Потушаването на пожара край Свиленград ще продължи и през нощта

Към 20 ч. силите и средствата на звената за ПБЗН участваха в локализирането и ликвидирането на 47 произшествия.

© Георги Кожухаров

Към 20 ч. силите и средствата на звената за ПБЗН участваха в локализирането и ликвидирането на 47 произшествия.Потушаването на пожара в района на община Свиленград ще продължи и през тази нощ. Няма опасност за населените места, съобщиха от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково, предаде БТА.


Усилията на около 50-60 пожарникари през нощта ще бъдат насочени да овладеят стихията в участък около километър и половина. Продължават да се правят просеки, които да ограничат разпространението на огъня.


От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че се очаква пожарът да бъде локализиран. Над 1000 дка горска територия е засегната в пожара край Свиленград. Мобилизирани са достатъчно хора от горските стопанства и техника за справяне с огнената стихия, продължава съобщението.
Пожарът възникна вчера следобед и обхвана повече от 20 хиляди декара земеделски площи, пасища, гора и сухи треви. В потушаването му се включи и хеликоптер от авиобаза "Крумово". Борбата с огъня продължи през целия ден. Снощи стихията беше спряна на метри от последните къщи в Равна гора.


Междувременно е потушен пожарът край Трън, който възникна в следобедните часове. Благодарение на отличната организация и бързата реакция на служители от ДГС-Трън, ДГС-Брезник и ДГС-Своге, огънят е овладяван. Засегнатата горска площ е около 23 дка. В потушаването на пожара са участвали горски служители, пожарникари и доброволци, съобщиха от министерството.


По-рано през деня се възобнови и пожарът край село Искрец, но и той вече е потушен.


Ресурс от столичната пожарна бе насочен след 15.10 часа за справянето с горски пожар над с. Кремиковци. Участвали са 10 специализирани автомобила и водоноска от СУПБЗН с 52 пожарникари, 2 автомобила от Горското стопанство - София с 10 служители, 15 доброволци, още две цистерни от Столична община. Към 18 часа пожарът е локализиран на площ около 120 дка. На място е сформиран щаб за управление на силите и средствата.


До 18.00 часа звената за "Пожарна безопасност и защита на населението" при столичното и областните управления на Главна дирекция ПБЗН - МВР са реагирали на 205 сигнала за произшествия, от които 173 пожара, 25 спасителни дейности и 7 лъжливи повиквания. Към 20 ч. силите и средствата на звената за ПБЗН участваха в локализирането и ликвидирането на 47 произшествия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK