Протест и контрапротест, или до София и обратно

Контрапротестът край парламента

© Надежда Чипева, Капитал

Контрапротестът край парламентаБлагоевград. Бургас. Враца. Кърджали. Ловеч. Пазарджик. Плевен. Пловдив. Сливен. Смолян. Стара Загора. Хасково. Ямбол. Автобуси със знайни и незнайни регистрации са паркирали от двете страни на бул. "Тодор Александров", а пред тях възрастни хора си подават навити плакати, знамена, свирки. Хапват банички или сандвичи. По-младите се закачат, един заглежда преминаваща девойка, казва нещо на турски.


Приключил е митингът в подкрепа на кабинета "Орешарски", раздвижил иначе скучния антиправителствен протест пред парламента заради извънредното заседание на Народното събрание.


Сутрешна организация
Всичко започва около 8.30 ч. сутринта, когато полицията около парламента надхвърля в пъти броя на протестиращите, събрали се да посрещнат депутатите преди предстоящото заседание за актуализацията на бюджета.


Загражденията на зоната за сигурност зад парламента не стигат по-далеч от обикновено - от двете страни на храм-паметника "Александър Невски" от Художествената академия до сградата на Синода, но пък полицейският кордон не пропуска преминаващи чак до "Московска". Коли на жандармерията са паркирани така, че задният вход на парламента, от който влизат депутатите, е почти невидим от позицията на демонстрантите. Въпреки това те успяват да поосвиркат влизащите в сградата, особено ако са облечени в костюми.

Протестът срещу кабинета "Орешарски" - напрежението се нагнети за кратко при преминаването на кортежа на премиера през загражденията

© Юлия Лазарова

Протестът срещу кабинета "Орешарски" - напрежението се нагнети за кратко при преминаването на кортежа на премиера през загражденията


Полицейските коли скриват не само депутатите, които отиват на работа. Карето между катедралата, Синода, църквата и ул. "Раковска" не е празно. Там, където преди 20-ина дни протестиращи и полиция се сблъскаха заради опитите на МВР да изведе депутати и министри от сградата на парламента, около 9 ч. има групичка от 100-150 души, повечето от които носят национални знамена - не свирят, не скандират. Възрастна жена си говори с депутата от БСП Борис Цветков, който приятелски подпитва дали се чакат още хора. "Идват, идват с автобусите", обяснява жената, а Цветков казва, че по това време трябва да се събира група пред президентството, за да "си го освиркат президента".


Депутатът се шегува, че малката група от другата страна на катедралата, която освирква хората в костюми, влизащи оттам, има разпечатани снимки на депутатите. "Гледат Жаблянов и го викат по име. И като се обърне: Ууу!", обяснява Цветков, видимо в добро настроение.


Групата, събрана в подкрепа на кабинета, се активизира, когато покрай нея влизат автомобили с депутати от ГЕРБ. Подпомагани от младежа социалист Андрей Вълчев, експерт по земеделската политика на БСП на щат в централата на "Позитано", привържениците на кабинета освиркват представителите на опозицията. След няколко успешни опита възрастна жена с тениска на пловдивското Обединение на жените социалистки и шапка с логото на БСП се обръща към Вълчев: "Като дойде Орешарски, да ни кажете, да не вземем да го освиркаме!"


Той се стреми да държи хората встрани от пътя на автомобилите. Подрежда тези със знамената отпред, другите зад тях, говори по телефона. Запитан каква роля играе, отговаря, че е комендант на площада и пази групата да не бъде прегазена. "Моля ти се, стой там и не мърдай", обяснява на един репортер, очевидно бъркайки го с поддръжниците на кабинета.


Контрапротестът отвисоко

© Анна Христова

Контрапротестът отвисоко


През това време протестиращите са няколкостотин души, разпръснати около загражденията. Най-шумна, както и при предишни протести, е групата в градинката между парламента и Софийския университет. Не ѝ отстъпват с много обаче и стотина души, събрали се по тротоарите на ул. "Раковска" между "Московска" и "Дондуков". Опитват се да препречат пътя на автомобилите, които преминават през кордона, а един даже успява да залее колата на премиера Пламен Орешарски с кафе. Следват пререкания с полицията, изтласкване на протестиращи встрани, още освирквания по поредния служебен автомобил.


Целта на кордоните става ясна, когато от другата страна на "Раковски" се появява, придружено от полицията с anti-conflict жилетки, шествието в подкрепа на кабинета, заето до този момент да изразява недоволството си срещу президента. Плакатите: "Искаме актуализация за хората, не за КАПИТАЛите", "За Орешарски, за стабилност, за бъдещето!". На един от тях е прословутата снимка, на която Бойко Борисов посочва челото на президента Плевнелиев. Надписът е: "Натисни ТУК за вето".


Половин час по-рано групата се е оформила пред шадравана на президентството. Събралите се са слезли от паркираните на бул. "Тодор Александров" около 40 автобуса и микробуси с регистрации от Южна България. На групи пътниците се отправят към Ларгото, като водят приятелски разговори и често повтарят, че се е получила хубава разходка.

Събирането на контрапротестиращите пред президентството

© Анна Христова

Събирането на контрапротестиращите пред президентството


На репортерски въпроси как са се озовали в София отговарят с почти едни и същи думи: омръзнало им е да гледат протестите в София, подкрепят правителството в работата му, платили са си билета до столицата и са си взели ден отпуска. Шофьорите, които пушат до отворените врати на автобусите обясняват, че не знаят кой е платил превоза, не ги и интересувало. 


Нарастващата група пред президентството, която вече наброява към 500 души, изведнъж се обръща и се построява за шествие по бул. "Цар Освободител" към парламента. Млад мъж призовава с мегафон: "Нека по-младите да излязат напред. Тръгваме". До него друг - на същата възраст, се ядосва, че организацията се провалила, защото се чакали още към 500 души. "Като тръгнем къде ще ни търсят да се присъединят, не знам", раздразнен е той. 


Към президента...

© Анна Христова

Към президента...

Шествието, в челните редици на което се вижда портрет на Сталин, все пак тръгва и при "Св. Александър Невски" е посрещнато с бурни аплодисменти от скромната сутрешна група. Групите се сливат и запълват пространството пред централния вход на катедралата. Виждат се лица от февруарските протести, макар и малко. По мегафон жена нарежда "Единство!", а демонстрантите повтарят и потретят. След това млъкват. "Подкрепа!" - същото. "Орешарски!" - пак така. Встрани телевизионен репортер разпитва възрастна жена и младеж - очевидно сина й, защо са на площада. Момчето се замисля за кратко, но майка му решително се намесва: "Кажи: "Подкрепяме Орешарски". Кажи!" и момчето повтаря пред микрофона репликата. 


Подкрепа от парламента


По обед въодушевление предизвиква решението на депутати от левицата да излязат от сградата на парламента и да приемат поздравленията на гражданите. Чуват се викове "Другарката Нинова!". Мъж до загражденията изпраща въздушна целувка на депутата от БСП Корнелия Нинова. "Стоилов - тук!", обръща се възрастен мъж към зам.-председателя на парламентарната група на левицата Янаки Стоилов. Той веднага се отзовава с бодро ръкостискане.


Сценката се повтаря още два пъти. Първия път председателят на ДПС Лютви Местан обяснява, че се среща с хората, защото е нужен диалог. Пита демонстрантите какви са очакванията им за управлението на страната, а мъж му отговаря: "Големи са ни очакванията!" Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обяснява, че монополите няма повече да тормозят народа. Двамата на няколко пъти са прекъсвани от мощните викове по мегафона "Подкрепа", "Единство", заради които не се чува какво говорят.

В очакване на Сергей Станишев

© Надежда Чипева, Капитал

В очакване на Сергей Станишев


Най-голям медиен интерес предизвиква появата на лидера на БСП Сергей Станишев. Заради репортерите контрапротестиращите не успяват да се доближат до загражденията. Социалистката от пловдивската женска организация не издържа: "Абе оставете го малко и на нас, бе! Какво сте го наобиколили!"


Парламентарният шеф Михаил Миков, който придружава Станишев, с радост констатира, че на площада има и подкрепа от неговия избирателен район - Видин. Повтаря неколкократно, че е стиснал "напукани от работа ръце" и заключава, че това са хората, за които правителството работи. 


Обедно отегчение


С напредването на деня протестиращите намаляват и се разотиват. Контрапротестиращите пък се изморяват. Грабват по бутилка вода, някои присядат на сянка. Най-активните разпитват журналистите за заседанието:


- Свърши ли вече актуализацията?


- Не, Станишев говори.


- А Бойко говори ли?


- Да, отговори на Станишев.


- Че какво пък може да отговори пожарникар?...


Няколко млади мъже говорят по телефоните, единият - облечен в костюм - обяснява: "Ще тръгват. Не могат повече, 12 ч. стана, път ги чака". Друг дава нареждания - задръж ги още малко, зад полицейските заграждения има провокатори, ще стане лошо, ако сега тръгнат. Хората оредяват, знамената се събират. Полицията разпитва тези, които все пак напускат заградената зона, колко далеч са им автобусите.


Още два часа някои ще останат зад парламента. Все пак софийската група не е малка. Останалите се товарят по автобусите със знайни и незнайни регистрации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK