Здравният министър иска пресяване на болниците, които работят със здравната каса

Таня Андреева при приемането на поста здравен министър от служебния министър Николай Петров

© Дневник

Таня Андреева при приемането на поста здравен министър от служебния министър Николай ПетровТрябват ясни критерии кои лечебни заведения ще сключват договор с НЗОК, те ще отговарят на критерии оборудване, персонал, ефективност на лечението. Това разделение на болниците трябва да се случи още следващата година, каза по БНТ министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.


Тя добави, че подобна промяна се налага, защото броят на болниците, които работят със здравната каса се, е увеличил няколко пъти, а парите са останали почти непроменени. "Най-високотехнологичните болници са с най-голям дълг, защото работят при тежко недофинансиране на медицинската дейност, каза Андреева. Тя поясни, че за четири години дълговете на лечебните задължения са нараснали три пъти и са стигнали почти 90 млн. лв.


Здравният министър посочи, че ролята на по-малките лечебни заведения ще е да оказват първа помощ и базисно ниво на медицинска дейност. "Какво ще се прави с малките болници ще се очертае от здравната карта, която ще покаже от какви лечебни заведения има нужда", каза д-р Андреева.
Тя поясни, че от малките лечебни заведения не може да се очаква да са на печалба. За дофинансиране на техните разходи са нужни 6-7 млн. лева за общо около 40 болници, като тези пари ще се заложат в следващия бюджет. Министърът каза още, че на всеки шест месеца на сайта на министерството ще се качва информация за какво са дадени пари през периода.


Друга част от промените в здравната система е разграничението между спешна, първа и неотложна помощ, като се инвестира в спешната помощ. Д-р Таня Андреева каза, че преди актуализацията на бюджета е искала поне 15 млн. лева допълнително, за да се покрие всичко, което е предвидено, но не е осигурено финансиране за него, но е получила само 5.


По-малко от три месеца след като заяви, че трябва да се работи за промяна в режима на тютюнопушене, днес здравният министър изрази мнение, че либерализирането не е добра стъпка. Андреева вече имала и подкрепа на тезата си от част от депутатите от БСП. Важно е как с "Атака" ще можем да си говорим, защото само от тях има внесен законопроект за либерализиране на режима", каза д-р Андреева.


Запитана за формирането на екипа си, здравният министър посочи, че продължава да търси подходящите хора за определени длъжности. Д-р Андреева уточни, че освободените до момента около 30 души не са уволнени по политически причини, като имало и дългогодишни служители. Администрацията в МЗ е нараснала близо два пъти. При министър Семерджиев в министерството са работили 150 души, сега са 260. Вторият проблем е експертността. Когато влязох в МЗ, нямаше едно нещо, което да е наред", обобщи д-р Таня Андреева.


В отговор на въпрос министърът обясни, че протестите не я притесняват, защото е нормално едни хора да са съгласни с правителствената политика, а други да са против. "Обикалям страната и навсякъде, дори в София хората ме спират и ме поздравяват", обясни д-р Андреева. Тя посочи, че за правителството е важно да си свършим работата. "Промените в здравеопазването са дълъг процес, дори за 4 години няма да мога всичко да свърша. Надявам се да спре практиката всичко да се започва от начало при всеки нов кабинет, каза още здравният министър.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Този ужминистър дали не беше между водещите протестите срещу желанието на ГЕРБ да премахне болниците, които бяха в много малки места и бяха нерентабилни?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  .........Трябват ясни критерии кои лечебни заведения ще сключват договор с НЗОК,..............

  Това го чакаме от 10 години -много сложни тия критерии бре?!

  Ама на политиците им пречат другите "критерии::
  корупция, от частните инвеститори в здравеопазването лобиране за своите хора, страх и тъпота...

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Болниците се превърнаха във фабрики за изготвяне на документи с невярно съдържание. Фалшиви болни фалшиви диагнози и изписани скъпо струващи лекарства и консумативи по тях, естествено никога не получени, но взети уж на верисия от доставчици. И после наЩе оправят борчовете с парите на данъкоплатците и пей сърце, ... иначе реват.

 4. 4 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И тая само приказва. Кукло не пипай! Лекарската мафия ще те сготви за нула време. А мръдна, а маймун стана! Ако не бяха протестите щеше да си мълчиш, като рибка и да чуруликаш за либерализация на тютюнопушенето по "политически" причини, нали?

 5. 5 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ОГРОМЕН Е ПРОБЛЕМА НА ОПРАВНИЦИТЕ КОИТО ИЗДИГАТ ДОКТОРИ ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ НА ТОВА МИНИСТЕРСТВО,ТЕ ВИНАГИ СА СИ СТОЯЛИ ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА,ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ Е ПРЕЧУПЕНО ВИНАГИ ТАКА ЧЕ ТЕ ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ,ЗА СМЕТКА НА ПРАВАТА НА БОЛНИТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!ТАЯ ТОЧНО Е ПОРЕДНАТА "ДАМА" В ТАЯ ДЪРЖАВА КОЯТО ПОДХВАЩА ВОЙНА С ЗДРАВНОНЕУСИГУРЕНИТЕ,БЕЗ ДА СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА ЗАЩО БЕ АДЖИБЕ ТЕ СА НА ТОЯ ХАЛ!!!И КАТО Я ПОПИТАШ,ЗАЩО В ТАЯ ДЪРЖАВА САМО 1,3 МИЛИОНА КРАЖДАНИ СА ИЗНУДВАНИ И РЕКЕТИРАНИ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ОТ ДЖОБА СИ , А НА ДРУГИТЕ ЧЕТИРИ МИЛИОНА НЯКОЙ ИМ ГИ ПЛАЩА,ЕДВА ЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА ВИ ДАДЕ АДЕКВАТЕН ОТГОВОР!!! ЗА МЕНЕ ТАЯ Е ПОРЕДНАТА КАЛИНКА,КОЯТО ПОДЛАГА НА ДИСКРИМИНАЦИЯ ЕДНА ОГРОМНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!!!

 6. 6 Профил на dweller
  dweller
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За съжаление, това е поредният министър без стратегия, без смислен екип, без ясни приоритети пред всеки зам. министър. Липсва дългосрочност и най-вече липсва дълбочина. Никой след Семерджиев не е имал познанията, волята и екипа да направи истинска реформа. С цялото ми уважение към д-р Андреева като доктор, до този момент не се проявява нито като стратег, нито като визионер или реформист. А това министерство и България като цяло имат нужда от точно това.

  ...поради що се срамиш да се наречеш българин?
 7. 7 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 527 Неутрално

  От около 7-8 години не съм стъпвал в държавна болница, па била тя и "високо-технологична". А, момент, преди година закарахме в спешното отделение на Окръжна болница баба ми, която си счупи таза в банята. Та с малки изключения посещавам Частни Малки Спретнати Болници, които имат договор със Здравната каса. Ако трябва да доплащам нещо, доплащам. Получавам адекватна диагностика и много любезно отношение в модерна и отлично поддържана болнична среда при много по-висока степен на чистота и дисциплина. Усмихнати лекари, сестри, персонал, даже бих казал не прекалено, а НОРМАЛНО човешко отношение, грижа за пациента. При едните може, при другите – не. Сега се появява някаква жена, вероятно доста по посредствена от мен, и хоп, ще зачеркне или поне ще направи опит да зачеркне част от моя живот, а и бизнес с десетки хиляди висококвалифицирани работни места - за сметка на какво – на супер посредствена държавна болнична помощ? Защото с изключение на 6-7 университетски държавни болници, в които поради обема си и наличието все още на някакви специалисти, всичко останало е…

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мдааа, ако директора е комуняга - болницата сключва договор и остава, ако не е - къш на "свободния" "пазар".... нищо неочаквано...

 9. 9 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Поредната лъжкиня и популистка!
  При номинирането си за министър говореше че програмата и имала много общо с тази на БСП затова се съгласила. А там се говори за геноцид над малките общински болници и се обвинява ГЕРБ че закрил 18 такива, вкл. симптоматичната в Девин, за равнопоставеност за социално здравеопазване.......
  Три месеца по-късно госпожата откри топлата вода, че парите не стигат и е против всички болници да работят с касата.
  Т.е ще го отнесат пак новопостроените частни болници които не са на верни другари, чрез административни актове.
  Отново разделяй и владей,

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#7:"the_european"]на супер посредствена държавна болнична помощ? [/quote]
  Само че лекарите специалисти излизат точно от тези болници и отиват в "малките спретнати частни".А най-често работят и на двете места.А още по-често те прехвърлят към частните.
  А защо се наложи Ваньо Танов да го прехвърлят от частната в държавната болница,за да го долекуват?

 11. 11 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Здравният министър отново ще съсипе малкото направено досега.

 12. 12 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":
  Точно. Тя си противоречи. Уж ще отваря пак болницата в Девин, уж ще затяга изискванията,които въпросната болница няма как да покрие...Абе, популизъм в действие.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  До коментар [#12] от "pandelka":
  Да ги видим сега БСП/ДПС дали ще върнат затворените болници, за които толкова пледираха по времето на ГЕРБ. Да видим хем ще кърпят бюджета, хем ще угаждат на всички.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  НЕ ПЛАщАЙТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ !!!
  Търговците на смърт така или иначе ще ви вземат всички пари преди да ви убият.

 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  Навярно ситото ще е селективно !Нали се държи от партийно лице?

  Tony
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 75 Неутрално

  "Здравният министър посочи, че ролята на по-малките лечебни заведения ще е да оказват първа помощ и базисно ниво на медицинска дейност. "

  >>> Дипломатично е казано "лечебни заведения", защото съвсем правилно - доста от допотопните болници не са никакви болници и следа да се оборудват като поликлиники +а бърза помощ, с апаратура и линейки от висока класа. В тях няма място за планово лечение, а и май никой не желае, нито пък те имат възможност. Малко по малко акълът им идва в главата, но много време беше загубено.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Нещата са много прости.
  В София и в един-два други големи града на Бг-то се нароиха един куп частни болници, строени с неизвестно какви пари, в които в голям брой от случаите работят специалисти само на хартия.
  Всички те напират да сключат договри с НЗОК, защото финансирането оттам е направено така, че е много лесно тя да бъде източвана.
  За сметка на това се закриват болници в малки населени места, които обслужват големи райони.
  Публична тайна е, че една немалка част от частните болници са перални за пари.
  Аз лчино се нагледах на оплескани случаи в частни болници, които после по спешност се прехвърлят в държавните за да бъдат оправяни. За съжаление някои завършиха летално.
  Системата е прогнила отвсякъде и трябва да се почне от начина на финансиране, начина на съхраняване и разпределяне на парите, монопола в осигуряването и чак тогава да се мисли за болници.
  Иначе приватизирането е много лесно, но то няма да промени особено пейзажа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#17:"rapidfire"]Всички те напират да сключат договри с НЗОК, защото финансирането оттам е направено така, че е много лесно тя да бъде източвана.
  За сметка на това се закриват болници в малки населени места, които обслужват големи райони. [/quote]

  Да,в това е порокът.

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  "При министър Семерджиев в министерството са работили 150 души, сега са 260."

  И не само... Във въпросното интервю министър Андреева цитира премиера Орешарски, който посочил, че като служител в правителството на Костов си спомнил, че тогава в НАП(предшестващата структура) работили ако не греша към 300 души, докато сега са над 2000.
  Оказваме се пред сериозен ръст на бюрокрацията!
  След повече от 10г. избори обществото ни докара на главата си такъв модел, който все по-трудно издържа. Дори при Тато имаше т.нар. съкращения веднъж на 10г., след което разбира се соц. блатото бързо възстрановяваше статуквото...
  1991г. електората не харесА СДС - хак да му е.

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на ninevia
  ninevia
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "Голямото чело" с овчия поглед е крайно време да престане с общите лафове и да се ангажира с нещо конкретно - срокове, етапи, очаквани резултати, финансиране и т.н. Това обаче за нея е чуждо-задачата й е да "тупка топката" в здравеопазването. Освен това - не става само с ядене, трябва и акъл.

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А какво ще стане с малките специализирани болници като например тази в която работех преди. Тя е специализирана за хирургично лечение на гангрени на крайниците от диабетичен и съдов произход. Единсвена в България,но закъсала тъй като пациентите и поначало са тежко увредени,с инфаркти и с по един два инсулта,предимно хора от ниските социални слоеве. Няма да коментирам че частните болници бягат от такива ,като дявол от тамян защото те не носят печалба, а напротив поради усложнения на наличните заболвания,поемат допълнителен ресурс. Ще има ли госпожа министърката смелост да се изправи и обяви ,че на тези хора не им се полага живот. Заплатите на персонала работещ с тези хора са мизерни. След облагане в нетно изражение лекар-600,сестра-400,санитар-320.

 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "rapidfire":
  [quote#17:"rapidfire"]Иначе приватизирането е много лесно, но то няма да промени особено пейзажа. [/quote]
  [quote#17:"rapidfire"]оплескани случаи в частни болници, които после по спешност се прехвърлят в държавните за да бъдат оправяни.[/quote]
  Радвам се, че мислиш така.
  Тук много често има призиви за пълна приватизация на здравеопазването като панацея.
  Здравеопазването, обаче, не е просто търговска дейност, и често (в никакъв случай винаги) частниците са перачници или печатници на пари. Не само у нас.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 413 Неутрално

  "Тя добави, че подобна промяна се налага, защото броят на болниците, които работят със здравната каса се е увеличил няколко пъти, а парите са останали почти непроменени."

  Абе тая калъфка с влажния поглед, що просто не спре да говори глупости? Какво общо има броя на болниците със парите в НЗОК? Те парите са функция на броя на осигуряващите се а не на броя на болниците.

  По принцип у нас е сгрешена системата КАРДИНАЛНО! Цялата тая система е направена с цел да се източват пари от НЗОК - чрез болници, лекари, лекарства и т.н. Какво имам предвид - и безработния накойто държавата му плаща осигуровките и този който се осигуравя на максималния доход (НЕ) ПОЛУЧАВАТ една и съща здравна помощ! Това го няма в никоя нормална държава!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 24. 24 Профил на email
  email
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Докато министър е човек от съсловието нищо хубаво не чакайте, още повече че изкготвянето на работеща здравна система не е по силите на един човек освен ако не е гений! Това е програма която трябва да се изработи от екип експерти в различни области ... не може един доктор който и да е той да стане министър и да оправи нещата няма такъв филм!!! Назначаването на лекар на поста министър е очевиден конфликт на интереси... работата на министъра не е да е на страната на лекарите, а на страната на държавата и нейната програма за здравеопазване (която унас липсва разбира се). Работата на министъра не е да мисли дали ще им е добре на лекарите и колко ще получават - това е работа на фалшивата у нас организация наречена "Лекарски съюз" той е този който представлява лекарите пред държавата и нейните интереси и пак той е този който определя всичко свързано с добруването на българския лекар... работата на министъра е да мисли за здравето на народа! Няма такъв лекар който да бъде избран за министър и да изгради перфектно работеща здравна система без бъгове... не работа на никой лекар да мисли за това дали някой е осигурен, колко е здравната вноска, колко струват едни или други дейности, услуги, медикаменти и материали ... работата на лекаря е да се занимава с пациента без да мисли за друго... за другото трябва да мислят ЛС, МЗ и НЗОК...

  Лекарският съюз е този който трябва да остойности лекарския труд и да претегли кое колко тежи (струва) във всяка една дейност във всяка една операция. Лекарския съюз е този който трябва да защитава интересите на лекаря пред държавата а държавата се представя от министъра на здравеопазването! Министърът не им е никакъв на лекарите за да имат каквито и да било претенции към него! Държавата в лицето на министъра и лекарите в лицето на ЛС могат да сключват договори и споразумения за всяка една дейност която ще се извършва по държавната програма за народно здраве или ако искате наричайте здравеопазване по начина по който се извършва сделка по държавна обществена поръчка защото дейността на едно лечебно заведение работещо с НЗОК трябва да има договор с държавата и да работи само по него който иска да работи само на частно... не трябва да се допускат смесване и каквито и да било дейности които се явяват "конфликт на интереси" защото те се явяват пробойни в системата от където произтичат проблеми. Въпросът е НЗОК като какво се явява тук защото ролята и е не много ясна и изчистена значи тя държи парите и вместо да ги използва за здраве (моите и вашите пари) ги използва за стъклени асансьори, за автомобили и командировки и заплати разбира се! Като в същото време едни хора умират защото имат нужда от спешна животоспасяваща операция, а ония викат няма пари?! О, боже! Пари има и то предостатъчно просто не се използват за здравеопазване и лечение... даже се и формират излишъци?! Излишък от здравни вноски които такива безмозъчни и безскрупулни люде като Дянков ги прибират да си запълват някой финансови празнини... а хората нека умират... пари няма и ще искаме вдигане на вноските! Да ама не ! Пари има и трябва да се осъзнаете и да протестирате и за това, че здравните ви вноски се използват за всичко друго, но не и за здраве! А в същото време децата на България умират и се надяват на последното левче на някой добър човек! Всеки лев похарчен от НЗОК не за здраве аз го приемам като пирон в ковчега на всеки от нас!
  И накрая един въпрос - много лекари напускат България от много специалности... колко кардиолози са напуснали България? Докато има лобита на едни или други в управлението - едни да са облагодетелствани, а други пренебрегнати и недооценени нищо в здравеопазването ни няма да се промени! Лекарите сами трябва да си изградят една истинска организация на съсловието която да е работеща и която да ги представлява и те самите заедно трябва да решат в общия кюп, на кой колко му тежи работата и всяка една манипулация... в тегловни части и тогава когато се договорят едни пари ще бъдат правилно и максимално честно разпределени, но това те сами трябва да го решат! Аз не виждам скоро това да може да се случи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK