Граждански организации: МВР очаква ексцесии и опити за погроми на извънредното парламентарно заседание

Среща на Пламен Орешарски и Цветлин Йовчев с протестиращи в МС

© Георги Кожухаров

Среща на Пламен Орешарски и Цветлин Йовчев с протестиращи в МССтана въпрос, че се очакват при извънредното заседание на парламента ексцесии и опит за погроми. Стана ясно, че в София от провинцията се наемат квартири и коли, за да могат да бъдат запълнени със съответните ударни бригади и т.н. Общо 76 въпроси имаше към Йовчев и останахме удовлетворени от отговорите". Това сподели Спас Колев от организацията "Свободни, можещи, силни" след края на днешната среша между премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев и граждански организации и протестиращи. 


По думите на Колев той и членовете на организацията останали доволни от отговорите на Йовчев, защото той ги уверил, че органите на реда ще осигурят "конституционния ред в България и в частност в София". На въпроса защот този отговор ги е удовлетворил, Колев заяви "При тези ексцесии и това напрежение, под което работят огромна част от охраняващите, дотук не позволихме да се разиграе онзи тъмен сценарий, който се готвеше по разни скъпи кръчми, кафенета и нощните клубове на София". Попитан за повече информация за "ударните групи" обаче, той отказа да отговори с обяснението: "Вие искате пред цялата общественост да кажа нещо, което е малко по-тайно. Запазвам си правото да не ви кажа всичко".


"Вицепремиерът обеща в кратки срокове да даде информация на обществото. Изискани са снимки не само от специализираните наблюдения и камери на МВР, а и от водещите телевизии, от водещи фотографи, за да се издирят точно тези, които предизвикаха ексцесиите на 23 юли", допълни председателят на "Свободни, можещи, силни". 
Колев обяви още, че е бил сформирана "контактна група, която оттук нататък ще определя бъдещия дневен ред на срещите с премиера и с другите протестиращи".


След срещата премиерът Пламен Орешарски беше лаконичен и не даде възможност за въпроси от журналистите. Той заяви, че с гражданските организации са обсъдили широк кръг от въпроси сред които "концесии, монополи, различни случаи на недобри управленски практики и решения". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK