Главното мюфтийство води дела за 13 джамии - паметници на културата

Кадърът е от софийската джамия "Баня башъ"

© Красимир Юскеселиев

Кадърът е от софийската джамия "Баня башъ"Главното мюфтийство води съдебни дела да си възстанови собствеността на 13 джамии, които са паметници на културата. Сред тях са храмовете в Кюстендил и Гоце Делчев, които са пред срутване, джамиите в Самоков, Дупница и Разград, които стоят затворени, "Хамза бей" (или Ески джамия) в Стара Загора, която през 2011 г. се превръща в Музей на религиите, "Ахмед бей" в Разград. Това каза пред "Дневник" главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов.


Това са част от 83-те имота, за които Главното мюфтийство иска да си възстанови собствеността и е завело 52 дела в края на 2012 г. Основанието - законът за вероизповеданията от 2002 г., който дава възможност в 10-годишен срок религиозните общности да поискат от съда да им върне на база достатъчно основания и документи одържавени имоти или отнети по друг начин от тяхно владение. Претенциите са на Главното мюфтийство и по никакъв начин не са протектирани от турската държава и нямат връзка със скорошната визита на турския вицепремиер Бекир Боздаг, защото са заведени доста по-рано, въз основа на българските закони, заяви Ахмедов.


С договора между Царство България и Османското правителство от април 1909 г., който влиза в сила от 1910 г., се създава институцията Главно мюфтийство и юрисдикцията и разпореждането с вакъфските имоти минават към него. Според клаузите на този договор вакъфски имоти могат да се одържавяват единствено при нужда, и то след обезпечение със същия по важност и значение имот, но пак под контрола на Главното мюфтийство, посочи главният секретар на мюсюлманското вероизповедание.
Софийската джамия "Баня башъ" преди началото на ремонта

© Надежда Чипева, Капитал

Софийската джамия "Баня башъ" преди началото на ремонта


Междувременно с решение от 4 юни тази година Софийският градски съд признава мюсюлманското вероизповедание, представлявано от Главното мюфтийство, за правоприемник на стотици съществували по царско време мюсюлмански вероизповедни общини и турски училища в цялата страна преди 1949 г., когато е приет закон за изповеданията от комунистическата власт. Според Главното мюфтийство с това решение му се признава, че е легитимният правоприемник на собствеността на мюсюлманите преди 1949 г. Съдът обаче отказва правоприемство за редица имоти, сред които джамиите в Дупница и Кюстендил, за които главният мюфтия Мустафа Хаджи е подал жалба до Софийския апелативен съд на 24 юни.


Сред имотите, които мюфтийството иска да възстанови, са джамии и месджиди, дворове на молитвени домове, земеделски терени, стопански сгради, търговски обекти. Джамията в Монтана е наша собственост, но дворът към нея, за който имаме документ, не е. Подобен е и казусът със софийската джамия "Баня башъ" - сградата е наша, теренът под нея е на общината, даде пример Ахмедов.


Покрай промените в закона за вероизповеданията, внесени в средата на юли от депутати от БСП и ДПС (след като "Атака" оттегли подписа си), възникнаха разгорещени спорове и се постави под съмнение дали религиозните общности няма да бъдат по-лоши стопани на културните паметници от държавата. Според информация от Националния институт за недвижимо културно наследство около 200 са джамиите в страната - действащи и затворени, обявени за паметници на културата. По данни на Главното мюфтийство в момента то е собственик на 1550 джамии и месджиди (молитвен дом без минаре), от които около 30-40 са паметници на културата.


Мурадие джамия в Пловдив след ремонта от 2008 г.

© Георги Кожухаров

Мурадие джамия в Пловдив след ремонта от 2008 г.


Сред тях е Мурадие джамия в Пловдив (известна като Джумая джамия) - една от най-старите османски култови постройки на Балканите, която беше ремонтирана и реставрирана през 2008 г. Финансирането за близо 3 млн. долара изцяло е осигурено от Голямата община на Истанбул по линия на българско-турското споразумение за взаимно опазване на културните паметници от 4 ноември 1998 г.


През 2005 г. започна ремонтът на Томбул джамия в Шумен, но преди няколко години работата спря заради липса на средства. Парите за първоначалните дейности са били осигурени от султана на Оман, който дари чрез Министерския съвет 318 000 евро за реставрацията храма. Изчисленията са за нужда от 3 милиона лева за довършването на реставрационните дейности - да се възстановят украсите и надписите по вътрешните стени, да се почисти външната фасада на сградата и изцяло да се поднови оловната обшивка на минарето.


Мюсюлманското вероизповедание вероятно ще предяви молба към Турската международна агенция за сътрудничество и координация (ТИКА), която има такива проекти за подпомагане на реставрацията на такива културни паметници на Балканите, каза Ахмед Ахмедов. По думите му агенцията е част от Протокола между министерствата на културата на България и Турция от 2008 г. за реставрация и поддръжка на паметници на културата - ние в Турция и Турция у нас. В момента ТИКА финансира и реставрацията на джамията Баня башъ в София. Договорите обаче не минавали през Главното мюфтийство, макар то да е собственик на имотите, а това се решавало на междудържавно ниво и затова в мюфтийството не знаят каква е сумата на ремонта.


Джамията в Дупница

© Надежда Чипева, Капитал

Джамията в Дупница


В същото време единствената джамия в Гоце Делчев - "Караджа паша", която е паметник на културата и собственост на държавата, е пред срутване и буквално без купол. Джамията в Кюстендил също е пред срутване, "Ахмед бей" в Разград е в изключително тежко състояние, джамиите в Дупница и в Самоков са що-годе поддържани, но не работят. Ние сме длъжни там, където има мюсюлмани, да направим всичко възможно, за да осигурим воденето на техния нормален религиозен живот, мотивира Ахмедов искането на мюфтийството да си възвърне тези молитвени храмове.


Според споразумение с министъра на културата по времето на Стефан Данаилов, когато в едно населено място има религиозен храм на съответното изповедание, има и изповядващи тази религия, дори да е културен паметник, той трябва да бъде отварян поне за петъчните и байрамските молитви. Но това нещо не е приложено в Самоковската джамия, а в града има мюсюлмани.


В мюфтийството са скептични, че промените в закона за вероизповеданията ще бъдат приети в сегашния им вид. Ако получат обаче паметници на културата, за стопанисването им ще разчитат на местни и чужди дарения, както и на помощ от държавата. Планират да кандидатстват и по европроекти за реставриране на храмове от културно значение.


Целта на на мюфтийството не е на всяка цена да си върне същите обекти, но да бъде обезщетено. Това вероятно ще поискат, ако съдът признае на мюсюлманското вероизповедание собственост на Ески джамия в Стара Загора.


Ахмед Ахмедов отрече мюфтийството да има претенции към бившата Черна джамия, която сега е църквата "Свети седмочисленици" в София, както и за сградата на Археологическия музей. По никакъв начин не искаме да екзалтираме обществото, още повече че това са обекти от национално значение. В бъдеще мюфтийството може да предяви иск за обезщетение, но в момента нямаме никакви претенции, каза той.


Нека да не остава впечатлението, че тези имоти ще се разпродадат и ще отидат за ръководството на мюсюлманското изповедание. Всички тук сме на заплата, това е институция, не е частно предприятие. В последните три години бюджетът отпуска за мюсюлманската общност 180 хиляди лева от общо 3 млн. лв. за вероизповедания, 2 млн. лв. от които са за БПЦ. Приходите от вакъфските имоти, които стопанисва Главното мюфтийство, са около 60 хиляди лева на месец, но те са недостатъчни за плащане на заплатите на 600 имами, на служителите в мюфтийство и за плащане на данъчни задължения за около 2 млн. лв.За визитата на турския вицепремиер Бекир Боздаг
Вицепремиерът Бекир Боздаг беше на неофициално посещение в България, не е канен от Главното мюфтийство и ние не сме били негови домакини. Той ни уважи и беше на вечерята-ифтар в Пловдив на 7 август. Много сме благодарни, че и президентът Росен Плевнелиев уважи поканата ни. За нас наистина е много висока чест, че обединителят на нацията уважи нашия празник, както почита еврейските и християнските празници. В САЩ и в Европа често президентите са домакини на вечеря-ифтар - Барак Обама всяка година дава ифтар, Ангела Меркел е домакин на ифтар, френският президент също участва в такива обичаи. Това е добра световна практика, която е време да стане традиция и в България.
По време на вечерята не е имало двустранни разговори между гостите от най-високо равнище на различни министерски постове на Балканите. Няма как на маса с 20 души да се направят двустранни разговори.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 455 Неутрално

  А ако православните църкви си поискат Света София в Истанбул, която е музей. Ще я върнат ли ???
  Никакво връщане на одържавени религиозни имоти , иначе ще настане една ......

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  То, да беше само св. София в Истанбул.... А, този Ахмед Ахмедов се държи много грубо и самонадеяно, доста е неприятен

 3. 3 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "В мюфтийството са скептични, че промените в закона за вероизповеданията ще бъдат приети в сегашния им вид. Ако получат обаче паметници на културата, за стопанисването им ще разчитат на местни и чужди дарения, както и на помощ от държавата. Планират да кандидатстват и по европроекти за реставриране на храмове от културно значение."

  Това, което се случва в България не е случайно. Всички поправки на закона за вероизповеданията и съдебни решения не са случайни. Делото в Пазарджик не случайно. Всичко е подплатено с много, много пари, давани под масата на корумпирани чиновници, съдии и прочее. И не само това е проблемът.От години подставени чужденци перат пари на ислямски банки и закупуват апетитни градски имоти , които се "даряват" на вакъфите. Това не е параноя, това се случва в действителност в нашата държава. Приказките на този министър турски, изпуснати случайно или нарочно, показаха ролята на Турция в тези проблеми. По най-бързия начин това правителство трябва да подаде оставка и да освободи България от натиска на една етническа, незаконна партия, която години наред прокарва чужди интереси в страната ни. Оставка!!!!!!!!!!!!!

 4. 4 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 993 Неутрално

  И Волен Сидеров оказва натиск да спечелят делото, за да се подмаже пред новите си куклуводи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  1992 г. Луканов раздаде държавните пари, 1988 г. Костов раздаде държавните фирми и заводи, 2001-2009 тройната коалиция и "Царя" раздадоха държавни земи и гори, сега е ред на нова тройна коалиция да раздаде имотите на църквите и джамиите и да закрие държавата. Няма държава , няма съд който да ги осъди. С едно Велико народно събрание обявяват прекратяване на Република България и минаване на червени феодални владения по списъка на 103 те червени клана.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  Трябва да останат държавни имоти.
  Ако трябва - да ги укрепват и поддържат да не паднат.
  И толкоз.
  ...
  Наскоро пътувах из централна Гърция - ехе колко паднали джамии обрасли с трънак имаше.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 917 Весело

  Българска работа, от един религиозен празник уважен от президента и от висш турски държавник, вместо да служи за обединение на хората и да е надежда за нещо по добро, медиите и политиканите раздухаха източен въпрос!!!
  Аман от любители политикани!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Навлизаме в едно тресавище, в което ДПС е като в бистра планинска вода.

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  В същото време единствената джамия в Гоце Делчев - "Караджа паша", която е паметник на културата и собственост на държавата, е пред срутване и буквално без купол. Джамията в Кюстендил също е пред срутване, "Ахмед бей" в Разград е в изключително тежко състояние, джамиите в Дупница и в Самоков са що-годе поддържани, но не работят.

  След като държавата не е в състояние да поддържа паметници на културата може да е по-добре да ги върне на мюсюлманската общност - те със сигурност ще се погрижат за тях. Срамно е, че тези храмове са полуразрушени - все пак са част от нашата история.

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  в държавен вестник от 1924 г до 1927 година са много точно описани много имоти на православната църква ,на общините ,на мюсюлманите ,на частни и държавни институции и хора ,това са гори ,земи ,имоти описани по граници и собственост ,не мога да разбера ,защо се играе със съда и се присвояват имоти от държавата използвайки различни доводи и промени ,като промяна на властта ,избори и т .н,така е било от 1912 г насам ,освен това ,България е изплатила репарации на Гърция и това става с изцяло частин имоти ,на хора притежавали земи в Гърция ,моето семейство е такова ,има документи ,представени са по надлежен ред и за загубени и не обезщетени ,пита се докога държавни служители и съдии ще бъдат лансирани да погазват частната собственост и въз основа на незаконни решения да се издигат в йерархията на съдебната система ,лично на моето семейство не са възстановени имоти в десетки хиляди декари и делата се протакат 15 г ,разбира се решение ще се вземе от Европейския съд по правата на човека ,но защо трябва да се стига до процедури траещи по 30 години .

 12. 12 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 619 Гневно

  Събаряйте ги тия грозотии, какво искуство какво наследство?!?!?!?

 13. 13 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Около цялата тази история не виждам и чувам само говорене от Българската църква. Защо ли?!

 14. 14 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#10:"koko65bg"]След като държавата не е в състояние да поддържа паметници на културата може да е по-добре да ги върне на мюсюлманската общност - те със сигурност ще се погрижат за тях. Срамно е, че тези храмове са полуразрушени - все пак са част от нашата история. [/quote]

  И без да ги върне на религиозната общност могат да се възстановят с дарения тези паметници на отоманското културно наследство, оставайки си собственост на държавата/общините/. А съжаление си прав, турското робство е част от нашата история и трябва да се помни.

 15. 15 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Я отворете договора и вижте, че Турция има да дава на България, а не България да дава на Турция.
  "Лозанският договор (24 юли 1923) на Лозанската конференция Турция трябва да изплати дългове на османските народи."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80

 16. 16 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Договора от Лозана, Швейцария, на 24 юли 1923 година
  " В договора, Турция се отказа от всякакви претенции към останалата част от Османската империя , а в замяна на съюзниците признават турския суверенитет в рамките на своите нови граници.
  Договорът бе ратифициран от страна на Турция на 23 август 1923 г."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Lausanne

 17. 17 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 466 Любопитно

  А как ще се оправят с вси4ки джамии, построени върху християнски руини?

 18. 18 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Подобни дела у нас са като сагата "Докато свят светува"

 19. 19 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Мерака е руски и стар от времето на Разделянето на Османската империя.
  "Русия
  Царският режим искаше да замени мюсюлманските жители на Северна Анатолия и Истанбул с казашките заселници. През март 1915 г., министърът на външните работи Сергей Sazonov каза британският посланик George Buchanan и френският посланик Maurice Paléologue с продължаващото следвоенното уреждане поискаха руско владение на "града на Константинопол , на западния бряг на Босфора , Мраморно море и Дарданелите , както и Южна Тракия до Мидия Енос-линия ", и част от азиатския бряг между Босфора , на река Сакария , за да се определят на брега на залива на İzmit ". В Константинопол Споразумението беше оповестено от руския вестник Известия през ноември 1917 г.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Partitioning_of_the_Ottoman_Empire

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Тези джамии могат да останат само като паметници на културата и историята, но не и да бъдат използвани с религиозно предназначение.
  Ето защо те биха могли да бъдат поддържани от държавата. Нормално е поддржъката им да става, така както и на всички други паметници на културата в България, съгласно възможностите на държавата.
  Ако от Мюфтийството или от Турция са толкова загрижени за конкретни паметници на културата в България, нека дадат помощи със специално предназначение на българската държава, която надлежно да приложи по предназначението им.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Бълканския Полуостров е бил ПОСТОЯННА ВОЙНА на БОГОВЕ в миналото ни.
  Надделил е и то упостошително ИСЛЯМА.
  ПРЕТЕНЦИИТЕ им са НЕСЪЗНАТЕЛНИ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Нека отделните вероизповедания си владеят историческите имоти. Това е изгодно и за държавата - не й струва нищо, а те си ги реставрират сами. Един поддържан имот определено изглежда по-добре от запуснат, което е добре и за туризма.

  Тъй като в нашето семейство вече десетилетия (а може и да е повече от век вече) са идвали много приятели чужденци на гости, мога да ви кажа, че винаги са проявявали интерес както към християнските, така и към всички други храмове, които са видели. Съответно оценяват, ако един храм е поддържан и не се радват6 на запуснати паметници.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Щом стоят затворени и празни, значи няма кой да ги ползва и никому не са нужни. Ако са опасни за минувачите, да ги бутат. Ако не са опасни и на Турция й е мило за тях, да им финансира реставрацията като исторически останки.

  Една българка
 24. 24 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Обърнете се към Правителствата на Кралство Норвегия и Швеция,зада можете да защитавате българите в Провинцията.
  В София е лесно,навсякъде Посолства и фондации.
  В Провинцията има репресии към Вярващите християни.
  Финансови санкции,към тези които неизповядват Ислям и неговорят турски език,при постъпване на работа и изплащане на месечни възнаграждения.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#24] от "iliander":

  За коя провинция говориш ? Защото аз, като си идвам в България, пътувам доста и не съм видял подобно нещо из провинциите, дори в източните Родопи.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#14] от "baxter":

  Турско робство? Турско владичество да но не и робство.
  Ако някой от пра-дедите ни е бил роб то той е нямал право на частна собственост , на религиозно вероизповедание , на търговия , на школа , манастири и тем подобни . Така че нека не бъркаме определенията.

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 27. 27 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като си ги искат - да ги събират на тухли и керемиди и да освобождават терените полезни сгради.

 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#26:"Einzigen"]Турско робство? Турско владичество да но не и робство.
  Ако някой от пра-дедите ни е бил роб то той е нямал право на частна собственост , на религиозно вероизповедание , на търговия , на школа , манастири и тем подобни . Така че нека не бъркаме определенията.
  [/quote]

  Да, били сме рая, зависими а не роби. Владетелят е имал право да ни взима децата и да ги превръща в еничари, имал е право да променя религията ни и да ни убива ако не се подчиним. Имали сме три възможности или да променим религията си, или да плащаме или да умрем. Разбира се че не сме били роби.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  [quote#24:"iliander"]В Провинцията има репресии към Вярващите християни.
  Финансови санкции,към тези които неизповядват Ислям и неговорят турски език,при постъпване на работа и изплащане на месечни възнаграждения.[/quote]
  Ми оплаквайте се! По-добре няма да стане ако си мълчите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#26] от "Einzigen":

  Шегуваш ли се? Май не помниш какъв брой хора са били избивани за това, че не са променили вярата си???

  Fail with honour then succeed by fraud
 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#7] от "boby1945":
  Българска работа, от един религиозен празник уважен от президента"

  -Намеси ли се президентчето ни,където и да е-очаквай разединение.

 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Според чл. 3 от Закона за уреждане на недвижимата собственост в новите земи, ДВ, брой 92/27.07.21 г., държавна собственост са всички недвижими имоти (покрити и непокрити), които на 5.10.1912 г. са били частна или обществена собственост на турската държава, както и горите (самораслите дървета) в яйлаците и къшлаците. Според чл. 5, т. 1 от същия закон, в частна собственост се намират недвижимите имоти, които частни лица са притежавали като мюлк, а според чл. 5, т. 2 частни са и мирийските имоти, владени от частни лица с тапия. Собствеността по чл. 5, т. 2 от Закона, обаче не се признавала автоматично, а след процедура по проверка на тези документи и легализация от местния околийски съдия, според чл. 17 и сл. от закона.
  Доколкото въ настоящия законъ не е постановено нещо друго, недвижимата собственость въ новите земи се подчинява въ всяко едно отношение на законите действуващи въ Царството. Настоящиятъ законъ отменява всички закони и наредби, които му противоречатъ. Терминологичното значение на думата вакъф означава прехвърляне на частната собственност на недвижим имот източник на доход в Аллахова собственност. А ползите от вакъфа са за хората според волята на дарителя. Имот превърнал се в Аллхова собственност вакъф вече не може да се прехвърля към други лица.
  По начало османското законодателство не познава института на придобивната давност. Според чл. 1248 от Меджелето (турският закон за давността), има три начина за придобиване на собственост: 1) прехвърляне между живи - продажба, дарение и други; 2) наследяване; 3) завладяване на нещо, което няма стопанин. По отношение на земите мюлк, турското право е познавало само погасителната давност, според която исковете не се уважавали и не се слушали от съдилищата, но самото право с това не се губело, или както това изрично постановявал чл. 1674 от Меджелето "дълговремието не заличава правото". Предвиждал се 15-годишен срок за погасяването на исковете за собственост за земи мюлк, за наследство, за владението на вакъфите с двоен наем и пр. (чл. 1660) и 10-годишен срок за погасяване на исковете за владение на мирийски земи (чл. 1662 от Меджелето и чл. 20 от Закона за земите). Що се отнася до исковете за собственост или голата собственост на мирийски земи и вакъфските имоти, срокът за погасяването им е 36-годишен (чл. 1661 от Меджелето от 1882 г.), като за обществените държавни имущества като пътища, реки и други, както и за общинските такива - мери, балталъци и други, няма давностно владение (чл. 1675 от Меджелето и чл. 102 от Закона за земите). http://osvratsa.eu/acts/2013/GD/07/0063d812_90062713.htm
  Разпоредбата на чл.25 от Законъ за старините /обн. ДВ бр.37 от 18.02.1911 год. определя статут на държавна собственост на всички недвижими старини, където и да са открити.

 33. 33 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#25] от "PavelCZ":
  Например в гр. Шумен. В предприятията с турски собственици се наемат преференциално етнически турци.
  Например в гр. Кърджали. В определени квартали е невъзможно да си купиш хляб на български.

  Една българка
 34. 34 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ще ви кажа само,че в моя град(население 35хил.) джамията се стопанисва от общински съветник на ДПС,който си отвори дюнер,магазин за цигари и алкохол и друг за втора употреба на първия етаж.+ това целия град го знае,че е лихвар,но продължава никой да не го закача,включително и новия кмет,който е бивш агент на ДС.

  shut up retard
 35. 35 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  РАЗПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ФАКТ !
  http://anonybulgaria.files.wordpress.com/2013/08/1005781_585766818132621_1359002183_n.jpg?w=560&h=353
  Тотална разпродажба – последна фаза от унищожението на България!
  http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/08/11/%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%82/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 36. 36 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "nonsense.":

  ДПС е проект на ДС, в момента не би ме учудило и да са на руска служба

  Amizade
 37. 37 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "Палица":

  Може, ако си по-непукист.

  Amizade
 38. 38 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "iliander":

  репресии към християни ???????????
  дай данни

  Amizade
 39. 39 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Държавата и общините не стопанисват добре паметниците на културата, на които са собственик. Има много примери за рушащи се паметници. Независимо в чест на коя религия са храмове, това са паметници от национално значение. Те трябва да се стопанисват и съхраняват по най-добрия начин. Ако мюсюлманското вероизповедание може да се грижи за тях по-добре от държавата, по-добре да ги получи. Може да има условия разбира се - например да са достъпни и за нерелигиозни цели. Положителни примери по света има много. В Испания например мавърските паметници са сред най-посещаваните, въпреки че там много от тях носят отпечатък от по-късните векове. В Толедо сред най-посещаваните от туристите места са джамия и синагоги.

 40. 40 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "Einzigen":

  От вашите прадеди да, от нашите - не

 41. 41 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#39] от "mayabaya":

  Не.
  Паметниците на културата си се стопанисват от Министерството на културата и тн. Промени в закона няма да има, както няма да има и промени в закона относно майчиния език, няма да има НИЩО такова каквото си мислите. Защо ли? Защото това правителство е на косъм, и всяка миниминиминимална промяна ще го свали веднагически. И ако само със сваляне се размине, ще е добре

 42. 42 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#25] от "PavelCZ":

  Ами не е изключено да има, знам за заплахи към помаци, приели християнство, от техни близки и съселяни / съграждани. Но турците обикновено са по-отворени.

 43. 43 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В България , другари комунисти и ДС- турчета от мюфтийството ,
  НЕ беше възстановена СОБСТВЕНОСТТА на български граждани в Акционерни дружества , на Популярните /кооперативни/ банки на социалдемократите , на дребни и средни търговци - вече застроени имоти - от "българския" червен комуно - съд .....
  НО на турското мюфтийство - което НЯМА нищо общо , като членове, хора , турци - от онова време ,
  ще бъдат възстановени !!???
  ДОРИ ще бъдат обезщетени с подобни имоти !!???
  Ето това е продажния комуно 'съд' в България ...
  Всячески се постара собствеността на БЪЛГАРИ да не бъде възстановена , но на турците- и сегашното им мюфтийство- ...да...!!??
  Когато споеменаваш майките на комунистите - няма значение, дори , за КАКВО ги споменваш ...конкретно ..
  Никога не грешиш , когато ги споменаваш!!
  Споменавайте ги , колкото по- често , толкова по- добре ..

  BIG AL
 44. 44 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Не така Павка, това не ти е Чехия и това не са ти православни и протестантски малцинства.
  Те искат да отцепят цялата общност както стана в Македония, да направят държава в държавата така че никой да не ги пипа.

 45. 45 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Изобщо, това което става напоследък е твърде много, явно става въпрос за обмислена акция на няколко фронта спрямо българския суверенитет.

 46. 46 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#30] от "issunbōshi":

  Не аз не си спомням не съм бил там нито ти си спомняш защото и ти не си бил там. Говориш спрямо това което тие е натълпено със съмнителна достоверност от учебниците които са те карали да наизостиш, инструмент за самоопределение и пратриотизъм използван в соц времената.

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 47. 47 Профил на true
  true
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#3:"baxter"]Това, което се случва в България не е случайно. Всички поправки на закона за вероизповеданията и съдебни решения не са случайни. Делото в Пазарджик не случайно. Всичко е подплатено с много, много пари, давани под масата на корумпирани чиновници, съдии и прочее. И не само това е проблемът.От години подставени чужденци перат пари на ислямски банки и закупуват апетитни градски имоти , които се "даряват" на вакъфите. Това не е параноя, това се случва в действителност в нашата държава. Приказките на този министър турски, изпуснати случайно или нарочно, показаха ролята на Турция в тези проблеми.[/quote]
  +

 48. 48 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "koko65bg":

  И паметника на Съветската армия е част от нашата история и него да си го гледаме во веки веков?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 49. 49 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#10:"koko65bg"] храмове са полуразрушени - все пак са част от нашата история. [/quote]

  Не нашата, а на "османското" или турското (както е правилно да се казва) владичество или робство
  Гърците ги оставят да се разрушат съвсем умишлено и май са прави. Подадеш му ръка, то ти я отхапе до лакътя. Ще ги получат, като върнат архивите. Такъв трябва да е отговорът!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 50. 50 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#5:"RED MAFIA"]1992 г. Луканов раздаде държавните пари, 1988 г. Костов раздаде държавните фирми и заводи, 2001-2009 тройната коалиция и "Царя" раздадоха държавни земи и гори, сега е ред на нова тройна коалиция да раздаде имотите на църквите и джамиите и да закрие държавата. Няма държава , няма съд който да ги осъди. С едно Велико народно събрание обявяват прекратяване на Република България и минаване на червени феодални владения по списъка на 103 те червени клана.[/quote]
  ВЕЛИКОЛЕПЕН КОМЕНТАР...БРАВО!!!

 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "zheravna":

  И какво се оказа, че нашите историци не познават историята. Значи споразумението от 1909-та не прехвърля собствеността на тези имоти на държавата, а на мюфтийството!
  И значи, те са отнети през 1949 от държавата, по същия начин, както са отнети и всички останали частни имоти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#48:"vinetu"]И паметника на Съветската армия е част от нашата история и него да си го гледаме во веки веков?[/quote]

  увековечаване на завземането и окупирането на страна,която не е пратила нито един войник срещу СССР и на чиято територия не е имало немски войник,камо ли някога да е била превземана от Вермахта!!
  Ако не беше завземането на БГ и закрепването на съветската власт чрез верните й БГ-сатрапи...то България сега щеше да е редом до Белгия например!!
  Увековечаване на робството и на нац.дивотия-това е въпросния паметник!

 53. 53 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "nonsense.":

  Какъв е тоя страх - свали оковите.
  Града си има име...

  ***

  В Самоков джамията е музей. А сградата е била църква преди да я преправят османлиите на джамия.
  И никой в града не иска да слуша виене през няколко часа разнасяно на целия град от мощни уредби, каквато е целта на агресивните искания на мюфтийството.
  В града има не повече от 5 семейства турци.

  Childhood's End
 54. 54 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 516 Неутрално

  АКО БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ВСЕ ОЩЕ НЯКАКВА ИМУННА СИСТЕМА - ТАКОВА НЕЩО НЕ БИХА ДОПУСНАЛИ!!!!ПРЕДЛАГАМ ТУРЦИЯ ДА ПРЕДЯВИ ТАКИВА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ДРУГИТЕ ПОРОБЕНИ ОТ ОСМАНЛИИТЕ БАЛСКАНСКИ СТРАНИ И КАква би била тяхната реакция??????????????/!!!!!!!!!!!!!!!!

  stefanova
 55. 55 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#53] от "hrissim":

  То повечето джамии на Балканския полуостров са били църкви, преправении от османлиите.
  Дайте да им ги върнем и в чисто християнски наши градове да се чува от далече "Аллах акбар".
  Да ни напомня къде сме биили и къде искат пак да ни сложат.
  Ердоганеца се е заел яко с възстановяването на Османската империя и както се вижда нищо не го спира - млати наред с оръжие и сила.

  ура и да живей!!!
 56. 56 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  До коментар [#46] от "Einzigen":

  Ми като не си бил така, откъде си толкова сигурен в това, което казваш?

  Fail with honour then succeed by fraud
 57. 57 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Любопитно

  това е някакво нахалство, трябва да има известна пропорционалност между брой вярващи и джамии,

  освен тов не мисля, че от историческа гледна точна това трябва да е възможно, не мисля, че историческите травматизми са толкова лесно преодолими, че да се правим че всичко е на ново

  да си вярват в каквото си искат тихомълком и без сгради на всяко кюше, все пак тука е българия, а не анкара, а това че някога е имало джамии е само заради турското робство, даже според мен тези от турското робство изобщо не трябва да им се дават, щото са принудително строени. макс една - две

 58. 58 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#10] от "koko65bg":

  ааа не благодаря, джамия която да ми се казва ахмед бей. посипете си главата с пепел за грозотиито от турското робство и нехуманността и си се молете в къщи, религиозната толерантност не е за сметка на наскърбяване на другите, а всяка реминисценция е свързана с наскърбяване в случая. ако искате много да се отдадете на тази нереформирана религия, може да се отправите към Анкара или Мека

 59. 59 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#13] от "TED":

  какво общо има българската църква в случая? искането е отправено към съда, а не към БПЦ. БПЦ от коя гледна точка да се изкаже? това е ламтене за имоти и пари от тая гледна точка ли да се изкаже, как си дава под наем и продава имотите? цялото това законче е явно подготвяно отдавна, и освен странните религиозни измерения, аз съм за това всеки да си вярва, но да не стъпва върху пръстите на другите, има и финансови такива, имотите отиват в църквите, там разни не дотам порядъчни попчета и мюфтии се облагодетелстват > поредния бизнес

  сега, ако нашите попове бяха изрядни, да проявя разбиране към този закон, но те не са, и не само че не са, но всеизвестно не са

  законодателството трябва да решава проблеми, а не да ги създава.

  а това създава двоен проблем в случая, хем имаме "скрита приватизация", хем все едно държавата играе като деморализатор на религиите, понеже това им действа като стимул те да се облагодетелстват, вместо да им държат имотите и дейностите с тях под контрол, те правят обратното, харизват им ги.

  и това съвсем встрани от 500 години турско робство, съборени и неподдържани църкви през комунизма и т.н. приказките че държавата не е добър стопанин са глупости, има много начини по които може държавата да предостави за ползване и за поддръжка имотите без да се стига до религиозни търкания, каквито несъмнено ще произтекат

  само че фесовете от бсп точно това искат, от една страна да пищят как са православни християни, как мюсюлманите това и онова, доколкото са християни въобще, от друга страна да им дават имоти за да лъснат джамии на всеки ъгъл, и въобще куку

  да не говорим за курупцията в религиозната сфера, която си тече от години и за нея досега не беше намерено решение?

 60. 60 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За мен паметниците на културата, каквито и да били те, на територията на страната трябва да останат държавна собственост. Вероятно може да бъдат предоставени за ползване, реставрация и възстановяване да се прави с помоща на други орагнизации, но собствеността трябва да си остане държавна.
  Признавам си, не знам, но предполагам, че ако мюфтийството получи право на собственост след това ще има право и да продава. Не знам и статута на мюфтийствата от гледна точка на Турция.
  Все едно синагогата в София, например, да е собственост на Израел.
  Тъй като доста джамии са били преди това християнски храмове, дали претенциите за собственост може ли да се оспорват?
  Тук се говори и за училища. И ако заработят тези училища /без помоща на Турция, разбира се, как бихме си и помислили.../ бидейки собственост на мюфтийствата по каква програма ще се преподава?!
  Не съм юрист, но си мисля, че въпросът е деликатен и може да бъде със сложни последствия и при всички положения България трябва да пази преди всичко националните си интереси.

 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В страна в която мюсюлманите са убивали методично християните, къде със сабя, къде с бомба във влака, да наричаш джамиите културно наследство не е ли малко ... цинично?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#13] от "TED":

  искате религиозни търкания, искате БПЦ да се изказва, за да може после поредния Гоце да дойде да каже "ама ние без руснаците не можем", "те трябва да дойдат да ни "спасяват" от мюсюлманите, които ние сме (щото и Гоце е един фес, дето всички го знаят)" и накрая естествено "енергиен център на балканите" и 5 електроцентрали или гьолове (според както дойде)

  а не мерси!

 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#61] от "Десен":

  И коя е тази страна?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#55] от "cucing":

  не ме разсмивай, те наще му се мазнят при всеки случай и без случай, сега той бил виновен. като му се мазнят може много неща да поиска, то не бяха разговори с Боко-мазното (само ми посочете някой политик от чужбина на който Боко-мазното да не му е пуснал олио. Меркел? Путин? Обама? Ердоган? ама няма значение геополитически как са нещата, Боко се мазни на всичко и на всички, с изключение на електората и партийците си), то не бяха срещи с президента, президента от доста време нищо не върши освен да говори по вътрешни теми, аз не виждам каква външна политика води, освен че се срещна с Ердоган.

  С такива п* с извинение, такива и резултати.

 65. 65 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#60] от "danid":

  Паметниците на културата не може да са само държавна собственост. Ако си наследил разкошна къща (в Чехия това може и да е замък) от прадедите си, няма защо да го харизваш на държавата. Просто има по-специален режим на реставрации
  на движимата и недвижима собственост-паметник. И собственикът има задължения за режима на поддръжка и експлоатация.
  Ако една религиозна организация притежава храм - църква, джамия, синагога, манастир...., която е паметник - важи същото - няма никакво правно основание да им се отнеме.
  Или ако фирма има фирмена собственост дворец или някаква сграда-паметник - също. В тези случаи собственикът само не е физическо, но юридическо лице.

  E PLVRIBVS VNVM
 66. 66 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Гърция, като наследник на Византия, трябва да води дело за цялата турска държава и за хиляди църкви и църкви превърнати в джамии

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 67. 67 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#65:"PavelCZ"]Ако една религиозна организация притежава храм - църква, джамия, синагога, манастир...., която е паметник - важи същото - няма никакво правно основание да им се отнеме. [/quote]
  Благодаря Ви за информацията.
  Да, нямах предвид къща в Копривщица, например. Сигурно така трябва да бъде и е справедливо. Но това означава ли, че църква, джамия и пр. паметник на културата, собственост на религиозна организация може след това да бъде продадена от нея? Всъщност това ме притеснява. Има ли особен режим при такива случаи или някакъв предпазен механизъм джамията да не бъде продадена на Турската държава?

 68. 68 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Тия няма да мирясат, докато не се докопат до всичко което са решили и това ще стане защото много от българите се правят на "толерантни". Я ги вижте тез турци дали са толкоз толерантни в собствената си държава.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 69. 69 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#63] от "tribiri":

  Още малко да се навъдят таквиз като теб и найстина: коя е таз страна? ще бъде резонен въпрос.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 70. 70 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "zheravna":

  Св. София няма как да си я искаме, защото тя никога не е българска. Виж гърците ако искат може и да си я поискат.
  [quote#14:"baxter"]И без да ги върне на религиозната общност могат да се възстановят с дарения тези паметници на отоманското културно наследство, оставайки си собственост на държавата/общините/.[/quote]
  Може, ама не се прави.

  Както БПЦ стопанисва църквите и манастирите (много от тях са паметници на културата) и се ползват по предзназначение, така и мюфтийството трябва да си стопанисва джамиите. Реалноста е че в България мюсулманите са около 10% от населението. Щем не щем жиеем с тях и няма смисъл да си разваляме отношенията за глупости.

  Пък и доста от тези сгради могат да бъдат магнити за туристи. Джумаята в Пловдив например. Кое е по-добре - да има една добре поддържана джамия от 15-век в града собственост на мюфтийството, или една порутена и затворена джамия, собственост на общината която не се ползва за нищо?

  И без друго тези сгради нямат комерсиална стойност - какво ще я направиш на мол ли?

 71. 71 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#67] от "danid":

  Паметниците на културата могат да бъдат продавани, придобивани, наследявани и прочие. Новият собственик наследява и всички задължения на предишния. Паметниците от национално значение, или записани в ЮНЕСКО, не могат да се изнасят от страната, но в случая с недвижимите, това не е проблем.

  E PLVRIBVS VNVM
 72. 72 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#66] от "t5eyes":

  Гърция не е правен наследник на Византия. Византия няма правоприемник в юридическия смисъл.

  E PLVRIBVS VNVM
 73. 73 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#66:"t5eyes"]Гърция, като наследник на Византия[/quote]

  Да вземем да се пишем за наследници на траките?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK