СДС и БЗНС се присъединяват към Реформаторския блок (допълнена)

Новият председател на СДС Божидар Лукарски многократно изяви готовност за общи действия с Реформаторския блок

© Цветелина Белутова

Новият председател на СДС Божидар Лукарски многократно изяви готовност за общи действия с Реформаторския блокСДС и БЗНС на Николай Ненчев ще влязат в Реформаторския блок, научи "Дневник". Утре петте партии от реформаторското обединение - ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), "Синьо единство", "Зелените" и партията на Касим Дал и Корман Исмаилов "Свобода и достойнство" - ще подпишат меморандум за присъединяването на СДС и БЗНС, след което ще дадат обща пресконференция, съобщиха по-късно от пресцентъра на ДБГ.


Предложението за включване на двете формации дойде от ДБГ в края на юли. Преди това новоизбраният председател на СДС Божидар Лукарски неколкократно изрази готовност за разговори с Реформаторския блок, въпреки че имал резерви към някои от партиите.


От БЗНС обявиха преди седмица, че са получили покана и ще се включат в Реформаторския блок. Тогава председателят на земеделците Николай Ненчев, цитиран от партийния пресцентър, коментира, че за него и партията му е чест да се присъедини към този "демократичен, реформаторски съюз, който има ясни политически намерения и цели".
При преговорите за създаването на Реформаторския блок в края на юни лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма да разговаря със СДС преди националната конференция, на която да бъде избрано ново ръководство.


След избирането на Лукарски и от страна на СДС, и от страна на блока твърдяха, че се водят преговори за общи действия.


Продължават и разговорите за създаване на граждански съвет към обединението, в който да влизат интелектуалци, експерти, граждани и протестиращи. Идеята е той да помага при изпълнението на програмата на блока, която за момента се състои от 12 точки, включващи нови изборни правила, прозрачност при финансирането на партиите, освобождаване на съда и прокуратурата от политически, олигархични и мафиотски зависимости.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK