Лидия Йорданова ще заведе дело заради уволнението от НЦИОМ

Уволненият директор на НЦИОМ Лидия Йорданова

© Валентина Петрова

Уволненият директор на НЦИОМ Лидия ЙордановаДългогодишният директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова ще заведе дело за уволнението си. Пред журналисти тя обясни, че познава себе си и "нещата, които е направила", ще съдейсвта на "всеки, който иска да изясни случая" и се надява на добра развръзка.


Йорданова беше уволнена от председателя на парламента Михаил Миков след вътрешен планов одит, при който бяха регистрирани нередности в отчетността на центъра, двойно счетоводство и роднински назначения за извършване на анкетьорска дейност. Миков се закани и че ще закрие НЦИОМ, защото има достатъчно частни агенции, които да вършат същата работа, и ще създаде бъде създадено ново изследователско звено, което да следи за ефекта от прилаганите закони.


"Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги", каза Йорданова, цитирана от агенция "Фокус".
Тя обясни, че НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми или от останалите вътрешни парламентарни звена. Добави, че институтът ползвал сравнима методика, която гарантирала значими резултати на базата на ретроспективни данни. "За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания, както количествети, така и качествени", каза Йорданова и допълни, че за 14 години има общо 127 изследвания на политическите нагласи, или около 9 на година.


Уволненият директор на НЦИОМ разясни и че в годишните планови изследвания влизала влиятелността на парламентарните групи, оценките за техните законодателни инициативи, комуникационните им умения и близостта им до хората.


Приемали се и заявки от народни представители за блокове от въпроси във всяко месечно изследване. "Не един и двама са народните представители, които са заставали на парламентарната трибуна и са представяли данни от наши проучвания. Една част от тези изследвания са огласявани от народни представители, други от екипа на НЦИОМ, оторизиран за целта от депутатите, например "Обществено мнение за проекта за Семеен кодекс", "Общественото мнение за донорство на органи", "Студентите по право за българското законодателство" и много други", продължи с отчета Йорданова.


Посочи, че НЦИОМ е една от малкото институции, допускани да работят по социологически проекти, отнасящи се до прокуратурата. Не всички правни изследвания на института обаче били огласявани, тъй като чрез тях депутатите измервали обществената подкрепа за законодателните си идеи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK