак в блатото, където няма съвсем нищо. Това вече опира до наивност, глупост и невежество, но и до собствен избор дали да се примири или да направи всичко възможно да се отърве. Каква точно е историята на тези героини само те знаят. Едва ли и автора на статията може да даде гаранция на 100%, че случилото се е точно така, както е преразказано, най-малкото защото не е бил там, но пък да отричаме, че в този бизнес съвсем няма насилие, дали физическо или психическо е удобно затваряне на очите.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 44. 44 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#42] от "ridiculous":

  Уважаема, не знам кое точно от казаното от мен си характеризирала като голяма глупост.
  Аз нямам претенция да съм психолог, познавач на човешката психика и на нейните отклонения. Обаче като нормален човек, притежаващ определена култура и знание, мога да различа инфатилно поведение на полу-идиотка, от нормалната за подобна ситуация реакция.
  И за последно, възпитанието, което съм дал на моята дъщеря, според мен ще и бъде достатъчно за да знае първо как да не попада в подобна ситуация и вторo как да действа, ако въпреки това и се случи да попадне в такава.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 45. 45 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#9:"БЕЗПАРТИЕН"]Тези истории са като че ли написани под индиго ! И защо всички момичета вярват, че като отидат да работят като сервитьорки на запад, върху тях ще се изсипе манна небесна ? [/quote]
  Да, наистина историите си приличат. Логично е да са такива.
  Вижте от кои краища на България са - в повечето случаи от малки градове и села, където препитание трудно може да се намери.
  И тъй като основната мантра в българското общество (и не без основание) е, че в чужбина дори и нискоквалифицираният труд е добре платен, то е нормално нискообразовани жени и млади момичета да лапнат въдицата.
  Проблема е чудовищен, и имайки предвид срастналостта на полиция, мафиоти и политици не виждам как може да се оправи.
  Не съм чула за някой сводник или трафикант на хора осъден. Все още.

 46. 46 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  ""Добре де, върви си! Обаче аз пари нямам! Ако искаш да си ходиш – ей там е улицата. Отивай, изкарай си парите!"

  Тактиката на Иван сработила. После всичко тръгнало "като по вода". Взел личната карта на Теди, следял я на всяка крачка. Вечер прибирал всичките и пари. Казвал, че ги спестява за пътуването."

  Абе аз ли не съм наред или тази девойка е паднала от Марс???!!! Ами да му беше теглила една майна и още докато е с личната си карта да бе отишла при полицията! Те да не би за първи път да виждат такива като нея? Щяха да окошарят юнака, а тя нямаше да остане гладна и на улицата. Хората са подготвени, имат си програми и средства за такива, които искат да се измъкнат. Много сърцераздирателна история, в която главната героиня само седи, реве и чака да и' се случи нещо!

 47. 47 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#46] от "plumpschi":

  Колкото по-прост е човек - толкова по-лесно му се намира дамара, но въобще не си мисли, че е изключено да попаднеш в добре подредена ситуация, която да те накара сам да се молиш да ти направят най-немислимите неща . Примери в историята - мнооого.

 48. 48 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":

  сори, в малко кисело настроение бях и тази статия ми дойде over the top. със сигурност има свесни мъже, може би тези, които се опитват на тази да се съвземе, например психолога и т.н.

  просто се замислих как в обществото има общото приемане, че мъжете издържат жените си, което видимо не винаги е точно така и явно има доста мераклии да не е така, но сигурно по форуми и в обществото твърдят обратното. имам предвид горе са описани само най-крайните варианти на това. да те зарежат с овцете и после да дойдат да ти вземат заплатата си е доста грубо изпълнение все пак.

 49. 49 Профил на ajsaider
  ajsaider
  Рейтинг: 374 Гневно

  [quote#13:"bette"]просто тука мъжете си живеят на гърбовете на жените, докато се ожалкаряват как "ги издържали", пълни лъжи. [/quote]
  най-якото е, че под серията публикувана в "Дневник" като магнит се събират коментарите на няколко особи от женски пол-изявени мъжемразки ..
  Мразещи, па не го и крият, основно БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ ...
  Ами оставили са ви - нали ви гледам интелекта, с фкакво си мислите,че сте могли да го задържите .. па и ако сте преспали с половината град ..
  и айде сега - да пишем и да правим обобщения, какви са мъжете, па какви са българските мъже ..и т.н.
  Историите на ТЕЗИ МОМИЧЕТА не заслужават това, което вие, тъпи ми кифли, с коментарите си причинявате!
  Да не бяхте спали с половината град .. да не ви бяха изхвърляли ..ей сега въобще нямаше така да мислите за БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ!

 50. 50 Профил на ajsaider
  ajsaider
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#14:"bette"]
  мда, щото мъжете наоколо сте много остри, нали? не стига че живеете на чуждите усилия, ми и раздавате акъл, че и държавата управлявате и боковци и станишевци ми се разхождат като голяма работа наоколо. [/quote]
  ей душоцо .. мъжът ти за какво те изгони ..
  Посягаше към чашката?
  Преспа с всички в радиус 10 км.
  Акълът ти е толкова колкото го показваш .-..
  .. или всичко взето заедно??!

 51. 51 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#33:"kykyyy"]Не може да се вярва на разказа на циганка-проститутка[/quote]
  _ _ _

  И отде - накъде да не може ?!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 52. 52 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#45:"Orchid"]Не съм чула за някой сводник или трафикант на хора осъден. Все още[/quote]

  Даже парламента променя закон, за да не бъдат осъдени.

 53. 53 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#52] от "fribble":

  Това че не си чула, не означава, че не се е случвало и то мноооогократно. Даже да те светна - трафик на хора, според българското право, е значително разширено в сравнение със западноевропейското законодателство. У нас е криминализиран трафика без оглед знанието и волята на т.нар. жертва. Т.е. ако си проститутка и много искаш да почнеш работа в Германия, пък и сама си намериш кой да те заведе там и да те цани, според българското законодателство си жертва, а тоя дето ти е услужил е трафикант.

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#9:"БЕЗПАРТИЕН"]Не са ли наясно, че жените в тази професия са с доста ниска репутация от векове ! Трудно може да остане почтена жена, тази, която сервира на пийнали клиенти, които се задяват с нея ! [/quote]
  Като какви мислиш че работят студентите и студентките па "бригадите" в САЩ.Повечето хора като студенти са работили в сферата на услугите и са минали и през ниво сервитьор(сервитьорка).Не мисля,че има каквото и да било непочтено в тази професия,както и в почти всички професии.
  Курви има във всички професии и най-често се срещат в администрацията ,държавната и корпоративна,просто там курвенските номера вървят.

 55. 55 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Поредна история, която показва, че не сме бяла държава. Нямаме власти, които да преследват сводниците, напротив, някой ги покровителства. А манталитетът на това нещастно момиче показва, че имаме кътчета, където хора растат по-невежи и от диваците в Африка. Но на кого му пука.

  fff
 56. 56 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Някой може ли да обясни от какво се страхуват? Знам за случаи, където ги държат затворени и не ги пускат навън. При условие, че си на улицата и можеш да дръпнеш всеки за ръката, да се развикаш, особено във Виена има доста полицаи... Ако трябва ще направиш някакъв скандал да те забележат... Полицаите дори ще се радват да си пишат в досието "спасили" някого "екстрадирали" някого. Най-малкото в някое посолство да се бутнеш... Аз имам опит с посещение на църкви при затруднения...

  Не питам с идеята да обвинявам. Питам с идеята да разбера психологията на хората и как биват така брутално манипулирани да се страхуват да направят каквото и да е?!?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 57. 57 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#47] от "ju.li":

  Така е, но поне горната история не показва да е то тези случаи. Има доста по-кошмарни, като идиотът затворил дъщеря си в специално подземие под градината му и и' бе направил куп деца. Май бе прекарала 24 години там и въпреки всичко се измъкна.

 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  [quote#43:"bee"]Някакъв баща живеещ с дядото, който нищо не я питал, и даже не искал да знае като му разказала или майка и, която тя не е виждала от 15 години? [/quote]
  Ето това е. Виновни са родителите на момичето. И затова не искат да знаят нищо: гузна съвест. А сводниците са много вещи в издирването точно на такива пренебрегвани, изоставени от роднините си деца.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  [quote#49:"ajsaider"]най-якото е, че под серията публикувана в "Дневник" като магнит се събират коментарите на няколко особи от женски пол-изявени мъжемразки ..[/quote]
  Прави впечатление все пак, че жервтите са от женски пол, а сводниците от мъжки. За мъжемразие чак не знам, ама няма как такива истории да порвокират мъжелюбие.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  [quote#56:"zaza"]Някой може ли да обясни от какво се страхуват? Знам за случаи, където ги държат затворени и не ги пускат навън. При условие, че си на улицата и можеш да дръпнеш всеки за ръката, да се развикаш, особено във Виена има доста полицаи... [/quote]
  Ами когато собствените ти баща и майка не се интересуват от теб, какъвто е случая с това момиче, не очакваш никой друг да се заинтересува от теб също. А и знаеш колко хора, даже интелигентни, се панират в чужбина, особено ако не знаят езика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK