Турция поискала да придобие джамия в Пловдив

Бекир Боздаг, вдясно<br />

© Reuters

Бекир Боздаг, вдясноОбразците на отоманската архитектура, намиращи се в България, са в отчайващо състояние. До това заключение стигнал турският вицепремиер Бекир Боздаг при неофициалното си посещение тази седмица, съобщава Анадолската агенция.


По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията. По време на тази обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.


България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., припомня агенцията.
Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.


"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", казал Боздаг, цитиран от Анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници". В английската версия на текста се споменава, че Боздаг е посетил джамията "Имарет", както и "Таскорпу", градския хамам и турско гробище. 


На 7 август Боздаг участва в празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието беше почетено и от президента на България Росен Плевнелиев. То бе белязано от недоволството на българските медии, които за разлика от турските им колеги не бяха допуснати до вечерята. По-късно от Главното мюфтийство обявиха, че това било по желание на пресцентъра на българския държавен глава.


Пред БНР Деница Сачева от ДСБ разказва, че Боздаг подарил на българските си домакини многотомен опис на вакъфските имоти в България. "Поведението на политиците, особено от такъв ранг, е знаково. В България се случват неща, които са меко казано притеснителни, защото паралелно с посещението на този господин в България, ние имаме информация, която излиза по медиите затова, че мюфтийството иска 1 500 имота, същевременно на 16 юли е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, с който обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания и както например БАН в тяхното становище споменаха, това на практика отваря врата да речем Националният археологически музей утре трябва да се премести"..

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK