Лекарите и болничните легла в България са повече, отколкото средно в ЕС

Лекарите и болничните легла в България са повече, отколкото средно в ЕС

© Николай ДойчиновБроят на лекарите и на болничните легла в България е по-голям, отколкото са средно в Европейския съюз. Данните са от проекта за здравна стратегия, чието обществено обсъждане е насрочено за днес и бяха оповестени от  зам.-председателят на Българския лекарски съюз Юлиан Йорданов пред БНР. 


"Гледайки показателите, които са дадени в националната здравна стратегия, като че ли всичко с болничната помощ е наред, а в същото време тя се нуждае от доста основно преструктуриране", коментира Йорданов. Болничните легла у нас са 663 на 100 хил. души население, а средно в ЕС са 545, казва той. 


Представителят на съюза подчертава, че стратегията не дава отговор на въпроса колко ще са болничните заведения до 2020 г. От една страна, в стратегията се казва, че държавата трябва да подпомогне лечебните заведения - държавни и общински, а, от друга  се говори, че някои трябва да бъдат затворени, казва Йорданов. "Ние трябва да знаем как точно ще изглежда българското здравеопазване през 2020 г., а като че ли това нещо липсва в тази стратегия", пояснява той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Докато съществуват "болници", като тия в малките градове, които са на нивото от втората световна война, само ще се пилеят пари, ще се "водят" легла, а хората ще мрат! "Да не допуснем никой да умре, без лекарска помощ"- лозунг от соца, в пълна сила важи и сега!

  Истината е в малко на брой болници, но обзаведени с най-модерна техника и кадърни лекари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Броят на лекарите и на болничните легла в България е по-голям, отколкото са средно в Европейския съюз.

  Защото нацията е болна.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Истината е в малко на брой болници, но обзаведени с най-модерна техника и кадърни лекари![/quote]

  И линейки, които не са таксита...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2651 Весело

  Комунистите и светлото бъдеще вървят ръка за ръка.Само за два месеца управление болничните легла и докторите станаха бая повече от колкото има нужда народонаселението.

 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И пак не достигат в някои болници...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Докато съществуват "болници", като тия в малките градове, които са на нивото от втората световна война, само ще се пилеят пари, ще се "водят" легла, а хората ще мрат! "Да не допуснем никой да умре, без лекарска помощ"- лозунг от соца, в пълна сила важи и сега![/quote]Искаш само в големите градове болните да умират с лекарска помощ, а в малките населени места - кучета ги яли ... Да ги лекува местния шаман с ритуални танци против уроки ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Обобщено, да. Но някои специалности са на изчезване- педиатри , анестезиолози, патолози... А какво става с медицинските сестри?!

 8. 8 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Да, и по издадени болнични листи сме на първо място, и по брой инвалиди с пенсии и по...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 9. 9 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А, каква стана тя, не че сме нямали лекари, ми дипломите на 90% от тях, тези след 91-ва, не стават освен за санитарки на запад.
  И парите за здраве също няма- откраднато от политици и администратори. Затова системата не работи.

 10. 10 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":
  Задължителни профилактични прегледи със сигурност ще намалят риска от сериозни заболявания. Но здрави хора не са удобни в банановите държави - най-добре да са болни, бедни, неграмотни и зависими!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  [quote#6:"EVOLYUCIONER"]Искаш само в големите градове болните да умират с лекарска помощ, а в малките населени места - кучета ги яли [/quote]

  С такова мислене, никога няма да имаме качествено здравеопазване! В малките градове трябва да има бърза помощ, с обзаведени линейки и лекари, които да започват лечението още веднага от дома на пациента и да го поддържа до пристигането в болницата! Другото са алабализми! В момента малките болници са резерват за местни партийни кадри и в никакъв случай, модерни здравни заведения!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#9] от "f.s.m.":
  От моите познати предимно лекари завиршили след '91 успяват да си намерят работа/специализации в чужбина. Предишната генерация лекари рядко знаят чужди езици, освен руски, и нямат шанс. Това ги обрича на изолация от съвременната медицина, затова честно казано аз лично предпочитам да чуя и мнението лекари с опит от чужбина, макар и по-млади.

 13. 13 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мoni56": Медицински сестри няма ,няма и да има поради нивото на заплащане. Единици са болниците в които сестрите вземат малко над 500 лева. В повечето след облагането остават чисти около 430. Работата е тежка и мръсна. Желаещи няма. Въпреки наредбата нощният труд да се заплаща по 1 лв. на час,това не се прави. Болничните директори не са задължени да го спазват и няма санкции за това. Вечното оправдание е че няма пари.

 14. 14 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Пари обаче за изпълнителния директор,бордоваците в болниците и приближените им подлоги ,има и още как.

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Само да въведат диагностично свързаните групи да видиш кво става. Няма да има човек влязъл за нещо в болница и да не излезе излекуван най-малко от три тежки болести.

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 2004 Любопитно

  До коментар [#11] от "lz2":

  Принципно да, но по магистралите в Родопите ли ще пътуват?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 409 Разстроено

  И кво стана сега, лекарите бягат в чужбина, щото им предлагат по-добри условия, липсват мед. сестри, щото и продавачките са по-добре платени, половината болници са в окаяно състояние, на места липсват болници, без коментар за голяма част от "специалистите", които остават тук, яко бюрокрация и калпава здравна система с бездънни здравна каса и осигуряване, за нАучна дейност нема смисъл да говорим...обаче, на нас бройката ни била много...да ви кажа, че за някои специализирани болници липсват достатъчно легла и хората чакат бая време, вместо да се започва лечение ....господата пак са хванали квинтесенцията на нещата ... в най-дълбокия й смисъл! То ако стратегияте не дава отговор само на въпроса, ще е направо чудо!
  ПС. Като винаги се сравняваме с Европата, що все пропускаме да сравняваме заплатите, а си избираме някви неща, дето да ги закриваме, цени нещо да увеличаваме най-обичаме ...

 18. 18 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Броят на лекарите и на болничните легла в България е по-голям, отколкото са средно в Европейския съюз."


  Това да не би да е поредната стъкмистика по която, се точи здравеопазването щото качеството на болничното лечение показва съвсем друга неприятна картина!?

 19. 19 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Лошото е, че останаха само болнични легла, а добрите ни лекари емигрираха, защото тук заплатите им са смешни просто.

 20. 20 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  пъзелът се реди. щтом има легла, зна4и някой плаща за да ги има и да ги поддържа, както и лекарите, които работят в тези болници. Или се о4аква голямо пренареждане: закриване на стари държавни болници и въвеждане на трети вид осигуряване (едва ли ще реши проблема от раз). Или пък просто се перат пари в тези нови здравни заведения(?). А някой да се е сетил за медицински туризъм (смях). Да не говорим, 4е лекарите продължават да си работят и в болницата и в 4астния кабинет и така по естествен подбор се увели4ават определени специалности, а както виждаме из4езват тези, които не могат да работят на 4астно. Това е свободния пазар. Ако някой се притеснява за равномерната разпределеност на здр.заведения, това може да се постигне с полити4еска воля, но и с много ум.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 21. 21 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Най-обичам гато ни разправяте колко сме повече от ЕС по нещо си и го натъманявате както си искате.

  Кои лекари са повече ся ? Частните или да речем ъъъ общинските. Повече са общопрактикуващите дето "държат" бройката пациенти или другите по кабинети и хирургии ?
  Къде леглата са повече а ? Да не броите и хотелите дето "практикуват" едни лекари за едни пари ?

  То в малките градове не останали и фелдшери те ми разпраят колко много са били докторите и леглата...
  Умъници по целите глъви...

  Я си кажете ся ква далавера сте я замислили ?

 22. 22 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#17] от "bellami":

  Много вярно! Когато е за закриване, увеличение на цени, на възраст за пенсиониране и др., все се сравняваме с Европа, а когато иде реч за доходи- си траем! Не знам дали леглата в болниците са много, но народът е болен!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 23. 23 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Тази сметка - средно е ясна - без реформи броя на леглата само ще се увеличава.
  Интересен е въпроса как стоят стойностите на средните заплати в бранша сравнено със средните в европа?

  И колко процента от средната заплата е заплатата на лекар в екрова и у нас?

 24. 24 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ogiigo":?Болен, и то много болен . Масовата смърт настъпва между 68 и 73 години. За това никой не говори. Тръгнали да ми разпрравят до колко години работели в Европа. Ами да кажат нещо за качеството на живот тук и там? Едва ли. Това е тема табу.

 25. 25 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  [quote#23:"plf"]без реформи броя на леглата само ще се увеличава. [/quote]
  Доста време чакаме реформите сами да се случат...

 26. 26 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ''Лекарите и болничните легла в България са повече, отколкото средно в ЕС''

  то и лудниците трябва да са много повече ,ама ха де!!! затуй цялата страна стана една лудница! какви Европи тук ,моля ви се?!

 27. 27 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#20:"sambadrom"]Или пък просто се перат пари в тези нови здравни заведения(?). [/quote]
  В някои да...ДПС-арски ...

 28. 28 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато в началото на мандата ГЕРБ тръгнаха да реформират болниците, всички вкупом гракнаха срещу тях, а платените медии на Пеевски, а и не само неговите, ни заляха с репортажи на разсополивени баби и мърляви циганки, които ревяха и кълняха как правителството ги лишавало от здравни грижи. Сякаш държавата е длъжна да поддържа струващи милиони болници и персонал, че всеки да има подобно заведение до задника си. След небивалия вой на опозиция и медии, ГЕРБ спряха реформите. Към средата на мандата, когато глуповатото население позабрави случката, същите опозиционни партии, започнаха да припяват точно обратната песен - как ГЕРБ се отказали от реформи и здравеопазването било зле точно заради тях. Откровена синьо-червена свинщина. Цялата интрига беше да се запазят губещите болници, за да се източва през тях касата и бюджета в партийните каси на Станишев, Костов и Доган, като в същото време вината за тежкото състояние на болниците да се изсипе върху ГЕРБ. Нека повторя - откровена синьо-червена свинщина!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 29. 29 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  1. Закриване на малките болници от типа на недоразумението в Девин. Съвременната медицина изисква голям ареал. Точно спешната помощ (стентове например) няма как да се прави там.
  2. Копеймънт (доплащане от пациента) за услугите в доболничната сфера за да се намалят злоупотребите.
  3. Рецепти само по генерично/международно название. Намаляване на сумите за лекарства.
  4. Бърза помощ с прамедици вместо с лекари, добре разпределена регионално.
  5. Връщане на неотложната помощ, която да поеме леките случаи, които сега отиват с бърза помощ.
  6. Отбиване на неплащащите.
  7. Професионален мениджмънт (с ангажимент за резултати) в болниците и уволнение за допуснати дългове. Без съмнение, директор на болница е подобно на катаджия и митничар, но на много по-високо ниво. Не напразно всяко правителство сменя повечето директори! Всъщност, това трябва да е т.1.
  8. Либерализация на механизма за специализация, редукция на броя на специалностите, както е в ЕС и САЩ.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 30. 30 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  А ти КОМПЕТЕНТНИ ПО ВСИЧКО ДРУГАРЮ как разбираш нещата? Всички тези болници от втората световна война кокво трябва да ги правим според теб? И гледай да кажеш нещо наистина смислено, защото до сега нищо умно не съм видял да казваш "компетентни" по всичко празнословецо!

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3706 Любопитно

  Само не разбрах с това щипнато от статистиката баш от Лекарският съюз за какво драпат?
  По-малко лекари?

  И на мен лично дори и тази щипната "извадка" пак ми звучи логично. Разликата е сравнима с по-възрастното и по-болното българско население спрямо средноевропейските показатели.

 32. 32 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#24] от "neznaiko_2011":


  [quote#24:"neznaiko_2011"]Тръгнали да ми разпрравят до колко години работели в Европа. Ами да кажат нещо за качеството на живот тук и там?[/quote]

  Каквото си го направиш. Има разлика между държава и родител-осиновител. Държавата осигурява условия, а гражданина сам се грижи за себе си. Ако не може - държавата става част от някоя по-успешна империя, а исторически е известно, че в този случай следва каиша и сълзите. До добиване на необходимата самостоятелност.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 33. 33 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#6:"EVOLYUCIONER"]
  Искаш само в големите градове болните да умират с лекарска помощ, а в малките населени места - кучета ги яли ... Да ги лекува местния шаман с ритуални танци против уроки ???[/quote]
  Ти би ли отишъл да те оперират в Каспичан или Вълчи дол? В малките населени места е достатъчно да има доболнична помощ. Това че в едно малко населено място има болница не занчи, че там има всичката нужна апаратура за да работи болницата нормално!

  Прост народ - слаба държава!
 34. 34 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#30:"email"]Всички тези болници от втората световна война кокво трябва да ги правим според теб?[/quote]
  Да се закрият, естествено. Ти какво предлагаш, да си ги държим като касички за местни и не толкова местни велможи, та да източват здравната каса, както правят в момента ли? Нема да я бъде тая...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 35. 35 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#6] от "EVOLYUCIONER":


  [quote#6:"EVOLYUCIONER"]големите градове болните да умират с лекарска помощ, а в малките населени места - кучета ги яли ... Да ги лекува местния шаман[/quote]

  Плащаме по 500 милиона/година за БДЖ. Да си поканят частен инвеститор и да построи и болница. Не виждам с какво е длъжна държавата да прави болници (което хич не и се удава) на всяка керемида. Пример - Ботевград. Как половината работят в София, пък точно за лекуване не могат да дойдат до СФ?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  "От една страна, в стратегията се казва, че държавата трябва да подпомогне лечебните заведения - държавни и общински, а, от друга се говори, че някои трябва да бъдат затворени..."

  ...oт трета страна екс министър Дянков не желаеше да излива пари, без реални реформи - за което бепше съвсем прав. Само където тогаваприоритет в кабинета имаше Цвецо... Освен това съм убеден, че ако се погледне статистиката, ще се окаже, че и престоят при хоспитализация е по-дълъг от средния за ЕС(за да могат да се "цицат" кинти по клиничните пътеки). Здравеопазването у нас е бюрократизирано, както и толкова други сфери на обществото. Затова е и неефективно.

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "misho73":

  Част от точките ти ще доведат до проблеми! Съвсем категорично! Закриване на каквато и да било болница ще доведе до сериозен проблем в областта ако преди това не е създадена работеща друга структура която да поеме пациента. Принципно смятам че там където има нещо за доплащане то все остава недоплатено... и има възможност за нежелани маневри т.е. или трябва да се заплаща изцяло от пациента или изцяло от здравната система. и първо и най -важно развиване на доболничната помощ и превантивните здравни дейности... както знаем профилактиката е по-изгодна от лечението. Колкото по-малко болни толкова по-добре но при така структурираната търговска система се искат колкото може повече болни за да има повече пари. Първо трябва да стане ясно, че има съществена разлика между здравеопазване и медицина, после че всичко това е различно от търговия. При нас нещата все не вървят заради това, че не сме подредили правилно фигурките на шахматната дъска и те са си объркали функциите. Топа се движи по диагонал, а пешката ходи където си иска... А даже се и опитваме да направим дъската многоъгълна и правилата съвсем се овапцват.

 38. 38 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "2.5":

  Трябва да бъдат затворени тези които са в повече за съответен град, район, област. В големите градове има концентрация на лечебни заведения който надхвърлят нуждите, а в други райони има недостиг. Ама нали сме обърнали всичко на търговия, така ще е. Няма как да закараш лекар да работи в пущинака.

 39. 39 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "avatar":

  Тц, не можеш да ги закриеш! Това не е правилният отговор, а и въпросът е към един голям специалист по всичко! Ще приема само работещо предложение ... това със закриването не е работещо предложение! То ще доведе до проблеми в района на действие на това допотопно лечебно заведение колкото и да не ви се вярва... трябва да има нещо което да го замени като функция! Какво ще е то?

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#35:"misho73"]Да си поканят частен инвеститор[/quote]Да бе "частен инвеститор" ... = като Гад и от гад нагоре ...Това ви е мечтата. Частния да ходи да дере богатите ... за бедни - социално здравеопазване Тези които ходят да работят в София НЕ са болни .... Болните са други лица ... аман от малоумни манипулации ...
  ### Сега ти ли си ми персоналния цербер и ми се лепаш на всеки пост, явно кокетката не може да не удържа ... и имаше още някакви

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#33:"gadio"]Ти би ли отишъл да те оперират в Каспичан [/quote]Ако ти живееше Каспичан .... трябва да стигнеш жив до там където ще те оперират. ако няма местна болница = половината няма да стигнат до големия град. Нормални ли сте ... в България условията не са като други държави , които давате за пример. Като ги стигнем по заплати - тогава ще се сравняваме

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#39:"email"]трябва да има нещо което да го замени като функция! Какво ще е то?[/quote]
  Сега, нямам време да пиша национални стратегии за здравеопазването, че да вденете какво трябва да се направи. Елементарно е. Какво прави болницата в Белене, например? Приема баба ти Цана, прегледа я доктора, удари и една инжекция, да не ритне камбаната по пътя и я натирва я към търновската, я към плевенската болница. Следователно, болницата в Белене не е болница, а здравен пункт с диспечерски център за линейки. Е, ми щом изпълнява такива функции, веднага се трансформира в ОФИЦИАЛЕН здравен пункт с диспечерски център за линейки и вместо държавата да излива по 50 милиона на година, за да поддържа една нефункционираща болница, ще излива по пет, за поддържането на споменатото по-горе звено. Agreed?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#2:"Питанка"]Броят на лекарите и на болничните легла в България е по-голям, отколкото са средно в Европейския съюз.

  Защото нацията е болна. [/quote]

  Не - защото болниците са голям бизнес.
  Преди промените е имало случаи да приемат пациенти без да съществуват основателни причини, освен тази - да се оправдае съществуването на болницата. Сега сигурно тези случаи са много повече, защото така се източват пари от здравната каса. И обикновено точно тези болници избягват или не могат да приемат и лекуват наистина тежки и животозастрашаващи случаи.

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#38:"email"]В големите градове има концентрация на лечебни заведения който надхвърлят нуждите, а в други райони има недостиг.[/quote]

  Така е, и често ще чуеш някой от лекарите, работещи в подобни болници-хотели (както ги нарече някой по-горе) да се оплаква, че нямало пациенти (и следователно - пари). И лекарите се стремят да се докопат до повече пациенти, използвайки най-долни средства; злепоставят се един друг и.т.н. Жалка исторя, от която накрая пак пациентите си патят. (Ама нали са 'пациенти' = 'търпеливи', нищо друго не им остава)

 45. 45 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Уж са по-вече болничните легла и лекарите от тези в ЕС пък никаква работа не вършат , освен да ти дерат кожата...

 46. 46 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#41] от "EVOLYUCIONER":

  Ще ти дам един пример с моя баща! От Русе сме. Миналата година се почуства зле - сърдечен проблем! Личния ни лекар не можа да диагностицира проблема (включително вика и кардиолог) и го прати в спешното. Там му направиха изследване с ядрено магнитен резонанс (ЯМР) и дадоха диагноза - дисекация на аортата. Това нещо ако не се открие и оперира в рамките на 24 часа, човек умира. Такава операция правят само на две места в България - София и Варна. С линейка до Варна и всичко беше наред!
  Сега ако баща ми живееше в Каспичан - там има болница (в Нови Пазар), но няма ЯМР (икономически не е изгодно като ще се ползва два-три пъти в годината)! Докторите там щаха да хвърлят боб или да му гледат хороскопа за да разберат какво му е! А аз щях да му правя помени!

  Прост народ - слаба държава!
 47. 47 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Данните от проекта за здравна стратегия са наистина любопитни и е много интересно откъде и по какъв начин са събрани и анализирани Дали зам. пред. на БЛС знае, че жена ми, както и много други лекари със семействата си, са членове на БЛС, но живеят и работят в чужбина или за БЛС е важно те само да са членове и да си плащат чл. внос, за да заключат, че имало достатъчно лекари в страната?
  Интересно е още дали и колко от 663 легла на 100 хил. население предлагат спектъра услуги на един МБАЛ примерно или ще се окаже, че легла има бол, но само да си лежиш на тях...

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  [quote#30:"email"]Всички тези болници от втората световна война кокво трябва да ги правим според теб? [/quote]

  Ще се закрият, и ако трябва и да се съборят, че като дойдат комунисти на власт, да не могат да ги откриват наново!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#46:"gadio"]Ще ти дам един пример с моя баща! [/quote]Какво общо има един пациент който имал нужда от нещо специално ... със 100 000 които нямат нужда от нищо специално и местния доктор им стига М А Н И П У Л И Р А Т Е !!! Не на мен тия като има тежък случай се изпраща в тежка билница с тежки апаратури. Иначе навсякъде трябва да има болници за всекидневни болежки на местните болни!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на wilian
  wilian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аа, вярно е, че броят на леглата е в повече от ЕС, но само в СОФИЯ!

 51. 51 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В София се отвориха много частни болници, които буквално изцеждат Здравната каса, а и повечето от тези болници са все на разни личности, които имат здрави "връзки" и си взимат разрешение и за строеж и за функциониране, особено доста центрове и болници се отвориха свързани с ин витро и "женските" болести, наскоро се сблъсках с буквален натиск да правя операции - 2 на брой, като при това не се покривали от касата, а яко доплащане се дава, естествено се оказаха ненужни и си оправих "проблема" с билки и хомеопатия. Но... докато търсех информация се начетох на какви ли не неща и има един извод от всичко - правят се масово на жените безсмислени операции за неща, които отново и отново се появяват и отново и отново операции, като за всяка се доплаща скъпо и прескъпо, всичкото това нещо се прави само с една цел - печалба, а никой не го интересува състоянието на пациентките.

 52. 52 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  защо частните болници работещи с обществен ресурс не приемат пациенти с гаггрена например барабар с кирта и червеите,с по един два инфаркта,и с по един два инсулта?

 53. 53 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 914 Весело

  [quote#1:"lz2"]Истината е в малко на брой болници, но обзаведени с най-модерна техника и кадърни лекари! [/quote]
  И ако може всички да са около ЦУМ!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  До тук с мита, че нямало да има лекари да ни лекуват. Да намалят държавната субсидия за образование на лекари и без това само плащаме да ги обучаване, а тв веднага заминават за чужбина.
  Смятам да спра да плащам здравни осигуровки, защото за всичко си плащам в брой и не мога да им се кланям за едно направление. Нямам и свободно време да вися по два часа пред кабинета на личния лекар.
  Не ефективни и крадливи са нашите здравни заведения, както и масата лекари. На гърба на платените от нас болници и апаратура изкарват маса пари.

 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  До коментар [#19] от "Моника":

  Заплатите на лекарите са точно толкова по-ниски от европейските, колкото и на учителите, шивачките, пенсиите.

  Нали не смятате, че един лекар трябва да взима колкото взимат в европа, а един учител, не.

 56. 56 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "avatar":

  Приятелю на мен е безпредметно да пишеш стратегии при 25 годишен стаж в здравеопазването! Задавам простички въпроси на хората които трябва да отговорят, но те си мълчат... Бъгария е пълна с такива които си нямат и елементарна представа от нещо, но коментират като големи капацитети какво и как трябвало да се направи! И освен всичко искат и мнението им да се чува и да тежи?! На този хал сме защото 90% от "матряла" е менте!

 57. 57 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "lz2":

  Абсолютно тъп и непоправим задник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK