Светлана Шаренкова: Световна практика е графитите да се чистят нощем

Светлана Шаренкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Светлана ШаренковаСветовна и европейска практика е графитите да се мият и чистят нощем. Това коментира пред "Дневник" председателят на Форум "България - Русия" Светлана Шаренкова на въпрос защо Паметникът на съветската армия е почистен през нощта след вчерашното възмущение на областния управител на София-град Росен Малинов, че "само политически некрофили извършват действия през нощта, както тези, които са боядисали паметника".


"Почистването е направено от професионална фирма, разрешението беше за вчера и днес, така са решили момчетата от фирмата - така са направили", каза още Шаренкова по повод нощното миене на паметника. Преди две години след акцията "В крак с времето" паметникът на Съветската армия също беше измит през нощта, но тогава това стана няколко дни след изрисуването му, миенето започна по-късно и приключи до сутринта. То беше организирано и платено от Форум "България - Русия", председателстван от Светлана Шаренкова.  


Миналия път общината се обърна към нас, защото тя нямаше средства, каза днес Шаренкова. Сега обаче  инициативата за измиването на паметника дошъл от организацията й. "Сами инициирахме като видяхме, че се повтаря история, сега е за наша сметка", добави тя. Поискахме разрешение от областния управител на София-град, вчера го получихме и измихме паметника, все още не сме получили офертата колко ще струва, защото не зная колко и какви химикали са използвали от почистващата фирма", каза още Шаренкова.
"Не мисля, че това може да бъде акция на извинение, това е акция на вандализъм върху един паметник", коментира тя за акцията на неизвестни автори България да се извини на Чехия за събитията от 21 август 1968г. Акциите за извинение си имат адекватни форми, заяви Шаренкова, но не успя да ги посочи конкретно. "Който иска да се извинява, да търси формите, но боядисването на един паметник не може да бъде наречено акция на извинение", смята тя.


На въпрос откъде ще дойдат средствата за измиването на паметника, Шаренкова каза: "Имаме спонсори, ние сме неправителствена организация, правим най-различни мероприятия, издаваме книги, организираме концерти".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK