Глоби вместо затвор за осъдените за кражби, предлага английски експерт

Глоби вместо затвор за осъдените за кражби, предлага английски експерт

© Анелия НиколоваГлоби, парични компенсации и обществено порицание, вместо затвор да са наказанията за извършителите на кражби и други престъпления като измама и пласиране на крадени вещи. Това предлага английски правен експерт и професор по право от Оксфорд Андрю Ашуорт, цитиран от в. "Гардиън".

"Размерът на санкцията трябва да бъде пропорционален на сериозността на закононарушението", смята Ашуорт. По думите му  приоритет е справянето на общността с тези престъпления като се даде предимство на компенсацията или обезщетяването на жертвите, а когато нарушението е достатъчно сериозно – да се наложи и обществено наказание – порицание, пробация или други мерки. Лишаването на нарушителите от свобода е несъразмерно наказание за престъпление, което само лишава жертвите от тяхната собственост, казва Ашуорт.


Предложенията на проф. Ашуърт са публикувани в специална брошура, издадена от Лигата Хауърд, която работи за каузата на намаляването на присъдите. Брошурата ще бъде разпространена сред магистратите в цялата страна.


Изпълнителният директор на Лигата Хауърд Франсис Крук заявява: "Когато става въпрос за престъпления като кражби и измами, жертвите са потърпевши от съдебната система, която твърде често дава приоритет на изпращането на извършителя зад решетките, вместо да върне на хората откраднатото и да им осигури така необходимата компенсация.
"Пред "Гардиън" проф. Ашуърт заявява, че неговите предложения са насочени главно към политиците, а не към магистратите, защото съдиите не могат да направят тази стъпка сами. Професорът обаче е скептичен към възможността такава промяна да се осъществи. Според него за политиците е по-лесно да увеличават тежестта на наказанията, а не да ги намаляват, особено ако вестниците разпалят страстите със заглавия като например "Привилегии за крадците".


Наскоро в. "Труд" публикува статистика, според която у нас всяка година около 10 000 души излизат от българските затвори на свобода. И до една година повече от половината се връщат обратно. Основните причини за това - липсва система, която да помага на изтърпелите наказания да си намерят дом и работа.


За 2012 година в България за кражба за осъдени -12 616 души, от които близо 12 хил. са мъже. Издръжката на един затворник на месец е около 560 лева на месец. През 2011 г. статистиката показва, че осъдени за кражби са били над 14 хил.


Според изчисленията, ако предложението на експерта от Оксфорд бъде възприето, това ще доведе до 5000 затворника-мъже по-малко всяка година в местата за лишаване от свобода на Великобритания (около 8% от популацията на затворите за 2012 г.) и 700 жени затворници по-малко (21%).


В материала във в. "Гардиън" се уточнява, че предложението не важи за престъпления, свързани със заплаха, насилие или сексуално посегателство, които включват кражба, изнудване или грабеж. А случаите, в които става за големи суми пари, са достатъчно сериозни сами по себе си, за да обосноват лишаване от свобода.


Цитиран е и министъра на правосъдието Деймиън Грийн, който заявява, че "правителството няма намерение за промяна на закона, с която да попречи на съдиите да изпращат крадците в затвора. От друга страна е вярно, че те разполагат с голяма гама от възможни присъди, които да наложат."

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Лишаването на нарушителите от свобода е несъразмерно наказание за престъпление, което само лишава жертвите от тяхната собственост, казва Ашуорт.  Типично за левичарският парцал Гардиън.

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Че те нашите не осъждат убийци, камо ли крадци, независимо колко са откраднали.

 3. 3 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  а тези крадци от къде биха въстановили тези пари , като нямат пари , може би да теглят кредит от банките на лихварите ли , хахаха

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#1] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  От едната крайност в другата, преди няколко века за откраднат хляб от пазара са бесили, сега ще минат на потупване по рамото и размахване на пръст. За кражба нито бесенето, нито порицанието са адекватни наказания.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  А едно време са ги пращали в Австралия... без да знаят каква добрина вършат за потомците им.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Да праят кат нас и да ги водят на отчет само - регистриран и толкоз.

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Типично за левичарският парцал Гардиън.[/quote]
  Гардиън само цитира Оксфордския професор. А тази кампания върви отдавна, защото консерваторът Камерън се опитва да намали бюджетните разходи за затворите и последващото социализиране на бившите затворници...
  И идеята изобщо не е лоша, но все още неприложима в България с нейното феодално правосъдие.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 640 Неутрално

  560лв. на мсец издръжка в затвора?!..ми за циганите това си е все едно са си на ол инклузив

 9. 9 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  У нас това е така отдавна за много неща, с тая разлика, че вместо глоба има подкуп.

  Ефектите са два -- първо, на това, което е било наказание почва да се гледа като на стока, която се пазарува и второ, понеже глобата е съразмерна с "тежестта на престъплението", а не с тежестта върху нарушителя, за хората с повече пари наказанието олеква, често значително.

  За някои случаи паричните наказания работят. За други случаи и други престъпления -- по-скоро не.

  ден година храни.
 10. 10 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Той за България ли го е предложил специално, че статията е в раздел България???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#3:"dgidgo"]а тези крадци от къде биха въстановили тези пари , като нямат пари[/quote]

  Преди беше при работа в затвора или в ТПО открит и закрит тип 20 % за затворника и 80 % за Държавата както и 2 два дни работа се зачитат за 3 три излежани от присъдата сега може да е фифти - фифти не знам.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Много правилно.Вместо да са на държавна издръжка.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Според Станишев, за присвояване в особено големи размери пък, в България уличените да се наказват да напишат сто пъти, "Няма повече да правя така"!Това за първи случай! За втори- двеста пъти, за трети- триста, и т.н.! Това няма да доведе, до лишаване на присвоителите от собствеността им! Какво по-хуманно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Понеже дребните крадци често нямат нито професия нито пари, как смята да възстановяват откраднатото и да плащат компенсация?
  Отделно и сега за първа кражба, малка, обикновено няма присъда, даже може да се размине само с глоба без да се стига до съд дори.
  Та какво всъщност предлага? Това да важи и за 10-тата кражба ли?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  [quote#9:"симо"] понеже глобата е съразмерна с "тежестта на престъплението", а не с тежестта върху нарушителя, за хората с повече пари наказанието олеква, често значително.[/quote]
  Демек, подозираш, че има милионери, дето си покрадват по стотина лева при сгода?

 16. 16 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Направо на крадците да им дават и останалото, неоткраднато имущество на жертвите. И да ги интегрират в обществото със специален закон срещу дискриминация на крадци.

  Да се премахне термина "крадец" защото засяга чувствата на извършителя. Да се нарича "отнемащ имущество на друг за своя нужда".

  Да се предвиди наказание за собствениците, които се противопоставят на отнемащите имущество за своя нужда, ако първите си позволят да се съпротивяват на горепосочените нуждаещи се.

 17. 17 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  идеята е безспорно тъпа. Трябва да се намалят крадците, а не наказанията им. А това може да стане като наказанията се увеличат. Съгласен съм за първа дребна кражба само да се показва, образно казано, жълт картон. Но при следваща наказанието трябва да е сурово, и присъдите задължително да се акумулират. В началото на почти всяка престъпна кариера стои дребна кражба.

 18. 18 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2027 Гневно

  [quote#2:"batzdravo"]Че те нашите не осъждат убийци, камо ли крадци, независимо колко са откраднали.[/quote]

  До коментар [#2] от "batzdravo":

  Не си прав колега. Кокошкарите яко ги осъждат, а само на тези с "белите якички" им се разминава.

  Предложенията си заслужава да бъдат коментирани и осмислени. Ако крадеца знае, че докато не възстанови повреденото имущество няма отърване от правосъдната система ще го има в предвид когато извършва престъпление. Но това, за да се случи в България означава, че трябва да имаме правосъдна система. Ама ние НЯМА МЕ!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 19. 19 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Любопитно

  един призрак броди из Европа...виждате черно на бяло за какъв ЛУД призрак иде реч!
  Експерти,професори..ама разбира се,какво могат да издумат,да измислят!? ТАКИВА работи точно,то се знае! Затова винаги съм думал против застоялите,рутинирани,че чак изкудкудякали мозъци като персонажа конкретен,които не стават да управляват и подреждат ред в една страна,а само могат до доведат до една каша!!
  какво да му коментираш..и как?!
  Крадците явно ''просто'' са взели,а после...просто ще върнат!? Ако и КАТО ги хванат,де! ) Демек ще си платят за ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО с откраднатото от другите хора,хаха!? А ако е заминало и е пласирано..тогаз?! Или се предполага че са обзаведени добре и ..има какво да им се вземе?! Ама туй да не са вашите лордове и баронеси,бе,човек?! Де да те знам,може и ти да си лорд някой? Значи МОРАЛНОТО в такива актове го няма...няма да има лишаване от свобода,защото някои си позволили ПРОСТО ''свободата'' да ..да КРАДАТ..да вършат ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?! Т.е. ги награждаваме с такива ''наказания'',т.е. ги ТОЛЕРИРАМЕ едва ли не?!'
  Туй ще да е някакаъв нов световен ПСЕВДОред,обратен на оня ред на чичкото австрийски,а?!
  АНГЛИЙСКО ПАДЕНИЕ..другояче не мога да го нарека!!

 20. 20 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#17:"Ментор"]идеята е безспорно тъпа. Трябва да се намалят крадците, а не наказанията им. А това може да стане като наказанията се увеличат.[/quote]

  така е!
  обаче ми хрумва размирната мисъл че поради пренапълнилата се Англия(а и Европа) с всевъзможни ''люде'' отблизо и далеч се стига до един БУМ на кражбите,на престъпленията! такава ''идея'' ми иде като признание именно за увеличаващия се брой престъпници!! И какво измисля учения ''умник'' ?? Не борба срещу БУМа,срещу престъпниците -според ЗАКОНА,или да тури по-строг закон....но не,намаляваме строгостта на закона и наказанието???!!!???!!
  Към коя ферма сме се запътили??!! )

 21. 21 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#7:"Депутат 241"]защото консерваторът Камерън се опитва да намали бюджетните разходи за затворите и последващото социализиране на бившите затворници... [/quote]
  така,де,направо гетата са едни затвори...т.е. там пресътпниците са на свобода!! Гета,но са на свобода! за да нямало затвори!!
  Кой им пусна тоя таралеж у гащите с валмото народ от цял свят?!
  Идва денят ,когато ще има квартали с ограничен пропускателен режим и т.н.!
  То и сега го има това,но не е записано на книга..но си я има капсулацията и още как!

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Глоби, парични компенсации и обществено порицание, вместо затвор да са наказанията за извършителите на кражби
  ******************

  Аз пък предлагам принудителен труд, вместо затвор, докато изработят стойността на това, което са откраднали или разрушили.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Боят с камшик може би също ще е ефективен.

 24. 24 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#15:"usero"], подозираш, че има милионери, дето си покрадват по стотина лева при сгода? [/quote]

  Не, но подозирам, че има милионери, които прегазят некой с по-голем автомобил и се измъкват, като си плащат на съдията през Красьо Черничкия.

  Да видим с тоя в мината какво ще стане.

  ден година храни.
 25. 25 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Както и разходите, които средно е направила държавата за единица престъпление като тяхното.

 26. 26 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "batzdravo":

  Напротив. Крадци осъждат жестоко, а убийците се разминават с някоя лека присъда. Вземи например случващото се в последните дни - Ония, дето беше обрал инкасото лепна присъда за 20 години, а двамата убийци на 5 деца от Великден са с по 7 и 8 годишни присъди!

 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чарли":
  До коментар [#26] от "tamaya":

  Да де, аз имах предвид Крадците, а не кокошкарите.

 28. 28 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ментор":голям експерт си по кражбите

 29. 29 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  за мен , колкото и да зву4и като утопия , вси4ки беди в този свят идват от искуствено създадения недостиг , например няма как да те накарат да се плати за въздух , за вода може , ако няма недостиг няма да има и кражби , според мен има задържане в развитието на 4ове4еството уми6лено , ние хората през 21 век би трябвало да сме разумни съ6тесва , не трябва да се наказват катастрофите , а да се направи напълно безопасен транспорт

 30. 30 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  как биха те накарали да си роб , ако няма недостиг

 31. 31 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тъпа левичарска идея.

  Затворите трябва да са средство за елиминиране на боклука. Всеки организъм произвежда и боклук, частност всяко общество генерира (наред с останалото) и отпадъци. Затворите трябва да са част от системата, която елиминира отпадъците, така щото нормалните хора да не бъдат тормозени от отпадъка.

 32. 32 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  психиката на хората , природата им , ценостната им система е тотално сбъркана , ние сме на етап на пълен мрак , както е било в известен смисъл преди процесите на възраждането през 13 и 14 век в европа

 33. 33 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "the_sceptic":в нормален свят може би през 3000 година , ако оцелее расата ни , може би няма да има затвори със сигурност

 34. 34 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "the_sceptic":прили4а6 ми на църковен жрец от светата инквизиция преди възраждането в европа от миналото хилядолетие

 35. 35 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  С две ръце подкрепям. Важен е не размерът на наказанието (затвор), а неговата незабавност и неотменност (80% от разследванията на престъпления завършват с присъди в рамките на 3 месеца). Германците преди десетина години направиха подобна реформа и тя се радва на голям успех, доколкото знам. За много престъпления затворът отпада - глоби и условни присъди. Обаче се намаляват изискванията към разследването. Т.е., двама свидетели и си осъден. После, ако си невинен и искаш да го докажеш, имаш време да обжалваш. Накрая, ако наистина си невинен, ще ти го заличат от досието, ще ти се извинят и ще ти дадат парична компенсация. Резултат - намаляват с 70% престъпленията, понеже 80% от тях завършват с присъди в рамките на 3 месеца.
  Пак да кажа - става дума за леки престъпления.

  Никола Йорданов
 36. 36 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#12:"waterfall"]Много правилно.Вместо да са на държавна издръжка.[/quote]

  на никаква издръжка да НЕ бъдат!! т.е. да бъдат на СОБСТВЕНА ИЗДРЪЖКА!! абе тоя свят съвсем откачи- няма ли инструменти в затвора и да бачкат,бе..какви ми ги говорите вие??
  Кво правят по цял ден?!?
  пак някой се е уплашил нежните затворници да не попаднат под ''гадното'' ''Арбайт махт фрай!'' ,така ли?!

 37. 37 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Намирам идеята за много разумна. Какво я топли жертвата на кражба това, че крадецът е в затвора? Че и да отделя от данъците си, за да го издържа. Много по-полезна за всички би била система, при която уличеният в кражба да бъде заставен да върне откраднатото и да отработи наказанието си, вместо да ходи на курорт през зимата в затвора.

 38. 38 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#22:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Аз пък предлагам принудителен труд, вместо затвор, докато изработят стойността на това, което са откраднали или разрушили.[/quote]

  ок,но принудителен труд там,в затвора..там им е мястото!!

  или какво,ставаме малцинство тия,които няма да крадем..и другите,ТИЯ,трябва да са сред нас?!

 39. 39 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#11:"Танас"]Преди беше при работа в затвора или в ТПО открит и закрит тип 20 % за затворника и 80 % за Държавата както и 2 два дни работа се зачитат за 3 три излежани от присъдата сега може да е фифти - фифти не знам. [/quote]
  Сега е затворниците да са в тия по-леки затвори и да не ги е еня колко получават, а частни фирми да използват труда им с някой и друг подкуп за управата. Така примерно с 200лв месечно плюс с в тях 50ина лв имаш работник, който на пазара на труда би ти струвал 500лв. За всеки случай няма нещо да е произведено в затвора и да се продава от държавата на пазара, като тя прибира печалбата, макар и минимална, а с нея да се подпомага бюджета за издръжка на задържаните. Типично като всичко останало в прехода ни системата е вече заета и генерира печалби на частници близки до властта, а разходите са за сметка на данъкоплатците. Самите затворници едва ли се интересуват от 2-3лв дневно възможен надник. Те просто гледат как да са на лек режим, където имат чести свиждания, отпуски, не лежат в килиите с една разходка в двора дневно, та даже и си плащат подкупи на управата да ги вкара на лекия режим, които подкупи едва ли се покриват от някакъв надник- 500лв са получаваните сигурно за 2г работа напред, а мен ме съмнява, че за много повече се търгуват тия облекчения на режима.

 40. 40 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#39:"атанас"]Така примерно с 200лв месечно плюс с в тях 50ина лв имаш работник, [/quote]
  Ух... Така е, като редактираш в движение написаното. Исках да кажа

  "Така примерно с 200лв месечно с 50ина от тях подкуп за началството имаш работник"

 41. 41 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#35:"Никола Йорданов"]С две ръце подкрепям. Важен е не размерът на наказанието (затвор), а неговата незабавност и неотменност (80% от разследванията на престъпления завършват с присъди в рамките на 3 месеца)[/quote]
  Много правилно звучи това. А и при кражби осъждането да изплатиш откраднатото ще спаси много неща. Сега, ако не намерят вещта, обраният не получава нищо, а и при намерена такава тя стои като доказателство, тарлачка се и накрая да ти я върнат след куп време. Такава система би ударила и местните тартори- днес крадеш, мълчиш, 1-2г лежиш и бягаш, а тарторът прибира парите и е спокоен, подкупни ченгета могат да кажат, че не е открито откраднатото, а да вземат част от стойността му и ти после да живееш с остатъка. Ако при хващане трябва да изплатиш пълната стойност, става страшно за теб, а и никак няма да си доволен от това тарторът ти да не плати заедно с теб. Да не говорим за бизнеса на заложните къщи- крадец няма да е доволен от 5лв за нещо на стойност 100лв, ако ще трябва да плати 100лв, като го хванат. Просто трябва да е наистина справедливо и да се прилага наред, за да се наложи страх от момента на плащане на сметката. А и така дребните апаши, които са мизерни хорица с 0 доход, скитници, наркомани, няма да имат стимула да крадат, за да идат на държавна издръжка при стандарт, какъвто на улицата нямат. За много от дребните престъпници затворът е гордост, безплатен хотел, храна вместо глад. Ако го няма и ги задължат няколко месеца да работят, за да изплатят стойността на откраднатото, хич няма да им е до престъпление, а хванатите ще се научат какво е да изкараш сам примерно 500лв, какво значи да изкараш 500лв, но пък да трябва да живееш с 50лв от тях, как кражбата не значи само затвор, а това да ти отнемат кола, телевизор, къща, за да се изплати стойността на откраднатото. Всъщност за куп дребни престъпници наказание без затвор би било много по-тежко от досегашното.

 42. 42 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#35] от "Никола Йорданов":
  хаиде мерси с тези извинения , трябва , ако вкарат невинен , компенсациите да са огромни минимум 1 милион евро , за да внимават да не сбъркат , а при лъже свидетели пет години затвор без право на обжалване

 43. 43 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "атанас":добре ве умник , някои краде стока за 500 000 евро , но няма нито имот , нито пари , как би ги върнал тези 500 000 евро

 44. 44 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На Андрю Ашуорт майка му и татко му сигурно са първи братовчеди. Не мога да повярвам че такъв олигофрен преподава в Оксфорд. Този вуйчо не знае ли че страха от затвор предотвратява по-голямата част от кражбите. Скоро могат да поискат и за изнасилване да се минава само с извинение например : сори че те "обидих".

  Too much цензура Баце.
 45. 45 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "атанас":тогава крадеца влиза в магазина , краде луканки и филета , гладен е 4овека без работа , знае няма да влиза в затвора , като го хванат трябва да му намерят работа задължително , а и не може да остане гладен , става по гот за крадците влиза си в била и си хапва на корем

 46. 46 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "атанас":леки затвори няма , бил ли си в затвор

 47. 47 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И аз отдавна пледирам присъдата 'лишаване от свобода' да се промени на 'принудителен труд' с времетраене, съответстващо на провинението, ама мотивите са ми други

 48. 48 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#42:"dgidgo"] компенсациите да са огромни минимум 1 милион евро , за да внимават да не сбъркат[/quote]

  ако не ги плащат съдиите и прокурорите лично, никой никога нема да внимава.

  ден година храни.
 49. 49 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#43:"dgidgo"]До коментар [#41] от "атанас":добре ве умник , някои краде стока за 500 000 евро , но няма нито имот , нито пари , как би ги върнал тези 500 000 евро [/quote]
  Ами, първо да беше прочел докрай статията- идеята е за дребни кражби, а за големите, както и обири с насилие, заради тежестта на престъплението вече си има следващо стъпало в наказанията и то е затвор. При 500000 кражба ще ти отнемат всичко, жена ти и децата ще останат на улицата с 0 доход плюс някаква удръжка от заплатата на жената или помощите й, а ти ще си лежиш в затвора. Днес не ти отнемат нищо, ако не е то самото откраднато- купуваш кола с парите от откраднатото, но нея не ти я пипат, правиш къща, ама тя ти остава. Ако след 5г излезеш от затвора гол като църковна мишка, а заради лесния живот с повече пари известно време да загубиш имота си от родителите и да си на улицата, дали ще искаш да откраднеш?

 50. 50 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#45:"dgidgo"]До коментар [#41] от "атанас":тогава крадеца влиза в магазина , краде луканки и филета , гладен е 4овека без работа , знае няма да влиза в затвора , като го хванат трябва да му намерят работа задължително , а и не може да остане гладен , става по гот за крадците влиза си в била и си хапва на корем [/quote]
  Кажи на ром, че за откраднати луканки 1м ще работи по 8ч и накрая ще донесе на жена си 50лв, с които имат по един хляб на ден, а може за тия 200лв с разноските по делото, които ще трябва да изплати, да станат и 200лв, т.е. година работа. Или пък му кажи, че ще му приберат каруцата и златните обеци на жената, за да покрият с тях откраднатото плюс разходите за полицията, дето го е задържала, прокурорите, адвоката и т.н. Може и колибата да му бутнат, щото вече е държавна, а на държавата всъщност не й трябва.

 51. 51 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#46] от "dgidgo":

  Не съм бил, но пък определено не е трудно да проучиш дали няма лек режим. Има си го и примерно в Пловдив срещу самия затвор има едно заградено място, където са леките- няколко пазача, свиждания всяка седмица, ходят си с нормалните дрехи, и в ден без свиждане може през оградата да видят родата.

  А иначе за фирмите, които ползват затворници, знам бая добре. Някога една такава беше клиент на фирмата, в която работех по онова време.

 52. 52 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Англичаните са тариакти, мотивите са финансови. Ще изкярат доста кинти от тази тактика!

 53. 53 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "атанас":леле ти си голям психолог верно , за евреиската идея нов световен ред си номер едно , те сега новите телефони са с пръстови отпе4атаци в лондон , твоя комп , може да работи само с твоите пристови отпе4атаци , след това премахваме парите в брои и увели4аваме работната седмица на 60 4аса , увели4аваме и цените на имотите , те в лондон , където живея са за 45 кв.м ве4е по 300 000 паунда , ако е в нормален квартал , супер перспектива , стани съветник на евреите и помисли въздуха как можем да платим и него на господарите

 54. 54 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#53] от "dgidgo":

  Какъв нов световен ред те гони? Говорим за престъпност и начини да се ограничи. Борбата с олигархията(Не знам как ви дойде наум това за евреите, като просто определена прослойка иска да управлява и да държи по-долните в апатия, в която да не иска промяна на статуквото.) е съвсем различна тема. Ако се събере достатъчно ресурс в обществото, ще има промяна и революция, ако не се събере, няма да има. Винаги в историята е било така, както и винаги е имало наказания за престъпления. Даже и в племе в джунглата, кражбата не се толерира, а ти ми говориш какъв еврейски заговор било да се опитва някой да я ограничи като явление.

  Да, ако нарушиш законите на обществото, трябва да те накажат, и то така, че повече да не помисляш да го правиш. Затворът е по-скоро училище за дребния престъпник за по-големи престъпления, обмяна на опит с по-отракани, рецидивите са редовно явление, а за бедния скитник или човек като българския ром си е направо рай- безплатна издръжка, която е над стандарта ти отвън. При това открадваш примерно дохода си за 5 години напред, затварят те за 1-2г, но пък и си оставаш със закупеното от откраднатото.

  Да не говорим как хващат някой за примерно откраднати 100000, той не казва къде са скрити, след това се връща и харчи парите или си кара колата, живее в новата къща, за която иначе би работил. За много бедни, пък, мисълта при кражба е, че те ще са в затвора, но децата и жена му ще имат да живеят с откраднатото после. А представи си да те оберат, да вземат телевизор, хладилник и т.н. от полицията, да ги задържат 1-2г до края на делото като доказателство, парите да са похарчени или пък всичко да е продадено през заложна къща и опукано. Престъпникът ще лежи, но ти в случая какво ще получиш обратно?

  Някога преди много години така са обрали майка ми и баща ми. Говорим за куп злато наследство от баба на майка ми и спестявания. Хванали са крадците, затворили са ги, но всъщност нищо не е било върнато- крадците са казали, че са го продали и са изяли парите. Дали един обран е щастлив от типичното развитие на тоя тип случаи?

 55. 55 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#53:"dgidgo"]те сега новите телефони са с пръстови отпе4атаци в лондон , твоя комп , може да работи само с твоите пристови отпе4атаци , [/quote]
  Хехе, първо е чисто софтуерно и след преинсталация на чисто на софтуера си работят, второ откъде идва хората да търсят компютри и телефони с такава защита? Ако не се краде толкова, никой няма да е луд да търси такива начини на защита и всъщност биометричните си данни ще ги залага един на 100 от тия, които купуват такава техника днес и доплашат за опцията за такава защита.

 56. 56 Профил на totyu
  totyu
  Рейтинг: 466 Весело

  Опит- грешка и тази мода ще мине. Ние и тук си имаме чл. 78а от НК за същите престъпления, но не съм чул да са се понижили нивата на криминалната активност и това е много притеснително и тревожно. Е няма да въвеждаме шерията и концлагерите, но наказанието трябва да комуникира с престъплението. Хора всякакви, по делата им ще ги познаете. ТОТЮ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK