До 250 милиона лева ще струва Северната дъга на околовръстния път на София

Строителството на Южната дъга

© Георги Кожухаров

Строителството на Южната дъгаДо 250 млн. лв. с ДДС може да достигне общата стойност на проекта за строителството на Северната дъга на околовръстния път на София.


Строителството на обекта ще се финансира по Оперативна програма Регионално развитие", а бенефициент ще е Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи пресслужбата на кабинета.


С промяна в ПМС 245/2007 правителството разшири обхвата на допустимите разходи по Оперативна програма "Регионално развитие", като включи и разходите за строителство, реконструкция и рехабилитация на пътища 1, 2, и 3 клас извън Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Това ще позволи разширяване на обхвата на дейностите по приоритетна ос 2 "Регионална и местна достъпност" и включването на нов голям пътен проект, по който бенефициент е Агенция пътна инфраструктура – "Изграждане на Северна скоростна тангента от км 0+000 до км 16+540", уточняват от МС.
Чрез реализирането на проекта по ОПРР 2007-2013 г. ще се минимализира рискът от загуба на средства по програмата към 31.12.2013 г.


Проектната скорост на бъдещото трасе е 120 км/ч. По дължината му ще се разполагат 19 големи съоръжения – мостове над реките Какач, Владайска, Перловска и Искър, 14 надлеза и естакада над жп гара "Илиянци".


Изцяло завършената Южна дъга на околовръстния път на София беше пусната през май 2012 г. Тя също беше финансирана по Оперативна програма "Регионално развитие".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK