Пожар унищожи сцената на Драматичния театър в Пловдив (обновена)

Пожар унищожи сцената на Драматичния театър в Пловдив (обновена)

© Драматичен театър ПловдивСцената на Драматичния театър в Пловдив е унищожена след пожар тази сутрин и сезонът на един от най-успешните театри в България е пред провал, съобщиха за "Дневник" хора от екипа.


Пожарът е избухнал тази сутрин, сигналът е бил получен в 8.14 часа, съобщи пред "Фокус" инспектор Георги Кунев от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Към 9.30 пожарът е бил потушен, но щетите са сериозни. Предполага се, че огънят е избухнал точно под сцената.


Освен всички механизми на сцената огънят е унищожил авансцената, а седалките в голямата зала са опушени. За момента най-неясно остава положението доколко са засегнати връзките и комуникациите, които са вградени в стените и които имат ключова роля за провеждането на представленията. Унищожени са и декорите.
По предварителна оценка на служителите на пожарната възстановяването на щетите може да отнеме две-три години. 


Инцидентът поставя под много сериозни изпитания трупата на пловдивския театър, тъй като предстои традиционният фестивал "Сцена на кръстопът" от 10 до 23 септември. В първия ден трябваше премиера трябваше да има новият спектакъл на трупата "Възвишение".


Сезонът също е пред провал, тъй като голямата сцена няма да може да бъде използвана дълго време. Камерната зала е останала незасегната.


"Много е тежко и тъжно. Никога в професионалния ми път не съм предполагал, че може да се случи такова нещо", заяви за "Дневник" актьорът Ивайло Христов.


Залата на голямата сцена на театъра

© Драматичен театър Пловдив

Залата на голямата сцена на театъра


На мястото на инцидента са пристигнали кметът на града Иван Тотев и министърът на културата Петър Стоянович. Като спасителен вариант се обмисля трупата да играе на сцената на ремонтирания Дом на културата "Борис Христов", по-известен като Синдикалния дом. Не е сигурно дали обаче сградата има Акт 16.


Другият вариант е трупата да стане пътуващ театър по подобие на Младежкия театър преди години, за да може да генерира приходи. В последните няколко години Пловдивският театър беше в челните места по продажбата на билети в страната.


Без приходите от тях обаче театърът рискува да остане без субсидията си от културното министерство.


Ще направим всичко възможно театърът в Пловдив да бъде възстановен в най-кратки срокове и театралният сезон да не пропадне, ангажира се министърът на културата Петър Стоянович.


Пожарът тази сутрин е забелязан от чистачките, които са отишли на работа. Активирал се е датчик на сензорите за дим и на място веднага са пристигали пожарните коли.


От екипа уточняват, че актьорите снощи са имали репетиция. До края на работния ден вчера в сградата е имало екип на топлоснабдителното дружество, който е работил по прекарването на топлопровод.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK