Колко му е да платя един автобус от Столипиново?

Колко му е да платя един автобус от Столипиново?

© Анна ХристоваТрийсетина души, облечени в чисто бели тениски, с бели шапки на главите, не са достатъчни, за да държат опънато българското знаме пред катедралата "Св. Александър Невски" - точно там, откъдето в 40-ата нощ на протеста полицията напразно опита да изкара депутати и министри, натоварени в камуфлажно бял автобус.


Знамето им тежи, но не искат да го опират до земята и молят за подкрепление. Говори се, че е дълго 50 метра - и расте от уста на уста до 100. А то е точно 65 метра, защото през 1965 г. е роден Митко Джевизов, който го е ушил и докарал от Пловдив, за да го разпъне в подкрепа на правителството на Орешарски. Искал да го подари на Станишев, но едва стигнал до лидера на социалистите, обграден от журналисти. И Станишев му казал, че няма къде да го прибере - затова Митковата гвардия навива байрака и го понася към един от 40-те автобуса, паркирани на бул. "Тодор Александров".


Журналистите, казва Митко, търсят под вола теле. "Платили ми били от БСП. Защо трябва да ми плащат? Защото нямам 200 лева да платя за един автобус? Не съм милионер, но 200 лева мога да извадя. Защото не мога да докарам 35 човека? Не съм им плащал, не съм ги и молил, само им казах и дойдоха - безработни са, казвам - да ходим да подкрепим правителството, и ето ни тук." В крайна сметка кой да подкрепи правителството на социалистите, ако не безработните от Столипиново.
Звъннаха ли ти? Говори се, че от младежкото БСП организирали хората. "Аз нямам нужда да ми звъни никой. Следя отблизо ситуацията. С всичките съм гъст. Със Станишев се познавам - ето, дойдох да го поздравя, стиснах му ръката."


Джевизов разказва, че се занимава с търговия с авточасти вече 15 години, кара второ висше образование в Пловдив. От Столипиново е, но е обиколил цяла България - всички "етномахали". Ще вкара и Доган, и Цветелин Кънчев, и другите "писани и не писани етнолидери" в малкия си джоб, ако седнат на една маса, защото говори с хората, познава ги и им помага.


И Станишев не е толкова тъп, че да не го уважава - знае, че етническият вот определя изборите. Знае, че може да зависи от помощта на Митко и ще го подкрепи за новото "сдружение за защита на етномалцинствата в Европа" с филиали в Дортмунд, Лион и Лондон (в България няма да има, тук само бизнес прави), с което ще помага на хилядите роми извън България, за които на никого не му пука.


А Митко е навсякъде. Митко пръв посетил разпадащия се блок 20 в Ямбол - къде ти Цветелин Кънчев, къде ти Ахмед Доган.


Когато един ром емигрант в Германия починал, четири дни нямало кой да организира погребението. Митко се обадил лично на Феим Чаушев, тогава зам.-министър на външните работи, и той веднага се погрижил тялото да бъде извозено до България. "Така, както трябва да стават работите?" - "Така, както трябва да стават, но без аз да се обаждам или който и да е да се обажда."


Митко организира сюнет по селата край Пловдив - плаща на лекар, за да не се притесняват хората, и не иска нищо в замяна. Знае, че може да разчита на тях, когато се наложи. И Станишев знае.


Митко ще се кандидатира за общински съветник в Пловдив. През 2009 г. вече е бил кандидат за кмет на район "Източен". Ако пък влезе в листите на БСП, и депутат може да стане. Станишев има нужда от читави хора.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK