МВР с последни 3.3 млн. лева дарения, идващи предимно от общини и собствената им фирма

От юли тази година МВР би трябвало да е получавало дарения само от международни организации, които съществуват и сега, но в незначителен размер.

© Красимир Юскеселиев

От юли тази година МВР би трябвало да е получавало дарения само от международни организации, които съществуват и сега, но в незначителен размер.Избори 2022

Министерството на вътрешните работи (МВР) получи последните си дарения от 3.3 млн. лева за първите шест месеца на годината, показа справка на "Дневник" в публичния регистър. Това би трябвало да са последните безвъзмездни помощи за ведомството, след като от началото на юли тази година министър Цветлин Йовчев ги спря със заповед. Изключение ще се прави само за международните организации, които и сега даряват, но незначителни суми.


Основни дарители на вътрешното министерство от януари до юли 2013 г. пак са общините, сред които и такива с лоши финансови показатели, както и фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), която скоро ще бъде закрита пак по решение на Йовчев.


Най-голям дарител в отчета за 2013 г. остава БМВ, която е дала общо над 2.4 млн. лева на МВР. Помощите са били предназначени за гориво, ремонтни дейности, компютри и др., както и пари в брой. За миналата година държавната фирма е направила 42 дарения на стойност малко над 4 млн. лева. Това е почти 50% от общата сума за 2011 г. от над 8.8 млн. лева.
В списъка попадат и много общини, които са предоставили гориво на областните и районните полицейски управления. Сред тях са местни управи с лоши финансови показатели - например Рудозем, чийто дълг като процент от собствените приходи и изравнителната субсидия възлиза на 150%, а просрочените задължения са 32% спрямо същата база. Въпреки това малката община редовно дарява малки суми за гориво, които общо достигат десетина хиляди лева за шестмесечието.


Бензин и дизел са дарявали редовно и от държавното предприятие Мини "Марица-изток", което тази година покрай проблемите в енергетиката е далеч от добро финансово състояние. В списъка с малки суми попадат горски дружества, прокуратурата и няколко и съдилища.


На практика със заповедите на Йовчев от тази година практиката за безвъзмездна помощ на МВР, критикувана и от Брюксел, се прекратява. Скандалът избухна преди две години, когато разследвания на в. "Дневник" и на в. "Сега", показаха, че въпреки огромния си годишен бюджет от над 1 млрд. лева ведомството получава пари и помощи от частни фирми, общини и държавни структури. Установени бяха и криминални лица, които са помагали на МВР.


От 1 септември 2011 г. със заповед на тогавашния министър Цветан Цветанов бяха спрени даренията от частни фирми в опит да се потуши вече избухналия скандал. Порочната практика обаче се запази, като просто се видоизмени - частници даряваха общините, а местната власт МВР.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK