Посрещането на депутатите и контрапротестът срещу президента (хронология)

Чаша с кафе, хвърлена от протестиращ, лети към колата на премиера Пламен Орешарски, когато кортежът минава покрай загражданията на път към Народното събрание

© Юлия Лазарова, Abandoned In Sofia

Чаша с кафе, хвърлена от протестиращ, лети към колата на премиера Пламен Орешарски, когато кортежът минава покрай загражданията на път към Народното събраниеПротестиращите вече 64 дни срещу кабинета "Орешарски" организираха блокада на парламента, за да попречат на депутатите да приемат отново актуализацията на бюджета. Инициативата беше кръстена "Голямото посрещане" , но не се събраха очакваният брой хора. 


В същото време край президентството се събраха стотици хора, докарани от автобуси с регистрация извън София, които тръгнаха на шествие към парламента. Те искаха оставката на държавния глава и депутатите да бъдат оставени да работят спокойно.


В един момент двете групи се приближиха опасно една до друга, но полицията не позволи да се стигне до ексцесии. В крайна сметка поддръжните заеха позиции пред "Ал. Невски". Недоволните се разположиха зад храма, пред централния вход и в градинката откъм университета. Това решение осигури и безопасен маршрут за извеждане на депутатите след края на заседанието.
Репортерите на "Дневник" следиха на случващото се в центъра на София. Ето и хронология на станалото. Дебатите по ветото на актуализацията на бюджета можете да видите тук. 


14.00
И протестиращи, и контрапротестиращи си тръгнаха. Около сградата на парламента вече няма опчти никой. Движението по бул. "Цар Освободител" още не е пуснато.


13.50
Минути след гласуването на актуализацията на бюджета, коли с депутати започнаха да излизат през частта от площад "Ал. Невски", където са поддръжниците на кабинета. Направен е кордон от полицаи, но от него няма нужда, тъй като хората викат по минаващите коли "Победа" и нямат никакво намерение да застават на пътя им.


Много служители на реда са заели позиции така, че да не допуснат протестиращи срещу правителство, който са от другата страна на храма, да се приближат към маршрута за извеждане на депутатите.


Голяма част от поддръжниците на кабинета си тръгват. Почти приключи и извеждането на депутатите.


13.25
Полицията раздели на две части участниците в контрапротеста в подкрепа на правителството, които са пред сградата на светия Синод. Така малко преди гласуването на актуализацията на бюджета се осигури безопасно място за излизане на колите на депутатите.

12.40
Пред парламента не останаха протестиращи. Около 100-150 души все още стоят до загражденията откъм улица "Оборище". Приблизително толкова са и подкрепящите, заели позици пред "Ал. Невски".


12.30
БСП и ДПС са осигурили между 4 хиляди и 4 хиляди свои симпатизанти от страната за контрапротестите в центъра на София тази сутрин, научи "Дневник" от източници в двете партии. Повече подробности можете да прочетете тук. 


12.20 часа
Лидерът на БСП е следващият, който посети привържениците на кабинета край загражденията. Той обеща продължаване на реформите, повече пари за бедните и майките. Станишев поясни, че кабинетът има готов законопроект за по-ранно пенсиониране на хората, на който не им достига малко. Миков също мина на тур на овации. "Разбрах, че има хора от Видин", каза той с усмивка.


Фотогалерия: Протестиращите срещу колите на властта >


"Ние сме с вас, смело", "Победа" им отговориха хората. "Много жега, айде да приключваме", чу се глас на възрастна жена.  Според Станишев не са водени разговори с "Атака" за подкрепа на актуализацията на бюджета. Той обаче изрази надежда, че народните им представители ще гласуват по съвест и ще помогнат решението да мине.


"Хората, които подкрепят правителството, нямат ли право да изразят своето мнение. Благодарен съм на хората за тази подкрепа, за да знае цяла България, че има хора, които подкрепят правителството на Орешарски", каза лидерът на БСП в отговор на въпрос. Според него има групировки и медии, които искат да скрият това.


"Няма да ни предавате, не ни предавайте другарю Станишев. Не предавайте народа, ние сме народа", повторо неколкократно жена на средна възраст. В отговор лидерът на БСП каза пред симпатизантите на партията, че уважава и протестиращите, но не може с викове "Оставка" да се решават проблемите. Чуха се и възгласи "Станишев президент".


12.05
Част от контрапротестиращите тръгват на групи обратно към президентството. Лидерът на ДПС Лютви Местан и депутатът от движението Йордан Цонев отидоха по малкото останали привърженици на кабинета край загражденията, за да ги поздрави. Те помахаха на хората, здрависаха се с част от тях и размениха по няколко думи.


11.55
Контрапротестиращите са образували нещо като шпалир около служебния вход на парламента. Протестиращи коментират, че вероятно целта е да се осигури безпрепятствено излизане на депутатите от сградата на парламента, когато свърши извънредното заседание.


Пред хората Местан заяви, че Дянков е замразил пенсиите, но сегашният кабинет ще ги размрази. Цонев пък обеща, че монополите повече няма да ги тормозят.


Лидерът на ДПС каза още, че управляващите винаги са готови на диалог, дори с тези, които са против тях. Местан каза, че е излязъл, за да разбере от хората какви са очакванията им. Един от тях му отговори, че са големи.


На няколко пъти представителите на ДПС бяха прекъсвани от викове по мегафона "Подкрепа" и "Единство". Пред журналисти Местан каза, че философията на промените в бюджета ще бъде задълбочена в следващия.
Той смята, че няма опасност от сблъсъци между двете групи хора. и добави, че твърденията за повторение на египетски стандрати за безотговорни. "Аз не знам как тези хора са дошли, ако има хора от провинцията, предполагам не са дошли с кораби, защото София няма пристанище. Въпросът с автобусите не може да бъде предмет на двойни стандарти", каза витиевата Местан, в отговор на въпрос.


11.50 
Поддръжниците на кабинета разпънаха огромно знаме, с дължина може би петдесет метра, на улицата край храма Св. Александър Невски. Младежи с бели тениски и шапки го държат на ръце и го развяват. От камерата на Би Ти Ви се вижда мъж, който носи огромни, чисто нови знамена към паркиран в близост бус. На няколко места има стекчета с минерална вода. Освен това младежи обикалят между хората и им подават шишета с вода. Организацията е като на първомайските митинги на БСП.


11.28
Зам.-председателите на групата на левицата Янаки Стоилов, Димитър Дъбов, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов, Спас Панчев и Александър паунов, както и депутатът Антон Кутев, излязоха от парламента и отидоха при контрапротестиращите. 


Първоначалният план беше с тях да излезе и Орешарски, за да благодари за подкрепата. След кратка консултация помежду им обаче Орешарски се отказа да излиза, след като участник в разговора подхвърли, че това ще копира поведението на президента по време на февруарските протести, когато Росен Плевнелиев излезе на улицата при протестиращите. 


Хората се обръщаха към Нинова с "другарко Нинова". Други пък пращаха на червените депутати въздушни целувки. Според БТА подкрепящите кабинета са били посетени и от депутати от ДПС. В предните редици на привържениците на идеята, депутатите да бъдат оставени да работят спокойно, се забелязват доста лица, познати от февруарските протести срещу високите сметки.


Междувременно броят на противниците на правителството край парламента намаля до около 150 души.


11.00 
Част от подкрепящите кабинета отново са прави и викат "Победа". Би Ти Ви показва нова група пристигнали току що, които обясниха, че са от Видин и Монтана. Те също повториха, че са симпатизанти на правителството и са дошли в София, защото искат кабинетът да бъде оставен да работи

10.55
Човекът с мегафона сред поддръжниците на кабинета повтори многократно "Изтегляйте се напред" (към загражденията), но хората насядаха и се скриха по сенките в парка отстрани. Организаторът обикаля групите, за да ги приканва.

Поддръжник на кабинета обяснява защо е с с плакат на СталинВидеото е на журналиста Найо Тицин

На ул. "11 август" и "Московска" са се събрали много полицаи, но протестиращите в тази зона са малко. На разпечатани и раздадени на хората листовки пише "Г-н президент, симпатични ли сме ви". "Ние нямаме офшорни сметки". "Народа подкрепя Орешарски, искаме бюджет за хората".
Контрапротестиращите тръгват. На площада имаше около 500 души. Според организаторите се очаквали още поне толкова

© Анна Христова

Контрапротестиращите тръгват. На площада имаше около 500 души. Според организаторите се очаквали още поне толкова


10.15
Групата на поддръжниците на кабинета мина безпрепятствено по ул "Раковски" и се отправи към площад "Александър Невски". Организаторите повториха призивите си за спокойствие: "Не бива до влизаме в пререкания с другата група" и "Да оставим полицията да си върши работата." Двете групи от подкрепящи кабинета - тези край Синода и идващите откъм президентството се сляха и се прилепиха до металните заграждения.
Контрапротестиращите носят плакати, сред тях и портрет на Сталин. Преобладаваха плакати с послания към президента и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

© Анна Христова

Контрапротестиращите носят плакати, сред тях и портрет на Сталин. Преобладаваха плакати с послания към президента и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов


10.10
Протестиращите освиркват всички коли на парламента, които минават покрай тях. Според очевидци, с кафе е бил залят автомобила, в който се е возил премиерът Пламен Орешарски. Полицаи се опитват да не допуснат сливане на двете групи. За момента има само блъскане в района на ул. "Московска". Полицаите са без щитове и специална екипировка.
Посрещането на депутатите и контрапротестът срещу президента (хронология)

© Ангелина Генова


10.05
Шествието от поддръжници на кабинета е от около 500 души. Пред репортер на "Дневник" един от организаторите на похода заяви, че се чакат още толкова хора. Автобусите щели да спрят на бул. "Дондуков", тъй като на "Тодор Александров" няма място. Рейсове са спрели и пред националния стадион. Плановете са шествието да мине по ул. "Раковски" и да отиде до сградата на Синода. На пътя им има полицейска блокада.
Как протестиращи посрещнаха премиера Орешарски

Хората от шествието викат едновременно "Подкрепа" и "Единство". По мегафоните се чуват инструкции- "По-бавно". Депутатите в парламента вече са 208.

9.55
Парламентът започна работа, след като се установи, че има кворум - присъстват 187 депутати.


"Идват много автобуси, за които нямам съгласуване, в тесен контакт сме с МВР", каза по Би Ти Ви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя призова да не се допуснат сблъсъци и ако е възможно, да не се блокира изцяло центъра на града.

Малко преди 10ч. - паркираните автобуси на бул. "Тодор Александров" са около 40, а допълнително има паркирани микробуси. На всички има табели "Случаен превоз", а регистрационните номера са от Пловдив, Благоевград, Бургас, Стара Загора, Пазарджик...

© Анна Христова

Малко преди 10ч. - паркираните автобуси на бул. "Тодор Александров" са около 40, а допълнително има паркирани микробуси. На всички има табели "Случаен превоз", а регистрационните номера са от Пловдив, Благоевград, Бургас, Стара Загора, Пазарджик...


Паркираните автобуси на бул. "Тодор Александров" в двете посоки са около 40, а допълнително има паркирани микробуси. На всички има табели "Случаен превоз", а регистрационните номера са от Пловдив, Благоевград, Бургас, Стара Загора, Пазарджик. Продължават да пристигат и още. От автобусите слизат групи, които поемат към президентството. Чуват се реплики: "Като на разходка". 


Маршът на подкрепящите кабинета върви към Народното събрание. По мегафон се чува "Моля по-младите хора да минат напред". Планът е шествието да се присъедини към групата покрай синода. Докато се отдалечават от президентството, хората освиркаха държавния глава по команда, като за последно.


Поддръжниците на кабинета, събрани пред президентството, строени в редици, тръгнаха към парламента.


Протестиращите срещу кабинета край парламента са 300-400. Основната група обикаля около Художествената академия и парадния вход. Те са с барабани.


В очакване на шествието

© Анна Христова

В очакване на шествието


9.50
Буквално за по-малко от час поддръжниците на кабинета, пристигнали с автобуси от цялата страна, превишиха многократно противниците на правителството. Групата от симпатизанти на правителството край Синода освирква всички депутати от ГЕРБ, които влизат. Млад мъж дава знак кой депутат е от "противниците". "Младеж, да не объркаме и да освиркаме Орешарски, като се появи", притесни се възрастна жена от множеството.


"Отиваме да дадем подкрепата си на българското правителство, не отиваме на война. Запазете спокойствие и не се поддавайте на предизвикване", призовава човек по мегафон който участва в организацията на хората. Колоната иска да тръгне, но организаторите ги спират с думите, че се чакат още хора.


9.45 
Част от подкрепящите кабинета се подредиха на жълтите павета в колона. Готови са да се отправят към Народното събрание. Протестиращите призоваха и президента да дойде с тях, и да изложи аргументите си за ветото пред депутатите.

Контрапротестиращите се готвят да тръгнат към парламента

© Ангелина Генова

Контрапротестиращите се готвят да тръгнат към парламента


Йорданка Фандъкова пред БНТ: "Силно е затруднено придвижването в София. Затворени са бул. "Цар Освободител", части от ул. "Раковски" и ул. "Оборище". Трудно е придвижването в града, заради многото автобуси. Призовавам всички да запазят спокойствие."


9.35 
Полицаи са задържали група от около 30 протестиращи в градинката зад Руската църква. Протестиращите стоят там от близо половин час, а служителите на реда проверяват документите им.


Пред президентството на големи групи идват много хора. Те са обърнати с лице към президентството и викат оставка. Част от присъстващите си говорят на турски. Не липсват млади, здрави момчета. При появата на камери, като по команди всички присъстващи вадят знамена и плакати. Полицейски кордон охранява президентството.


Хората, слизащи от автобусите, видимо не знаеха къде отиват, предаде репортер на Би Ти Ви. Всяка група има някой, който я води към мястото на събирането.


9.30 часа
Колона от хора се движи по бул. "Тодор Александров" към президентството, показват кадри на Би Ти Ви. Основно са млади хора, повечето са мъже. Има и жени и деца.


9.10
Читател на Дневник съобщи, че по целия бул. "Тодор Александров" - от "Булбанк" поне до светофара на кръстовището с бул "Христо Ботев" има паркирани автобуси и микробуси. Пристигащите хора, отправили се към президентството, не коментират как и защо са дошли в София. Според Би Ти Ви най-голяма е групата от Кърджали.

Посрещането на депутатите и контрапротестът срещу президента (хронология)

© Юлия Лазарова


9.05
Отвъд металните заграждения край парламента, в зона оградена с ленти и полицейски кордон в близост до сградата на Светия синод, се събраха около 100-150 души, поддръжници на кабинета. Те са предимно възрастни хора, но не само. Повечето от тях носят националния трибагреник. От разговорите по между им става ясно, че идват още автобуси от цялата страна. Част от хората си говориха с депутата от БСП Борис Цветков, който ги информира, че се събира група в 10 часа, за да освирка президента. Междувременно вече в парламента влязоха и част от депутатите от ГЕРБ. Хората казват, че сами са се организирали от Пловдив, за да дойдат.


9.00
Според полицейски източници, цитирани от Би Ти Ви, с опазването на общественият ред в центъра на София са ангажирани 1700 полицейски служители, като поне 500 от тях са от страната.


8.50
15 автобуси са влезли в София около 8.30 часа днес откъм магистрала "Тракия", съобщи Би Ти Ви. Те са били с регистрации от Кърджали, Сливен и Пловдив. Рейсовете са се движили в колона и са имали табели с надпис "Случаен превоз". Автобусите са завили покрай университета и са паркирали на бул. "Дондуков". Повечето от хората са се присъединили към поддръжниците на кабинета пред президентството, съобщи отново Би Ти Ви.


8.40
Край парламента дойде още полиция. Въпреки че металните заграждения са както досега - отзад покрай "Александър Невски" до БАН, полицията не допуска преминаването през много по-голяма зона - от бул. "Цар Освободител", по "Раковска", по "Московска" до ул. "Париж" има плътно присъствие, най-вече от общинска полиция.

Посрещането на депутатите и контрапротестът срещу президента (хронология)

© Юлия Лазарова


По ул. "Париж" покрай "Александър Невски" има плътно наредени полицейски автомобили, така че да не се виждат депутатите, когато идват от задната страна откъм "Ал. Невски". Оттам обикновено идват представителите на "Атака", чиято централа е при операта. Междувременно някои от депутатите на БСП и ДПС вече са в парламента.


И протестиращите също се увеличиха, но не много. Обикалят по полицейските заграждения и търсят начин да бъдат по-близо до сградата на парламента.


8.25
Министърът на отбраната Ангел Найденов каза по ТВ7, че няма информация да има от страна на БСП организирано извозване на контрапротестиращи от страната към София с автобуси, каквито слухове се появиха във "Фейсбук" вчера. Вероятно, за да не позволи паркирането на рейсовете на най-удобното място в близост до парламента - край стадион "Васил Левски", двата паркинга пред него са оградени с червени ленти и спирането е забранено.

Празните паркинги край националния стадион, от който обикновено тръгват и пристигат десетки автобуси по различни маршрути.

© Юлия Лазарова

Празните паркинги край националния стадион, от който обикновено тръгват и пристигат десетки автобуси по различни маршрути.


Според днешния вестник "Преса" неизвестният към момента Александър Александров е уведомил столична община, че ще организира митинг на площад "Независимост" (край сградите на МС и президентството), който ще продължи от 9 до 21 часа. Найденов беше категоричен, че кабинетът няма намерение да подава оставка.


8.15 часа
Откъм парадния вход на парламента има петдесетина души, които са затворили булеварда. Мъж свири на черното пиано край палатковия лагер. За момента няма скандирания, само се чува свиренето на свирки.

Посрещането на депутатите и контрапротестът срещу президента (хронология)

© Юлия Лазарова


В градинката между университета и парламента, при входа на НС за журналисти, групата е най-шумна. Хората от нея скандират "Червени боклуци". Металните загражденията край парламента са плътни откъм БАН и университета. Коли на жандармерията са паркирани така, че протестиращите да нямат видимост към служебния вход, от който влизат депутатите.


От страната на храм-паметника "Ал. Невски" малка зона е оградена с лента там почти няма хора, само много полицаи. Общо край парламента има около 200 души. Накратко в момента около народното събрание има малко протестиращи и много полиция.


8.05 часа
Започва събирането на хора край парламента. Все още те са няколко десетки. Възобновена е и инициативата протестно кафе. Движението по бул. "Цар Освободиел" е блокирано от десетина души с велосипеди и пеш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK