ГЕРБ внесе искане за извънредно парламентарно заседание заради президентското вето (допълнена и видео)

Депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев, Данаил Кирилов и Димитър Главчев

© Георги Кожухаров

Депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев, Данаил Кирилов и Димитър ГлавчевДепутатите от ГЕРБ Димитър Главчев, Данаил Кирилов и Томислав Дончев внесоха в деловодството на Народното събрание искане, подписано от 77 народни представители, за незабавно свикване на извънредно парламентарно заседание заради ветото върху актуализацията на бюджет 2013, наложено от президента Росен Плевнелиев.


Вярно е, че това ще предизвика известен дискомфорт по повод ваканцуването, но смятам, че си заслужава парламентаристите от управляващото мнозинство да покажат подкрепа за правителството, тъй като и премиерът Орешарски каза, че ще си подаде оставката, когато няма подкрепа на парламента, заяви пред журналисти Димитър Главчев, който е и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.


На въпрос дали от партията ще поискат оставката на министър-председателя, той отговори, че ако до 30 август, когато вече е насрочено извънредно заседание за актуализацията, не се появят народните представители от управляващите, очевидно правителството няма подкрепата на Народното събрание - "поне в този период". Има два варианта – или правителството да спре работа, или да си подаде оставката, заяви Главчев. 
Вчера в Якоруда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова "Атака" да не влиза в пленарната зала за новото гласуване на актуализацията и обеща да изтегли парламентарната група на ГЕРБ веднага щом Сидеров обяви такова решение.


Томислав Дончев посочи, че парламентът може да се събере още следващата седмица. "Доколкото познавам правилника, той не предполага премисляне. Щом са събрани над 48 подписа, следва свикване на Народното събрание в едноседмичен срок".Главчев обясни, че не вижда проблем във вече насроченото заседание в края на август, тъй като искането на ГЕРБ е на различно основание - първото е по инициатива на председателя на парламента, а второто - по искане на една пета от депутатите.


"Правилникът разпорежда председателят да свика в 7-дневен срок извънредно заседание, дори когато парламентът е във ваканция. При отказ няма правна санкция, но при всички положения това би било неизпълнение на основния нормативен акт, устройствен за работата на парламента", обясни Данаил Кирилов.


"Появиха се притеснения по отношение на социалните плащания и плащанията към бизнеса. Оставяме настрана факта, че социалните плащания са 4% от актуализацията, а плащанията към бизнеса - максимум 16%. Ние сме притеснени за социалните плащания", заяви Томислав Дончев и добави, че в този случай има един прост и лесен ход - веднага се свиква Народното събрание, където на заседание всички се запознават с мотивите на президента.


Никой не е против социалния пакет - напротив, управляващите имат нашата подкрепа за него. Има възможност още следващата седмица да се приеме една доста по-различна актуализация и да се върви напред, каза Дончев.


На въпрос дали депутатите от ГЕРБ очакват бойкот на заседанието, ако все пак е насрочено, той отговори, че ситуацията в страната е гореща и той не можел да си представи кой би имал сърце и душа да почива в това време. "Политиците имаха шанс да направят един малък жест по отношение на хората - да работят през август. Пропуснаха го", заключи Дончев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK