Планира се увеличение с 10% на заплатите в спешната помощ

Таня Андреева

© Дневник

Таня АндрееваПравят се разчети за увеличение през 2014 г. с 10% на заплатите на работещите в Спешната помощ, съобщи за ТВ7 министърът на здравеопазването Таня Андреева.


Андреева подчерта, че укрепването на Спешната помощ е приоритет, по който ведомството работи в момента, което предвижда и мотивиране на лекарите и специалистите, които работят там.


"До края на октомври ще имаме разписани конкретни стъпки в тази посока.  В момента бюджетираме за следващата година увеличение на техните заплати с 10%, а ако има още ресурс – и повече ще ги увеличим. Правим спецификации за закупуване на нова апаратура за линейките", каза още министърът и добави:"Най-малкото е алогично да се съкращава медицински персонал".
Изказването й беше в отговор на разпространената вчера информация за готвени съкращения с 10%, което се оказа, че ще засегне само администрация, а не за ангажираните с лечебната дейност.


Ще се съобразя с директорите на второстепенните разпоредители. Ако исках аз да правя съкращения, а имам това право, можех да го направя. Фактът, че искам предложения от директорите сам по себе си говори, че съм готова да се съобразя с тях, уточни Андреева.


"Бях доста учудена, защото всички знаем колко усилия полагаме за това да се стабилизира и да се промени ситуацията в Спешната помощ, в психиатричните клиники, които са единствените лечебни заведения, които са на пряко подчинение на здравното министерство", изтъкна министърът и добави: "Очевидно понякога една чиновническа грешка може да предизвика по-тежка ситуация, заради което трябва да бъдем внимателни".


Министър Андреева обясни, че съкращението е свързано с поетия от правителството ангажимент за намаляване на държавната администрация. Последните четири години тя се е увеличила с над 10 000 души, което я прави много раздута и тромава.


"Всеки директор на второстепенен разпоредител е наясно какъв щат има и дали той може, или не може да бъде оптимизиран. В системата има над 700 незаети места и спокойно могат да предложат те да бъдат съкратени. Дори не става въпрос да се съкращават работещи хора, а просто да се оптимизира щатът. През последните години той е много раздут", каза д-р Андреева.


По думите й спестените пари от съкращенията ще бъдат пренасочени за истинско здравеопазване, а не просто за заплати в сектора. Около 200 000 лв. на година се очаква да бъде икономията от заплатите на освободените от здравното министерство.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Това е добре, за разлика от сгрешената новина, че ще има съкращения в спешна помощ, точно където има дефицит на кадри.

 2. 2 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 450 Весело

  Вчера ще съкращаваме, днеска ще увеличаваме... утре какво ще назначаваме лекари от Германия задари по-добрите социални придобивки у нас ли

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Тази госпожа дали знае колко са заплатите в Бърза помощ и психиатричните клиники? С 50-60лв дали ще ги нахрани?

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Некадърните комундери вчера обявиха, че ще съкращават служители. Ако мине номера. С нишо не сте по-добри от предишните. Оставка!

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2253 Весело

  Не бързайте да се радвате. Това е техническа грешка. То цялато правителство си е една огромна грешка. Или по-скоро издънка...

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тези управляващи май не са в час, първо казват едно, а след няколко часа казват точно обратното... това е меко казано непрофесионално...

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ще е пълно безумие да се замазва работата с 10% увеличение, а в същото време да се правят съкращения. Хората и без това са малко, работата им е много, а заплатите ниски.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на bfm
  bfm
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "В момента бюджетираме за следващата година увеличение на техните заплати с 10%, а ако има още ресурс – и повече ще ги увеличим". Дали не планират още съкращения? Изобщо цялата ситуация ми напомня за решаването на проблеми по Ленински...

 9. 9 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЗА ТИЯ НЯМАМ ПРЕТЕНЦИИ,КВИТО И ДА ИМ ГИ НАПРАВЯТ ЗАПЛАТИТЕ,СЕ ЩЕ СА МАЛКИ!!!В МОГО СЛУЧАИ ТИЯ ХОРА СА ЕДИНСТВЕНАТА БАРИЕРА ,ПО ПЪТЯ ЗА.............

 10. 10 Профил на A hombros de gigantes
  A hombros de gigantes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "... съобщи за ТВ7 министърът на здравеопазването..."

  Че за кой друг да го съобщи? ТВ7 - частната телевизия на криминалния контингент.

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  тези десет процента вече ги дъвчат поне 10 години ,айде стига подигравки ,на фона на 330000законни хонорари от пътеки за професор или доцент в държавна клиника ,да даваш 30 лв увеличение на човека ,който първи среща този пациент и от него зависи наистина дали ще доживее до важната операция си е жив ташак ,другарко министърка

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  "...една чиновническа грешка може да предизвика по-тежка ситуация, заради което трябва да бъдем внимателни"
  Oсобено/именно, ако пряко касае здравето.

 13. 13 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези 10% увеличение са отговор на министърката към вчерашния гаф за 10% съкращение ли? Нещо като замазване на положението? От друга страна - нека да има увеличение на заплащането в сектора, но да не е за сметка на други допълнителни средства. В противен случай увеличението ще е "увеличение". Надявам се това да не е поредната ПР акция на това правителство и на тази министърка.

 14. 14 Профил на javorlini
  javorlini
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ха-ха - смело обещаваме за някога си през 2014 г. -защото знаем че дотогава ще има друго правителство и то ще трябва да ги плаща - НАГЛИ -за тях само едно ОСТАВКА

 15. 15 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 492 Любопитно

  "В системата има над 700 незаети места и спокойно могат да предложат те да бъдат съкратени. Дори не става въпрос да се съкращават работещи хора"
  Не става много ясно-ако просто се закрият свободни щатове т.е. места, за които така и така не се дават пари ( т.е. само се бият в гърдите, че ще правят нещо), то как следва това:
  "Около 200 000 лв. на година се очаква да бъде икономията от заплатите на освободените от здравното министерство."? 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  [quote#15:"pandelka"]за които така и така не се дават пари[/quote]
  Не се дават,но някой ги взема
  Иначе и аз не мога да го разбера

 17. 17 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не 10 а 100% трябва да е увеличението на заплатите им, а и не само на тях!

 18. 18 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Отивам да ми леят куршум след като видях тази снимка и съобщената новина специално за ТВ7...

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Някой да обясни защо Бойко е увеличил администрацията с 10 000хил. чиновници?! Ако обърнахте внимание на това...

 20. 20 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Тихомълком ще разкарат 10% и на другите гръмогласно ще увеличат заплатите с 10%. И пак ще ще останат едни пари, но неизвестно къде - ще потънат

 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  [quote#4:"virakocha"]Некадърните комундери вчера обявиха, че ще съкращават служители. Ако мине номера. С нишо не сте по-добри от предишните. Оставка![/quote]

  Май имате нужда от спешна медицинска помощ.Първосигналничите нещо.Некадърните комундери,които обявиха вчера нещо,бяха синдикатите.Други некадърни комундери пък насън да ги бутнеш,едно си знаят-"Оставка та оставка!"
  А Хюсеин Али от спешна помощ Приморско само вчера поне на трима души спаси живота и вечерта като се спряхме да изпием по един тутун,очите му светеха от щастие.

 22. 22 Профил на silvanatam
  silvanatam
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "gfn_666":

  " Надявам се това да не е поредната ПР акция на това правителство и на тази министърка."
  Точно такова е! Нали трябва да заблудят за пореден път онези от контрапротеста,че мислят за народа. Поредната доза лъжи!

 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#18] от "Wizard":
  Сигурно няма да го прочетеш но ти благодаря от сърце че така хубаво ме разсмя!И аз преди да прочета статията се втренчих за около минута в това малко странно лице.Опитах се да се сетя на кое животинче ми прилича но после размислих в полза на животните.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#23] от "raining":

  Има нещо, което силно ме притеснява в тази жена и в правителството на Станишев и Доган. Не мога да и понасям! Снимката е показателна.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK