Кадровият маратон в МВР продължава

Подмяната на ръководните кадри във вътрешното министерство е редовна практика при смяна на вътрешния министър. Никога досега обаче тези промени не ставали толкова бързо

© Анелия Николова

Подмяната на ръководните кадри във вътрешното министерство е редовна практика при смяна на вътрешния министър. Никога досега обаче тези промени не ставали толкова бързоКадровите промени в МВР, започнали в началото на юни от новия вътрешен министър и вицепремиер Цветлин Йовчев, продължават без публично обявяване на обещания "анализ на ефективността на работата на МВР". Най-често промените се обявяват чрез съобщения на пресцентъра на ведомството, в което се посочва само каква е рокадата и кратка биография на новоназначените. 


Преди три дни беше обявено, че със заповед на вътрешния министър е бил сменен шефът на областната дирекция на МВР в Пловдив - на мястото на Тодор Чонов е назначен дългогодишният ръководител на "Охранителна полиция" в града Тодор Гребенаров. Чонов е 13 регионален директор на вътрешното министерство, който беше сменен през последните два месеца.


Подмяната на ръководните кадри във вътрешното министерство е редовна практика при смяна на вътрешния министър. Този път обаче те стават доста бързо, въпреки заявката на новия вътрешен министър, че първо ще се прави анализ на ефективността на работата на МВР. Голяма част от директорите, които вицепремиерът смени, бяха назначени само няколко месеца по-рано от предшественика му Цветан Цветанов.
Кадровият маратон започна в началото на юни. Тогава заради "слаби резултати в дейността на ръководените от тях структури" министър Йовчев освободи шефовете на областните дирекции на МВР във Видин - Цветан Петков, Кюстендил - Георги Джоглев, Монтана Даниел Псалтиров, Плевен - Мирослав Петров и Търговище - Станимир Парашкевов.


Заради неупражнен контрол бяха освободени директорът на столичната полиция Валери Йорданов (чието място временно се заема от зам.-директора Ивайло Спиридонов) и шефът на софийското 3 РПУ Валентин Симеонов. В края на юни беше сменен началникът на дирекцията във Велико Търново Живко Коцев. 


След като стана ясно решението за смените, от МВР съобщиха, че Цветлин Йовчев е дал едномесечен срок на директорите на областни дирекции на МВР за оптимизиране на работата във връзка противодействие на престъпленията срещу личността и собствеността на гражданите. Като приоритети Йовчев посочи бърза реализация на наказателната отговорност, планиране на базата на ежемесечен анализ на критичните места и маршрути, както и на криминалните престъпления по вид, място и време на извършване, подобряване на организацията на патрулно-постовата дейност, отговорност на патрулиращите за случващото се в съответния район, засилен контрол и координация с Главна дирекция "Национална полиция".


Срокът изтече в началото на юли, но МВР все още не е обявило резултати. Междувременно обаче имаше още смени. В средата на юни - малко преди местните избори във Варна, беше освободен директорът на дирекцията в морския град Тодор Иванов, като на негово място беше назначен шефът на 2 РПУ в града Чавдар Нанков. С поста си на 1 август се е разделил директорът на областната дирекция в София Николай Николов. Официално съобщение за промяната на сайта на дирекцията няма, но като временно назначен ръководител там вече е посочен Димитър Машов, за когото пише, че до 1 август е бил зам.-началник на дирекцията.


Преди седмица пък беше съобщено, че със заповед на Цветлин Йовчев от 6 август са сменени шефовете на дирекции в Габрово - Денислав Донков, Перник – Валентин Димитров, Стара Загора - Алекси Алексиев, и Силистра – Ивелин Иванов.


Паралелно с назначенията по места, са подменени и полицейски началници на централно ниво, като по-голямата част от новите назначения са "внесени" от ДАНС, съобщиха за "Дневник" източници от службите за сигурност. По тяхна информация бившият шеф на дирекцията за подслушване и следене в ДАНС Цветан Китов вече е оглавил идентичната дирекция в МВР, а Румен Ганев, който ръководеше дирекцията, която се занимава с корупцията в министерството - "Вътрешна сигурност", е освободен. Сменени били още директорите на "Координация и информационно-аналитична дейност", "Управление на собствеността и социални дейности", "Човешки ресурси", "Института по психология", "Специализираната куриерска служба", "Инспекторат". Част от назначенията са обявени и на сайта на МВР. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK