Томислав Дончев: Евросредствата за следващия период ще бъдат повече от този

Томислав Дончев

© Георги Кожухаров

Томислав ДончевСредствата за следващия програмен период ще бъдат повече от 7.1 милиарда евро, което е повече от този програмен период (2007 - 2013 г.). Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, предаде "Фокус".


По думите му вицепремиерът Зинаида Златанова трябва да се запознае с документите, които внася в Министерския съвет, защото на 31 юли е разглеждано индикативното разпределение на средства по оперативни програми.


В самия документ, който носи нейния подпис, е записано, че средствата за следващия програмен период ще бъдат повече от 7.1 милиарда евро, което е повече от средствата, които България ползва в този програмен период, които са 6.9 милиарда евро, каза Дончев.
"Не знам на какво се дължат кривите сметки, които ни се представят. Едва ли грешката е аритметична. Може би от общия обем средства се вади резервът, средствата за техническа помощ или други пера, но ако караме по този подход и извадим средствата от Кохезионния фонд, от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд, в крайна сметка те ще станат нула", добави депутатът.


"Не е зле човек да познава поне документите, които внася", каза още той.


По думите му ако България иска да ползва европейски пари през следващите години – до 2020 и дори до 2023 г., това няма как да се случи, ако управлява не предвидят и не осъществят тежки реформи в сектора здравеопазване, в сектора образование и в самата система за управление на средствата от ЕС.


"Реформите трябва да бъдат планирани на ниво детайли при старта на програмния период и трябва да бъдат задвижени до 2016 г. Ако това не се случи, България ще загуби възможността да ползва европейски пари в съответните сектори. Това са т.нар. предварителни условия, които са заложени в проекта за общ регламент. Използвам случая да обърна внимание на управляващите върху този детайл и да напомня, че ако подобни реформи не бъдат планирани и не бъдат осъществени, страната ни няма да може да ползва европейски пари", добави Дончев.


"Аз толерантно изчаквам екипа на новото правителство да се запознае с това, което върши, да изчете всички документи. Похвално е, че проектът за споразумение на партньорство е изчетен. Направени са редакционни поправки, наново е представен на Европейската комисия, но това е по-лесната част от процеса, който следва", допълни той.


По-рано днес Зинаида Златанова заяви, че предвидените средства по почти всички оперативните програми, които ще бъдат отпуснати на България от Европейската комисия за следващия програмен период - 2014 - 2020 г., са по-малко в сравнение с тези за сегашния период.


Правителството одобри днес проект за споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014 - 2020 година. Вицепремиерът отбеляза обаче, че съзнателно все още не се представят данните от сегашния и от предстоящия програмен период, за да няма сравнение от типа "кой, кога, колко и къде е сгрешил".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK