СДС и Реформаторският блок засега нямало да обсъждат общи действия с ГЕРБ

Лидерът на ДСБ Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на ДСБ Радан КъневНямаме готовност да разговаряме с ГЕРБ." Така пред БНТ председателят на ДСБ Радан Кънев коментира предложението на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов Реформаторският блок да излезе с план за сваляне на правителството и съвместни действия на дясноцентристките партии. Председателят на СДС Божидар Лукарски допълни, че партията му не може да предприеме общи действия с ГЕРБ, тъй като имали много различия.


За българските граждани темата отдавна не е как да се сглоби ново мнозинство в следващия парламент, заяви Кънев. Той определи подхода на Борисов като бакалски и подчерта, че той не е в интерес и на избирателите на ГЕРБ, част от които протестират в момента срещу кабинета "Орешарски".


"Въпросът е как да не се допусне следващо управление, което би си позволило да излъчи Пеевски начело на ДАНС и което подобно на управлението на господин Борисов да си позволи да използва медиите на господин Пеевски като партийна трибуна. Въпросът е какво е това управление, което може реално да промени в България правосъдието и да извади страната от икономическата криза, което управлението на ГЕРБ очевидно също не успя да направи", каза Кънев. От общи действия нямало смисъл, ако целта е да се сглоби някаква коалиция в следващия парламент.
"В момента българското общество има голям въпрос за лидерството – кой може да поеме отговорността; кой има смелостта да направи тези реформи, които поредица от правителства неуспяха и благодарение на това в момента България, всъщност държавата, институциите са хванати в една смъртоносна прегръдка с мафията", обясни Кънев. Борисов не можел да бъде лидер на този процес и затова казвал, че няма мощност.


Божидар Лукарски каза, че по принцип вярва на блок от дясноцентристки партии, друг въпрос е доколко ГЕРБ е част от него. Той подчерта, че СДС има собствена позиция, която продължава да защитава, и тя е за оставка на правителството и не е свързана с покани от страна на ГЕРБ.


Лукарски заяви, че партията му ще търси съвместни действия с Реформаторския блок, които биха били полезни и за двете страни, и затова вече се водели разговори с Радан Кънев.


Вчера и от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ), която е част от Реформаторския блок, обявиха, че не виждат допирни точки с ГЕРБ.  Кунева изрази надежда, че Борисов ще разбере, че "реформаторското обединение събира партии, които вярват в общи идеали и имат общи ценности, а не са заедно за механично сливане на проценти и за участие във властта на всяка цена".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK