Здравното министерство предлага втори стълб в осигуряването на пациентите

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивЗдравното министерство предлага да се въведе втори стълб в здравното осигуряване, съобщи Би Ти Ви. Идеята е пациентите да имат гарантиран достъп до допълнителни услуги.


Това стана ясно при обсъждането от обществения съвет на проекта за Национална здравна стратегия 2014-2020. По мнението на експертите в него лЛипсва цялостна визия как ще изглежда здравеопазването в страната през 2020 година, как ще бъдат решени сегашните проблеми на системата и как това ще се случи с предвиденото финансиране.


Въвеждането на втори здравноосигурителен стълб, който обмислят в здравното ведомство, може да се случи най-рано след 2-3 години. Идеята е касата да плаща за основен пакет, а вторият стълб да покрива допълнителни услуги. Засега не е ясно дали ще се наложи вдигане на вноската.
"Дали от вноската, която е в момента 8%, да започнем да отделяме по процент и реално касата да работи със 7%, или да се направи увеличение с 1%, който да започва да се натрупва, или този процент плюс още един от сегашната вноска и да станат два и да се натрупват, за да може такъв ресурс да се натрупа", обяснява вариантите д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването.


И лекарите, и пациентите по принцип подкрепят реформата, но при определени условия.


"Когато се говори за увеличаване на здравната вноска, първо трябва да се съберат тези вноски, които към този момент са несъбрани от здравно неосигурени", смята д-р Юлиан Йорданов, Български лекарски съюз.


Скоро ще започне остойностяване на медицинските услуги, за да е ясно какво може да си позволи да плаща касата. От следващата година тя спира да плаща за асистираната репродукция и ваксините. Дейностите ще бъдат върнати към здравното министерство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK