Читателските книги, с които да си подготвен протестиращ

Читателските книги, с които да си подготвен протестиращ

© Георги КожухаровЧитателите на "Дневник" продължиха списъка с книги на протеста, след като публикувахме текста на Александър Кръстев "10 книги, с които да си подготвен протестиращ".

"Задочни репортажи за България" на Георги Марков (chernobyl)


"1984" на Джордж Оруел. Плюс нея и страшната за всяка власт "Революционното богатство" на Алвин Тофлър, посветена на най-голяма движеща сила съществуваща в света - знанието.Именно с напредването на информацията и знанието все по-трудно е на мошениците да се промъкват неразкрити и схемите им прозират. (levbalkanski)


"Българският Великден или страстите български" на Тончо Жечев (cinik)
"Капиталът" на Карл Маркс. След прочитането му, не вярвам нормален човек да не се разбунтува срещу неправдите на света. Именно в тази книга е формулиран генезисът на всички житейски проблеми. (Γαλλα)


"Бай Ганьо" на Алеко Константинов. Всичко друго е допълнително напасване към реалноста у нас (elevation04)


"Кучешки времена" на Илия Троянов и


"Следеният човек" на Веселин Бранев - две много важни за разбирането на процесите в България заглавия (Силви Гаврилов)


"Параграф 22" на Джоузеф Хелър. Книгата е много екзактна и за тук присъстващите комсомолци в битността им на форумци и делегирани от антипротеста и приятели и съратници на Шамара, Петното, Лекето и тем подобни. Петното не бил прочел една книга. Хъм, а Шамара... (д-р Петроff) Много е актуален и днес (victor2)


"48-те закона на властта" на Робърт Грийн. (marker)


"Строителите на съвременна България" на Симеон Радев,


"Гражданско неподчинение" на Хенри Дейвид Торо,


есето "Възмутете се!" на Стефан Хесел (etty1)


Есето "Гражданско неподчинение" на Хенри Дейвид Торо, от което помня, че ако един закон е несправедлив или обслужва тирания, то гражданинът е длъжен да не се подчинява. (Торбеш)


"Дългата разходка" на Стивън Кинг или каквото и да е негово, струва си! (Bun The System)


Като чуя "протест" и "книга", винаги се сещам за "Хищни нокти" на Марко Видойкович (serpico)


"Хляб и зрелища" на Христо Смирненски. Фейлетонът е изключително актуален и подходящ за ситуацията, но следният цитат ми допада най-много: "Хляб и зрелища" — някога. "Зрелища за хляб" — сега!… Наистина, виенското зрелище никак не се харесва нито на господа буржоазните зрители, нито на г-да социалдемократическите суфльори. Те крещят: "Спуснете завесата! Пиесата не е издържана в художествено отношение!" Напразно обаче те дърпат въжетата. Завесата е здраво дигната както във Виена, така и по целия свят. Тя няма да падне, защото на сцената стои измъченият, кървав и настръхнал трагик — пролетариатът, — ритнал вече суфльорската будка и готов сам, единствен да изиграе последното действие на великата житейска пиеса — действие съвсем не по вкуса на старите буржоазни естети и критици." (jmelisimo)


"Повелителят на мухите" (Уилям Голдинг), Hell's Angels (Hunter S. Thompson), "Свобода и смърт" (Никос Казандзакис), "Властелинът на пръстените", (Джон Р. Р. Толкин), "Кометата идва" (Туве Янсон), "Сирените на Титан" (Кърт Вонегът), "Моби Дик" (Херман Мелвил), Шотландската пиеса (Шекспир), "Илиада" (Омир), "Махабхарата" (неизвестен автор). И няма да обяснявам защо трябва да прочетете всяка една, ако ще сте достоен борец за каквото и да било. Част от упражнението е да се сетите сами. Но със сигурност не е целта да се хъсите от преследването на китове или епични битки. Друга е целта... (lil_alex)


"Тихото слънце" на Петър Денчев (tofifi)


"451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри и Time Will Run Back на Henry Hazlitt (wqs14314097)


Задължително трябва да добавим и "Ние" от Евгений Замятин и "Държавата" от Фредерик Бастия (dap120)


"Архипелаг "Гулаг" (Александър Солженицин), особено на младите хора под 30 години (ТНТ)


"Няма място за старите кучета" на Кормак Маккарти, дори само заради заглавието. Горещо препоръчвам "Панаир на суетата" на Уилям Текери, не само заради заглавието. За младата, умна, образована и красива средна класа, твърдо решила да стане дърта аристокрация. (Мани)


На шега, на майтап, "Невидимото дете" си я разнасям доста често в чантата, любима ми е. И наистина има доста философия ... за тези, които са склонни да я разберат. (ПАВЛА - సటోరి)


The Rum Diaries на Хънтър Томпсън. Не знам дали е преведена, но има чудесен филм с Джони Деп.
Защото в нея става дума и за Пеевски, и неговата журналистика, и за бананова република, за корпоративна демокрация, заменки, корупция, съдебна корупция, военни заменки, съюз между политици, бизнесмени, военни, мафия и журналисти с цел огромни финансово строителни измами, панелен туризъм, алкохол в безсрамни количества, продажна журналистика, лудост, принципност и морал... да звучи познато?! (eezyloop)


Четете "Винету"! (КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK