Глоби вместо затвор за осъдените за кражби, предлага английски експерт

Глоби вместо затвор за осъдените за кражби, предлага английски експерт

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Глоби, парични компенсации и обществено порицание, вместо затвор да са наказанията за извършителите на кражби и други престъпления като измама и пласиране на крадени вещи. Това предлага английски правен експерт и професор по право от Оксфорд Андрю Ашуорт, цитиран от в. "Гардиън".

"Размерът на санкцията трябва да бъде пропорционален на сериозността на закононарушението", смята Ашуорт. По думите му  приоритет е справянето на общността с тези престъпления като се даде предимство на компенсацията или обезщетяването на жертвите, а когато нарушението е достатъчно сериозно – да се наложи и обществено наказание – порицание, пробация или други мерки. Лишаването на нарушителите от свобода е несъразмерно наказание за престъпление, което само лишава жертвите от тяхната собственост, казва Ашуорт.


Предложенията на проф. Ашуърт са публикувани в специална брошура, издадена от Лигата Хауърд, която работи за каузата на намаляването на присъдите. Брошурата ще бъде разпространена сред магистратите в цялата страна.


Изпълнителният директор на Лигата Хауърд Франсис Крук заявява: "Когато става въпрос за престъпления като кражби и измами, жертвите са потърпевши от съдебната система, която твърде често дава приоритет на изпращането на извършителя зад решетките, вместо да върне на хората откраднатото и да им осигури така необходимата компенсация.
"Пред "Гардиън" проф. Ашуърт заявява, че неговите предложения са насочени главно към политиците, а не към магистратите, защото съдиите не могат да направят тази стъпка сами. Професорът обаче е скептичен към възможността такава промяна да се осъществи. Според него за политиците е по-лесно да увеличават тежестта на наказанията, а не да ги намаляват, особено ако вестниците разпалят страстите със заглавия като например "Привилегии за крадците".


Наскоро в. "Труд" публикува статистика, според която у нас всяка година около 10 000 души излизат от българските затвори на свобода. И до една година повече от половината се връщат обратно. Основните причини за това - липсва система, която да помага на изтърпелите наказания да си намерят дом и работа.


За 2012 година в България за кражба за осъдени -12 616 души, от които близо 12 хил. са мъже. Издръжката на един затворник на месец е около 560 лева на месец. През 2011 г. статистиката показва, че осъдени за кражби са били над 14 хил.


Според изчисленията, ако предложението на експерта от Оксфорд бъде възприето, това ще доведе до 5000 затворника-мъже по-малко всяка година в местата за лишаване от свобода на Великобритания (около 8% от популацията на затворите за 2012 г.) и 700 жени затворници по-малко (21%).


В материала във в. "Гардиън" се уточнява, че предложението не важи за престъпления, свързани със заплаха, насилие или сексуално посегателство, които включват кражба, изнудване или грабеж. А случаите, в които става за големи суми пари, са достатъчно сериозни сами по себе си, за да обосноват лишаване от свобода.


Цитиран е и министъра на правосъдието Деймиън Грийн, който заявява, че "правителството няма намерение за промяна на закона, с която да попречи на съдиите да изпращат крадците в затвора. От друга страна е вярно, че те разполагат с голяма гама от възможни присъди, които да наложат."

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK