Симеон Сакскобургготски: Определени кръгове чертаят разделителни линии сред народа

Симеон Сакскобургготски

© Георги Кожухаров

Симеон СакскобургготскиС безпрецедентно ясна позиция, несвойствена за познатия му стил, бившият премиер Симеон Сакскобургготски критикува протестите срещу кабинета Орешарски и за първи път укорява медиите в  тенденциозност и "чертаене на разделителни линии" в обществото.


Позицията е изразена в обширно изложение на неговия сайт www.kingsimeon.bg.


Бившият премиер анализира продължаващите трети месец протести срещу правителството, отразяването им в медиите, отношението към коалиционното управление и държавните институции, като застъпва тезата, че един народ е силен и просперитетът му е възможен, когато не се дели на "протестиращи и анти протестиращи".
"Има ли в момента разединение, реално ли е то или е плод на желанието на определени кръгове да се възползват от несъвършенствата на демокрацията за постигане на задкулисни намерения и безотговорно да ни делят на протестиращи и анти протестиращи, на симпатични, умни, десни, бедни, богати, българи, цигани, турци, евреи", пише Симеон Сакскоургготски.


Той сравнява българските медии с международните и заключава, че няма демократична държава в която гражданите да са доволни от всичко, но в чуждестранните медии  било "необичайна практика ежедневно новините да започват с броене на поредния ден от началото на протестите и контрапротестите".


Според него не е редно и да се водят деца на "подобни събития", тъй като по думите му не е възпитателно да стават участници в противопоставянето на "наши и ваши" и да слушат епитетите, които се използват.


Сакскобургготски изразява и загриженост от липсата на респект към институциите, която се демонстрирала в социалните мрежи и медиите и излагала държавата ни пред света, плашела инвеститорите и туристите. Според него във влиятелните държави с работеща икономика и висок стандарт се сключвали демократични споразумения между партиите по най-важните въпроси, докато у нас коалиционното управление и неговите институции били под непрекъсната атака, което не е конструктивно, смята Сакскобургготски. И препраща към историята, в която е имало и далеч по тежки времена, когато държавата е била в изолация и не сме могли да разчитаме на външна помощ и подкрепа, но "съзидателният български дух не се е поддавал на провокации".


Позицията на бившия премиер  впечатлява най-вече защото по  време на неговото управление  медиите не са били по-щадящи, негови министри са били чест обект на остра критика, а реституцията на царската собственост винаги е била най-остро и дори несправедливо атакувана, включително и с лични нападки към него. Той обаче винаги е проявявал толерантност към медиите и се е въздържал да ги анализира с подобни позиции.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK