Държавата ще отдели обществени поръчки само за фирми на хора с увреждания (видео)

Следващата седмица над 100 промени в Закона за обществените поръчки ще бъдат приети от Министерския съвет и придвижени за разглеждане и гласуване от парламента.<br />
<em>Снимката е архивна</em>

© Анелия Николова

Следващата седмица над 100 промени в Закона за обществените поръчки ще бъдат приети от Министерския съвет и придвижени за разглеждане и гласуване от парламента.
Снимката е архивнаОбществените поръчки за определени изделия, сред които работни облекла, брошури, обувки, чаршафи, както и услуги като ремонти на паркове и детски площадки, да бъдат възлагани само на специализирани предприятия и кооперации, в които работят хора с увреждания. Това е една от 100-те промени в Закона за обществените поръчки, които ще бъдат разгледани следващата седмица в Министерския съвет, а след това и в парламента. До предложението се стигна след среща на вицепремиера Даниела Бобева и неправителствени организации по-рано днес.


Проблемът


Досега в закона нямаше изрично изискване кандидати в обществени поръчки да се ограничават само до регистрираните предприятия с работещи в тях хора с увреждания. Даваше се възможност такива фирми да запазват своето право на участие в процедурите, ако произведените от тях изделия са включени в списък, приет от Министерския съвет, и при положение че могат да изпълнят най-малко 80% от предмета на поръчката със собствено производство или с подизпълнители, които също са специализирани предприятия на хора с намалена работоспособност.
Бобева изнесе данни, че този механизъм не дава добър резултат. През 2008 г. от общо 25 процедури, в които са участвали специализирани предприятия, 14 са били възложени на тях за общо 14.3 млн. лева. През 2009 г. от 3 поръчки 2 са били спечелени от тях за общо 686 хил. лева, на следващата година от 4 търга 1 за 2.35 млн. лева, през 2011 г. няма нито един такъв изпълнител. Миналата година от 5 поръчки 3 са възложени на фирми на хора с увреждания за 2.30 млн. лева, досега през 2013 г. от 5 процедури 3 са дадени на тях за 458 хил. лева.


Даниела Бобева

© Георги Кожухаров

Даниела Бобева


Промяната


Според председателя на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, който присъства на срещата днес, по неофициални данни през 2011 г. между 200 и 220 хиляди са гражданите с трайни увреждания над 50% в икономически активна възраст. Същевременно безработицата сред тях е около 94-95 на сто, посочи още той. По думите му трябва да бъде намерена адекватна социална политика за заетост на тези хора, което без ангажимента на държавата е невъзможно.


Затова с новата промяна всички обществени поръчки за изделия, включени в списъка в произвежданите от специализираните предприятия и кооперация на хора с увреждания, цели подобрение в сектор. Предлаганите корекции засягат чл. 16 и чл. 30 от закона, така че в търговете за определените продукти да могат да участват само фирми на хора с намалена работоспособност.
"Само ако тази поръчка е неуспешна, възложителят ще има правото да обяви нова процедура и да участват и други лица", заяви на след срещата Георги Йончев, който е държавен експерт в дирекция "Стратегическо развитие и координация" в Министерския съвет.


При обществена поръчка, в чийто предмет е включен отделен артикул от този списък, възложителят ще бъде задължен да обособи изделието в обособена позиция, в която да могат да участват само предприятията и кооперациите от лица с увреждания.


До 30 септември всяка година национално представителните организации публикуват в Портала за обществени поръчки информация за капацитетните възможности на техните членове. До момента за 2014 г. са се регистрирали 26 специализирани предприятия от общо 129, като 21 от тях са подадени от една представителна организация. Според главния секретар на Агенцията по обществени поръчки Иво Кацаров ниската активност се дължи на малкия брой търгове, които през последните години са се възлагали на такива фирми.


Вицепремиерът Бобева каза, че предприятието "Тих труд" в момента е подизпълнител на френска обществена поръчка за 2 млн. евро, а в България не може да се включи в търговете.


Списъкът


В списъка с изделия са включени работни облекла, обувки, ботуши и други продукти, които ежегодно се поръчват от големи държавни предприятия от въгледобивната индустрия, енергийния сектор, както и от болници и лечебни заведения. През 2009 и 2010 г. правителството на Бойко Борисов е изключило военните, пожарникарските и полицейските униформи.


Сред услугите са печата на брошури, дипляни и канцеларски материали, които са поръчвани от държавната администрация и по комуникационните стратегии на почти всички поръчки по европейски програми. В списъка са и ремонти на паркове, детски градини, поставяне на врата и други технически дейности, които най-често са предмет на търгове на местната власт.


Включени са и трикотажни изделия като тениски, пуловери и долни дрехи, както и сладкарски и други хранителни изделия. В списъка попада изработката на различни дървени мебели, сред които бюра, столове и маси.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Това единствено ще доведе до рязко покачване на хората с увреждания в БГ. Имам предвид статистически, а не в действителност.....

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Държавата вместо да притиска бизнеса да наема хора с увреждания не е ли по-добре сама да започне да ги назначава ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Другите поръчки ще са само за фирми на БСП и ДПС. Атака получава хонурари.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Отново идиотско законово предложение...

  [quote#2:"comandante"]наема хора с увреждания не е ли по-добре сама да започне да ги назначава ? [/quote]

  +++++

  В Италия по музеите и галериите има много хора с увреждания, например!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  [quote#1:"kirsner"]мам предвид статистически, а не в действителност..... [/quote]
  Ще стане като преди години когато всички коли от по 400-500конски сили бяха само на името на инвалиди и се ползваха с всички привилегии в паркирането като се освобождаваха ДДС и митнически такси !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре. Но не би било зле да се помисли за инфраструктурата и начините на придвижване на тези хора да се улеснят...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  браво!
  поредното малоумно решение на това правителство.
  а няма ли да си сформират първо министерство на хората с увреждания, както и правителство за хората с увреждения, подкрепено от:
  - БСПХУ (българска социалистическа партия за хората с увреждания)
  - ДПСХУ (движения за права и свободи за хората с увреждания)
  тук обач няма да си подсигуряват кворума на АтакаХУ, защото друагта Атака ще остане без поддръжници...

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1540 Весело

  Всичко това е чудесно. Само че ще се окаже, че тия фирми са на ония "хора с увреждания", които си паркират лъскавите безобразно скъпи коли на инвалидните места из центъра. Със съответния стикер, разбира се.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 9. 9 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  това като безплатното паркиране за автомобили на хора с увреждания, колко талона се наизвадиха. сега далаверата е къде къде по-сладка.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Държавата не може да отдели обществени поръчки само за фирми на хора с увреждания. Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

 11. 11 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да не се окаже, че всички фирми в България работят хора с увреждания.

 12. 12 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега човек няма да може да се размине от черните джипове на увредените бизнесмени, периодично обновявани с парите от държавните поръчки, които са основният тип "бизнес" в България.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 13. 13 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Дискриминация?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 14. 14 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Това е дискриминиращо.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 15. 15 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 644 Любопитно

  Май нещо ми се привижда като развитие на сценария забележка от Брюксел, непозволена държавна помощ, процедурка, санкции, и в този ред?
  Иначе, добре е държавата да помага на хората с увреждания, ама като знаем кои ще са собствениците на фирмите, резултатът ще е гореописания....

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Ще стане като с джиповете, всички лъскави на инвалиди. А в действителност хората с увреждания са оставени на произвола на съдбата. Десет пъти по- разумно е Държавата да назначава такива хора с предимство и да се старае да облекчи поне за тях административния натиск, не за един документ да трябва да обикалят света. Поне обслужването на едно гише за тях трябва да е абсолютно задължително. Отделно на такива места трябва да работят хора с увреждания, защото те имат усещането какво му е на човека и как най-добре може да му се помогне.

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#2:"comandante"]Държавата вместо да притиска бизнеса да наема хора с увреждания не е ли по-добре сама да започне да ги назначава ? [/quote]

  Подкрепям +++++
  При наличието на '' Тих Труд '' / Съюза на Глухите / и ПП '' Успех '' / Съюза на Слепите в България / не е трудно да се направи закона така, че да се дават Държавни поръчки за тези хора. Преди беше нещо такова в противен случай на търговете ще се явяват инвалиди подставени лица както беше и даже сега се виждат по паркингите за инвалиди най - скъпият автопарк с талонче на предното стъкло.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  До коментар [#5] от "comandante":


  [quote#5:"comandante"]Ще стане като преди години когато всички коли от по 400-500конски сили бяха само на името на инвалиди и се ползваха с всички привилегии в паркирането като се освобождаваха ДДС и митнически такси [/quote]
  ====================

  Точно това няма как да стане !
  От ЕДНА година , заедно когато въведоха дневните светлини на МПСтата , реда е съвсем друг и е еднакъв за целия ЕС .
  Сега се издава европейска карта само за правото ти на паркиране и то на картата е задължително и актуална цветна снимка .
  Инвалида си я носи със себе си и може като слиза от което и да е МПС което ГО обслужва да я сложи на арматурното табло при слизане и при качване да я прибира .
  Отдавна отпаднаха митническите привилегии ,
  а и тогава имаше ограничение ДО 100 к.с..
  Сега остана единствено , че не плащаме пътен данък и ни дават безплатна винетка само ако колата е на мое име ! Няма син , няма дъщеря , зет , снаха и т.н.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  Имайки предвид, че няма как да си комунист, без да имаш сериозни увреждания, очевидно говорим за поръчки за техни хора.
  А иначе, такава наредба би била чиста дискриминация.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А колко ще струва получаването на такава поръчка?


  [quote#19:"Тони!"]А иначе, такава наредба би била чиста дискриминация.[/quote]

  За тях закони няма. Правото на Силата.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  До коментар [#1] от "kirsner":


  [quote#1:"kirsner"]Това единствено ще доведе до рязко покачване на хората с увреждания в БГ. Имам предвид статистически,[/quote]
  ==================

  Явно не само ти , а и повечето хора сте със стара информация за действителността !
  Сега ТЕЛК е доста строга , а и в комисиите има и представители и на НОИ !
  Лекарите от ТЕЛК не знаят кога , кой ще е представителя на НОИ , а и той е пенсиониран лекар обикновено .
  Аз лично съм със 100 % неработоспсобност без право на чужда помощ .
  В самото решение на ТЕЛК комисията записва на какъв вид труд имаш право , ако решат че си работоспособен в някакъв % !Лично на ме н ми е забранено да упражнявам инж специалността , както и това че съм лицензиран международен превозвач и шофьор и ги имам и категориите .
  Аз се чувствам способен , но решението на ТЕЛК не дава !
  Ситуацията е такава , че хората ги е страх сега да отиват на ТЕЛК защото масово се намалява % на инвалидност.
  Много по-различно е от преди
  и това аз го одобрявам,
  защото бе пълно с фалшиви инвалиди .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#17] от "Танас":


  [quote#17:"Танас"] и даже сега се виждат по паркингите за инвалиди най - скъпият автопарк с талонче на предното стъкло.[/quote]
  ========================

  Здравей ,
  реда е ПРОМЕНЕН !

  [quote#18:"Чардо"]От ЕДНА година , заедно когато въведоха дневните светлини на МПСтата , реда е съвсем друг и е еднакъв за целия ЕС .
  Сега се издава европейска карта само за правото ти на паркиране и то на картата е задължително и актуална цветна снимка .
  Инвалида си я носи със себе си и може като слиза от което и да е МПС което ГО обслужва да я сложи на арматурното табло при слизане и при качване да я прибира .
  Отдавна отпаднаха митническите привилегии ,
  а и тогава имаше ограничение ДО 100 к.с..
  Сега остана единствено , че не плащаме пътен данък и ни дават безплатна винетка само ако колата е на мое име ! Няма син , няма дъщеря , зет , снаха и т.н. [/quote]
  ==================

  Сега мога да си сложа картата даже и на тролея като слизам от него
  Сега картата е ЛИЧНА на инвалида ,
  а не на МПСто !
  Поздрави !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Не са увредени инвалидите, които в редица европейски страни се ползват от същите и значително по-разширени законодателни мерки, а тези, чийто мозък може да реши, че това е "скрита държавна помощ" и "дискриманация". Вие наистина сте толкова зле, че никой, никога и никъде не може да ви помогне. Може физически да виждате, чувате, да имате два крака и две ръце, да сте видимо в цветущо здраве, но кел файда от вас щом сте слепи, глухи и сакати в душите си.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#17] от "Танас":

  Сега с тебе можем да направим една фирма за международни автомобилни товарни превози
  Аз имам лиценза за межд.превозвач и шофьор барабар с категориите , ти имаш също категориите и тръгваме .
  Само дето нямаме пари за камиончЕ

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#22] от "Чардо":
  Здрвей, зная но май има вратичка пак или нещо ги ксерокопират на цветен хубав принтер та са като истински май и номер имат това поне установих поради факта, че трябваше да ги пазя да не спирт други пред един хипермркет.
  Бай Ганьо стайл няма си остави магарето в калта никога.


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на valdodoval
  valdodoval
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#21] от "Чардо":

  Отделно иска да добавя към написаното от теб,че към самия НОИ има лекарски комисия която разглежда решенията на ТЕЛК и при най малко съмнение обжалва пред НЕЛК а там обикновенно знеш какво става.

 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#24:"Чардо"]Само дето нямаме пари за камиончЕ[/quote]

  Еее нема ли да ни отпуснат малко от милиардчето ние ще ги върнем де

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  До коментар [#23] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Прав си Коце !
  Имай предвид , че никой , включително и аз никога не помисля , че ще остарее
  или пък че ще бъде и инвалид на всичкото отгоре !
  Не децата са нашето бъдеще ,
  децата са радостта ни , надеждата ни , продължението ни !
  Но от мига на раждането ни бъдещето е стареенето ни !
  И пак ще повтаря - и аз не съм си го и помислял ,
  но ей го на , сега съм на 67 г и 100 % инвалид

  В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  До коментар [#26] от "valdodoval":


  [quote#26:"valdodoval"]а там обикновенно знеш какво става. [/quote]
  ===============

  Знам !
  Миналата година след като съм с 3 ендопротези , диабет и т.н., с аком.инвалидна количка , защото не мога да ходя от диабетното стъпало (няма чувствителност и губя равновесие) обжалвах частта на ТЕЛК че съм без право на чужда помощ пред НЕЛК .
  И от НЕЛК ми казаха в прав текст :
  - Бъди благодарен , че няма за какво да се хванем за да ти намалим % и забрави да търсиш чужда помощ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  До коментар [#27] от "Танас":


  [quote#27:"Танас"]нема ли да ни отпуснат малко[/quote]
  ===============

  Гледам ги чат пат камионите в мобиле.де
  Има разкошни и не са кой знае каква пара.
  Имам и идея как и какво и къде да се купува , превозва и продава съобразно всички нормативи на ЕС .
  С двама шофьори го взимаме на един дъх , за една нощ Солун -Виена !
  От една борса -=- до друга борса !
  Особено сега с Дунав мост-2

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 31. 31 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  До коментар [#25] от "Танас":

  [quote#25:"Танас"]но май има вратичка пак или нещо ги ксерокопират на цветен хубав принтер та са като истински май[/quote]
  =================

  Опитах с моята карта да я ксерографирам ,
  но не става !
  Ни цветно , ни черно - бяло !
  Може да стане само ако и се махне обвивката .
  А тя е даже различна от тези на личните карти .
  Не е гладка (гланцирана) ,
  прозрачна е , но е леко матирана и разсейва лъчите на ксерокса и става много нескопосна работа .
  Опитах лично за мен , за да си запазя оригинала в къщи ,
  а копието в жабката на колата !
  Преди години са ми чупили странично стъкло на буса за да ми откраднат инв.знак .
  Даваха го случая и по ТВ .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Тъкмо мислех,след прочитането за това предложение,да направя възторжен коментар,че най-после е предприето нещо положително,нещо хуманно и крайно необходимо,нещо за което от много години се борят организациите на инвалидите за мястото си под слънцето и прочитайки коментарите се втрещих.Как може да се излива толкова злоба,толкова отрицателна енергия,такъв егоизъм?!Не ви съдя,колеги,няма и да се опитвам да ви обяснявам състоянието на тия хора,невероятните усилия,които полагат те и близките им.Много от форумците парадират с богатството си,с големите си възможности за бизнес и просперитет,а така се нахвърлихте на възможността, хората с увреждания да работят нещо,за да си помогнат на съществуването .Те няма да спечелят много,възможностите им са ограничени,но самият факт,че имат възможност и ПРАВО да се трудят,ще поддържа духа им.
  Аз самият съм 1-ва група инвалид,не мога да работя,но съм зам.председател на дружество на инвалидите и според възможностите си/те все повече намаляват/съм водил дългогодишни борби за правата на инвалидите.Виждам,че според вас нямат права.
  От изборите насам,защото заех позиция,че избори веднага не са необходими,за да се даде възможност на инвалидите да си поемат малко дъх,след геноцида на ГЕРБ,ми се нахвърлят всички с упреци,че съм комуне,простак и др. т.,но сега разбрах,че мога смело да вдигна глава,защото съм болен,беден и стар,но имам душа.

 33. 33 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#32] от "dedo pepo":

  +++++++++++Държавата ще отдели обществени поръчки само за фирми на хора с увреждания....БРАВО!......Герб наистина опрости много неща,на които тепърва ще берем плодовете,а после ще ги препишат на сегашното управление....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 34. 34 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#28] от "Чардо":
  Чардо, убедил съм се, че инвалидите са най-малко увредените хора у нас, защото въпреки физическите си надъзи повечето от тях са успели да останат човеци. Най-увредените откъм човещина са разни, които формално се водят здрави. За жалост, те никак не са малко. И лек за това няма, нито програми, които да ги извадят от човешката им мизерия. Бил съм в повечето страни от ЕС и винаги съм се впечатлявал от начина, по който тези държави се грижат за инвалидите. Но, още повече съм се впечатлявал от отношението на обществото към тях, което прави всичко, за да могат тези хора да се чувстват пълноценни. И никой не пищи за нарушаване принципите на "пазарната икономика", "дискриминация" и пр. глупости, които могат да се пръкнат в главата само на нашего брата Бай Ганя - пишман комунист, пишман капиталист, а най-лошото - пишман човек...

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 35. 35 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  До коментар [#7] от "Rage Against":


  [quote#7:"Rage Against"]а няма ли да си сформират първо министерство на хората с увреждания,[/quote]
  ===================

  ИМА !
  Е не е министерство ,
  а АГЕНЦИЯ за хора с увреждания - АХУ !
  С несменяем ръководител Минчо Коралски ,
  също инвалид !
  Но тази АХУ има такива нескопосни решения ,
  че ако си спомняш точно преди година време благодарение на ВАС ФОРУМЦИТЕ , събрахте пари за да мога да си купя нови тягови акумулатори за инв. количка !
  Чиновника в АХУ е решил ,
  че акумулаторите ще се подменят на ТРИ години ,
  а те не могат да издържат и година и половина !
  Мога да ти изреждам още един куп примери ,
  как държавни пари , на данъкоплатците отиват в "специализирани" фирми за доставка на оборудване за инвалиди, за направа на обувки , за слухови апарати , за перуки , за бастуни , патерици , проходилки , за дъски за тоалетната чиния - 94.00 лева . . . . .
  Списъка е много дълъг
  И в тези фирми НЕ работят инвалиди ,
  а здрави

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 36. 36 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#32] от "dedo pepo":
  Dedo Pepo, респект и поклон!

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  До коментар [#34] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":


  [quote#34:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Бил съм в повечето страни от ЕС и винаги съм се впечатлявал от начина[/quote]
  ====================

  Само един случай :
  2003-та .
  Пътувам с буса от Генуа към Ница .
  Имах да докарвам багаж на един клиент и бях взел с мен и дъщерята . Имахме много време , а и клиента ми предплати авансово курса без да се пазари за цената , така че имах и време и пари за разходка .
  Аз спях отзад , а щерката отпред на седалките .
  Има достатъчно паркинги за ТИРовете където човек може и да се изкъпе и . . .
  Карам по националния път , а не по магистралата .
  Ем не се плаща , ем разглеждаме .
  Изведнъж преди самото Монте Карло попадам в едно заграждение ( като това пред Парламента ) , бариера и около 10на моторизирани жандармеристи .
  Спрях стреснат , още повече , че двама се засилиха към буса
  Но застанаха пред знака ми за инвалид и без да ме питат каквото и да е ми казаха : Фолоу ми ! - и аз поех след тях !
  С периферното си зрение съзрях афиш на Ф 1 и включих , че е четвъртъка преди неделната формула !
  Заведоха ме на улица която е първата успоредна на трасето
  Показах ми че това поркомясто е мое до понеделника .
  Заведоха ме до организационния комитет на състезанието и те веднага ми дадоха пропуски за мен и щерката и ми показаха къде са нашите места !
  Та така ние гледахме и тренировките и състезанието на най-скъпата формула , казано по шопски -=-
  на аванта
  И това само заради един знак отпред и друг отзад на буса ми !
  Нищо друго не са ми искали и питали !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#30] от "Чардо":

  Чардо, лично ти как оценяваш тези промени в закона? Благодаря ти.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  До коментар [#32] от "dedo pepo":


  [quote#32:"dedo pepo"],но самият факт,че имат възможност и ПРАВО да се трудят,ще поддържа духа им.[/quote]
  =======================

  +++++++++++++
  +++++++++++++
  +++++++++++++

  Чувстваш се нужен !
  Че все още те бива за нещо !
  Даже и когато дойдох през 2007-ма в Дома за стари хора Сливен си подадох документите в тукашното бюро по труда .
  Да не ти казвам за отношението !
  И това че е на 4 и 5 етаж ?
  Още са ми там документите . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "Досега в закона нямаше изрично изискване кандидати в обществени поръчки да се ограничават само до регистрираните предприятия с работещи в тях хора с увреждания."

  Просто не е вярно. Преди няколко години от МВР са казали, че възлагат всички униформи на кооперации, защото такъв бил законът.
  Тези кооперации сигурно ги превъзлагат на фабриките, като взимат съответно комисионно.

 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  До коментар [#38] от "doneva_a":


  [quote#38:"doneva_a"]лично ти как оценяваш тези промени в закона? [/quote]
  ==================

  Какво да ти кажа ?
  прочетох горния материал не един и два пъти !
  Четях и се връщах , та дано нещо ми се изясни . . .
  Откровено казано опитах се да разбера какво точно се предлага за промяна ,
  но това което прочетох е не ясно !
  А промени са нужни !
  В цял свят инвалидите се ползват с преференции за правото си на труд .
  Един прост пример -=- във Франция цигари могат да продават само инвалиди !
  Така е било у нас и преди 09.09.44-та , че и по-късно
  Едно време на трамвайните спирки имаше будки в които се продаваха цигари , вестници и джунджуриики.
  Е - в тях работеха или инвалиди или вдовици на загинали във войните !
  Даже и по соц време имаше добър регламент и имаше специализирани предприятие Тих труд на глухите . кооперация на слепите . . .
  А сега е бъркоч и в нормативната уредба и в самата АХУ !
  Промени са нужни , и то не големи , но действащи !
  Не декоративни като Патьомкино село , на каквото ми мяза горното .
  Да се покажем , че правим нещо . . .
  Имам виждане и идеи ,
  но нас долу никой не ни пита !
  Лекето е по-важно за държавата и народа ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#16] от "stoiank":


  [quote#16:"stoiank"]Отделно на такива места трябва да работят хора с увреждания, защото те имат усещането какво му е на човека и как най-добре може да му се помогне.[/quote]
  ======================

  ++++++++++
  ++++++++++
  ++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 43 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чардо":

  Благодаря ти пак. Наистина не е ясно и промени са нужни, но да са реални, както казваш. Явно все има вратички нещата да не стават, както са замислени. На което и навежда мнението на timtim по-горе.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "dedo pepo": Защо само обществените поръчки за определени изделия, сред които работни облекла, брошури, обувки, чаршафи, както и услуги като ремонти на паркове и детски площадки, трябва да бъдат възлагани на специализирани предприятия и кооперации, в които работят хора с увреждания? Защо предприятието "Тих труд" в момента е подизпълнител на френска обществена поръчка за 2 млн. евро, а в България не може да се включи в търговете? Защо предлаганите корекции засягат точно чл. 16 и чл. 30 от Закона за обществените поръчки, като с правилника се уреждат условията и редът за прилагане на Закона за обществените поръчки? Изразът вече е клише, но в България е безкрайно уместен – пътят към ада е постлан с добри намерения. Фразата е била актуална за времето си, за настоящето и ще бъде актуална и в бъдеще.
  С разпоредбата на чл. 4 ЗЗДискр. се забранява императивно всяка пряка или непряка дискриминация, основана на различни признаци, включително различно третиране на основата на личното положение на едно лице. В дефинитивните по своя характер норми на ал. 2 и ал. 3 на чл. 4 ЗЗДискр. се съдържа определение на понятията "пряка дискриминация" и "непряка дискриминация", като и в двата случая се касае за поставянето на отделни лица или категория лица в по-неблагоприятно положение от други при сравними сходни белези. Законът определя непряката дискриминация като поставяне на лице на основата на признаците по чл. 4, ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими. Държавата, ако отдели обществени поръчки само за фирми на хора с увреждания, то това е критерий, практика която не е обективно оправдана с оглед на законова цел, а и средствата за постигане на поставената цел не са нито подходящи, нито необходими. Закона за обществените поръчки определя принципите, условията и реда за възлагане на обществени поръчки с цел осигуряване на ефективност при разходването на бюджетните и извънбюджетните средства, както и на средствата, свързани с извършването на определени в закона дейности с обществено значение. Обществените поръчки се възлагат по процедурите, предвидени в Закона за обществените поръчки, в съответствие със следните принципи:
  1. публичност и прозрачност;
  2. свободна и лоялна конкуренция;
  3. равнопоставеност и недопускане на дискриминация.
  Когато възложител предоставя специални или изключителни права за изпълнение на услуга на лице, което не е възложител, актът, с който правата се предоставят, трябва да изисква от това лице да спазва принципа на недопускане на дискриминация на основата на националност при възлагане на договори за доставки на трети лица като част от дейността, свързана с тези права. Субекти на процедурите за възлагане на обществени поръчки са възложителите, кандидатите, участниците и изпълнителите.
  За да е налице проява на дискриминация по смисъла на ЗЗДискр. е необходимо да са осъществени всички елементи от фактическия състав на приложимата правна норма. Диференцираният подход към отделни лица трябва да е обвързан (да е обусловен) от признак по чл. 4 ЗЗДискр. В този смисъл не е достатъчно да се установи различно третиране на определени лица в конкретен случай, а е необходимо да се докаже още, че това третиране е извършено по някой от признаците, очертани в чл. 4 ЗЗДискр., като следва да е налице и пряка причинно-следствена връзка между неблагоприятното отношение и причината за него, която при всички случаи следва да се изразява в признак по цитирания чл. 4 от закона, в случая - на личното положение на засегнатото лице.
  В чл. 7, ал. 1 ЗЗДискр. са изброени изрично и случаите, при които различното третиране не представлява дискриминация. Съгласно чл. 14 КЗПЧОС, по която Република България е страна, упражняването на правата и свободите, предвидени в тази конвенция, следва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически и други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение или друг някакъв признак. По силата на чл. 5, ал. 4 КРБ Конвенцията е част от вътрешното право на Република България и има предимство пред нормите на националното законодателство, които й противоречат.

 45. 45 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#36] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Благодаря за разбирането.

 46. 46 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  До коментар [#38] от "doneva_a":


  [quote#38:"doneva_a"]лично ти как оценяваш тези промени в закона? [/quote]
  =====================

  После в самия Закон за обществени поръчки трябва да залегне правото да се разваля един договор , когато ползвателя даже само не е доволен !
  Имам предвид това което се случва само с нашия Дом за стари хора Сливен !
  В момента фирмата спечелила "конкурса" да ни снабдява с всичко необходимо , меко казано прави каквото си иска !
  И като качество на доставяната храна , и като вид и като цена !
  А по спомени на няколко доста възрастни домуващи , които са тук над 20 години всичко е било много по-хубаво когато си е имало един наш шофьор-закупчик и е пазарувал .
  И до като не им изтече договора не можеш да пипнеш с пръст!
  А договора се сключва от общината , нас домуващите " никто не брьот за сливу! "" - както казваше в едно писмо от Полша до дъщеря си леля Таня Масалитинова

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 47. 47 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#44] от "Гневник":
  Лъчо, пишман юристе! В цивилизования свят облекченията, които се дават за инвалиди не се смятат за привилегия или нарушаване на принципа за еднакво третиране. Тъкмо, защото тези хора са поставени изначално в неравностойно положение заради уврежданията си, държавата чрез различни стимули се опитва да им гарантира някакво, макар и относително равенство, било на пазара на труда, било в достъпа до образование или други публични услуги. Има един куп решения на съда в Страсбург, които третират този проблем, а държавите, които не въвеждат такива облекчени правила са осъждани тъкмо за нарушаване принципа на равенството. Като четеш Конституцията, прочети и това:
  чл.48, ал.2 Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чардо":
  Съгласно чл. 48, ал. 2 от Конституцията на Република България, "държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания" и е в глава втора, озаглавена "Основни права и задължения на гражданите". Като едно от основните права на гражданите то е неотменимо съгласно чл. 57, ал. 1 от нея. Те не могат да бъдат ограничавани със закон.

 49. 49 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#47:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Лъчо, пишман юристе! [/quote]
  Тикво съвсем правилно цензурирана от кръга Капитал, точно обратното съм ти написал, чети пак неграмотнико -
  [quote#44:"Гневник"]Защо само обществените поръчки за определени изделия, сред които работни облекла, брошури, обувки, чаршафи, както и услуги като ремонти на паркове и детски площадки, трябва да бъдат възлагани на специализирани предприятия и кооперации, в които работят хора с увреждания? Защо предприятието "Тих труд" в момента е подизпълнител на френска обществена поръчка за 2 млн. евро, а в България не може да се включи в търговете? Защо предлаганите корекции засягат точно чл. 16 и чл. 30 от Закона за обществените поръчки, като с правилника се уреждат условията и редът за прилагане на Закона за обществените поръчки? Изразът вече е клише, но в България е безкрайно уместен – пътят към ада е постлан с добри намерения. Фразата е била актуална за времето си, за настоящето и ще бъде актуална и в бъдеще. [/quote]

  [quote#48:"Гневник"]Съгласно чл. 48, ал. 2 от Конституцията на Република България, "държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания" и е в глава втора, озаглавена "Основни права и задължения на гражданите". Като едно от основните права на гражданите то е неотменимо съгласно чл. 57, ал. 1 от нея. Те не могат да бъдат ограничавани със закон. [/quote]

 50. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#47:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Има един куп решения на съда в Страсбург[/quote]

  До коментар [#47] от "Константин - правилно цензуриран от кръга Капитал":Решенията на ЕСПЧ се ползват със сила на присъдено нещо само по отношение на страните по конкретното дело. Решенията на ЕСПЧ имат казуален характер и нямат задължително обвързващо действие, освен за страните по конкретното решение. Те имат установителен характер досежно констатираното нарушение на гарантирано от конвенцията право и са задължителни за изпълнение за държавата - страна по делото.

 51. 51 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#49] от "Гневник":
  Написал си ето тази вопиюща глупост:
  [quote#44:"Гневник"]Държавата, ако отдели обществени поръчки само за фирми на хора с увреждания, то това е критерий, практика която не е обективно оправдана с оглед на законова цел, а и средствата за постигане на поставената цел не са нито подходящи, нито необходими. [/quote]
  Пишеш дълги безмислени постинги с копи-пейст оттук-оттам и дори не помниш какво си "сътворил". Правото е за мислещи хора, с копи-пейст не става.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 52. 52 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#50] от "Гневник":
  Това в каква връзка бре, Лъчо59? Ами тъкмо щото са задължителни за осъдените държави, същите предприемат мерки за гарантиране равенството на хората с увреждания, като им създават редица облекчения. Пак ти казвам, с копи -пейст на дефиниции не става, трябва и акъл. Айде, бегай да копи-пействаш, друго и без това не можеш. Нямам намерение да си губя времето с човек, без грам собствена мисъл.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 53. 53 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#46] от "Чардо":
  Чардо, всеки договор може да бъде развален от изправната страна поради виновно неизпълнение на поето с него задължение от другата страна. Няма никаква пречка договорът за доставка на хранителните продукти да бъде развален, просто общината явно не си е на мястото.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 54. 54 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#51:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Написал си ето тази вопиюща глупост:[/quote]

  [quote#51:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Пишеш дълги безмислени постинги с копи-пейст оттук-оттам и дори не помниш какво си "сътворил". Правото е за мислещи хора, с копи-пейст не става. [/quote]
  ‎"В царството на тиквите кратуната е цар'' според басните на Стоян Михайловски. Явно е бил прав да нарича такива като теб, раздаващи некомпетентните си оценки - "тикви".

 55. 55 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#53] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":


  [quote#53:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"] просто общината явно не си е на мястото. [/quote]
  =====================

  Ами сливналии много бързо намериха характерен прякор на новия си кмет от БКП , деполитизиран военен от резерва , титулуващ се непрекъснато генерал - = -
  Кольо Банкета
  Сега се тюфкат за Лечков

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 56. 56 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "Чардо":
  Но спечели изборите с 56,72% от гласовете на сливналии при 100% преброени бюлетини, срещу 43,28% за бившия кмет Йордан Лечков.

 57. 57 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ясно, значи Герговци, Ветковци, Николай Баневци, Кольо Вълкановци, Гущеровци и прочие ДС барони ще напълнят фирмите си с инвалиди...

 58. 58 Профил на suzen
  suzen
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Инвалид с 3 дипломи съм. Но... от такива "тикви" като повечето от вас, с които се напълни държавата, 15 години съм безработна! Изтърках 2 чифта обувки до бюрата по труда! Свръх-квалифицирана, казват, но... за секретарка дори не става, защото не чува! Не смеех да се явя дълго време пред ТЕЛК, мислех си, толкова много зная и мога, не е редно да се пиша инвалид, да ощетявам държавата...
  Не, никъде в света няма подобно отношение към инвалидите, както в Б-я, тук дори и най-близките ти показват всекидневно, колко ТЕ страдат от това, че общуват с инвалид и никога не признават, че на инвалида му е по-тежко!
  Виновна, виновна, виновна... виновна съм, че не съм нормална, че съм инвалид, че без два скъпи, много скъпи слухови апарата, съм абсолютно глуха. Виновна съм! Виновна съм! Побъркахте ме, такива като вас, щастливите, нормалните - но не сте интелигентни, мнозинството от вас най-високото стъпало до което сте стигнали, е, да решавате кръстословици!

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чардо":


  [quote#21:"Чардо"]Сега ТЕЛК е доста строга , а и в комисиите има и представители и на НОИ !
  Лекарите от ТЕЛК не знаят кога , кой ще е представителя на НОИ , а и той е пенсиониран лекар обикновено . [/quote]Не,че искам да ти противореча,но познавам поне трима,които са съвсем здрави,но са се научили да симулират заболяване и си плащат,че да получават инвалидна степен.Иначе по темата-Щом е предложено от Бобева е ясно,че става дума за далавера.Каква ще е схемата предстои да видим.

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  До коментар [#23] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":


  [quote#23:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]а тези, чийто мозък може да реши, че това е "скрита държавна помощ" и "дискриманация". [/quote]ще си прав само,ако тези промени помогнат на хората с увреждания,но съм сигурен,че това просто ще бъде ползвано за параван за улеснен достъп на "наши" фирми до държавно финансиране.

 61. 61 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#59] от "yanne":


  [quote#59:"yanne"]Не,че искам да ти противореча,[/quote]
  =================

  НЕ ми противоречиш ,
  а НЕ можеш да ми противоречиш
  И аз познавам таман трима които са си платили преди и продължават да си плащат
  Беше преди около 3 и половина години се явявам на ТЕЛК в 3-та гр.б-ца . Сега не й знам новото име
  Седя си на пейката и чакам да ми дойде реда. Явявах се след първото ми протезиране на таз.става .
  До като чаках таман двама лекари от болницата си доведоха свои хора младежи на около 25 години и даже без да чакат поне някакъв ред много бързо бяха минали без и да влизат вътре при комисията .
  А за мен не им бяха достатъчни рентгеновите снимки , а ме караха и да се събличам за да видели белезите от операциите

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK