И вторият оглед потвърди версията за взривена газова бутилка при инцидента в София

И вторият оглед потвърди версията за взривена газова бутилка при инцидента в София

© Румяна ЧервенковаВтори оглед на мястото на вчерашния инцидент потвърди първоначалната версия за взривена газова бутилка в столично заведение, съобщи МВР.   


На този етап е потвърдена версията, че става въпрос за взривена газова бутилка в заведение, която е предизвикала експлозия. Продължават процесуално-следствените действия на разследващите полицаи под наблюдението на Софийска градска прокуратура.


След мощния взрив в София главен комисар Николай Николов разпореди проверки в цялата страна на обекти, в които се ползва или съхранява пропан-бутан, съобщава още МВР. Акцент ще се поставя на изискванията, отнасящи се за уреди, съоръжения и инсталации за втечнени въглеводороди.
В заповедта се конкретизира приоритетно да се проверяват обекти за обществено обслужване с възможност за едновременно пребиваване на повече от 50 човека, газоснабдителни станции и обекти за продажба на пълни бутилки.


Особено внимание ще се обърне на спазването на условията, при които е издадено разрешението за строеж, както и на строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, както и на правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите. Акцент ще се поставя на изискванията, отнасящи се за уреди, съоръжения и инсталации за втечнени въглеводороди.


В случаи на установени нарушения ще се предприемат административно-наказателни и превантивни административни мерки. При нарушения по наредбата за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове ще се подават сигнали до регионалните отдели "Инспекция за държавен технически надзор".


Наред с това главен комисар Николай Николов е поставил срок, в който областните звена на пожарната трябва да предоставят в ГДПБЗН обобщена информация за възникналите през последните 5 години пожари и др. инциденти с уреди, съоръжения и инсталации (включително и в транспортни средства) за втечнени въглеводородни газове, както и причините за тях. След анализ на тези произшествия ще се очертаят предложения за подобряване на състоянието, включително и за промяна на нормативната уредба.От началото на годината до този момент са станали 19 инцидента, предизвикани от неправилно боравене с газови бутилки. Това е поводът ГДПБЗН отново да припомни основните правила за безопасна работа:


 • Да се използват само стандартни бутилки, уреди, съоръжения и елементи в инсталацията;
   
 • Своевременно да се извършват изискващите се технически прегледи;
   
 • Редуцир-вентилът на бутилката да е подходящ за работното налягане на уреда и да осигурява херметичност;
   
 • Газови съоръжения и инсталации не се монтират в помещения с под, разположен по-ниско от нивото на околния терен;
   
 • Разглобяемите съединения на газови съоръжения и инсталации се проверяват при работно налягане на газа с пенообразуващо вещество или с газсигнализатор, най-малко веднъж на 3 месеца;
   
 • Не пълнете битовите газови бутилки на колонки за зареждане на МПС;
   
 • Не поставяйте бутилката близо до източник на топлина, както и на пряка слънчева светлина (опасно е стените на бутилката да се нагряват над 40оС). При нагряване, налягането на газта в бутилката се увеличава и е възможно експлозивно пръсване на бутилката.
   
 • Не съхранявайте и не ползвайте пропан-бутан в помещения без вентилация. Тъй като пропан-бутанът е два пъти по-тежък от въздуха, е необходимо вентилационните отвори да бъдат в долната част на помещението.
   
 • Не допускайте повече от 2 броя бутилки в едно помещение – една работна и една резервна, независимо дали резервната бутилка е пълна или празна.
   
 • Не оставяйте газови бутилки в банята, спалнята, мазето, тавана, на коридора и в стълбищната клетка, както и в близост до шахти и общи вентилационни канали. Когато продължителен период не ползвате бутилката, най-добре е тя да се съхранява на открито, хладно и сенчесто място, най-добре в метален шкаф с отвори.
   
 • Не обръщайте бутилката надолу, предпазвайте я от удар, не я оставяйте в легнало състояние, не я търкаляйте.
   
 • Не проверявайте никога за евентуално изтичане на газ чрез поднасяне на пламък.
   
 • Не пушете никога, когато сменяте бутилката.
   
 • Не допускайте уредите, работещи на газ, да се използват от децата и не оставяйте сами децата в помещения с газови бутилки и уреди.
   
 • В никакъв случай не предприемайте опити за модифициране (приспособяване) на газовите уреди и не преливайте газ от една в друга бутилка.
   
 • Ако бутилката изпуска газ (специфичен мирис на чесън), веднага я изнесете навън, докато все още не се е образувала взривоопасна газова концентрация.
   
 • Затваряйте вентила след изключване на газовия котлон

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Любопитно
 2. 2 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Взривена или самовзривила се? Има разлика все пак.

 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  Да се надяваме, че става въпрос за неграмотност по веригата и се има предвид "взривила се газова бутилка".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  До коментар [#3] от "tribiri":
  Надежда всяка тука оставете ...

  Нъл знайш кое започва така

  Не вярвам направо на очите си. Като в "ония" години. По вица ...
  Надбягвали се Брежнев и Рейгън. Рони надбягал Льоня.
  ТАСС саабщает ... Надбягваха се другарят Брежнев и Рейгън.
  Другарят Брежнев пристигна втори, а американският президент - предпоследен ...

 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Цяло щастие е, че е станало през уикенда когато не е имало много хора.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Интересно,по пътищата има огромен брой коли,каращи на газ,но не съм чул да има инциденти с техните газови уредби. А тези за битова употреба редовно имат проблеми...

 7. 7 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1218 Весело

  [quote#3:"tribiri"]взривила се газова бутилка[/quote]
  Взривилата се газова бутилка е била взривена и от самовзривът се е получила новина! Нещо като предпоследният президент на хм...

 8. 8 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Газовите уредби на колите не минаваха ли на годишен преглед?

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#8] от "plumpschi":

  Да минават. Когато откарах колата на преглед тази година,един пред мен му провериха АГУ. Същият човек,който по принцип извършва прегледа,проверява и газовата уредба. За битовите не знам...

 10. 10 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#9:"deaf"]За битовите не знам... [/quote]
  И аз не знам, никога не сме ползвали газ. Такова забравяне пада у дома, че не посмяхме да поемаме такъв риск.

 11. 11 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Естествено, че се е взривила газова бутилка. Някой да не е очаквал "втори Бургас"?

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3423 Весело

  До коментар [#10] от "plumpschi":

  И аз не посмях,но поради друга причина. Понякога си смръквам един-два джойнта,и току виж станала белята...
  Между другото днешните готварски печки предлагат и газова опция...

 13. 13 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Една бутилка и такива поражения?! (особено от задната страна на сградата, което показаха БНТ и ТВ 7) И без нито едно обгаряне на нито един човек от взрива - иначе са си добре потрошени пострадалите. И без пожар при взрив на бутилка?! И при запазени маси, столове, покривки и дори пепелници в частта откъм "Цар Освободител" (вижда се на доста снимки при увеличение). И при категорични интервюта с живущи там срещу версията за газови бутилки. И при снимки във Фейсбук само за 2 изнесени навън бутилки.
  Какво крие МВР? В сграда, където имат офиси маса от най едрите и мощни фирми - от адвокатската кантора на Джингов, Гугински, Кючуков & Величков, през фирмите на зетя на червения премиер Георги Атанасов, турската Д и Д банк, руски и западни фирми... Вход, в който живее бившият мюфтия Недим Генджев, който само преди няколко дни внесе искане в Комисията по конфликт на интереси срещу ДПС.
  Сграда, в която е пострадал тежко офис на "Актавис", както се твърди (Актавис = практически Цветелина Бориславова.)
  На мен наистина ми замириса - но не на газ, а на гнило...

 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 994 Весело

  [quote#11:"mystery"]Някой да не е очаквал "втори Бургас"?[/quote]

  Що, бе? Чуха се приказки, че часовникът бил руски и взел, та избързал...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на lazarinka75
  lazarinka75
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Дано и да няма.

 16. 16 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Безспорно контролът е необходим, НО още по-важен е САМОконтролът!
  Цивилизованият и отговорен човек (особено днес) оборудва жилища, офиси и производствени помещения задължително със сензори за наличие на висока концентрация на пушек, или (в случая) с газ. При повечко газ във въздуха тези устройства светят и/или пищят.... Нито струват кой знае колко, нито са неоткриваеми.
  В западна Европа и САЩ (и Канада) подобни устройства са задължителни за всички помещения, където живеят или работят хора, тъй както са задължителни клапани за въздушна аерация, заземителни ел. проводници, дефектно-токови защити... Цивилизованите хора просто се "обзавеждат" с тях и живечт щастливо и спокойно, защото отдавна са проумели, че човешкият живот цена няма...
  Никой контролен "орган" или институция не може да е отговорен за простотията, неграмотността и алчността на отделен индивид...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 17. 17 Профил на bpenev
  bpenev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Йоаникий":

  От всички сензори има ефект , само ако са монтирани на правилното място. Също трябва да се тестват през определен период от време , защото след 2 - 3 год. доста от сензорите не работят. В този случай , ми се струва , че газовата бутилка не се е самовзривила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK