Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология

Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология

© Красимир Юскеселиев13.30 ч. Депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава върху бюджета.  От 223-ма  присъстващи 130 депутати от БСП, ДПС и Атака гласуваха за, 94 от ГЕРБ - против и без въздържали се. Лидерът на ГЕРБ Борисов каза, че са щели да гласуват за, ако премиерът беше посочил, че смисълът на актуализацията е само да се попълни фискалният резерв и да не се харчи. 


13. 27 ч. Премиерът Пламен Орешарски каза, че правителството актуализира тези приходи и разходи, които видимо бяха сгрешени още при планирането. Не открих нито един съществен от фискално-икономическа гледна точка аргумент в дебатите, каза той. Помоли да се отхвърли ветото на президента, за да има поне частични корекции на политиките, които задържат растежа и ще  осигурят по-високо ниво на социална защита. 


13.20 ч. Да бяхте се вслушали един лидер на парламентарна група ретроспективно започна с подкрепата на вашата партия за ГЕРБ, защото вашата подкрепа е качествена и той се срамува от това качество. Вие подкрепяте плана Орешарски, защото сте част от тройната коалиция, заяви Цецка Цачева от ГЕРБ, която се изказа под формата на лично обяснение с депутат от "Атака". 
При размяна на лични обяснения и реплики в залата Йордан Цонев от ДПС упрекна президента Плевнелиев за отсъствието му от заседанието и повтаряйки аргументите на Станишев го обвини, че "използва своите конституционни правомощия, за да обслужва кръга "Капитал". 


13.09 ч. Ветото на президента е чист политически акт, с който той преследва още по- ясни политически цели, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него държавният глава, първо, иска да подчертае зависимостта на парламентарната подкрепа за Орешарски от гласовете на Атака. Ако ветото бъде преодоляно, основната теза, която ще се разгръща, ще е това за новата тройна коалиция. На тази база ще се налее нова енергия на протестите, смята Местан. Третата цел е президентът, който очевидно ускорено губи ролята си на национален обединител, да играе ролята на морален цензор на бълганската политика, продължи той. 


На един президент му отива да бъде морален съдник, да бъде морален стожер на политиката и гражданското общество, каза лидерът на ДПС. Щях да му повярвам, ако не беше сред истерично ръкопляскащите на лидера на Атака Волен Сидеров между 2009 и 2011 г. Не можете да отречете, защото за щастие има архивни кадри, които пазят картини от онова идилично отношение между ГЕРБ и Атака тогава, посочи Местан. "Днес България наистина е разделена. Има протести срещу кабинета и подкрепящи кабинета. От името на парламентарната група на ДПС питам къде е медиаторът на тези различия, при кого тези различия ще се срещнат", продължи той. 


Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология

© Красимир Юскеселиев


"Не знам как ще гласуват ГЕРБ и Атака. Приемате ли, ча ако те гласуват против, биха се превърнали в част от нова тройна опозиция - президент, ГЕРБ и Атака. Дали във вашите призиви да напуснете отново парламента и да бъдете последвани от старата си дружка не се крие желание да възстановите здравата прегръдка, в която бяхте две години?" обърна се той към ГЕРБ. 


Според него ветото не е върху актуализацията на бюджета, а срещу програмата на кабинета Орешарски. Там ги стяга чепикът. Актуализацията е концентрираният израз на програмата на кабинета, а ветото е срещу нея. Приказките, че този акт не бил безпрецедентен, са абсолютно несъстоятелни.


Той настоя кабинетът да разгърне своята програма и в следващия бюджет, с която да се разграничи от управлението "Борисов". Обърна се с призив към държавния глава да се опита да възстанови конституционната си медиаторска роля. Призова ГЕРБ да спре с препратките към Егтипет, което по думите му е обида за българския етнически модел. 


12.52 ч. Имаше искане от страна на президента за още аргументи, защо пропуснахте да ги дадете, попита депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му по време на дебата "слушаме къс курс по стопанска история и реклама на вафли, както и коментар по любимата ми тема с калинките". "Тук милиардите текат по-бързо, отколкото на фондовата борса в Ню Йорк", продължи депутатът и бивш министър по еврофондовете в кабинета "Борисов".  


12.49 ч.  В кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Сергей Станишев се е изнервил, защото е под чехъла на съпругата си, която реално управлявала БСП. Коментарът дойде следа като председателстващата заседанието на парламента Мая манолова не даде думата на Борисов за лично обяснение след изказване а Станишев. 


Влезте в сайта на фонд "Земеделие" и вижте, че 800-те млн. лв. са върнати още през април, каза още Борисов. Видяхте как стоят нещата и мълчат за лъжата на Станишев и 800-те милиона. На 4 април ги възстановихме в пълния обем, а той излиза и лъже хората по телевизията. За магистрала "Люлин" знаете - абсолютно провален проект. Заведох всички журналисти, знаете, след петия километър бяха планините. Абсолютно хвърляне на вятъра. Тогава отидохме  в Брюксел заедно и го предоговорихме и го направихме. За Дунва мост-2, абсолютно провален проект - с румънския премиер бяхме в Брюксел, докарахме комисарите, проведохме среща на самия мост, сто пъти благодарихме на президента Барозу , че разреши с една година да се удължи срокът и да се дофининансира и да стане този проект. Те само откриват. Откриха Дунав мчост-2, а ние сме го направили, откриха "Тракия" -  ние сме я направили, откриха "Хемус" -  ние сме го направили.


Между другото питайте, тая строителната министърка, че съм я запомнил само като цикламеното костюмче, защото друго не можах да запомня от нея, защо не отварят и правят тази тапа на "Хемус" при Богров. Абсолютно готова магистрала, вчера я видяхме с Фандъкова, за една нощ могат да я завършат, хората събота и неделя да я ползват. Сигурно пак я няма или пак нещо някой почива в следващите дни. Асолютно готова е, а хората, с часове стоят там. Откриха "Струма" - и това се прави с кофинансиране, в тази актуализация да виждате кофинансиране? Това означава, че всичките големи инфраструктурни проекти за следващите години ще спрат - и проектирането, и строителството.


12.46 ч. Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че в началото на мандата на правителството икономиката е застинала, което се дължи на политиката от последните четири години на прогонване на инвеститори, на администартивен произвол, генериране на просрочия. Бюджетът стопира всякакви възможности за растеж, създадена е илюзия за фискална дисциплина, е мнението на министъра. Дефицитите на цялото предишно управление са над 5 млрд. лв, а емитираният дълг при управлението на ГЕРБ е малко повече от 8 млрд. лв., най-вероятно за текущи разходи, посочи Чобанов.


Отбеляза, че новият кабинет е повишил отчетността и прозрачността при събирането на ДДС, при събирането и възстановяването на който е имало много нередности по време на предишната  власт. Сроковете за възстановявяане ще се спазват, ще се възстановява поред според подадените справки, всеки месец ще се анализира невъзстановеният ДДС, всеки ден ще се контролира процесът, ще се публикува всеки месец информация за възстановения данък, са предприетите мерки. 


Той представи и планираните мерки за подобряване на фискалната дисциплина и реформата в приходната администрация чрез звено за фискален контрол, каквото Румъния е въвела още преди четири години. Изброи механизма за обратно начисляване на ДДС, мерките за намаляване на административната тежест и нов зам.-директор в НАП, който да отговаря за събирането.  


12.34 ч.  Това което се случва в обществото, е функция на това, което направихте в началото на работата на Народното събрание, никога досега то не е започвало с толкова нисък рейтинг, каза депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов. Защо излязохте с белия автобус покрай мирно протестиращите български граждани, попита той. Тази конфронтация ,която целите всячески, и днес демонстрирахте много умело с организацията на българските граждани, това, което се случва днес, не е градивно, продължи той. Запита реторично какво би станало, ако ГЕРБ беше организирал над 1000 автобуса. Всяка политическа формация може да осигури присъстиве на граждани днес тук, но нека не прави изказвания които да провокират провокация, посочи той. 


12.26 ч. Предлагам да си дадете шанс между първо и второ гласуване след подкрепа на ветото, да преразгледате социалната част и да си преосмислите силите за приходната част, защото резултатите, които показвате, не са оптимистични, обърна се към мнозинството депутатът Владислав Горанов, бивш зам.-министър на финансите от ГЕРБ.  Ако сега управляващото мнозинство подкрепи ветото, ще си даде шанс да си поправи техническите грешки и да си направи нов анализ на приоритетите от разходната част, смята той. Разединението в обществото, за което не можем да упрекнем директно ГЕРБ, може да доведе до това, че развитието на икономиката да тръгне в грешната посока и независимо от усилията на технократа н Орешарски да не успеете да излезете от икономическата криза, предупреди Горанов.  Управляващите трябва да предлагат мерки, законодателни решения, призова той.  


В реплика депутатът от БСП Антон Кутев каза, че колегите му са излезли и са разговаряли с една част от протестиращите отвън без да конкретизира дали разговорът е бил с протестиращите срещу управлението или с подкрепящите го. Кутев подкани депутатите от ГЕРБ също да излязат и да се срещнат с хората пред Народното събрание. 


12.10 ч. Ивелина Василева от ГЕРБ застъпи тезата, че използването на  парите от продажба на въглеродни квоти за поевтиняването на тока е нарушение на законодателството. По европейска директива те могат да се използват за енергийна ефективност или за финансова подкрепа на домакинства с ниски доходи, каза Василева, докато  правителството според нея е предвидило да ги похарчи за нерегламентирана държавна помощ за компаниите. Намаляването на тока е с незабележим ефект за социално слабите, но последиците от това нарушение може да са тежки за страната, предупреди депутатът.  


В реплика съпартиецът й Делян Добрев посочи, че намалението на тока с 5% е било изчислено по формулата отзад напред -"ако трябва да поевтинее с 5 на сто колко пари ще трябват". Лошото според него е, че очакваните приходи от продажба на въглеродни квоти няма да са достатъчни, за да запълнят дупката. От тях ще дойдат 150 млн. лв., а търсите 498 млн. лв., каза депутатът от ГЕРБ. Това формира дупка в енергийната система от 350 млн. лв. и това е истинската опасност, каза Добрев, който беше министър на енергетиката в кабинета "Борисов". 


12.05 ч.  Депутатът от "Атака" Маргарита Николова направи сравнение с числа между социалната политика на предишното управление и предлаганото в актуализацията сега. Отбеляза, че бюджетът на президентството е увеличен след като Плевнелиев зае този пост. Каза, че ще гласува по съвест, ще подкрепи социалните програми и борбата на кабинета с контрабандата и ще следи изпълнението им.


Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология

© Красимир Юскеселиев

 


11.57 ч. В реплика лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: "Сега разбирам защо г-н Станишев не е премиер, сложи Орешарски да му бере срама". Поясни, че от думите на лидера на БСП се вижда "как е свикнал царя и Доган да му дават указания" и обясни това с факта, че Станишев не знаел че 800-милионния заем, теглен през февруари за земеделските производители, е възстановен от Брюксел в пълен размер.


Не знам какъв е бил парламентът четири години, но работеше спокойно, идвахте на работа спокойно, каза Борисов в отговор на думите на Станишев за парламента - гумен печат. Сега няма един ден, в който да не преминаваш през полицейски кордони, продължи той.  "Обградени сме като в Египет. И ви моля да не правите провокации като в момента, защото всички ще съжаляваме".  


За твърденията на Станишев, че ГЕРБ е назначила Плевнелиев на президентския пост, Борисов иронизира: "Не съжалявам, че нашата партия го излъчи, но излъченият от вас предишен президент Първанов истински съжалява, че ви е посочил за председател на БСП. Горчиво съжалява".


11.50 ч. Днешните дебати и гласуване са част от политически процес - битка за промяна или за запазване на статуквото в икономически, социален и политически план, наследено от ГЕРБ, заяви председателят на БСП Сергей Станишев.  Разрушена държавност и смазано гражданско общество заварихме преди три месеца. Парламентът беше гумен печат на чужда воля с 5% доверие, отбеляза той. Попита къде е госпожа И.Ф. - организаторът, по думите му, на това срамно отклонение.


Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология


Заварихме мълчалива президентска институция, президент, избран с тежки измами и манипулации, затова вероятно е послушен,  каза Станишев. Той заяви, че държавният глава е бил "назначен да пази топлото кресло докато дойде време за кандидатурата на вече бившия премиер". "Премълчаваше всички безобразия, които съсипваха държавата, икономиката и гражданското общество. Управлението беше заговор на мълчанието, основан на страх и съучастие", каза лидерът на левицата и припомни "тефтерчето Златанов".


"Три месеца кабинетът на Орешарски работи за промяна на всичко това, въпреки цялата енергия, която се хвърля, за да му се пречи", каза Станишев. Той заподозря, че зад ветото стоят "интересите на фирмите на предишното управление, които смучат от държавата". Ветото е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването, на парламентаризма и на демократичната държавност, смята Станишев.  


"Самия ГЕРБ се отрекоха от Дянков, изхвърлиха го като парцал. Последният мохикан - Плевнелиев, иска да се запази бюджетът на Дянков", каза лидерът на БСП. "Не вярвам той да е наивник и да не знае за подкрепата на работодателите и синдикатите за бюджета. Само една работодателска организация е против и е показателно, че тя се държи повече като политическа такава, поне нейното ръковосдство", каза Станишев като имаше предвид Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.  


"Не вярвам в мотивите на президента, защото показват раздвоение на личността или тежка политическа амнезия", каза Станишев и отново си послужи със сравнение с актуализацията през 2010 г. Той трябва да отговори защо през 2010 г. приходите бяха занижени с близо 2 млрд. лв. и защо тогава мълча, ако това е принципна позиция, попита Станишев. Той повтори мнението си, че президентът губи ролята си на обединител на нацията, вживява се в ролята на политически инженер и показва, че изпълнява волята на ГЕРБ, от която бил назначен, води битка за запазване на статуквото и оцеляване на тези които "четири години вършееха из държавата". При съставянето на правителство със 120 гласа подкрепя не вярвахме, че противниците ни са може би готови да сринат и държавата, за да запазят своите цели, заяви Станишев . 


БСП е лява социална партия и подкрепя правителството със силна воля за реална промяна, каза лидерът й и обеща същинска промяна в държавата, чиято първа стъпка е актуализацията.  


11.31 ч. Депутатът Тотю Младенов, който беше социален министър от ГЕРБ, предложи пакет от 150 млн. лв., с който да се увеличи бюджетът на социалното министерство за мерки за социално подпомагане и насърчаване на заетостта.  Парите да бъдат взети от приходите от продажби на въглеродни квоти, предложи той. В репбика Младенов беше обвинен от депутата от БСП Таско Ерменков, че не е предложил същия пакет когато е бил министър, а е допуснал хората да протестират през зимата заради високите сметки на ток. 


11.25 ч. "Днес сме се събрали да решим дали да запазим този триумф на социалния дарвинизъм, триумф на дянковщината или да се опитаме да го облагородим", започна изказването си Магдалена Ташева от "Атака" и продължи: "И представите си - срещаме опозиция от тези, които уволниха Дянков заради неговата некадърност". Чухме дебелокожи лъжи, сякаш сме паднали от Марс, заяви Ташева. Даде пример с твърдението на Менда Стоянова, че в актуализацията липсват мерки за борба с контрабандата. Обвини ГЕРБ, че са прикривали контрабандата, и че са "отворили шлюзовете за контрабанда на цигари, горива и муджахедини от Сирия". Възмути се от исканията на ГЕРБ за подобряване на конкурентоспособноста, като даде за пример липсата според нея на конкуренция в  банковия, финансовия, телекомуникационния сектор, намеси и пазарните позиции на"Кока кола" и "Пепси". "Може би сте решили, че с тази неолиберална лакардия ще вдигнете конкуренция между производителите на вафли?" попита иронично тя.


Става дума за нова философия за управлението на държавата, това е необходимо на България, заяви депутатът от "Атака". Упрекна ГЕРБ за политиката им към пенсионерите, за харченето на фискалния резерв в "плътен черен мрак". Единственото, за което сте бесни и което ви възбужда, че правителството, а не вие ще похарчи 1 млрд. лв., продължи тя. Накрая завърши с призива към колегите си да гласуват по съвест. 


Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология

© Красимир Юскеселиев


11.13 ч. Корнелия Нинова от БСП също започна с обръщение към държавния глава, който според нея е логично да бъде в залата. Тя нарече юридически нонсенс и удар по живота на социално слабите формулировката на президента "частично вето", защото според нея във всички случаи това ще спре изпълнението на социалните програми. Служебният кабинет, назначен от президента, намали растежа, събра по-малко, натрупа 70% несъбран ДДС, каза тя. В началото на юни приходните агенции казаха, че няма да съберат 950 млн. лв., за два месеца намалихме несъбираемите пари наполовина, похвали тя кабинета "Орешарски".


Според нея аргументите на президента не са принципни, както той твърди, а са аргументирани от политическо задкулисие.  Напомни отново актуализацията на бюджета през 2010 г., подкрепена от тогавашния министър на регионалното развитие Плевнелиев по схемата "увеличение на разходите чрез резерва за неотложни нужди", срещу която сега възразява. 


Това не са принципни мотиви, продиктувани са може би от икономически, може би от други интереси, каза Нинова. "Ясна е целта - да пречите на правителството на Орешарски да си свърши работата. А мотивът е страхът ви, че то ще си свърши работата, въпреки натиска, на който е подложено", завърши Нинова. 


Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология

© Красимир Юскеселиев


11.01 ч.  Няма нищо лошо да се променя бюджет в средата на годината, каза Алиосман Имамов от ДПС. Това е подход на адаптивно бюджетиране, което се прилага във всяка държава, отбеляза той. Според него няма причина да се анатемосва тази процедура след като процесите са показали, че предвиденото в първоначалния вариант на бюджета няма как да се случи. припомни, че растежът е 0.2% а не 2%, както е предвидено. България със своя негативен икономически растеж вече е в една група с Италия и Испания, това е тревожната тенденция, а не колко  са приходите и разходите, каза депутатът от ДПС. Той се аргументира и с данни за спада на цените на основни стоки - храни и облекло, което показва силен спад в потреблението. 


Ветото на президента, ако бъде прието, ще забави възстановяването на икономиката и ще задълбочи бедността. Икономиката върви към пропастта, а някой си играе на "тука има, тука няма" с бюджетните числа, завърши Имамов. 


10.54 ч. В реплика към Стоянова депутатът от БСП Петър Кънев даде примери за масови чистки, предприемани от ГЕРБ по време на неговото управление. На един акъл сме по подкрепата на бизнеса, да седнем и да поработим по бюджет 2014, призова той. Колегата му от левицата Татяна Буруджиева обаче възприе друг тон. Не можете да разберете една проста истина, вие сте отговорна за този бюджет и това, че ГЕРБ не ви изгони заедно с Дянков, си е проблем на ГЕРБ, обърна се тя към Стоянова. Това, че се опитвате да ни пробутвате вашите тези, че трябва да подкрепяме едно вето, което означава желанието на президента за служебен кабинет и вие да управлявате тази страна, е абсурд, каза Буруджиева и продължи: "Не управлявате вие, дръжте се като сериозна опозиция, България има нужда от вас като опозиция". Стоянова й отвърна: Аз съм диалогичен човек, но именно Вие сега задавате конфронтационния тон. 


Депутатите обсъждат ветото на президента за бюджета - хронология

© Красимир Юскеселиев


10.39 ч. Ако изпълните предизборните обещания за справяне с контрабандата и с ощетяването на бюджета, ще има преизпълнение, което би могло да покрие евентуален спад заради недобрия ръст на икономиката и да останат пари за политики, които смятате за приоритет, каза Стоянова. Ако спрете с партизанските си дености по поголовни смени на кадри в приходните агенции по места и спрете поривите на местните си лидери за разчистване на сметки, може би приходните администрации ще излязат от вцепенението си и ще заработят, призова Менда Стоянова.  


Имаме шанс с ветото на президента да направим някои промени, продължи депутатът от ГЕРБ.  Да задължим правителството да си свърши работата, да събере приходите, да спре източването и контрабандата и това можем да направим като не приемем намаление на приходната част на бюджета, каза Стоянова. Тя призова присъстващите да подкрепят призива на председателя на БСП Станишев "Орешарски, върши си работата". Да пренасочим разходите към социални програми и пазара на труда, за да реализираме програмата на управляващата партия, каза тя. 


10.33 ч. Започнаха дебатите по ветото. Първа взима думата депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова. Аз подкрепям ветото на президента, подкрепям и аргументите му, каза тя. Липсва задълбочен анализ за намалението на приходната част на бюджета и на мерките за борба с контрабандата и измамите с ДДС. Не се посочва за какво и за кого са тези разходи, отбеляза Стоянова. Няма доказателства, че увеличението на дефицита и дълга ще подобрят значително положението на хората в неравностойно положение и конкурентоспособността на икономиката, както се заявява, заяви депутатът от ГЕРБ.  


10.29 ч.  Според бюджетната комисия, президентът некоректно поставя въпроса за ефекта върху икономиката, обществото и бъдещите поколения от  тегленето на нов заем от 1 млрд. лв. ГЕРБ увеличи дълга с 4 млрд. и намали резерва с още толкова. Тогава държавният глава не даде оценка, каза Йордан Цонев. Той припомни, че фискалният резерв към 31 юли е 5.6 млрд. лв. На 22 август ще се платят 800 млн. лв. по заема за земеделските производители, теглен през февруари, още 1.1 млрд. лв. ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, планиран от Дянков, а предстоят и нови разходи за земеделието. При пълно изпълнение на приходите това означава, че към 31 декември в резерва ще има 3.7 млрд. лв. Затова е нужна подкрепа за фискалния резерв, е становището на комисията, която препоръчва на депутатите да глусуват закона така, както е бил приет. 


10.25 ч. Единствената констатация на президента, с която сме съгласни, е  че "редица сектори продължават да са нереформирани въпреки огромните си бюджети" и че е "належаща нуждата от значително повишаване на ефективността на разходваните средства с отговорност към българските данъкоплатци". Всъщност това е обективна оценка на управлението на ГЕРБ. Правителството на Пламен Орешарски показа волята си за реформи в програмата си и ще я развие през следващата година", заяви Цонев. 


10.21 ч. В доклада се цитира становището на Министерството на финансите, което не приема мотивите на президента, защото не съдържали правни, а само политически аргументи . В мотивите на президента за данъчните приходи се съдържа невярна констатация, че изпълнението на бюджета не създава безпокойство за изпълнението на приходите, е констатация на бюджетната комисия. Тя не приема и очакването на държавния глава за по-конкретно разпределение  по пера на допълнителните разходи. Не е вярна констатацията, че разходването на средства вс постановление на Министерския съвет е непрозрачна практика, се посочва в доклада и се припомня, че тя е прилагана и преди, включително и от кабинета на ГЕРБ, в който сегашният държавен глава е бил министър. 


10.10 ч. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев започва да чете доклада на комисията, която вчера отхвърли ветото на държавния глава. От парламентарната трибуна той се обърна не само към колегите си, премиера и министрите, но и към държавния глава като изрази увереност, че Плевнелиев гледа заседанието по телевизията. 


10.07 ч. Председателят Михаил Миков информира, че си е позволил да покани на заседанието президента, но в отговор е получил писмо, което изчете: "Пожелавам на депутатите да проведат ефективен и по същество дебат по бюджета. Считам, че от това ще спечелят всички. Вече оповестих публично своите мотиви за ветото, обнародвани са в "Държавен вестник" и са публикувани на интернет страницата на президента". Очевидно президентът няма да дойде, коментира Миков.


10.06. ч. По предложение на зам.-председателя на групата на БСП Атанас Мерджанов парламентът реши да се предават пряко по БНТ и БНР дебатите по актуализацията - за първи път сме свидетели на политическо действие на президента, граничещо с нарушаване на конституцията и принципа за разделение на властите. Хората трябва да разберат мотивите, заяви той. Единайсет депутати от "Атака" гласуваха "за". 


В 9.57 премиерът Пламен Орешарски дойде в парламента, тук са вицепремиерът Зинаида Златанова, министърът на финансите Петър Чобанов и министърът на здравеопазването Таня Андреева. От БСП са всички 84 депутати. Социалистите се събраха на кратко заседание  на парламентарната група колкото да се преброят. В парламента са и десетина народни представители от "Атака", лидерът им Волен Сидеров все още не е дошъл. 


09.45 ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сравни случващото се пред сградата на Народното събрание с Египет заради автобусите с поддръжници на властта от страната, по думите му, организирани от ДПС. Той разполагал с тази инфорамция от местните структури на ГЕРБ. "Не им прави чест на колегите от ДПС, че правят такава услуга на БСП", каза Борисов. Според него е ясно, че управляващите ще си приемат актуализацията, а" Атака" ще ги подкрепи. Догодина ще трябва да затягаме коланите, предупреди Борисов 

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Комунистическа постановка в действие.

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Весело

  ОСТАВКА!

  Взехте ли си суха храна? Че май няма да има излизане!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ще го приемат. Това е повече от ясно. Дано не стане нещо по-лошо днес на този протест. Не искам кръв.

  Обичам да слушам само себе си
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  ДОВЕРИЕ ... всичко се крепи на него. Ако то липсва, значи нищо не е закрепено и всичко може да се срине.

  АНКЕТА

  Има ли в Парламента човек, на когото имате ПЪЛНО ДОВЕРИЕ?

  ДА+

  НЕ-

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 638 Любопитно

  "Горещият" петък започна. Как ли ще приключи?

 6. 6 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мутрата се точи на кокала пак.Но единственото му място е в затвора

 7. 7 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това вето трябва да бъде отменено като несъстоятелно, защото е поредната безпрецедентна постъпка на псевдо президента.

 8. 8 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#5] от "mystery":

  [quote#5:"mystery"]"Горещият" петък започна. Как ли ще приключи? [/quote]

  Събота?!?!? С ОСТАВКА?!?!
  Ха дано!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Я да видим на кого ръчичката трепери

 10. 10 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 459 Неутрално

  С автобусите доверие изграждат,
  пенсионерите след тях вървят.
  Комунисти, пенсионери,
  светъл път ни чака, Гръцки път..

  В България властва беззаконието!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  [quote#2:"madagaskar"]ОСТАВКА!
  Взехте ли си суха храна? Че май няма да има излизане! [/quote]

  [quote#8:"madagaskar"]Събота?!?!? С ОСТАВКА?!?!
  Ха дано! [/quote]

  С такова упорство човек може да демонстрира глупостта си, само ако му плащат за това.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на brigue
  brigue
  Рейтинг: 446 Гневно

  Мръсни, подли безсрамници !

 13. 13 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  в ктб-то ли бачкаш "колега" ?

  Eff U Greta
 14. 14 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Йордан Цонев - Дъ Мастър оф Файненс

 15. 15 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#11] от "tribiri":
  Комуноидната сган да не се обажда! С какво Ви обидих, че го правите? Или Вашият интелект се простира до там? Партийната ви линия е такава - само злобно плюене! Нищо конкретно и нищо съществено!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 16. 16 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Днес, в Райхстага има усещане за Държавен реврат, Другари.

 17. 17 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това е парламент толкова, колкото Орешарски е премиер.От тв екрани се разнася отвратителна миризма на лъжа, наглост и мръсотия. Нямаше да има нищо особено в тая актуализация, ако беше подкрепяна от ясно определено мнозинство - БСП, ДПСи Атака, ясно заявено на хората. Но когато Атака се прави на опозиция , а на практика върши мръсната работа на комунистите, тогава е налице отвратителен и гнусен фарс, който сваля лъжите от лицето на Атака и я показва като второто лице на ДПС.БСП и ДПС си играят своята игра и няма нищо специално - но тия национални предатели карат нормалните хора да се отвращават от тях.

 18. 18 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Петър Курумбашев и Антон Кутев си почистиха краката от морския пясък пред страничнич вход на парламента, и с леки псувни влязоха боси.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#15] от "madagaskar":

  Бихте ли ми посочили в двата си коментара по-горе, кое точно трябва да възприемам, като съшествено и кое като конкретно?!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Тези хора на трибуната не са за НС,те са за Народния театър.

 21. 21 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Днес, между 5 и 7 часа сутринта, секретариата на Ахм. Дгн. е направил 39 уейк-ъп обаждания, а Волен Сидеров и компания са спали на едно легло, за да бъдат 100% сигурни, че няма да се успят.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Мента Стоянова, твърди че се извършва чистка в държавния апарат, като се уволняват масово герберски кадри.

  Да де ама герберите бяха на власт само един мандат. Щом има толкова много гербери за уволнение, значи те преди това са били назначени, значи преди това е имало друга чистка за да се разчистят места за тях!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  " В парламента са и десетина народни представители от "Атака", лидерът им Волен Сидеров все още не е дошъл. " - Он преговаря отвънка - Аааа, Сергей, вчера каза 5, сега с 4 се опитваш да минеш, давам ти 15 минути, прати СМС на Гаджева с Йес или Но.

 24. 24 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#19] от "tribiri":


  Нещо ви е яд, може би! Да не би да сте на хранилка на Позитано? Или можеби сте част от кръга за усвояване на заема? Или дУпетат от червената развратна дружинка?

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 25. 25 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Днес е Голям Ден за Българската Демокрация !

 26. 26 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Днес е Голям Ден за Българската Демокрация !

 27. 27 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#8] от "madagaskar":

  От твоите уста в Божиите уши.

 28. 28 Профил на brigue
  brigue
  Рейтинг: 446 Весело

  Сурова, безмилостна и непреклонна. Това е тя- Татяна Буруджиева.

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#24] от "madagaskar":

  Не! Не съм дУпетат от червената дружинка, щото щях да бъда в парламента. Не съм и на хранилка на Позитано, щото щях да бъда на контрапротеста. Тези от Позитано явно днес са развъразли кесийте и техните са по паветата на София.

  Просто съм фен на Орешарски, защото за разлика от умните успелите и особено красивите имам достатъчно акъл за да преценя какво направи Орешарски, когато беше министър на финансите. Заради това мога да направя обосновано предположение, че сега може да направи още повече.

  Апропо, кое във вашия коментар е по същество, кое е конкретно и кое не представлява оплюване?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тука сред нас има някой върл комунист-ДПС-ар, който бичи негативни коментари, ВЪН ПРЕДАТЕЛЮ, напускай Дневник докато не сме разбрали кой си къде си.

 31. 31 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Денят е прекрасен, комунистите и техните дружки в различни окраски и абревиатури се самоубиват зрелищно. Благодаря на всички медии за публичността на това събитие!!!
  http://stefanovl.wordpress.com/2013/08/16/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B5/

 32. 32 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Май бачкаш в КТБ-то а ?

  Боб хвърлям всякакъв и май си там ...

  Eff U Greta
 33. 33 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 868 Гневно

  Хайде бе хора, вървете си с мир. Защо трябва да се бием?

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 34. 34 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Само заради постоянните изказвания в духа "и ГЕРБ правеше така" съм способен да набия някого. Подобни аргументи имат нулева стойност.

 35. 35 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Абе каква е тая простотия, дето се пъне в момента от трибуната??? Какви са тия вафли, кока коли и пепси коли, и прочие глупости, дето ги ръси???

 36. 36 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Taka го правеха и 90-та, и 97-ма.
  И след сбирането на пенсионерските шпицкоманди по площада от "Чистота" докладваха за изгубени ченета, бастуни и очила...
  За тия червеи туристи трябва да се организира полева кухня и химически тоалетни. Както и лазарет със стационар.
  Само не разбирам някой от спонтанно платения автобусен "контрапротест" има ли изобщо представа какво се обсъжда в парламента? Защото външният им вид не го издава...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  Evelina Christova ‏@EvaChristova 17m
  По какво се познава истинският спонтанен протест? Там ПРОдават знамена и свирки. На организирания ги РАЗдават! #ДАНСwithMe

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#36] от "Депутат 241":

  Не можете да четете и това си е! Да кежем, че сте красиви. Чувал съм, че има и хора, които са неграмотни, но умни. Ама не мога да разбера как и в какво сте успели!

  В тази статия се коментират нещата вътре в парламента, а не тези около него!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  [quote#32:"lo_ridah"]Май бачкаш в КТБ-то а ?

  Боб хвърлям всякакъв и май си там ... [/quote]

  Не го хвърляй! Може и да ти се наложи да си го ползваш по предназначение!

  А иначе това за КТБ-то е добра идея. Трябва да се пробвам.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  И аз съм му фен, но тези назначения на кадри от ДПС? Подложен е на такъв натиск, чудя се как се държи още, силна воля и амбиция има!

 41. 41 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Все едно има някакъв смисъл.

 42. 42 Профил на ramzes
  ramzes
  Рейтинг: 466 Весело

  бат Б. рече ,че около парламента и у шопия мязалу на Египет Ами там се стрелят бе г-н Бивш и съм малко сигурен ,че и ако тука се пуцаха ти щеше си един от първите поразени :

 43. 43 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Преди 20 години, с баща ми гонехме комунисти.
  Сега с дъщеря ми ви гоним.
  Силно се надявам да не се наложи, същото след още 20 години.

  Не разбрахте ли, че трябва да си отивате. ОСТАВКА!

  п.п. Станишев очевидно ще има повече време за семейството си.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 44. 44 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Държането на Герберския Бос показва единствено психично разстройство породено от постоянния стрес, който го е завладял от изхвърлянето му от управлението на България. и няма изгледи да се оправи, а напротив- ще се влошава все повече.

 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  45 коментара за това, което става вътре в парламента и 300 коментара за това, което става отвън.
  Това за какво ви говори?! На мен ми говори, че всъщност на никого не му пука, каква е истината и кой какво наистина прави, предлага, възнамерява и т.н.
  Едните подскачат и крещят "И сме по-касиви и сме по-добри!".
  Другите скандират "Съдия-я-я-я-та, съдия-я-я-я-та съдията - пе&*%@#т!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 466 Неутрално

  днес се обсъжда ветото на президента отнстно бюджета и вместо тройната коалиция да каже за какво ще е необходим 1 милиард заем тя субсидира и организира контрапротест от провинцията с същите тези средства , това са нашите пари на всички българи и това ако не е върховна наглост .

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Хайда-а-а-а-а!

  Започнаха да си мерят ... протестите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Мачът си върви, обаче на никой от публиката не му пука, нито какъв е реузлтата, нито каква е играта.

  Двете агитки все още само се псуват, но скоро ще започнат да се замерят със седалки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БРАВО НА ДЕПУТАТИТЕ !
  ББ РЕВЕ С ГЛАС.
  ЦВ.ЦВ Е ПОЧЕРНЯЛ КАТО ЦИГАНИН ,КАТО Ц.Ц.
  2-3 МЕСЕЦА СЕ ПЕЧАТ.
  СЕГА ,КАКВО ?
  НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА.
  РЕВ-РЕВ-РЕВ !
  ОТИДОХА ИМ ПАРИЧКИТЕ НА ХАЛОС.
  Е ИМА ОЩЕ В ЧУВАЛИТЕ !

 51. 51 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Същинската цел на ветото няма нищо общо с официалните мотиви. Президентът има за цел да подчертае зависимостта на подкрепата към правителството от гласовете на партия „Атака”. Ако ветото на президента бъде преодоляно, основната теза, която ще се разгръща ще е – ето я новата тройна коалиция, която управлява страната. Това е същинската цел на ветото. Втората цел е на тази база да се налее нова енергия в протестите. Третата цел е президентът, който губи ролята на обединител на нацията, да влезе в нова роля - на морален съдник, цензор на българската политика.

 52. 52 Профил на rumen_g
  rumen_g
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Честито на печелившите и тежко им на данъкоплатците.
  Атака пак се наака и то в едно гърне с ДПС. Такъв кенеф вече и Костов не може да изчисти.
  Туй КОМУНИСТЪТ братя и в аптека да го пуснеш пак ще се осмърди.
  Жалки алчни утерпки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK